Mi az okosotthon és mi nem az? (Okosotthon rendszerek fajtái, előnyei és egyéb tudnivalók)

2022.06.10 0 hozzászólás 440 olvasás
Mi az okosotthon és mi nem az? (Okosotthon rendszerek fajtái, előnyei és egyéb tudnivalók)

Összeszedtünk minden olyan információt, amit valóban érdemes tudni az okosotthonokról. Gondolom neked is vannak fogalmaid a dologról, de nem tudnád pontosan megmondani, mitől lesz egy háztartás okos és mitől nem. Ideje ezen változtatni! Ha szeretnél végre naprakész lenni az okosotthonokat illetően, akkor ebben a cikkben hasznos tudásra tehetsz szert.

Szó lesz többek között az intelligens otthonok kialakulásának történetéről, a különböző smart home rendszerekről, a technológia felhasználási területeiről. Ezután pedig foglalkozunk a lehetséges jövőbeni célokról és lehetőségekről, amelyek segítségével még kényelmesebbé válhat az életünk.

Az okosotthonok kialakulásának története

Az okosotthonok gondolata – bár azt hihetnéd, hogy újkeletű dolog – már a XX. század elején is foglalkoztatta az embereket. Az 1910-es években jelentek meg az első háztartási gépek. Az okosotthonok előfutárai már ott voltak az 1933-as világkiállításon Chicagoban illetve 1939-ben New Yorkban.

Régi kép a Brooklyn hídról

(kép forrása: unsplash.com)

1966-ban Jim Sutherland a Westinghouse Corporation mérnöke fejlesztette ki az első ,,lakásvezérlő számítógépet”, az ECHO IV-et. Ez a rendszer a lakás hőmérsékletének szabályozására és egyes eszközök be- és kikapcsolására is képes volt, emellett tárolta az ételrecepteket és ezek alapján bevásárlási listát is összeállított.

Az ECHO IV egy saját, családon belüli üzenetközvetítő rendszerrel is rendelkezett, emellett pedig a várható időjárásról is adott előrejelzést.

És mikor lettek az okosotthonok globálisan elterjedtek?

Az új évezred küszöbén a mikroelektronikai eszközök, valamint a távoli vezérlést lehetővé tevő rendszerek hozták meg az áttörést. 1998-ban Watfordban hozták létre az INTEGER Millenium House-t, amely egy bemutató projekt volt, melyben minden, akkor elérhető technológiai lehetőséget felvonultattak.

Az INTEGER Millenium House-ban teljesen automatizált fűtési, világítási és biztonsági rendszer volt. Az öntözési rendszer például mérte a talaj nedvességtartalmát és ez alapján időzítette az öntözést. A házban digitális műholdas televízió, WebTV és zártláncú kamerarendszer (CCTV) is működött.

Mitől lesz egy háztartás okos?

Sok háztartásban vannak különféle automatizált rendszerek. Vannak akik időzítve locsolják a füvet, vagy beállítják, hogy este 7 órakor felkapcsoljanak a villanyok. Már a mosógépeket is be lehet állítani, hogy a tervezett hazaérkezésünk időpontjához igazítsák a mosás befejezését.

De akkor ha használod ezeket akkor a te házad is egy okos?

Az okosotthon ennél jóval összetettebb és bonyolultabb rendszer. Egy smart home kialakítása során az épületben található elektromos rendszerek összehangolásra kerülnek, ezáltal működésük optimálissá válik.

Ez az összehangolás, központi intelligens vezérlés különböztetni meg a smart home rendszereket az egyszerű épületautomatizálási rendszerektől, hiszen azokban nincs egy olyan központi egység, ami számos környezeti körülmény figyelembevételével törekszik arra, hogy a lehető legkényelmessé és leggazdaságosabbá tegye az épületet.

Sajnos a lakáspiac marketingesei jól felismerték, hogy sokkal könnyebben értékesíthetnek házakat és lakásokat, ha a hirdetésben odaillesztik az ,,okos” szót. Ezeknek a házaknak nagy része persze nem okosotthon. Ennek ellenére egy laikus ember sokkal szívesebben vásárol ilyet, mint egy egyszerű házat.

Jól látszik, hogy az emberek alapvetően fogékonyak az okosotthonokra és úgy általában minden automatizált rendszerre, így egészen biztosan nagy jövő vár erre a technológiára.

Okosotthon

(kép forrása: unsplash.com)

És milyen felépítésű okosotthon rendszerek léteznek?

Az okosotthon rendszerek fajtái

Felépítésüket illetve kialakításukat tekintve két nagy csoportot lehet megkülönböztetni, melyek lényeges különbségekkel rendelkeznek. Vizsgáljuk meg mindkettőt részletesen, megértve így a működésükben fellelhető különbségeket.

Decentralizált irányítású smart home rendszer

A decentralizált okosotthon rendszerek esetében nincs központi vezérlőegység. Ezek a rendszerek általában Wi-Fi hálózaton keresztül kommunikálnak, de vannak olyan eszközök is benne, melyek Bluetooth vagy GSM/GPRS hálózaton keresztül.

A decentralizált smart home rendszerben minden eszköz önálló intelligens eszközként is használható és nincs szükség központi egység használatára. Ezeknél a rendszereknél a Wi-Fi hálózatnak köszönhetően – ami hatalmas adatforgalmat tesz lehetővé – rengeteg információ átadására van lehetőség.

Decentralizált irányítású smart home rendszer előnyei

1. Kedvező árfekvés

Azok számára lehet jó választás ez a fajta rendszer, akik anyagi megfontolásból nem szeretnének egy komplex és teljes rendszert kiépíteni. Illetve ha csak bele akarsz kóstolni az okos otthon adta lehetőségekbe, akkor is érdemes lehet kicsiben kezdeni.

2. Nincs gyártói megkötés

A gyártói megkötések sokszor keresztülhúzhatják a számításokat. Sokszor előfordul, hogy két gyártó eszközei nem kompatibilisek egymással. Itt azonban, mivel a Wi-Fi hálózattal csatolod össze az eszközöket, nem ütközhetsz hasonló akadályokba.

3. Nem kell beruházni központi egységre

A központi vezérlő egységre sem kell beruházni, elegendő csak azokat az eszközöket megvásárolni, amiket használni szeretnél az otthonodban.

Decentralizált irányítású smart home rendszer hátrányai

1 . Nehezen automatizálható

A decentralizált rendszerekben csak azonos gyártó eszközeit tudjuk összehangolni. Emellett pedig negatívum, hogy korlátozottak a lehetőségek az IFTTT-funkció használatára. Ez a funkció felel a ,,HA;AKKOR” feltételű parancsok végrehajtásáért.

Ezzel állíthatsz be például olyat, hogy ha a nap lemegy és sötét lesz egy szobában, akkor egy bizonyos sötétség esetén felkapcsolódjanak a lámpák a lakásban.

Ilyen lehetőségek kiaknázására a decentralizált irányítású rendszerek esetén csak korlátozott lehetőség biztosított, illetve egy termék csak az azonos gyártású eszközzel kompatibilis.

2 . Minden gyártó saját alkalmazást használ

Másik negatívum, hogy minden gyártó saját alkalmazást használ az eszközök kezelésére. Emiatt ahány gyártó termékét használod, annyi applikációt kell telepítened az okostelefonodra vagy a tabletedre.

Ez persze kiküszöbölhető azzal, ha csak egy gyártó eszközeit építed be a rendszerbe. Így azonban ha elköteleződsz egy márka mellett, és az például nem foglalkozik minden területtel amit te használni szeretnél, akkor korlátozottak lesznek a lehetőségeid.

3 . Megbízhatósági problémák

Az otthoni Wi-Fi router csak korlátozott számú eszköz számára biztosít internet hozzáférést, így ezekben a rendszerekben limitált a beépíthető eszközök száma.

Emellett a Wi-Fi hálózatok – bár jelszóval védett hálózatokról beszélünk – nem tartoznak a legbiztonságosabb hálózatok közé, így a biztonsági szint sem a megfelelő.

Térfigyelő kamerák

(kép forrása: unsplash.com)

És miben más a centralizált irányítású okos otthon rendszer?

Centralizált irányítású smart home rendszer

Minden centralizált irányítású okosotthon rendszer legfontosabb része a központi egység, melyet Gateway-nek is szokás nevezni. Ezeknél a rendszereknél az összes okoseszköz ehhez a központi egységhez csatlakozik. A Gateway pedig az otthoni hálózaton keresztül csatlakozik az internethez.

A centralizált irányítású rendszer zsenialitása abban rejlik, hogy itt nem kell minden egyes eszközt csatlakoztatni az internethez. A decentralizált rendszerrel ellentétben itt elég csak a központi egységet csatlakoztatni a hálózathoz, a rendszerbe beépített okoseszközök pedig ehhez csatlakoznak.

Nézzük milyen további előnyei és hátrányai vannak ennek a rendszernek.

Centralizált irányítású smart home rendszer előnyei

1. Van egy fizikai központ

A központi egységhez csatlakozik minden okoseszköz, így elég csak azt az otthoni hálózatra csatlakoztatni.

2. ,,Mesh” hálózat

Az egyik legnagyobb előnye ennek a módszernek, hogy a rendszerre csatlakoztatott eszközök jeltovábbítóként is funkcionálnak, ezzel nagyobb hálózati lefedettséget biztosítanak az okosotthon területén.

Lényegében a hálózatra csatlakoztatott eszközök routerként működnek, felerősítik az internetet.

3. Automatizálásra van fejlesztve

A rendszerbe csatlakoztatott okoseszközök egymással is kapcsolatban állnak és kommunikálnak. Ha például összekapcsolunk két elemmel működő eszközt és a központi rendszer valamilyen oknál fogva leáll, a két eszköz továbbra is működőképes marad, függetlenül attól, hogy az áram vagy a internet szolgáltatás működik-e.

4. Csak egy alkalmazás szükséges

A centralizált rendszer esetében csak a központi egységhez tartozó applikációt kell telepíteni az okostelefonra és arról irányítható az összes eszköz. Nem szükséges több alkalmazás letöltése, ami sokkal egyszerűbbé teszi a dolgokat.

5. Alacsony energiafogyasztás

Az elemes eszközök akár 2-5 évig is bírják. Az alacsony energiafogyasztású kommunikációnak köszönhetően az eszközök több évig is zavartalanul működnek.

6. Folyamatos tesztelés

A gyártó folyamatosan fejleszti a rendszert és új termékekkel is bővíti azt.

Centralizált irányítású smart home rendszer hátrányai

1. Nincs teljes kompatibilitás

Nem minden gyártó támogat minden eszközt, így előfordulhat funkcióvesztés, vagy új eszköz rendszerbe illesztésekor is problémák léphetnek fel.

2. Jól kell otthoni központot választani

A rendszer csak annyira lesz okos, amennyire a központi egység okos, így jól kell megválasztani azt. Érdemes alaposan körülnézni, hogy melyik egység miben erős. Azt kell szem előtt tartani, hogy milyen funkciók fontosak számodra, hiszen nem minden egység képes minden feladat ellátására.

Az terveidnek és elvárásaidnak legjobban megfelelő egységet kell választanod.

3. Magas költségek

A költségek itt jóval magasabbak mint a decentralizált rendszer esetében. Érdemes tudni azonban, hogy valódi okosotthon kialakításához ezt az utat kell választani.

A központi vezérlőt viszont csak egyszer kell megvásárolni, és utána tetszés szerinti ütemben lehet bővíteni a rendszert. Akár 100 okoseszközt is csatlakoztathatsz egy vezérlőhöz, úgyhogy a lehetőségek nagyjából kimeríthetetlenek.

És hogy milyen eszközök és rendszerek tartoznak egy okosotthonhoz?

Sok pénz

(kép forrása: unsplash.com)

Az okosotthon épületgépészeti rendszerei

Mint korábban említettem, egy automatizált fényrendszer vagy elektromos redőny beépítése még nem jelenti azt, hogy az adott háztartás okosotthon lesz.

Most vizsgáljuk meg, milyen rendszerek vannak egy okosotthonban, melyek azok a területek, ahol ténylegesen nyomon követhető ez a technológia.

1. Hűtő- és fűtőrendszer

A hűtő-és fűtőrendszer itt természetesen nem csak azt jelenti, hogy programozható a radiátor, hogy mondjuk este 7-től kapcsoljon be. Magába foglalja a hőmérséklet és a páratartalom szabályozását is, beleértve a fűtés során biztosított friss levegőt.

Az okosotthonban található hűtő- és fűtőrendszer automatikusan nyitja és zárja a nyílászárókat a friss levegő beengedése érdekében. 

A ház különböző pontjain elhelyezett számos érzékelő segítségével mérik az egyes helyiségek hőmérsékletét és ezek alapján állapítják meg a hőértékeket. Az okosotthonok így amellett, hogy szabályozzák a teljes épület hőmérsékletét, intelligens fűtés központjaik segítségével képesek az egyes helyiségekben különböző hőfok beállítására.

Füstölgő kémény

(kép forrása: unsplash.com)

2. Világítás- és árnyékolástechnika

A világítás rendszert úgy alakítják ki egy okosotthonban, hogy az mindig a kintről beszűrődő természetes fény mennyiségéhez igazítja a világítótestek által leadott fényt.

Emellett olyan gazdaságos megoldásokra is képes, amik például automatikusan lekapcsolják a világítást abban a szobában, ahol nem tartózkodik senki. (Ez véleményem szerint az egyik leghasznosabb funkció, hiszen az égve felejtett villanyok rengetek energiát használnak fel feleslegesen.)

Az árnyékolás is teljesen automatizálható. A természetes fény érzékelésének köszönhetően szabályozható a redőnyök vagy akár a függönyök helyzete is.

Falról lógó izzók

(kép forrása: unsplash.com)

3. Audiovizuális eszközök

Ez a rész inkább a kényelmet hivatott biztosítani, de egy okosotthon esetén ez is rendkívül fontos.

Az intelligens multimédia rendszerre csatlakoztatható egy okostelefon, tablet vagy akár egy számítógép is, aminek segítségével kiválasztható a hallgatni vagy nézni kívánt tartalom. Emelett beszédhanggal is irányítható.

Az egész házban felesleges szólni a zenének, így a mozgásérzékelők az audió rendszerrel is összeköttetésben állnak, így arra is van lehetőség, hogy csak abban a helyiségben szóljon a zene, ahol éppen tartózkodsz.

Az ébresztési funkció segítségével beállítható, hogy a kívánt időpontban felhúzódjanak a redőnyök, emellé pedig az általad kiválasztott ébresztő zene vagy rádióműsor is elindul, felébresztve így a lakókat. Arra is van lehetőség, hogy az egyes szobákban más-más zene szólaljon meg.

Hangrendszer egy szobában

(kép forrása: unsplash.com)

4. Biztonsági rendszer

Természetesen a házba telepített biztonsági kamerák által rögzített kép akármilyen okoseszközön megtekinthető. Az ajtózárak is és az ablakok is zárhatók az okoseszközön keresztül.

A mozgásérzékelőket használva a biztonsági rendszer riasztja a tulajt illetéktelen behatolás esetén, illetve a mozgás irányát észlelve a kamerák követik a behatolót.

Az okosotthon biztonsági rendszerébe olyan érzékelők is installálhatók, mint a tűz- és füstjelző, a gáz, szén-monoxid-, illetve vízszivárgást érzékelő szenzor. A személyi orvosi riasztórendszerrel a beteg vagy sérülést szenvedő lakók segítséget hívhatnak.

5 . Kaputelefon rendszer

A bejárati ajtónál felszerelt kamera képe egy okosotthon esetében nem csak az erre kialakított kis képernyőn látható, hanem bármilyen a rendszerbe integrált okoseszközön. Így nem kell az ajtóhoz menni, ha meg akarjuk nézni, ki áll odakint. A kamerák képének rögzítésére is lehetőség van.

Az intelligens kamerarendszer az arcfelismerő funkcióval felismeri a belépésre jogosult személyeket. A térfigyelő kamerákban infravörös érzékelő is van, így teljes sötétségben vagy rossz fényviszonyok között is felismerhetők a személyek.

6 . Speciális eszközök az okosotthonban

Vannak emellett további hasznos eszközök, amelyek nagyban hozzájárulnak a kényelem, a biztonság illetve a költséghatékonyság kialakulásához.

A különböző háztartási gépek is részei egy okosotthonoknak. Az időzíthető mosó- illetve kávégép jó példa erre, de említhetjük a falon lévő digitális képkereteket, melyekben kedvünk és hangulatunk szerint állíthatjuk a megjelenített képeket. Arra is van lehetőség, hogy saját magad által a családi nyaraláson készített képeket nézegess rajtuk.

Olyan megoldások is léteznek, amivel ellenőrizheted a hűtőgép tartalmát. Egy vonalkód okostelefonnal való leolvasásával megnézheted, mi van jelenleg a hűtőben. Emellett arra is van lehetőség, hogy egy adott recept rendszerbe való feltöltésével ,,megkérdezheted” a hűtőszekrényt, hogy milyen összetevők hiányoznak az adott ételhez, amit el akarsz készíteni.

Az smart home-ban lévő okoseszközök emellett egymással is kommunikálnak. Ha például elindítasz egy filmet az okostévén, a világítás kialakítja a filmezéshez megfelelő fényerőt a redőnyök leengedésével és a lámpák – és bennük az okos izzók – fényének beállításával.

A legjobb okosotthon rendszerek

Amazon Alexa

Az Amazon Alexa egy mesterséges intelligenciára épülő okosotthon-rendszer, amelynek a működtetéséért az Echo nevű okoshangszóró felel. Természetesen okostelefonnal vagy tablettel is irányítható.

A hangalapú irányítást használva csak meg kell szólítani Alexa-t és különböző vezényszavakkal irányíthatod a házban található okoseszközöket, gépeket működtethetsz. A hangfal folyamatosan kapcsolatban van az Amazon Clouddal, a gyártó saját felhő szolgáltatásával, melyre az összes okoseszköz csatlakoztatható és ezáltal irányítható.

Az Amazon Alexa egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg plusz applikáció telepíthető a rendszerre, így szinte teljesen testreszabható. Mindenki olyan funkciókat használhat, amire szüksége van.

Kompatibilitást tekintve is kiemelkedő az Amazon Alexa, hiszen lényegében az összes nagy gyártó eszközei installálhatók a rendszerbe.

Kis negatívum azonban, hogy működtetéséhez szükséges az angol nyelv ismerete, illetve nem használható vele a legkedveltebb internetes böngésző, a Google Chrome.

Amazon Alexa

(kép forrása: unsplash.com)

Google Home

Természetesen a Google is kiveszi a részét az okosotthon-bizniszből. A Google Home annak is köszönheti a hírnevét, hogy nem csak az USA a célközönsége, hanem Európában is terjeszkedik.

A Google Home mesterséges intelligenciáját Google Asszisztensnek hívják, ő az, aki végrehajtja az általad kiadott parancsokat. Ennek a rendszernek is az alapját képezi egy hangfal, amely érzékeli az emberi hangot.

A Google Asszisztens állandóan ,,tanul téged”, folyamatosan idomul az elvárásaidhoz és az igényeidhez. Ez az egység lényegében az smart home rendszer központi vezérlő egysége, melyre számos gyártó termékei csatlakoztathatóak, bár ebben a tekintetben még fejletlenebbnek tekinthető. Az angol nyelv ismerete természetesen itt is elengedhetetlen.

Ha rendszeresen használod a Google különböző szolgáltatásait (Gmail, Drive, Youtube, Naptár), akkor egy rendkívül ismerős platformot biztosít a Google Home.

Google Home hangfal

(kép forrása: unsplash.com)

Apple HomeKit

Az Apple HomeKit az Apple iPhone-okról és Macintosh számítógépekről működtethető okosotthon-rendszere. Az előzőekhez hasonlóan ez is mesterséges intelligencián alapszik, a központi egység neve itt az Apple felhasználók számára ismerős Siri.

Az smart home részegységei és egyes elemei tökéletes összhangba hozhatók. A Apple HomeKit legjobb tulajdonsága – az Apple-höz méltó módon – az egyszerűség. Nincs szükség különböző applikációk telepítésére, egyetlen kezelőfelületen irányíthatsz akár minden intelligens eszközt a házban.

A magas szintű biztonságot az Apple azzal garantálja, hogy az eszközök csak a saját szabványukon keresztül tudnak kommunikálni, így betarthatóak a magas szintű biztonsági előírások.

A Siri angol nyelven irányítható, de a parancsokat rendkívül gördülékenyen hajtja végre, és a komplex feladatokat is végre tudja hajtani. Elég például jó éjszakát kívánni Siri-nek, és ő bezárja az ajtókat, élesíti a biztonsági rendszert, lekapcsolja a fényeket és beállítja a termosztátot a kellő hőfokra.

Apple HomeKit hangfal

(kép forrása: unsplash.com)

Fibaro

A Fibaro egy komplex smart home ökoszisztéma, melynek minden eleme nem csak egészében, de az egyes helyiséghez igazodva is képes kielégíteni az ott élők igényeit.

Egy olyan vezeték nélküli moduláris rendszerről van szó, melyben kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra.

A Fibaro egyik legnagyobb erénye a Plug & Play jelleg, ami azt jelenti, hogy rendkívül egyszerűen és gyorsan lehet új eszközöket telepíteni a rendszerbe. Másik nagyon jó tulajdonság a Fibaro esetében a kompatibilitás. Olyan gyártók termékei is beépíthetők a rendszerbe, mint például a Philips, Sonos, Netatmo vagy a D-Link.

Az okos otthon veszélyei

Talán soha korábban nem kapott még akkora médiavisszhangot a kiberbiztonság, mint az idén nyáron kirobbanó Pegasus-botrány következtében.

Az okoseszközök rengeteg hasznos és kényelmes funkcióval rendelkeznek, viszont szót kell ejteni a biztonságról is.

Az okosotthonok vezeték nélküli kapcsolattartása – a legtöbb ilyen okosotthon-rendszer Wi-Fi kapcsolatot használ – közel sem nevezhető teljesen biztonságosnak.

Ezeknél a rendszereknél is fennáll a nem kívánt működést előidéző elektronikus betörés, az illetéktelen lehallgatás vagy a kereskedelmi célú információszerzés veszélye is.

A visszaélések megelőzése az említett kommunikációs csatornák védelmének megerősítésével lehetséges, melyre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fejlesztők.

Danger felirat egy kerítésen

(kép forrása: unsplash.com)

Okosotthonok napjainkban

Mint a cikk elején említettem, az intelligens háztartások már a XX. század elejétől foglalkoztatták a feltalálókat és az átlag embereket is.

Napjainkban már több millió háztartás van a világon, ami intelligens otthonként funkcionál, de még nem jelenthetjük ki, hogy széles körben elterjedt volna. Ennek oka főképp a kifejezetten magas költségek. Egy ilyen otthon kialakítása rendkívül nagy összegeket felemészt.

Érdemes mégis ebbe az irányba menni?

A válasz egyértelműen igen. Csakúgy mint a megújuló energiaforrások kiaknázásánál, a kezdeti költségek itt is rendkívül magasak, azonban hosszú távon megtérülnek. Az okostelefonok környezetszennyező hatásáról már írtunk korábban cikket, itt tudod elolvasni.

A kényelmes, biztonságos és egyben környezettudatos megoldások miatt egyre nagyobb teret nyernek az intelligens otthonok. Véleményem szerint ez a folyamat a technológia fejlődésének hála megállíthatatlan, és lassan de biztosan egyre nagyobb hangsúly helyeződik rá a jövőben.

De milyen területen fognak fejlődni az okosotthonok?

Okosotthonok a jövőben

A robotika térnyerése egyértelműen hatást fog gyakorolni az intelligens otthonok fejlődésére is. Egyre több funkció lesz automatizálható, és egyre kevesebb figyelmet kell majd fordítanunk az otthonunk karbantartására, takarítására és rendben tartására.

Robot a naplementében

(kép forrása: unsplash.com)

És hogy ez jó dolog-e?

Ezzel kapcsolatban kissé szkeptikus vagyok. Bár az ingatlanok védelmének mértéke és az energiatakarékosság – főleg az utóbbi – rendkívül fontos dolgok, nem vagyok biztos benne, hogy ezek az otthonok elősegítik-e a társadalmunk élhetőbbé és biztonságosabbá válását.

Vajon nem csak egy újabb lehetőséget biztosítanak majd számunkra, hogy a jövőben még jobban elforduljunk egymástól és a saját safe space-ünkbe zárkózzunk?

Te mit gondolsz az okosotthonokról? Szívesen laknál egy ilyen házban? Jártál már esetleg teljesen automatizált épületben? Válaszodat írd meg kommentben!

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.