Mikor és hogyan ürítsd az alkalmazás-gyorsítótárat Androidon?

2022.06.15 0 hozzászólás 17500 olvasás
Mikor és hogyan ürítsd az alkalmazás-gyorsítótárat Androidon?

Minden Androidos készülék rendelkezik egy alkalmazáskezelővel. Ez különösen fontos, hiszen a sok app miatt a telefon időnként lelassulhat. Mikor és hogyan érdemes tisztán tartani a gyorsítótárat? Ezt a kérdést járjuk most körbe.

Mi is az a cache, vagyis gyorsítótár?

A gyorsítótár az, amikor a böngésződ adatokat ment, tárol annak érdekében, hogy a későbbiekben ne kelljen újra letöltenie, mentenie ezeket. Nagyon hasznos lehet, mert kíméli a készülék memóriáját, és “rendet tart” a telefonban.

Az alkalmazáskezelő általában a Beállítások menüben érhető el, azonban készülékenként változhat ez a funkció. Hasznos segítség ez akár sok, akár kevés alkalmazást is használsz általában, hiszen a rengeteg plusz adat nagyon be tudja lassítani a készüléket.

A gyorsítótárazott, vagy cache-selt adatok egy darabig javítják a készülék működését, és javul a felhasználói élmény. Hiszen időt és energiát takaríthatunk meg azzal, ha az egyszer már lementett képet nem kell például újra lementeni. Na meg persze tárhelyet is!

Szükségtelennek gondolhatjuk tehát, hogy a gyorsítótárat töröljük. Azonban van az a pont, amikor már annyira megtelik a sokat használt alkalmazásokkal, képekkel, videókkal a memória, hogy a telefon zavaróan belassul. Ebben az esetben érdemes használni a cachetörlést, amelyre több módszer is van. 

Lássuk, mik a lehetőségek!

Mindent törölni!

Előfordulhat, hogy nagyon régen, esetleg egyáltalán nem használtad még a gyorsítótár törlésének lehetőségét. Ebben az esetben nem meglepő, hogy a készülék iszonyúan belassul. Android-változatonként eltérő lehet a funkció megtalálása, de általában a Beállítások->Tárhely->Belső tárhely menüpont alatt érhető el ez a megoldás.

Lássuk, hogyan megy ez lépésenként!

  1. Nyisd meg a telefonon belül a Beállításokat.
  2. Válaszd a Tárolás fejlécet.
  3. Ha régebbi verziós Androidod van, nyisd meg az App Manager beállítások oldalát.
  4. Válaszd az Egyéb alkalmazásokat a telepített appok megtekintéséhez.
  5. Keresd ki a Gyorsítótár ürítéséhez szükséges alkalmazást, és válaszd ki annak listáját.
  6. Válaszd a Gyorsítótár törlése opciót.

A képen az látható, hogyan törölheted a Google Chrome gyorsítótárát.

Egy adott alkalmazás megtisztítása

Előfordul, hogy egy adott alkalmazás foglal túl nagy helyet, mint például egy internetes böngésző. Ebben az esetben érdemes csak azt az appot megtisztítani. Mindezt megteheted a Beállítások-> Alkalmazások menüpont alatt. Itt válaszd ki a gyorsítótár törlése opciót.

Külső program használata

A Google Play áruházban elérhető, úgynevezett memóriakezelő programokat is használhatod a gyorsítótár törléséhez. Ezeket a megoldásokat inkább régebbi telefonok esetében használhatjuk, ahhoz, hogy optimalizáljuk a rendszert. 

Nagytakarítás!

Van az a szint, amikor már csak egy nagyon durva takarítás segíthet. Ha már nagyon belassult az Android, és már szinte tényleg használhatatlan a készülék. Valójában nem jelent nagy kockázatot, mégis fontos megemlíteni, hogy csak saját felelősségre lehet ajánlani a Recovery menüben is adott gyorsítótár-törlést, mert egy apró baki, egy kis figyelmetlenség, és máris megtörténhet az adatvesztés. Szinte minden készüléken más a Recovery menü elérésének módja, leginkább a „háromgombos” módszerrel működik.

Általában kikapcsolt állapotban kell a készüléken egyszerre, hosszasan nyomni a hangerő fel, a bekapcsoló és a Home gombot.

A megjelenő menüben a hangerő gombokkal tudsz majd fel-le mozogni, és a bekapcsoló gombbal tudod a kívánt menüt kiválasztani. Navigálj el a „wipe cache” opcióhoz és töröld ki a gyorsítótárat, majd szintén a hangerő gombok és a bekapcsoló gomb segítségével nyomd a „power down” opciót, végül indítsd újra a telefont.

Minden telefon más

Sok múlik azon, milyen típusú készülékkel, és milyen típusú Android rendszerrel van dolgunk. Az igaz, hogy az összes Android telefon hasonlóan gyorsítótárazza az alkalmazás adatait, de egyes gyártók külön eszközöket kínálnak az alkalmazások ellenőrzéséhez. Az azonban biztos, hogy a legtöbb gyorsítótár, így a törlése is, hasonló az Android készülékeken. 

Hasznos volt a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is tudják, hogyan kell törölni a gyorsítótárat! Ha pedig bármilyen kérdésed, észrevételed van, írd meg nekünk – akár kommentben is.