Megölheti-e az autóstöltő a telefonom akkumulátorát?

Már használsz autóstöltőt vagy éppen a vásárláson gondolkodsz, de elbizonytalanítanak a különböző fórumokon olvasható vélemények, miszerint az autóstöltők tönkreteszik a telefonod akkumulátorát vagy töltésvezérlő áramkörét? Összeszedtük Neked a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Megölheti-e az autóstöltő a telefonom akkumulátorát?

Részben igaz, de javarészt városi legenda, hogy az autóstöltő tönkreteszi az okostelefonod akkumulátorát. Az ideális töltéshez két dolog szükséges: megfelelő feszültségű állandó áramforrás megfelelő áramkorlátozással és egy érzékelő, amely "tudja", mely szakaszban tart a töltési folyamat.

Az autóstöltés hibáiról általában

Korábban az autók akkumulátorai sokkal megbízhatatlanabbak voltak, mint manapság. Az alkatrész feszültségingadozása szinte mindennapos jelenség volt, ez a probléma mára azonban - részben - megoldódott. Az gépjármű akkumulátorok jóval stabilabbak és megbízhatóbbak, mint a korábbi modellek. De miért fontos ez, amikor az okostelefonod akkumulátoráról beszélünk?

Egyes állítások szerint a különféle autós telefontöltők könnyedén tönkretehetik a készülék akkumulátorát, köszönhetően annak, hogy a gépjármű akkumulátora nem képes folyamatosan egyenletes erősségű áramenergiát juttatni a telefonba, így előbb vagy utóbb az okostelefon töltésvezérlő IC-je vagy akkumulátora meghibásodik.

Ennek a kockázata valóban fennáll, de leggyakrabban akkor fordul elő, ha a készülék már a gépjármű beindítását megelőzően is a szivargyújtóra volt csatlakoztatva. Ilyen esetekben ugyanis előfordulhat, hogy a hirtelen felszabaduló több száz amper egy része a különböző csatlakozókba áramlik - például a gépjármű szivargyújtójába. Bár ez a konnektor-használat során is jelentkezhet, ha egy töltőre csatlakoztatott eszközt kapcsolunk a hálózatra. Érdemes az otthoni töltés során is első ízben a töltő adaptert a konnektorba dugni, majd ezt követően csatlakoztatni a töltőkábelt a készülék csatlakozójába.

Valószínűsíthető, hogy az autóban feltöltésre kerülő GPS eszközök akkumulátorát is tönkretenné a gépjármű akkumulátora által leadott áram, amennyiben ez valóban állandó veszélyt jelentene az eszközökre. Ha rendelkezel ilyen navigációs készülékkel, számold össze, hogy az elmúlt másfél évben hányszor kellett akkumulátor cserére vinned!

A lényeg itt is az ár és a minőség

A legtöbb minőségi autóstöltő rendelkezik egy olyan chippel, amely képes mérni a bemeneti feszültséget, érzékelni a telefon akkumulátorának töltöttségi szintjét és ennek megfelelően változtatni a beérkező feszültséget a túltöltés és az esetleges kiégés elkerülése érdekében.

ZHi2z

Valóban előfordulhat, hogy a gépjármű akkumulátora nem egyenletes energiamennyiséget ad le. Nem mindegy ugyanis, hogy éppen használjuk-e az országúti lámpát vagy szól-e a rádió - és ha igen, milyen hangerőn. Ezzel azonban nem magyarázható az autóstöltők káros hatásairól szóló mítosz, hiszen minimális eltérést ugyan, de egy lakás hálózati feszültsége is változhat annak függvényében, hogy éppen milyen eszközök veszik igénybe (pl. mosógép, sütő).

Amit figyelembe kell venned a vásárlás előtt, az az adott autóstöltő ára. A gyanúsan olcsó darabok ugyanis valószínűleg tömeggyártott hamisítványok, így könnyen lehet, hogy a fentiekben említett stabilizátor hiányzik a töltőből. Ilyen érzékelő egyébként magában a készülék töltőcsatlakozójában is van, de ha egyszerre túl nagy feszültséget áramoltatunk belé, könnyen megtörténhet, hogy az alkatrész kisül vagy más módon meghibásodik.

Ez azonban elkerülhető, ha egy ellenőrizhető gyártó termékeit vásárolod meg egy ellenőrizhető háttérrel rendelkező viszonteladótól. Ügyfeleinknek és vásárlóinknak általában azt javasoljuk, hogy a 6.000-8.000 Ft-os árkategóriában nézelődjenek, ott ugyanis kizárólag minőségi, megbízható autóstöltőket találnak. Ilyenek például az EXOGEAR termékei vagy a Spigen univerzális autóstöltői.

spigen_autos_tolto

Összegezve

Kijelenthető tehát, hogy önmagában az az állítás, miszerint az autóstöltők tönkreteszik az okostelefonok akkumulátorait vagy töltésvezérlő IC-it nem állja meg a helyét. Azzal a finomítással azonban, hogy az olcsó hamisítványok, melyek nem rendelkeznek működő feszültségszabályzóval, könnyedén tönkretehetik a készüléked fent említett alkatrészeit már igaz az állítás.

Az egyetlen dolog tehát, amit tehetsz, hogy vásárlás előtt alaposan megvizsgálod az árakat és a gyanúsan olcsó kiegészítőket messziről kerülöd. Ezen kívül pedig szervizeinkben és üzletpontjainkban szívesen tájékoztatunk arról, hogy milyen árkategóriában és hol érdemes minőségi univerzális autóstöltőt vásárolnod. Ha pedig részletesebben olvasnál az autós kiegészítők tulajdonságairól, korábbi írásunkat ajánljuk figyelmedbe!

A 9 leghasznosabb iPhone gyorsító tipp A 9 leghasznosabb iPhone gyorsító tipp
2016. február 25.
A technológia fantasztikus dolog, és mindannyian szívesen élvezzük az általa nyújtotta előnyöket. Azonban várni arra, hogy a telefonod valamit lassabban tölt be, mint szeretnéd egy igazi “first-world problem".
Mi a közös egy elázott telefonban és a palacsinta tésztában? Mi a közös egy elázott telefonban és a palacsinta tésztában?
2018. május 3.
Minden problémára van egy „ősi” megoldás, amit tapasztalt nagyszüleink lelkesen osztanak meg velünk biztosra véve, hogy az a tuti. Valószínűleg neked is van egy ilyen tipped arra az esetre, ha beázna a telefonod, ugye van? Pontosan ez az, amit azonnal felejts el, helyette olvasd el ezt a cikket és mentsd meg készüléked egy végzetes kártól.
5 egyszerű trükk, hogy több gigányi tárhelyet szabadíts fel Androidos telefonodon! 5 egyszerű trükk, hogy több gigányi tárhelyet szabadíts fel Androidos telefonodon!
2018. január 4.
Nem számít, hogy az Androidod rendelkezik-e microSD-kártya segítségével bővíthető tárhellyel vagy sem - előbb-utóbb úgyis több memóriára lesz szükséged függetlenül attól, hogy 32 GB-os vagy 200 GB-os modellt használsz. Íme néhány egyszerű módja annak, hogy helyet felszabadíts fel az Android eszközödön, beleértve a belső tárolást és a microSD-t is.