Mi a közös egy beázott telefonban és a palacsinta tésztában?

Minden problémára van egy „ősi” megoldás, amit tapasztalt nagyszüleink lelkesen osztanak meg velünk biztosra véve, hogy az a tuti. Valószínűleg neked is van egy ilyen tipped arra az esetre, ha beázna a telefonod, ugye van? Pontosan ez az, amit azonnal felejts el, helyette olvasd el ezt a cikket és mentsd meg készüléked egy végzetes kártól.
Mi a közös egy beázott telefonban és a palacsinta tésztában?

A folyadékok miatti károsodás az elektronikában egy kicsit olyan, mint a kiömlött palacsinta tészta a pulton: vasárnap reggel még viszonylag könnyen feltörölhető, este viszont az odaszáradt reggeli maradvány felpucolása már egy másik történet. Ugyanez történik a víz / folyadék károsodás esetén is. Amikor egy telefont rizsbe teszel, az éppen annyira hasznos, mintha semmit sem csinálnál vele. Ez csak arra jó, hogy magadat megnyugtasd, hiszen te próbáltál menteni a helyzeten.

A korrózió hatása azonnali, abban a pillanatban elindul a folyamat, amikor a mobilt víz éri. Néha fontos alkatrészeket károsít meg, máskor viszont (hatalmas mázlival) semmit. Ha sikerül ellenállnod, hogy bekapcsold a telefont, amíg az megszárad a pulton, egy rizses zsákban, vagy bárhol máshol, akár szerencséd is lehet. Ha a készüléket a rizses zsákban hagyod, azt hihetnéd, hogy az mentette meg, pedig nem!

iphone_rizsben

Van néhány olyan okostelefon probléma, amit tényleg megoldhatsz otthon is anélkül, hogy a következmények miatt kellene rágnod a körmöd. Ha érdekel, mik ezek a hibák, kattints ide

Még ha úgy is tűnik, hogy a telefon működőképes, akkor is gyengülnek az oxidáció hatására a belső alkatrészek, szalagkábelek, és emiatt sokkal törékenyebbek lesznek és a korrózió is tovább terjed a készülék belsejében. Összességében nem tettél semmit, csak ideiglenesen megoldottad a problémát.

De mi az igazi titok a vízkárosodás megoldására? Az, hogy NE akard, hogy megszáradjon a telefonod! Inkább arra törekedj, hogy kivezesd a vizet a készülékből - pontosabban a vízben lévő összes vezetőképességet eltávolítsd. Ezt 90%+ izopropil (gyógyszertári) alkohollal és fogkefével tudod megtenni. Nyisd ki az eszközt amint lehet, vedd ki az akkumulátort, és állj neki súrolni. Töröld át az egész alaplapot, s csak ezután szárítsd meg és nézd meg, mennyire volt sikeres a művelet.

iphone_viz

Azáltal, hogy a folyadékot eltávolítod, mielőtt az rászáradhatna, olyan lesz, mintha a palacsinta tészta maradványt még vasárnap reggel törölnéd fel. Ez a legjobb stratégiája a folyékony halmazállapotú anyagokból érkező károk megoldásának.

Természetesen csábító lehet, ha csak rizsbe teszed a telefont - soha nem tudhatod, lehet, hogy minden rendben lesz. Mindannyian szeretjük elkerülni a bonyolultabb munkát és egyszerűen csak remélni a legjobbakat.

A szervizekben dolgozó tapasztalt szakemberek sok mindent láttak már és ez alól nem kivétel a rizses varázslattal próbálkozó ember sem. Ha beviszed nekik a készüléked, nem azért fognak rád érdekesen nézni, mert hittél ennek a trükknek. Ők tudják, hogy ezzel mennyivel több kárt tudsz okozni magadnak és a telefonodnak is. A legjobb megoldást minden esetben az, ha már a beázás pillanatában szervizhez szaladsz, különben akár a telefonod cseréjére is szükséged lehet.

Megfelelő beavatkozás nélkül most már te is láthatod, hogy nem tudod megmenteni a mobilod a komolyabb károsodástól. Érdemes szervizhez fordulnod, ha biztos akarsz benne lenni, hogy készüléked újra megfelelően fog funkcionálni.

beazott_telefon_szerviz

(forrás: macrumors.com)

100 érdekesség az okostelefonok világából – 1. rész 100 érdekesség az okostelefonok világából – 1. rész
2017. augusztus 15.
Már több mint 20 éve határozzák meg a mindennapi életünket a mobiltelefonok. Ennek örömére akövetkező cikksorozatunkban felsorolunk 100 érdekességet, amelyek többségéről eddig biztosan nem hallottál! Lássuk az első 25 darabot!.
Újabb iOS frissítés, ami előtt kötelező biztonsági mentést készítened! Újabb iOS frissítés, ami előtt kötelező biztonsági mentést készítened!
2017. március 28.
Tegnaptól vált elérhetővé a legújabb iOS frissítés, immáron a 10.3-as verzió. Általánosságban az iOS köztes frissítései leginkább kisebb igazításoknak és optimalizálásnak mondhatóak, amelyek nem érintik túlzott módon a rendszer grafikus megjelenését, illetve funkcióit.
Nem működik a Touch ID? Így tudod megjavítani! Nem működik a Touch ID? Így tudod megjavítani!
2018. június 19.
A Touch ID hihetetlenül hasznos funkció, egészen addig, amíg egyetlen mozdulat a használata és tökéletesen működik mindenféle erőlködés nélkül. Ha viszont úgy dönt, hogy nem hajlandó működni, az végtelenül bosszantó lehet.