Lassú az Androidos készüléked? Íme 10 tipp, amivel felpörgetheted

Lassú az Androidos készüléked? Íme 10 tipp, amivel felpörgetheted

Egy lassú telefon kényelmetlen és végtelenül bosszantó. Szerencsére van megoldás, amivel javíthatod a teljesítményét. A következő tippek és trükkök segítségével szerviz nélkül is könnyedén fel tudod gyorsítani Androidos eszközödet. Lássuk a listát!

1.  Szabadíts fel tárhelyet

Az összes elkészített fénykép és videó, valamint a telepített alkalmazások igen hamar megtölthetik a telefonod tárhelyét. Az optimális működéshez muszáj hagynod egy kis szabad helyet, különben elkezd lassulni. Szerencsére sok Androidos eszközön van alapból olyan rendszer alkalmazás, amivel felszabadíthatsz néhány gigát anélkül, hogy harmadik fél által készített appot kellene segítségül hívnod. 

Menj a Beállítások menübe, majd a Tárhely vagy Eszközkarbantartás (készüléktől függ) elemre. Itt megtudhatod, hogy mennyi helyet használnak egyes fájlok vagy alkalmazások. 

Eszköztől függően elvileg több lehetőséget is felajánl a rendszer, hogy kitakarítsd a mobilodat. A Hely felszabadítása/Tisztítás elem megérintése után törölheted a már nem szükséges letöltött fájlokat, vagy eltávolíthatod a ritkán használt alkalmazásokat. Samsung eszközökön ez igen egyszerű, hiszen csak rá kell koppintanod a Felszabadítás elemre, ami törli a felesleges fájlokat és az alkalmazások gyorsítótárát (cache). 

Ha a készüléken nincs a tárhely-kezelési lehetőségekben ilyen opció, akkor manuálisan is kitakaríthatod. Számos képet befogadó alkalmazás, például a közösségi média hálózata, a böngésző stb. általában gyorsítótárakat halmoz fel több száz megabájtban, vagy egyes esetekben akár gigabájtban is.

 android_beallitasok

Más appok pedig adat cache-t használnak a műveletek felgyorsítása érdekében. Ez egy bizonyos pontig hatékony, de ha kevés a hely, akkor valójában ellentétes hatást vált ki ez a kényelmi funkció. 

Végül további helyet tudsz csinálni, ha az előtelepített bloatware-től próbálsz megszabadulni. Egyes esetekben teljes mértékben eltávolíthatod a gyári alkalmazásokat, de előfordulhat, hogy csak letiltani tudod ezeket, törölni nem - ez készülék-függő.

2. Használj kevesebb widget-et

A mostani widgetek szerencsére már kevésbé bosszantóak, mint régebben és így sok felhasználó szereti is elhalmozni velük a telefonját. Annak ellenére, hogy szórakoztatóak vagy hasznosak egyesek számára, azért ezek a widget-ek is eszik a memóriát. 

Ha olyan widget-eket futtatsz, amikre igazából nincs is szükséged, akkor kapcsold inkább ki őket. 

3. Kapcsold ki a felesleges animációkat és extrákat

A használt launchertől függően előfordulhat, hogy különböző animációk és speciális effektusok kerülnek megjelenítésre. Ezek remekül néznek ki, de egyértelműen lassulást okoznak. 

Ellenőrizd a launcher beállításait, hogy megtudd, van-e mód arra, hogy letiltsd a szükségtelen extrákat, mert ezzel a trükkel szinte azonnal gyorsabb lesz a telefonod. 

Ha nem használsz launchert, vagy az általad választottnak nincs animációs lehetősége, akkor azt a Fejlesztői lehetőségek menüben tudod megváltoztatni. A Fejlesztői lehetőségek engedélyezése után módosíthatod az animációk viselkedését, vagy teljesen ki is kapcsolhatod őket.

 android_widgetek

4. Zárd be az alkalmazásokat és szabadíts fel RAM-ot

Multitasking során nyilván egyszerre több appot futtatsz, ez viszont eléggé rányomja a bélyegét a telefon teljesítményére. Jelenítsd meg a futó alkalmazások listáját, ahol gyorsan bezárhatod az összes olyan alkalmazást, amit már nem használsz. Ha engedélyezted a Fejlesztői beállításokat, akkor könnyedén bezárhatod a háttérben futó alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat. Ezt a lépést azonban csak akkor javasoljuk, ha haladó felhasználó vagy. 

5. Ne telepíts harmadik féltől származó tisztító appokat

Bár a tapasztalatlan felhasználók számára kiváló ötletnek tűnik a harmadik féltől származó tárhely-kezelő alkalmazások letöltése, a gyakorlatban ezek több kárt csinálnak, mint hasznot. Az Androidos készülékek egyedül is elég hatékonyan kezelik a RAM-ot. Ezen túlmenően, ha egy háttér-alkalmazás bezáródik, az újraindítás hosszabb ideig tart, és több akkumulátor-kapacitást igényel - ez pedig tovább lassíthatja a készülékedet. 

Az olyan alkalmazások, mint a Cheetah Mobile Clean Master, szintén túl gyakran törlik az alkalmazás gyorsítótárait - magyarul lelassítják a működésüket ahelyett, hogy felgyorsítanák. A Clean Masterhez hasonló alkalmazások pedig egyszerűen nem csinálnak szinte semmit, így egyáltalán nem befolyásolják a teljesítményt. 

Végül pedig érdemes gondolnod a személyes adataidra, hiszen a legtöbb harmadik féltől származó alkalmazás kiterjedt engedélyeket igényel, és sajnos nem igazán óvatosak az adatok biztonságos kezelését illetően.

 android_cleaner

6. Indítsd újra a készüléket

A lassú eszközök gyors és egyszerű javítása a legtöbb esetben egy egyszerű újraindítást szokott igényelni, amennyiben nincs komolyabb probléma. Ezzel kiüríted a cache-t, leállítod a felesleges feladatok futtatását, és szerencsés esetben a dolgok ismét simán futhatnak. 

Csak tartsd lenyomva a bekapcsoló gombot, válaszd az Újraindítás lehetőséget, majd a megerősítéshez érintsd meg az OK gombot. 

7. Ellenőrizd, hogy a szoftver naprakész-e

Erre akkor szokott szükség lenni, ha folyamatosan ignorálod a rendszer üzenetét arról, hogy elérhető újabb update. A szoftverfrissítések nem mindig az új szolgáltatásokról szólnak, hiszen legtöbbször hiba- és teljesítmény-javításokat is tartalmaznak, amik jelentősen felgyorsíthatják az eszköz működését. 

Győződj meg arról, hogy a szoftvered mindig a rendelkezésre álló legújabb verzión legyen. Egy-két napig halogathatod, de azért ne feledkezz meg róla, mert az update-ek általában biztonsági fejlesztéseket is tartalmaznak, amik mindig jól jönnek. 

8. Áss mélyebbre az adatokban

A Beállítások > Akkumulátor menüpont alatt az akkumulátort jobban igénybevevő alkalmazások listáját találod. 

A RAM használatát a Beállítások > Alkalmazások - vagy készüléktől függően az App Managerben - is megfigyelheted. 

Még több tech finomság található a Fejlesztői beállítások folyamat-statisztikáiban - ha ez nincs engedélyezve, lépj a Beállítások > Rendszer > Telefon névjegye elemre, és koppints hétszer a Build számra, amíg egy értesítés meg nem jelenik.

 android_fejlesztoi_lehetosegek

9. Rootold a telefonodat

A haladó felhasználók számára a fejlesztői lehetőségek engedélyezése újabb típusú élvezeteket nyújt, hiszen az első, amit ilyenkor a legtöbben megtesznek az a telefon rootolása. 

Egy rootolt eszközzel tisztább ROM-okat telepíthetsz, amikk simábban futhatnak, mint amit a jelenlegi beállítások engednek, és akár a processzort is felturbózhatod, hogy gyorsabban futhassanak a hardveres részek. 

Ne feledd, hogy ezek a módszerek már haladóknak vannak, így van bennük rizikó - pláne, ha nem értesz az okostelefonokhoz. A telefon rootolása egy összetett folyamat, és érvényteleníti a jótállást. A gondatlan felhasználók könnyedén megrongálhatják a telefon operációs rendszerét. De az előnyök miatt sokak számára megéri a kockázatot. 

10. Gyári visszaállítás

Igen, ez a hűséges, legvégső megoldás megmentheti a helyzetet, viszont ezzel minden eddigi beállításod és adatod megy a levesbe. A gyári alaphelyzetbe állítás visszaállítja a telefont a gyártó által szállított állapotba, ami csodákat tehet a maradék szoftver homályos bitjeinek és a hibás kódnak a megtisztításában, amik lassították eddig a teljesítményt. 

Mielőtt ebbe belefognál, mindenképp készíts biztonsági mentést a fontos adatokról és fájlokról. Ha segítségre van szükséged benne, gyere el szervizünkbe és szakértő kollégáink elvégzik helyetted a folyamatot. 

Egyetlen tippel sem javult a teljesítmény, még mindig túl lassú az Androidos telefonod? Szervizünkben egy alapos bevizsgálás után találunk megoldást a problémára. Kattints és foglalj időpontot, hogy mielőbb megszűnjön a hiba!

 

(forrás: androidpit.com)

Android tippek trükkök
Megosztás: