Melyik a legjobb hosszú üzemidejű telefon 2021-ben?

2022.06.10 0 hozzászólás 7688 olvasás
Melyik a legjobb hosszú üzemidejű telefon 2021-ben?

Összeszedtük a 2021-ben kapható telefonok közül azokat, amelyek valóban a leghosszabb üzemidővel rendelkeznek.

Az akkumulátor az egyik legfontosabb alkatrész az okostelefonokat tekintve, hiszen ma már szinte mindenre a telefonodat használod. Nem mindegy tehát, mekkora az akkumulátor kapacitása.

Ha kíváncsi vagy, melyik telefon bírja a legtovább, vagy szeretnéd tudni, hogy a te mobilod akkumulátora jónak számít-e, érdemes végigolvasni ezt a cikket.

Miért fontos a nagy akkumulátor?

A nagy akkumulátor persze nem minden esetben szükséges, hiszen ha te otthon dolgozol és nagyon keveset jársz el, akkor igazából nem szükséges odafigyelni a töltöttségi szintre, hiszen bármikor lehetőséged van tölteni a telefonod.

De kinek lehet akkor fontos a hosszú üzemidő?

Az előzőek alapján könnyen kitalálhatod, hogy azok számára, akik nincsenek mindig konnektor közelében, így nem tudják akármikor tölteni a készüléket.

Azok számára pedig, akik munkához használják a telefonjukat, konkrétan létfontosságú az okostelefon. Gondolj csak például az ételszállító futárokra. Ők egész nap úton vannak és telefonálnak, de még navigációra is a mobiljukat használják.

Szintén fontos lehet a nagy akkumulátor azok számára, akik kifejezetten sokat játszanak a telefonon komolyabb játékokkal, hiszen az okostelefonokra írt játékok – bár általában jól vannak optimalizálva – gyorsan merítik az akkut, így a nagyobb tápegység hosszabb ideig elegendő. A legjobb gamer okostelefonról is írtunk korábban cikket, érdemes lehet azt is elolvasni, ha ilyen célból választanál új telefont.

Melyik alkatrészek használják a legtöbb energiát?

Érdemes pár szót ejteni arról, hogy pontosan mit is jelent az, hogy egy akkumulátor például 4000 mAh töltést képes tárolni.

Az amperóra az elektromos töltés mértékegysége: egy amperórányi töltés halad át a vezetőn, ha egy órán át egy amper erősségű áram folyik rajta, az amperóra értékét a kettő szorzata adja.

Annak az akkumulátornak 1 Ah (amperóra) a kapacitása, amelyik 1 órán keresztül 1 A erősségű áramot képes szolgáltatni. Általában akkumulátorok és elemek töltéstároló kapacitásának kifejezésére használják, elemeknél és kisebb akkuknál mAh a leggyakoribb jelző.

És hogy melyik alkatrészek fogyasztják legjobban a telefon akkumulátorát?

A kijelző fogyasztja az egyik legtöbb energiát

A telefonok kijelzője igen nagy részt vesz ki a fogyasztásból. Ez különösen akkor jelentős, ha nagy a kijelző és mondjuk régebbi technológiával készült.

A régi LCD kijelzők esetében egyetlen nagy beépített fényforrás van a képernyőben, így a fogyasztása állandó volt és akkor is viszonylag nagy szükséglete van, amikor mondjuk csak olvasol a telefonodot.

Az újabb AMOLED és Super AMOLED kijelzők egyik legnagyobb újítása épp az, hogy itt az egyes pixelek mögött saját fényforrás van, amelyek kikapcsolhatóak –így amelyik pixel éppen nincs használatban, az nem is világít – így ez a technológia a telefon akkumulátorának is nagy előnyére válik.

Két okostelefon kijelzője

(kép forrása: 901comics.com)

A telefon processzora

Természetesen az okostelefonok ,,agya”, a processzor is áramból él, és mivel ez az alkatrész felel a folyamatok végrehajtásáért, ezért lényegében folyamatosan működésben van.

Itt az jelenti a különbséget a fogyasztást illetően, hogy hány nanométeres technológiával készült az adott telefon processzora.

Egy processzoron a tranzisztorok száma jelöli a proci teljesítményét, tehát minél több van belőle, annál több folyamat végrehajtására képes a chip, ráadásul a mennyiség a gyorsaságot is befolyásolja.

Erről és magáról a nanométerek fontosságáról bővebben olvashatsz ebben a cikkünkben.

Most pedig térjünk is rá a listára, ami a legjobban érdekel mindenkit.

A legjobb akkumulátorú telefonok 2021-ben

Egy 10-es listát állítottam össze, amelyben lesznek felső kategóriás és olcsóbb készülékek egyaránt. Lehetne külön listát készíteni csak a magasabb árfekvésű készülékek akkumulátorairól is, de így legalább a készülékek árát is figyelembe tudjuk venni, ami még jobban árnyalja a képet.

Vizsgálni fogjuk az akkumulátor méretét, a várható üzemidőt bizonyos tevékenységek közben (pl. webböngészés, videónézés) illetve megvizsgáljuk a telefonok felszereltségét is, kiemelve az erősségeket illetve a gyengeségeket is.

10. Samsung Galaxy S20+

Megjelenés dátuma: 2020 február / Kijelző:  6,7 hüvelyk / Felbontás: 1440 x 3200 / OS: Android 10 / CPU: Exynos 990 (7nm) / RAM: 8 GB / Tárhely: 128 GB (bővíthető SD-kártyával) / Akkumulátor: 4500 mAh / Hátlapi kamera: 12+64+12+0,3 MP / Előlapi kamera: 10 MP

A Samsungra jellemző, hogy óriási akkumulátorokat rak a készülékekbe, ami egy roppant jó dolog. Erre meg is van a lehetősége persze, hiszen általában méretet tekintve is a nagyobbak közé tartoznak a Samsung készülékek. A 4500 mAh-s akku ráadásul 25W-os gyorstöltővel is tölthető. Böngészőt használva 12 óra és 40 perc az üzemideje, videónézést tekintve pedig majdnem 10 órát bír.

A 120Hz-es frissítésre képes Dynamic AMOLED kijelző roppant szép képet ad, ráadásul 1200 nites fényerővel, ami kiemelkedőnek tekinthető.

A 7 nm-es Exynos 990 egy kifejezetten erős processzor, bár láthatunk majd a listán korszerűbb technológiával készült chipet is, ami nagyban befolyásolja az üzemidőt. A 8 GB RAM-ot senki nem fogja kevésnek érezni, és bár a 128 GB belső memória karcsúnak tűnhet, de SD-kártyával ez bővíthető.

A Samsung Galaxy S20+ 230 ezer forinttól megvásárolható, így bár olcsónak nem nevezhető, aki Androidos telefont szeretne vásárolni hosszú üzemidővel, azok számára kitűnő választás lehet.

Samsung Galaxy S20+

(kép forrása: samsung.com)

9. OnePlus 8

Megjelenés dátuma: 2020 április/ Kijelző: 6,55 hüvelyk / Felbontás: 1080 x 2400 / OS: Android 10 / CPU: Qualcomm Snapdragon 865 5G / RAM: 8/12 GB / Tárhely: 128/256 GB / Akkumulátor: 4300 mAh / Hátlapi kamera: 48+16+2 MP / Előlapi kamera: 16 MP

Több mint 12 órát bír webböngészés közben a 4300 mAh kapacitású akkumulátor, és videót is majdnem 10 órán át nézhetünk a OnePlus 8-on. Az ára igen kedvező, hiszen 130 ezer forinttól már megvásárolható, és egy 5G kompatibilis készülékért ez nem magas ár.

A Qualcomm Snapdragon 865 5G egy kifejezetten erős – bár még mindig csak 7 nm-es technológiával készült –processzor, így a gyorsasággal nem lesz probléma a OnePlus 8 esetében. Ráadásul kapható 12 GB belső memóriával is, ami szintén a gyorsaságra van pozitív hatással.

A HDR10+ dinamika tartományú Fluid AMOLED kijelző 90Hz-es képfrissítésre képes, így a megjelenítés minősége is kifejezetten magas ezért az árért.

Vannak azonban bizonyos hátrányai, ami miatt ennyire hátraszorult ezen a listán. 128 illetve 256 GB-is belső memóriával kapható és sajnos memóriakártya csatlakoztatására nincsen lehetőség, így akinek szüksége van a plusz tárhelyre, annak nem a legjobb választás a OnePlus 8.

OnePlus 8 egy asztalon

(kép forrása: businessinsider.com)

8. Xiaomi Mi 10 Pro

Megjelenés dátuma: 2020 február / Kijelző:  6,67 hüvelyk / Felbontás: 1080 x 2340 / OS: Android 10 / CPU: Qualcomm Snapdragon 865 5G / RAM: 8/12 GB / Tárhely: 256/512 GB / Akkumulátor: 4500 mAh / Hátlapi kamera: 108+12+8+20 MP / Előlapi kamera: 20 MP

A Xiaomi Mi 10 Pro is ugyanazzal a Qualcomm processzorral rendelkezik minta lista előző szereplője, és a 8 illetve 12 GB RAM-ot is jónak gondolom, így a gyorsasággal itt sem lesz probléma. Elérhető 256 illetve 512 GB belső tárhellyel.

A 4500 mAh kapacitású akkumulátor is roppant erős, 14 órát bír böngészés alatt. Kifejezetten nagy pozitívum, hogy a Xiaomi Mi 10 Pro 50W-os gyorstöltésre képes.

De mondok még ennél is durvábbat.

Itt van lehetőség vezeték nélküli töltésre is, ráadásul 30W-os teljesítménnyel, ami egészen brutális.

90Hz-es Super AMOLED kijelző és annyi kamera a hátlapon, ami még gombócból is sok. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a 108MP-es kamera által készített kép megjelenítésére lényegében egy átlag felhasználó nem képes. Így ezt nem célszerű akkora pozitívumnak tekinteni, mert egy ekkora képernyőn semmivel nem jelenik meg szebben a kép mint egy 12 MP-es kamerával készített fotó.

Nagy hiányosság továbbá a IP68-as tanúsítvány, melynek fontosságáról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Összességében azonban majd 400 ezer forintos árával nem tekintem a legjobb vásárnak, de a 8. helyet kiérdemelte az elképesztő gyorstöltési lehetőségek miatt.

Xiaomi Mi 10 Pro

(kép forrása: mobilarena.hu)

7. Apple iPhone 12 Pro Max

Megjelenés dátuma: 2020 október / Kijelző:  6,7 hüvelyk / Felbontás: 1284 x 2778 / OS: iOS 14 / CPU: Apple A14 Bionic (5 nm) / RAM: 6 GB / Tárhely: 128/256/512 GB / Akkumulátor: 3687 mAh / Hátlapi kamera: 12+12+12 MP / Előlapi kamera: 12 MP

A listán szereplő egyetlen iPhone a 12 Pro Max, ami a most megjelent 13-as szériáig a csúcskategória volt az iPhone-ok világában.

A 3687 mAh az akkumulátor kapacitása, ami 14 óra webböngészést és 8 és fél óra videó nézegetést tesz lehetővé, ami kifejezetten jónak mondható a méretet figyelembe véve. Negatívumként azonban meg kell jegyezni, hogy kábeles gyorstöltéssel is csak 22W-tal tudjuk tölteni, vezeték nélküli töltés pedig maximum 15W-tal lehetséges.

A 6 GB RAM a legtöbb, ami valaha került egy iPhone-ba, ráadásul az Apple saját fejlesztésű processzora, az A14 Bionic már 5 nm-es technológiával készült, így ebben a tekintetben az eddigi készülékek előtt jár az iPhone 12 Pro Max.

Ráadásul az Apple nemrég dobta piacra az új felcsatolható akkujait, így a viszonylag kisebb akkumulátor kiegészíthető egy kis többlet energiával.

Az Apple-re jellemző módon 3 különböző méretben, 128, 256 és 512 GB belső tárhellyel is megvásárolható. Az ára azonban meglehetősen magas, bár az idei iPhone megjelenésével némiképp mérséklődött.

Apple iPhone 12 Pro Max

(kép forrása: macrumors.com)

6. Google Pixel 5a

Megjelenés dátuma: 2021 augusztus / Kijelző:  6,34 hüvelyk / Felbontás: 1080 x 2400 / OS: Android 11 / CPU: Qualcomm Snapdragon 765 5G / RAM: 6 GB / Tárhely: 128 GB / Akkumulátor: 4680 mAh / Hátlapi kamera: 12,2+16 MP / Előlapi kamera: 8 MP

A Google Pixel legújabb modellje a nyár végén jelent meg, és roppant kedvező, 130 ezer forintos áron startolt.

Több mint 15 órát bír a Google Pixel 5a ha csak böngészésre használod, és videózás, sőt gaming alatt is több mint 10 óráig bírja az akkumulátor.

A 4680 mAh-s akkumulátor rendkívül erősnek tekinthető, különösen annak fényében, hogy a készülék tervezésekor a fejlesztők nem gondolták túl a modellt.

Nincsen fullos AMOLED kijelző, nincsenek felesleges 108 MP-es kamerák, egy 12 és egy 16 MP-es lencse a hátlapon és egy 8 MP-es az előlapon. A 6 GB RAM is elégségesnek tekinthető.

Hogy kinek lehet jó választás a Google Pixel 5a?

Olyan felhasználóknak, akik nem akarnak sok százezer forintot költeni egy erős akkuval rendelkező telefonokra, viszont ragaszkodnak a hosszú üzemidő adta előnyökhöz. Futároknak talán a legjobb választás lehet.

Google Pixel 5a

(kép forrása: wired.com)

5. Samsung Galaxy S21 Ultra

Megjelenés dátuma: 2021 január / Kijelző:  6,8 hüvelyk / Felbontás: 1440 x 3200 / OS: Android 11 / CPU: Exynos 2100 (5 nm) / RAM: 12/16 GB / Tárhely: 128/256/512 GB / Akkumulátor: 5000 mAh / Hátlapi kamera: 108+10+10+12 MP / Előlapi kamera: 40 MP

A Samsung zászlóshajója, az 5G kompatibilis S21 Ultra kifejezetten azok számára készült, akik nem szeretnek és nem is akarnak kompromisszumokat kötni.

5000 mAh kapacitású akkumulátorral, 12 illetve 16 GB RAM-mal, 512 GB belső tárhellyel, 120Hz-es Dynamic AMOLED kijelzővel és kész kamera arzenállal tényleg csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. 25 W-os gyorstöltés kábelen keresztül és 15 vezeték nélküli módon. Több mint 16 óra üzemidő böngészés közben, videók nézése esetén majdnem 9 óra.

Az Exynos 2100 már 5 nm-es tranzisztorokkal készült, így a fogyasztása jóval alacsonyabb mint a 7 nm-es processzoroknak. 5G támogatottság természetesen elérhető.

És hogy mennyibe kerül ez a készülék és megéri-e megvenni?

A 128 GB-os verzió is több mint 350 ezer Ft, de ha 512 GB-os modellt szeretnél vásárolni, akkor már a készülék ára közelít a félmillióhoz, így nem lehet rá azt mondani, hogy olcsó. De ha te mindenből a legjobbat akarod, és megengedheted magadnak, akkor csak tessék. Biztosan nem fogsz benne csalódni.

Galaxy S21 Ultra

(kép forrása: samsung.com)

4. Motorola One Fusion Plus

Megjelenés dátuma: 2020 június / Kijelző:  6,5 hüvelyk / Felbontás: 1080 x 2340 / OS: Android 10 / CPU: Snapdragon 730 / RAM: 6/4 GB / Tárhely: 128 GB / Akkumulátor: 5000 mAh / Hátlapi kamera: 64+8+5+2 MP / Előlapi kamera: 16 MP

A Motorola One Fusion Plus-ra a legtalálóbb az egyszerű, de nagyszerű jelzőt használni, hiszen meglehetősen fejlett kamerarendszerrel és 5000 mAh akkuval felszerelt telefont nem olyan könnyű találni 100 ezer Ft alatt. A One Fusion Plus azonban ilyen készülék.

Majdnem 15 órás üzemidő webes tartalmak olvasgatása közben, illetve majdnem 13 óra játék közben? Több mint megfelelő.

Bár a hardvereit tekintve semmi kiemelkedőt nem nyújt, de nem is az a célja, hogy elkápráztassa a tulajdonosát a teljesítményével.

Fényképezésre azonban kifejezetten jól használható, ráadásul az előlapi kamerája be van építve a keretbe és használat közben felugrik, így nem vesz el helyet a kijelzőből.

Egyedül a 128 GB belső memória kevés, de szerencsére van lehetőség bővítésre is. Kitűnő választás lehet azok számára, akik nagy akkumulátorral ellátott mobilt szeretnének vásárolni 100 ezer Ft alatt.

Motorola One Fusion+

(kép forrása: phoneaqua.com)

3. Samsung Galaxy A21s

Megjelenés dátuma: 2020 május / Kijelző:  6,5 hüvelyk / Felbontás: 720 x 1600 / OS: Android 10 / CPU: Exynos 850 / RAM: 3/4 GB / Tárhely: 32/64/128 GB / Akkumulátor: 5000 mAh / Hátlapi kamera: 48+8+2+2 MP / Előlapi kamera: 13 MP

Egy újabb Samsung modell 5000 mAh-s akkumulátorral, több mint 15 órás üzemidővel. Bár a hardveres felszereltsége nem kifejezetten erős, de aki egy megbízható telefont keres és az Android operációs rendszer híve, az nem fog csalódni ebben a készülékben.

Itt is kifejezetten kicsi belső tárhellyel találkozunk, de szerencsére van lehetőség a SD-kártya használatára. A kijelző felbontása a méretéhez képest elég alacsony, és a processzor se fogja a legjobb játékokat gyorsan futtatni, de ezzel a készülékkel valószínűleg nem is ez lesz a terv.

A 32 GB belső tárhellyel ellátott verzió már kicsivel több mint 50 ezer forintért megvehető, ami már tényleg az a kategória, amiért egy 5000 mAh-s akku rendkívül jó vétel.

Samsung Galaxy A21s

(kép forrása: samsung.com)

2. Moto G Power 2021

Megjelenés dátuma: 2021 január / Kijelző:  6,6 hüvelyk / Felbontás: 720 x 1600 / OS: Android 10 / CPU: Snapdragon 662 / RAM: 3/4 GB / Tárhely: 32/64 GB / Akkumulátor: 5000 mAh / Hátlapi kamera: 48+2+2 MP / Előlapi kamera: 8 MP

6 perc híján 16 órányi üzemidő! Ennyit bír a Moto G Power 2021 akkumulátora. Nem véletlen szerepel ezen a listán ennyire kiemelkedő helyen, hiszen a 16 óra az rengeteg. Ezt a telefont, ha nem használod folyamatosan, tényleg elég 2-3 naponta tölteni. 15 W-os gyorstöltővel tölthető.

Persze a kameráktól eltekintve semmiben nem nyújt kiemelkedőt, de 180 dollárért (kb. 55 ezer Ft) az se zavar, hogy műanyag a készülék kerete. Úgyis tökban tartanám ha ilyet vennék. 

Ha számodra tényleg csak az fontos, hogy több napig is bírja a telefonod akkumulátora, akkor a Motorola Moto G Power egy gazdaságos választás lehet.

Moto G Power 2021

(kép forrása: oispice.com)

1. Moto G 9 Power

Megjelenés dátuma: 2020 november / Kijelző:  6,8 hüvelyk / Felbontás: 720 x 1640 / OS: Android 10 / CPU: Snapdragon 662 / RAM: 4 GB / Tárhely: 64/128 GB / Akkumulátor: 6000 mAh / Hátlapi kamera: 64+2+2 MP / Előlapi kamera: 16 MP

Az előző modelltől ez a Motorola annyiban különbözik, hogy nagyobb a kijelzője, jobbak a kamerái és még nagyobb az akkumulátora.

Nagyobb mint az 5000 mAh-s akku?

Igen, mivel a Moto G 9 Power-ben egy 6000 mAh-s akkumulátor található, és még a töltése is jobb hiszen itt már 20W-os gyorstöltővel is töltheted a készüléket.

Ez a mobil tényleg nem szól másról, mint hogy a telefon a lehető legtovább a felhasználó rendelkezésére álljon. A 6000 mAh egészen brutális mennyiségű töltöttség. A gyártó majdnem 3 napos üzemidőt garantál normál felhasználási szokások mellett.

64 illetve 128 GB belső tárhellyel kapható, a nagyobb verzió is elérhető 60 ezer forintért, így ez tényleg a legjobb választás ár-érték arányban.

Moto G 9 Power

(kép forrása: androidsis.com)

Van akinek a nagy akkumulátor mindennél többet ér

Mint a cikk elején is már említettem, vannak olyan emberek, akiknek a munkájuk vagy a hobbijuk miatt a hatalmas akkumulátor elengedhetetlen.

És ha kezd tönkremenni az akku a telefonodban?

Az akkumulátor állapotát érdemes mindig szem előtt tartani, hiszen jó akku nélkül nincs jó telefon. Ha azt veszed észre, hogy feltűnően gyorsan merül a telefonod, vagy nem veszi a töltést, akkor hozd be szervizünkbe, kollégáink megvizsgálják a készüléket, és ha szükséges akár azonnal kicserélik az akkut.

Tavaly is írtunk egy cikket a legjobb akkumulátorral ellátott telefonokról. Ha téged is érdekelnek a telefonoknak ezen a területen elért teljesítménye, akkor mindenképpen olvasd el a tavalyi cikket is. Érdemes lehet összehasonlítani a két listát.

Neked mennyire fontos szempont az akku mérete? Szoktál rá figyelni új telefon vásárlása esetén? Válaszodat írd meg kommentben és ha tetszett a cikk, dobj egy lájkot!