2024 - Itt van a legújabb iPhone 16-os széria: Milyen újdonságokat kaptunk?

2024.09.20 0 hozzászólás 201 olvasás
2024 - Itt van a legújabb iPhone 16-os széria: Milyen újdonságokat kaptunk?

Az Apple hivatalosan bemutatta az iPhone 16-os szériát, amely már most izgalmas újdonságokat hozott a piacra. A 16-os széria, ahogy azt megszokhattuk, több modellt foglal magában: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük az új készülékek specifikációit, és megvizsgáljuk, milyen fejlesztések történtek az előző generációhoz, az iPhone 15-höz képest.

iPhone 16 széria újdonságai

Az iPhone 16-os széria számos olyan újítást hoz, amelyekkel még jobb felhasználói élményt kínál. Ezek közül a legfontosabb változások:

  • a továbbfejlesztett kamera rendszer,
  • nagyobb teljesítményű processzor,
  • hosszabb akkumulátor élettartam,
  • valamint az egyre kifinomultabb dizájn.

Kép forrás: Mobilaréna.hu

iPhone 16 széria specifikációi

Jellemző iPhone 16 iPhone 16 Plus iPhone 16 Pro iPhone 16 Pro Max
Kijelző mérete 6,1" 6,7" 6,1" 6,7"
Kijelző típusa OLED ProMotion OLED
Frissítési frekvencia 60 Hz 120 Hz
Processzor A17 Bionic A17 Pro Bionic
Tárhely opciók 128GB/256GB/512GB 256GB/512GB/1TB
Hátlapi kamera 12 MP dupla 48 MP tripla
Előlapi kamera 12 MP
Akkumulátor kapacitás (mAh) 3279 4323 3300 4400
Operációs rendszer iOS 18
Súly 172 g 202 g 187 g 238 g

Akkumulátor-kapacitások összehasonlítása

(mAh) Alap modell Plus modell Pro modell Pro Max modell
iPhone 16 széria 3561 4674 3582 4685
iPhone 15 széria 3349 4383 3274 4441
iPhone 14 széria 3279 4323 3200 4323

Az értékeket megvizsgálva látható, hogy kissé nagyobb kapacitású az iPhone 16-os széria akkumulátora a korábbi modellekhez képest, ami az új, energiatakarékosabb chipset miatt hosszabb üzemidőt jelent a korábbiakhoz képest.

iPhone 16 vs iPhone 15

  • A17 Pro Bionic chip: Az új processzor nagyobb teljesítményt és energiatakarékosságot biztosít, gyorsabb gépi tanulási képességekkel és jobb grafikai teljesítménnyel.
  • Kamerarendszer: Az iPhone 16 Pro és Pro Max modellek továbbfejlesztett kamera rendszert kaptak, amely még élesebb képeket és fejlettebb szoftveres funkciókat kínál. Újdonság az éjszakai mód javítása, valamint a ProRAW és ProRes támogatása.
  • Akkumulátor élettartam: Az akkumulátor kapacitása is nőtt, ez különösen a Pro Max modellnél jelentős, ami akár 3-4 órával is hosszabb üzemidőt eredményezhet egy töltéssel.

Megéri váltani iPhone 16-ra?

Az iPhone 16 széria számos előnyt kínál, de felmerül a kérdés, hogy megéri-e váltani, ha már van egy korábbi modellünk. Az alábbi pontok segíthetnek a döntésben:

  • iPhone 13 és régebbi modellek tulajdonosai számára már megfontolandó lehet a váltás, hiszen a teljesítményben, kamerában és akkumulátoridőben is óriási ugrást jelent az új széria, ami több óra üzemidőt is jelenthet.
  • iPhone 14 felhasználóknak a váltás akkor éri meg, ha valaki ki szeretné használni a jobb kamerát, gyorsabb processzort vagy hosszabb akkumulátor élettartamot.
  • iPhone 15 tulajdonosoknak kizárólag akkor érdemes váltani, ha az új processzor vagy az iOS 18 fejlettebb funkciói különösen fontosak.

Az Apple az elmúlt évek során nagy hangsúlyt fektetett az AI (mesterséges intelligencia) fejlesztésére, és az iPhone 16 széria is profitál ezekből az újításokból. Az Apple AI-alapú fejlesztései jellemzően a felhasználói élményt javítják, legyen szó a kamerák képességeinek finomhangolásáról, az akkumulátor optimalizálásáról vagy az általános rendszerhatékonyságról. Azonban az AI egyre szélesebb körben jelenik meg olyan új funkciókban is, mint az Apple Neural Engine és az on-device machine learning.

Mi az az Apple Neural Engine?

Az Apple Neural Engine az Apple saját fejlesztésű mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) feldolgozó egysége, amelyet az A11 Bionic chippel vezettek be 2017-ben. Azóta minden újabb iPhone és iPad modell processzora tartalmazza ezt a különálló egységet. A Neural Engine-t kifejezetten arra tervezték, hogy nagy teljesítménnyel és energiatakarékosan végezze el az AI és ML feladatokat.

Az Apple Neural Engine célja, hogy a különféle AI- és ML-feladatokat hatékonyabban kezelje, pl: Képfelismerés: Az arcok és tárgyak felismerése a kamerában. Hangfelismerés: Siri és más hangalapú funkciók javítása. Fotók és videók feldolgozása: Portré mód, éjszakai mód, képjavító algoritmusok működtetése. AR alkalmazások: A kiterjesztett valóság (AR) alapú alkalmazások gyorsabb és pontosabb működtetése.

A Neural Engine egy speciális chipmodul, amely az iPhone-ban található CPU-tól és GPU-tól függetlenül végzi a gépi tanulási számításokat. Ez lehetővé teszi, hogy a készülék gyorsabb és hatékonyabb legyen olyan feladatokban, amelyek AI-t igényelnek, anélkül, hogy túl sok energiát fogyasztana.

Milyen felhasználásokhoz használja az Apple?

Face ID: Az iPhone-ok arcfelismerési rendszere (Face ID) a Neural Engine-t használja a gyors és pontos arcfelismeréshez. Fotó és videó javítás: Az iPhone-okban a Neural Engine elemzi és javítja a képeket valós időben, például optimalizálja a fényviszonyokat vagy javítja a portréfotók részleteit. Siri és természetes nyelvi feldolgozás: A Neural Engine segíti Siri jobb teljesítményét és a nyelvi feladatok kezelését. Az Apple Neural Engine folyamatosan fejlődik, és minden új chipgenerációval nagyobb teljesítményt, valamint jobb gépi tanulási képességeket biztosít a felhasználóknak.

Az Apple Neural Engine folyamatosan fejlődik, és minden új chipgenerációval nagyobb teljesítményt, valamint jobb gépi tanulási képességeket biztosít a felhasználóknak.

Kép forrás: Mobilaréna.hu

Apple AI fejlesztések az iPhone 16 szériában

  • Fotózás és videózás: Az AI-alapú képjavítás lehetővé teszi, hogy az iPhone 16 kamerái még jobb minőségű képeket készítsenek. A portréfotók automatikus élességállítása és az éjszakai mód fejlesztése például a mesterséges intelligencia segítségével valósul meg. Az Apple folyamatosan fejleszti a ProRAW és a ProRes formátumok kezelését is, így a tulajdonosok még részletesebb képeket készíthetnek.
  • Siri és gépi tanulás: Az iOS 18-ban működő Siri továbbfejlesztett AI képességekkel rendelkezik, gyorsabb és pontosabb, mint valaha. Bár a Siri európai verziói még nem rendelkeznek minden funkcióval, amit az amerikai piacon elérhetünk (pl. bizonyos természetes nyelvi feldolgozási újítások), az AI-alapú hangvezérlés, diktálás és keresési funkciók már most elérhetőek az EU-ban.
  • Privacy és AI: Az Apple nagy hangsúlyt fektet az adatvédelemre. Az on-device machine learning segítségével a személyes adatok feldolgozása a készüléken történik, nem pedig a felhőben, ami különösen fontos az európai felhasználók számára, hiszen az EU szigorú adatvédelmi törvényei, mint a GDPR, ezt megkövetelik.

AI elérhetősége Európában

Az Apple által kínált AI funkciók közül a legtöbb már Európában is elérhető. Az AI-alapú fotózás, az automatikus képjavítás, a gépi tanulás alapú alkalmazások és a Siri továbbfejlesztett funkciói az európai felhasználók számára is hozzáférhetők. Azonban egyes funkciók, mint például a Siri továbbfejlesztett természetes nyelvi feldolgozási képességei, még csak az angol nyelvű régiókban elérhetők teljes mértékben.

Hol tart a konkurencia?

Az Apple legnagyobb versenytársai az AI terén a Google és a Samsung. A Google Pixel telefonokban található Google Assistant jelenleg a legfejlettebb AI-alapú asszisztens, amely több nyelven, beleértve a magyar nyelvet is, sok funkciót kínál. A Google képes kihasználni széleskörű mesterséges intelligencia kutatásait, például a Google Lens vagy a fotózásnál alkalmazott AI-alapú képjavítási algoritmusok révén.

A Samsung is folyamatosan fejleszti az AI-t, különösen a Bixby nevű asszisztensük kapcsán, bár Bixby még mindig elmarad az Apple Siri és a Google Assistant mögött.
Ugyanakkor a Samsung AI-alapú képjavítási technológiái és akkumulátor optimalizációja versenyképes a piacon.

Egyéb új termékek, amelyeket bemutatott az Apple

Az Apple tegnap nemcsak az iPhone 16 szériát mutatta be, hanem számos más új termékkel is jelentkezett:

  1. Apple Watch Series 9: Az új Apple Watch gyorsabb S9 chipet kapott, továbbfejlesztett kijelzővel és új egészségügyi funkciókkal. Az Apple Watch is egyre inkább épít az AI-ra, különösen a felhasználói viselkedések és egészségügyi adatok elemzésében.
  2. Apple Watch Ultra 2: Az Apple prémium okosórája frissített verzióban jelent meg, nagyobb teljesítménnyel, hosszabb akkumulátor élettartammal és jobb sportfunkciókkal, így még inkább a sportolók és kalandorok kedvencévé válhat.
  3. AirPods Pro 3. generáció: Az új AirPods Pro jobb zajszűréssel, fejlettebb audio minőséggel és új, AI-alapú hangoptimalizációs funkciókkal érkezett.
  4. iPad Mini és iPad Air frissítések: Az Apple új iPad modelleket is bemutatott, amelyek gyorsabb processzorral, jobb kijelzővel és még hatékonyabb multitasking lehetőségekkel rendelkeznek.

Ezek az új termékek is összhangban állnak az Apple azon céljával, hogy a mesterséges intelligencia technológiákat felhasználva javítsák a felhasználói élményt és a termékeik hatékonyságát.

iPhone 16 magyarországi árak

Kép forrás: Mobilaréna.hu

Legolcsóbban $799-ért lehet a belépő iPhone 16-oshoz jutni, ami hazánkban 399.000 Ft-ot jelent, a 16 Pro verzió 999 dolláros áron indít 128 GB tárhellyel, a 16 Pro Max pedig 256 GB-os tárolóval 1199 dollárért. A pénteki naptól rendelhető lesz mind a két készülék és a sima iPhone 16-ok is, szeptember 20-tól pedig a boltokba kerülnek a telefonok.A magyarországi árak 499 990 forintról indulnak a 16 Pro és 599 990 forintról a 16 Pro Max esetén, nem változtak a tavalyihoz képest. Az előrendelés hazánkban is szeptember 13-án indul, az értékesítés szeptember 20-án.

Kép forrás: Mobilaréna.hu

Összegzés

Az iPhone 16 széria az Apple szokásos magas színvonalát hozza, és jelentős technológiai fejlődést jelent a korábbi modellekhez képest. Ugyanakkor egy 2024-ben piacra kerülő ilyen árkategóriájú telefontól egyre cikibb a kijelző 60 Hz-en ragadt képfrissítése, mint ahogy az USB 2.0 sebesség sem a technológia csúcsa, azoknál akik kábelen kívánnak sok adatot mozgatni, a konkurens Android platform alatt ezen ár töredékéből orvosolható lenne mindkét hiányosság, amennyiben az illető tud élni az iOS nélkül.

Viszont az új processzor, a kamerafejlesztések és a nagyobb akkumulátor kapacitás vonzóvá tehetik az új készülékeket, különösen azok számára, akik még régebbi modelleket használnak. Ezek miatt érdemes nagyobb tárhellyel rendelkező verziót választani azoknak, akiknek ez belefér, hiszen bár a 8K-s videórögzítést az iPhone-okok továbbra sem támogatják, új opcióként megjelent viszont a 4K 120 FPS, ami elég tárhelyigényes így is. Azoknak, akik a legújabb technológiára vágynak, az iPhone 16 Pro és Pro Max modellek lehetnek a legvonzóbbak. Viszont az új processzor, a kamerafejlesztések és a nagyobb akkumulátor kapacitás vonzóvá tehetik az új készülékeket, különösen azok számára, akik még régebbi modelleket használnak. Ezek miatt érdemes nagyobb tárhellyel rendelkező verziót választani azoknak, akiknek ez belefér, hiszen bár a 8K-s videórögzítést az iPhone-okok továbbra sem támogatják, új opcióként megjelent viszont a 4K 120 FPS, ami elég tárhelyigényes így is. Azoknak, akik a legújabb technológiára vágynak, az iPhone 16 Pro és Pro Max modellek lehetnek a legvonzóbbak.

ELROMLOTT?
MEGJAVÍTJUK!

Tovább a javításhoz

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.