Az 5+1 legjobban várt telefon 2022-ben

2022.06.10 0 hozzászólás 16000 olvasás
Az 5+1 legjobban várt telefon 2022-ben

Összeszedtünk 5 olyan telefont, ami várhatóan megjelenik 2022-ben és előreláthatólag kiemelkedőek lesznek valamilyen téren.

A cikkben szereplő készülékek között találni csúcskészüléket, ami brutális felszereltséggel rendelkezik majd és mindenben a legjobbat nyújtja, de olyan telefon is szerepel a listán, ami a visszafogottabb igényű vásárlók szerint lesz izgalmas.

Ha az említett igények valamelyikével azonosulni tudsz, akkor mindenképp olvasd végig a cikket, mert megtalálhatod benne azt az új telefont, amit a jövő évtől hadba állíthasz.

A 2021-es év nagy dobásai az okostelefonok piacán

Az okostelefonok tervezése során a különböző gyártók folyamatosan versengenek egymással, hiszen a legkisebb újítás is képes hatalmas versenyelőnyt jelenteni.

Ennek fényében itt nem kell minden esetben teljesen új technológiákra gondolni, hiszen azokat általában a csúcsmodelleken szokták először tesztelni, és ha sikeresek, akkor teszik elérhetővé olcsóbb készülékek esetében is.

1. Az 5G funkció elérhetősége

2021-ben az egyik legnagyobb újítás az volt, hogy rengeteg új készülék lett 5G kompatibilis, ami pár évvel ezelőtt még egy olyan technológiának tűnt, ami csak lassan fog elterjedni az alacsonyabb árfekvésű okostelefonok esetében.

A 2021. márciusában megjelent Xiaomi Poco F3 és a OnePlus Nord 2 is képes az 5G hálózatok használatára, és mindkét készülék megvásárolható 120-130 ezer Ft magasságában, ami egy 5G kompatibilis telefonért kedvezőnek tekinthető.

2. Újítások a kamerák terén

A szeptemberben megjelent iPhone 13 széria Pro és Pro Max modellje meglehetősen erős hardvereket kapott. Az eddigi legjobb, 15 milliárd tranzisztorral felszerelt A15 Bionic processzort, erősebb akkumulátort és néhány új funkciót a hátlapi és a selfie kamerák esetében.

A hátlapon ugyan maradt a 3 db 12 MP-es lencse, de a szenszorok és az optikák is sokat javultak. Két új funkciót is kapott az iPhone 13 Pro.

A makró fotózás már sok éve elérhető az okostelefonoknál, de eddig külön, dedikált makrókamerával lehetett igazán jó közeli felvételeket készíteni. Az iPhone 13 Pro esetében ezt a széleslátó kamera végzi, és rendkívül szép makrókat lehet vele készíteni.

A másik újítás az úgynevezett Filmszerű mód, ami lényegében egy automatikus fókuszváltó funkció, ami mindig annak a szereplőnek az arcára közelít rá, aki éppen a kamerába néz. Ennek a fókusznak a beállítására ráadásul utólag is van lehetőség, tehát a szoftverrel utólag is beállíthatjuk a fókuszokat.

A Samsung állt elő még egy forradalmi újítással, mégpedig a kijelzőbe épített kamerával, amit a Samsung Galaxy Z Fold 3 esetén használtak. (Korábban már a Xiaomi is használta ezt a technológiát, így nem egyedi a Samsung eredménye.)

Fehér iPhone 13 egy fehér asztalon

3. Alacsonyabb árkategóriájú okostelefonok

Amikor az első rádiótelefonok megjelentek, akkor még ezeket csak a valóban magas jövedelemmel rendelkezők tudták megvásárolni, lényegében luxus terméknek számított. A telefonok okostelefonná fejlődése azonban annyira kiszélesítette a piacot, hogy ma már szinte mindenki rendelkezik okostelefonnal.

Ennek oka többek között az, hogy sokak számára ez az egyetlen megfizethető multimédiás és kommunikációs eszköz. Okostelefont már pár tízezer forintért is kapni lehet, ami egyértelműen óriási szerepet játszik abban, hogy ez a technológia mindenhova eljutott.

Ebben ráadásul az összes gyártó meglátta a piaci rést, és létrehozta a saját ,,low budget” modelljét, gondoljunk csak a Samsung Galaxy A03-ra vagy az Apple iPhone SE-re, ami olcsónak nem nevezhető, de a gyártó többi készülékénél azért lényegesen kevesebbe kerül.

És melyek a 2022-es év legjobban várt készülékei?

A legjobban várt telefonok 2022-ben

1. Samsung Galaxy S22

Bár az idei év Samsung csúcsmodellje, a Galaxy S21 már januárban bemutatásra került, 2022-ben a legutóbbi pletykák szerint februárban rántja le a leplet a Samsung a Galaxy S22-ről.

De mit is tudunk a Samsung Galaxy S22-ről?

Megjelenését tekintve a Galaxy S22 nagyon hasonló lesz az idei modellhez, a méreteit tekintve azonban regresszió figyelhető meg. A Galaxy S21 méretei 151,7 x 71,2 x 7,9 mm, a jövőre megjelenő Galaxy S22 pedig állítólag 149,98 x 70,56 x 7,65 mm-es lesz.

Szintén a mérethez kapcsolódó pletyka, hogy pár milliméterrel vékonyabb is lesz a Galaxy S22, ami magyarázhatja a kisebb akkumulátort is. (A hírek szerint 3700 mAh-s akku lesz benne, míg az S21-ben 4000 mAh-s egység van.)

Elképzelhető, hogy a többi alkatrész esetében használ majd fejlettebb technológiákat a Samsung, ezzel csökkentve a energiaszükségletet, amivel a kisebb akkumulátor is felértékelődik majd.

Samsung Galaxy S22 3 színben

(kép forrása: muycomputer.com)

Hardveres felszereltség tekintetében természetesen komoly dolgokra lehet számítani. A Qualcomm Snapdragon 898-as és az Exynos 2200-as chipről suttognak, ami mellé nyilván érkezik majd a minimum 8GB RAM, ami akár 16 GB is lehet. Belső tárhely tekintetében az 512 GB garantáltan érkezni fog, amiben szintén fejlődne a Samsung, tekintve, hogy a Galaxy S21 esetében 256 GB volt a maximum tárhely.

A kijelző értelemszerűen kisebb lesz, hiszen maga a telefon mérete is csökken, viszont minden bizonnyal itt is 120Hz-es képernyőfrissítés lesz.

A várható színekkel kapcsolatban is állnak már rendelkezésünkre információk. A Galaxy S22 elvileg fekete, zöld, rózsaszín, arany és fehér színekben lesz kapható.

2. Apple iPhone 14

Az Apple-nél már tradíció, hogy az új készülékek szeptemberben kerülnek bemutatásra, és ugyan még csak most lett vége az idei ősznek, már most nagyon várjuk az új iPhone-t.

A következő iPhone megjelenését tekintve lényegében az idei iPhone 13-ra fog hasonlítani. Méreteit tekintve is azonos lesz, viszont az iPhone 14 már nem kap mini változatot, ahogy azt korábbi cikkünkben is megírtuk.

A kijelző tetején lévő ,,Notch” viszont még kisebb lesz, tehát ahogy az idei modellen kisebb lett az iPhone 12-höz képest, úgy az iPhone 14 kameraszigete is kisebb lesz mint az iPhone 13 esetében.

Az is tudott, hogy új chippel is készül az Apple az iPhone 14-re, aminek a neve Apple A16 lesz. Ezt a chipet is a TSMC gyártja az Apple részére, az A15 Bionic-hoz hasonlóan 5 nm-es technológiával.

Az iPhone 14 megkapja a Qualcomm Snapdragon X65 modemet, ami az első 10 Gbit 5G modem, amit telefonba építenek.

Érdemes még megemlíteni a Wi-Fi 6E kompatibilitást, melyet Ming-Chi Kuo említett először az iPhone 14-gyel kapcsolatban. Ez a technológia az AR és a VR élményekhez elengedhetetlen nagysebességű adatátvitelt teszi lehetővé.

Az iPhone 13 esetében az Apple meglépte az 1TB-os belső tárhelyet, és egyes értesülések szerint az iPhone 14 esetében ennél is tovább fognak menni és megcélozzák a 2TB-ot, ami elképesztően nagy dolog lenne véleményem szerint.

Zöld iPhone 14 két oldala

(kép forrása: techbeezer.com)

3. Xiaomi 12

A Xiaomi 12 tényleg hamarosan bemutatkozik, elvileg már most 12-én bemutatják. Viccesek a Xiaomi marketingesei, hiszen 12. hó 12-én mutatják be a Xiaomi 12-t. Nagyon ötletes…

A Xiaomi az utóbbi években egyre nagyobb szeletet hasít magának az okostelefonok piacának tortájából, méltó utódja az USA által ledarált Huawei-nek.

A Xiaomi 12-t egyébként óriási várakozás övezi, hiszen rengeteg újítást hozhat magával, várhatóan az egyik legnagyobb dobás lesz a 2022-es évben.

És hogy milyen újításokról beszélek?

A Xiaomi 12 lesz az első telefon, ami megkapja majd az eddigi legerősebb Qualcomm chipet, a 4nm-es technológiával készült Snapdragon 8 Gen 1-et. Ez a chip teljesítményben és energiafelhasználás szempontjából is nagy előrelépés lesz.

Az egyik legérdekesebb újítás – ami nem biztos, hogy már a Xiaomi 12-ben is megjelenik –a Loop LiquidCool technológia lesz, ami egy továbbfejlesztett gázhűtésű megoldás, amivel elvileg 5 °C-kal csökken a maximális belső hőmérséklet, ami elég jól hangzik. Ha nem is a Xiaomi 12-ben, de a 12 Ultrában – ami 2022 második felére várható – már nagy valószínűséggel elérhető lesz.

A Digital Chat Station szerint kamerák terén olyan pletykákat hallani, hogy a hátoldali 3 lencse (fő kamera, ultra széles és periszkóp) mindegyike 50MP-es lesz.

Az akkumulátor méretéről nem szivárgott még ki információ, a töltési lehetőségekről ellenben annál több. A MyDrivers szerint a Xiaomi 12 120W-os gyorstöltésre és 100W-os vezeték nélküli töltésre is képes lesz. Ennek ha a fele teljesül, már az is óriási teljesítmény véleményem szerint.

A Xiaomi 12 kijelzője esetében – ugyancsak a MyDrivers szerint – a frissítési gyakoriság állítható lesz, de a maximum természetesen a 120Hz.

Xiaomi 12

(kép forrása: 91mobiles.com)

4. Nokia 10/X60

A dátum 2019. február 24, megjelenik a Nokia PureView 9, és már mindenki arról kezd beszélni, hogy még ugyanebben az évben jöhet a folytatás, a Nokia PureView 10.

Az, hogy a Nokia 10 szerepel ezen a listán, egyértelmű jele annak, hogy azóta is várja a Nokia 10-et a nagyérdemű.

Most azonban újra felerősödtek a hangok egy új Nokia okostelefonnal kapcsolatban, mely immár X60 fedőnéven fut, de nyilvánvalóan a Nokia 10 szerepét akarja majd betölteni. (Nem is rossz döntés, hogy új nevet találnak a projektnek. Olyan érzésünk van a Nokia 10 kapcsán, mint a gamereknek a Half-Life 3 esetében. Várakozás a talán soha el nem jövő újdonságra.)

Az elmúlt lassan két év alatt annyi különböző név és specifikációk tömkelege terjedt el tech körökben az új Nokia telefonról, hogy már szinte lehetetlen kisilabizálni, mi a hiteles infó és mi az egyértelműen fals állítás.

Szóba került itt 200 MP-es kamera a hátlapon, 144Hz-es kijelző, a hátlapra integrált plusz kijelző és 6000 mAh-s akkumulátor is. Ha ez mind igaz lesz, és megjelenik egy ilyen telefon, akkor megígérem, hogy elszavalom Petőfitől az Anyám tyúkját a Blaha Lujza téren fényes nappal.

Nokia 10 5 hátlapi kamerával

(kép forrása: youtube.com)

5. Samsung Galaxy S21 FE

A Samsung Galaxy S21 FE azok számára lesz kitűnő választás, akik ragaszkodnak mind a márkához, mind pedig a kiemelkedő teljesítményhez, de mégse szeretnének félmillió forintot költeni az új telefonjukra.

A Galaxy S20 FE jó példa arra, hogy érdemes lehet egy erős telefon ,,fapados” változatát is kiadni, hiszen a kicsit gyengébb kamerarendszer és a visszafogottabb megjelenés nem riasztja el a vásárlókat.

A Samsung elvileg már január 4-én bemutatja a Galaxy S21 FE-t, ami megörökli a 120Hz-es, HDR10+ kijelzőt és a Snapdragon 888 lapkakészletet.

Az Galaxy S21 FE állítólag elérhető lesz 5G-vel és anélkül is és megközelítőleg 240 ezer Ft-ról indul majd az ára.

Samsung Galaxy S21 FE

(kép forrása: tomsguide.com)

+1. Apple iPhone SE 3

Az iPhone SE különleges helyet foglal el az okostelefonok piacán, hiszen egy olyan szériáról van szó, ami a korábbi modellek kinézetét és arculatát vegyíti az újabb modellek hardvereinek egy részével.

Az első modell, a 2016-ban megjelent iPhone SE egy iPhone 5 bőrébe bújtatott iPhone 6s volt, míg a 2020-as iPhone SE az iPhone 8-ra hajaz külsőleg, de belül például az iPhone 11 processzora, az Apple A13 Bionic dolgozik.

Ezt a trükköt azok számára találta ki az Apple, akik nem akarnak 200 ezer Ft-nál többet költeni, de szeretnének egy viszonylag erős iPhone-t. A koncepció szemmel láthatóan működik, és 2022-ben érkezhet is a harmadik iPhone SE.

De ebben melyik két korábbi iPhone-t egyesíti az Apple?

Ha az Apple tartja magát a korábbi tendenciához, akkor nagyjából arra lehet számítani, hogy a tavalyi iPhone 12 hardvereit – vagy annak egy részét – kapja meg az új SE, bár szerintem a kamerákat illetően gyengébb lesz, mint az iPhone 12. A 2020-as SE is csak egy kamerát kapott az iPhone 11 2 lencséjével ellentétben.

Na de hogy fog kinézni az iPhone SE 3?

Az egyetlen fontos kérdés itt valójában az, hogy marad-e a Home gombos kivitel, vagy elhagyja az Apple ezt és az iPhone SE is lép egy szintet e téren.

Lényegében az iPhone 8 volt az utolsó Home gombos iPhone, az iPhone X széria már teljes képernyős volt, így igazából két lehetőség van.

Vagy megmarad az iPhone 8 külseje az iPhone SE 3 esetében is, vagy megkapja mondjuk az iPhone XS vagy az iPhone XR ,,testét”. Én szeretem a Home gombot, de azzal sem lenne bajom, ha eltűnne. Sokan nagyon örültek annak, hogy a 2020-as iPhone SE megkapta ezt, így az is elképzelhető, hogy marad ennél a koncepciónál az Apple.

iPhone SE 3

(kép forrása: phonels.com)

És hogy mikor jelenik meg az iPhone SE 3?

2020-ban áprilisban mutatták be az iPhone SE-t, és 2016-ban az első modellt is tavasszal, egészen pontosan márciusban prezentálta az Apple. Ebből kiindulva nem lenne meglepő, ha 2022 tavaszán érkezne az iPhone SE 3.

Számodra melyik a legizgalmasabb modell a listán? Ha iPhone SE-t használsz, mit szólnál hozzá, ha az új iPhone SE-ről eltűnne a Home gomb? Véleményedet írd meg kommentben. Ha pedig bármilyen problémád akad a telefonoddal, foglalj hozzánk időpontot vagy vedd igénybe szervizfutár szolgáltatásunkat akciós áron!

 

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.