Meghalt az iPhone 5? Nem tölt és nem kapcsol be? Van megoldásunk rá!

2022.06.29 0 hozzászólás 11263 olvasás
Meghalt az iPhone 5? Nem tölt és nem kapcsol be? Van megoldásunk rá!

Az iPhone 5 korából adódóan az egyik leggyakrabban megforduló készülék nálunk. Az ismert típushibákon túl, az elmúlt pár évben felfedeztünk egy átlagosnál sokkal gyakrabban előforduló problémát, a töltő IC meghibásodását.

Hogyan fedeztük fel a töltő IC meghibásodását?

Napi szinten rengeteg iPhone 5-el találkozunk szervizünkben, így hamar meg tudjuk állapítani, hogy melyik az amelyik nem tölt és dock csatlakozó szalagkábelt kell rajta cserélni, vagy melyik az amelyiken csak az akkumulátor csere segít.

Azonban felfigyeltünk arra, hogy egyre több iPhone 5-nek nem az akkumulátorral, de nem is dock csatlakozójával van gondja. A felhasználók hasonló történeteket meséltek készülékeikről: az iPhone 5 kifogástalanul működött addig, amíg egyszer teljesen le nem merült. Miután ez megtörtént, töltőre tették a készüléket (ahogy minden más alkalommal) , de az iPhone továbbra is teljesen halottnak tűnt. Semmi jele életnek, csak egy fekete képernyő.

iphone-5s-rumour-420x215

Mint minden, iPhone szervizünkbe behozott készüléket, ezeket a telefonokat is alaposan átvizsgáltuk és mivel az iPhone 5 esetében az akkumulátor meghibásodása típushiba, ezért egy teszt akksival megpróbáltuk bekapcsolni a telefonokat. A készülékek nagy része azonnal bekapcsolt, de amikor kimértük, hogy mekkora áramot vesz fel töltés közben, akkor kiderült, hogy az áramfelvétel teljesen nulla vagy csak nagyon minimális (10-20mA).

Ekkor tudtuk, hogy itt nem az akkumulátorral van a gond, sokkal komplexebb a probléma. Márpedig ha egy iPhone 5-nél komplex problémák jelennek meg, akkor az alaplapi javítást jelent, így górcső alá vettük az alaplapot. Miután átnéztük az iPhone 5 kapcsolási rajzait, és mikroszkóppal végigpásztáztuk az alaplapot, megtaláltuk a hiba forrását: töltő IC.

Mi az a töltő IC és miért felelős?

Ez az integrált áramkör felelős az akkumulátor töltéséért és vezérli az USB funkciót (ez a funkció felelős azért, hogy a számítógép felismerje és kommunikálni tudjon az iPhone-nal). A töltő IC 36 foggal csatlakozik az alaplaphoz, közvetlenül a processzor mellett található, így nagyon érzékeny területről beszélhetünk. Ennek az integrált áramkörnek a cseréje sokkal nagyobb precizitást igényel, mint általában a többi alaplapi IC javítás.

factfictioncharging_primary-100050033-large

A leggyakrabban előforduló tünetek, amik az iPhone 5 töltő IC meghibásodására utalhatnak:

  • Az akkumulátor nem tölt 3-4%-on túl.
  • Ha a készülék akkumulátorral együtt van töltőre helyezve, a képernyő teljesen sötét marad, és az iPhone nem mutat semmilyen életjelet.
  • Töltőre csatlakoztatva a töltést jelzi a készülék, de a százalék nem megy fentebb annál, mint ahol éppen áll.

Ezeket a tüneteket általában két dolog váltja ki: rossz minőségű utángyártott töltők, és nem megfelelő színvonalú USB vezetékek. Az eredeti Apple töltők és kábelek olyan szinten szabályozzák a feszültséget, ami megóvja az iPhone 5-öt a károsodástól. A rossz minőségű , bizonytalan forrásból származó töltők és kábelek viszont nem, vagy nem megfelelő szinten szabályozzák a feszültséget, így károsítják a töltő IC-t, ami egy látszólag halott iPhone 5-höz vezet.

Egy másik gyakori töltő IC károsító, ha az autóban szivargyújtóról töltjük az iPhone-t. A gépjármű szivargyűjtője sem tudja az optimális szinten tartani a feszültséget, nem beszélve arról, hogy ha egy rossz minőségű autós töltőt használunk. Azt tanácsoljuk, hogy amennyiben autóban töltjük az iPhone 5-öt akkor vegyünk hozzá egy jó minőségű átalakítót, és próbáljuk meg a gyári kábelét használni.

Az iPhone 5 töltő IC meghibásodása ugyancsak jellemző beázott készülékeknél.

Van megoldás!

Mindezek után a jó hír, hogy az iPhone 5 töltő IC meghibásodását meg tudjuk javítani. Természetesen a folyamat nagy fokú szakértelmet és rendkívüli tapasztalatot igényel. Szervizes kollégáink ezeknek birtokában vannak, így képesek a töltő IC cseréjére.