Mikor, miért és hogyan alkalmazható az okostelefon ultrahangos tisztítása?

Lehet, hogy a Te okoskészüléked is beázásos hibajeleket produkál, de emlékszel rá, hogy bármikor is folyadékba ejtetted volna az eszközt? Hallottál már az ultrahangos tisztításról, de nem tudod, pontosan mit is jelent? Egyszerűen csak érdekel, hogyan javítjuk a beázott okoskészülékeket? Akkor ezt a cikket kifejezetten Neked írtuk.
Mikor, miért és hogyan alkalmazható az okostelefon ultrahangos tisztítása?

Okostelefon, tablet és laptop beázás következtében

Persze sokan legyintenek, mondván ki ne tudná, hogy az ultrahangos tisztítást beázott okostelefonok, tabletek és laptopok javításának érdekében végzik. A válasz azonban nem ennyire egyértelmű. Többek között azért, mert kisszámú forrásból tájékozódhatnak a kevésbé szakértők azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen hibajelek utalnak az UH-tisztítás szükségességére.

Ráadásul a megnevezés is félrevezető lehet, a gyakorlat pedig azt mutatja, hogy az is. Ugyanis számos ügyfelünk érkezett már Apple és Android szervizeinkbe azzal a kéréssel, hogy portalanítsuk okoskészülékeiket ultrahangos tisztítógépeink segítségével. Ebből pedig az következik, hogy a potenciális vásárlók nincsenek megfelelően tájékoztatva arról, hogy ez a folyamat a beázott okoskészülékek javítására szolgál.

Ezenfelül fontos tudnod, hogy nem csupán akkor beszélhetünk beázásos jellegű meghibásodásról, ha az eszköz vízbe esik vagy egy nyári zápor gondoskodik a folyadékpótlásáról. Számos készülék ázik be azért, mert tulajdonosaik egy forró zuhany ideje alatt a fürdőben tárolják őket. A helyiségben ekkor felhalmozódó pára pedig a telefon apró csatlakozóin és résein keresztül bejut annak belsejébe és megkezdi a pusztítást. A legrosszabb eset, amivel találkoztunk, egy olyan iPhone volt, melynek alaplapját egy az egyben cserélnünk kellett a beázás okozta károk miatt.

beazott_iPhone

Az oxidáció okozta meghibásodások elhárítására

Egy átlagos vízcsepp akár 5-10 apró okostelefon és tablet elektronikai alkatrészt is képes lefedni. Mindenki által ismert tény, hogy a nedvesség vezeti az elektromosságot. Az okoskészülékeinkben dolgozó alkatrészek alapvető tulajdonsága, hogy működésük során a rajtuk keresztül mozgó elektromosság bizonyos akadályokba ütközik - ezt nevezzük ellenállásnak.

Az elektromosságnak pedig van egy olyan tulajdonsága, hogy minden esetben igyekszik a legkevesebb ellenállást kifejtő közegen áthaladni - ami egy beázott készülék esetében a folyadék lesz. Ilyenkor jön létre a zárlat, mely a beázott okostelefon, tabletek és laptopok meghibásodásához vezet. Ez azért történik, mert az előzetesen rendkívül precízen megtervezett elektronikai hálózatban olyan áramköri csatlakozási pontok között is létrejön kapcsolat, melyek között nem lenne szabad.

Az ilyen jellegű rendellenes működés pedig a készülék bizonyos alkatrészei a hibás működés során fellépő jelentős hő leadás miatt túlhevülnek. Ez azért jó, mert egy párás levegő okozta beázást legtöbb esetben észre sem veszünk. Ha azonban szokatlan túlmelegedést tapasztalunk, sejthetjük, hogy azonnal szervizbe kell vinnünk az eszközt, hogy a szakemberek elvégezhessék annak ultrahangos tisztítását. A készülék belső alkatrészein rendkívül gyorsan terjednek az oxidációs szennyeződések, ezért különösen fontos a lehető leggyorsabban szervizbe vinni az eszközt.

Ultrahang, víz, esetleg oldószerek segítségével

Az ultrahangos tisztító vizes vagy szerves oldatban nagy frekvenciájú hanghullámok segítségével távolítja el az alkatrészeken található, oxidáció során keletkező szennyeződéseket. Az ultrahang hatására a tisztítóberendezésben lévő vízből gáz halmazállapotú anyag képződik (ezt nevezik kavitációnak), ennek hatására pedig apró buborékok keletkeznek , melyek mechanikusan lazítják fel az alkatrészekre lerakódott szennyeződéseket.

Az apró buborékok az olyan rejtett, nehezen hozzáférhető részeit is elérik az alkatrészeknek, melyeket szabadkézzel esélyünk sem lenne hatékonyan megtisztítani. Ebből kifolyólag a beázott okostelefonok, tabletek és laptopok javítására jelenleg nincs optimálisabb mód, mint az ultrahangos tisztítás.

beazott_alaplap_ultrahangos_tisztitas

A tisztítóberendezésben lévő vízhez a szennyeződések fajtájától függően olyan anyagokat adunk, melyek csökkentik a felületi ellenállást, így több és kisebb buborék képződik. Ezenfelül a víz hőfokának, illetve a rezgéshullámok frekvenciájának beállításával is növelhetjük a hatékonyságot. Fontos kiemelni, hogy a folyamat a tisztítandó eszközben nem okoz mechanikai elváltozást, azaz nem kell attól tartanunk, hogy a különböző frekvenciájú rezgéshullámok hatására esetleg meghibásodik.

Szakértői cikk: Törött kijelzők javítása, mellébeszélés nélkül! Szakértői cikk: Törött kijelzők javítása, mellébeszélés nélkül!
2017. augusztus 15.
Ha rangsorolnánk a leggyakoribb munkafolyamatainkat, dobogós helyet érne el a kijelzők cseréje. A probléma gyakori és általános, ráadásul több színű, így az előforduló problémák megoldására sincs általános sablon.
Mit árul el a telefon vízállóságáról az IP szám? Mit árul el a telefon vízállóságáról az IP szám?
2016. október 26.
Manapság már nem kell speciális, mindenfajta vízálló biztonságnak megfelelő, gumírozott réteggel ellátott telefont venned ahhoz, hogy egy nagyobb eső ne tehessen kárt a telefonodban. A gyártó cégek által kiadott telefonok legtöbbje képes ellenállni a víznek, de nem azonos szinten.
Nem csalódtunk: Az iPhone 8, 8 Plus és X kijelző cseréje után leáll a fényérzékelő szenzor Nem csalódtunk: Az iPhone 8, 8 Plus és X kijelző cseréje után leáll a fényérzékelő szenzor
2018. április 12.
Az Apple nem szereti megkönnyíteni a szervizek dolgát, ezt eddig is tudtuk. Most sincs ez másként.