Milyen telefontokot vegyek?

2022.06.10 0 hozzászólás 822 olvasás
Milyen telefontokot vegyek?

Ebben a cikkben bemutatjuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni egy új telefontok megvásárlása esetén, illetve adunk pár tippet, hogyan tudod a számodra ideális telefontokot megtalálni.

Ennek az útmutatónak a segítségével megtalálhatod azt a telefontokot, ami a telefonod számára védelmet nyújt, a kinézete az ízlésednek és a stílusodnak megfelelő, illetve a pénztárcádat sem üríti ki.

Ha telefontok vásárlása előtt állsz, és szeretnéd megtalálni a számodra megfelelő tokot – vagy csak szeretnél naprakész lenni ebben a témában – akkor ebben a cikkben sok hasznos információra lelhetsz.

Milyen sérülések érhetik a telefont?

Az okostelefonok felhasználása ma már olyan széleskörű, hogy szinte állandóan a kezünkben van. Ennek köszönhetően aztán egyre nagyobb mértékben vannak kitéve különféle veszélyeknek, amik ellen védekeznie kell a felhasználónak.

De milyen veszélyek leselkednek az okostelefonokra?

1. Összetörik a telefon

A leggyakoribb probléma természetesen a telefon összetörése. Ez az a probléma, amivel a legtöbb ember fordul szervizhez, hiszen az összetört kijelző nem túl esztétikus, ráadásul ha komolyan összetörik, akkor akár működésképtelenné is válhat.

És mely részei törnek a legtöbbször a telefonnak?

A kijelző. Igen, az a fránya kijelző. Egyértelműen a telefon kijelzője szenvedi el a legtöbb sérülést egy okostelefon esetében. A kijelző ugyanis egy roppant érzékeny alkatrész, hiszen a beépített érzékelők nagyon sérülékenyek, ráadásul a mérnököknek korlátozottak a lehetőségeik azt illetően, hogy milyen anyagból készíthetik ezeket az alkatrészeket.

Egy jó kijelző egyszerre erős és rugalmas, ezt pedig nagyon nehéz elérni. A kijelzők gyártásával foglalkozó Corning cég – aki a híres Gorilal Glass üvegeket is tervezte – több évtizede foglalkozik elektronikai eszközök kijelzőinek gyártásával, és náluk jól megfigyelhető a fejlődés íve e téren.

Összetört telefon szervizelése

A kijelző akkor törik nehezebben, ha rugalmas. Ezzel szemben karcállónak is kell lennie, ezt pedig úgy érik el, ha erős üveget készítenek. Így tehát a kiváló üveg rugalas, ugyanakkor kemény is. Nem egyszerű ez a dolog…

És csak a kijelző törhet össze a telefonon?

A telefonok burkolata is csúnyán össze tud törni, így ennek kialakítása és anyaghasználata is jelentheti a különbséget két telefon között. Vannak olyan gyártók, akik műanyag burkolattal dolgoznak, manapság azonban egyre elterjedtebb a fém ház, illetve az üveg hátlap, ami az adatátvitelben nagy előny illetve a vezeték nélküli töltés is könnyebben kialakítható egy üveg hátlapos telefonon.

Az ilyen balesetek során ráadásul a telefon belső alkatrészei (alaplap, processzor, akkumulátor) is sérülhetnek, amelyek cseréje vagy javítása is magas költségekkel járhat.

2. Beázik a telefon

A törés mellett a beázás jelent még nagy veszélyt a telefonunkra, ráadásul itt az is kiemelkedő szerepet játszik, hogy milyen gyorsan viszed szervizbe a telefonodat, hiszen a beázott készülék megmentése attól is függ, milyen gyorsan kerül hozzáértő kezekbe.

Ezzel ellentétben egy összetört telefon állapota nem igazán romlik tovább (kivéve természetesen akkor, ha újra földhöz nem vágod, de szerintem egy összetört telefon látványa elég szörnyű ahhoz, hogy azután a két tenyereden hordozd a készüléket.)

Tengerparti fotózás okostelefonnal

A beázott telefon is egy igen gyakori jelenség, aminek a megelőzésében kiemelkedő szerepet játszik egy vízálló telefontok.

Telefontok típusok

1. Ütésálló telefontokok

Emlékszel még arra, hogy a 2000-es évek elején mivel védték az emberek a telefonjaikat?

Az én nővérem és a barátnői gyermekzokniban tartották a telefonjukat, ami ugyan az ütésektől nem védte meg a telefont, de a karcolások ellen biztosított egy bizonyos szintű védelmet.

Szerencsére manapság már a zokninál jobb megoldásokat is találunk. Az ütésálló tokok már laboratóriumi körülmények között tesztelt, kimondottan a becsapódás során keletkező ütés elnyelésére és elvezetésére szolgáló kiegészítők.

Milyen anyagból készülnek az ütésálló tokok?

Vannak olyan tokok, amik egyszerű műanyagból készülnek, illetve vannak szilikonból készült modellek is. A legjobbak azonban ezeknek az anyagoknak az ötvözéséből készülnek, hiszen egy jó ütésálló tok sarkai – ahova a legtöbb ütés érkezik – jobban elnyelik az energiát.

Víz és a pára ellen mi védi a telefont?

2. Vízálló telefontokok

Korábban írtunk cikket a legjobb vízálló telefonokról, de már abban a cikkben is említettük, hogy az okostelefonok vízállóságát – bármennyire is reklámozzák ezzel a gyártók ezeket a készülékeket – fenntartásokkal kell kezelni. Legyen akár IP68-as besorolású egy telefon, akkor is érdemes odafigyelni arra, hogy ne merüljön el a vízben a telefon, mert egész egyszerűen nem víz alatti használatra tervezték.

Vízálló telefontok használata abban az esetben ajánlott, amikor vízparton tartózkodsz, vagy esetleg olyan munkát végzel, ahol folyamatosan fennáll annak a lehetősége, hogy hirtelen víz éri a telefont. (Ilyen lehet akár az, ha kerékpárral közlekedsz és a telefonodat használod navigációra.)

Emellett pedig a párásodástól is meg tudod védeni az okostelefont egy vízálló tokkal, erről ebben a cikkben olvashatsz részletesebben.

3 különböző vízálló telefontok

(kép forrása: travelandleisure.com)

De milyen egy vízálló telefontok?

A jó vízálló tok tökéletesen zár, így egyetlen csepp folyadék bejutását sem teszi lehetővé, és hát ennél többet igazából nem is kell tőle elvárni. A készülék kezelhetősége is fontos lehet, ha mindenképp szeretnéd vízben is használni a telefonodat.

3. Akkumulátoros tokok

Az akkumulátoros tokok jelentek meg a legkésőbb, igazából egy meglehetősen új és egyben zseniális újításról van szó.

Ezeknek a tokoknak a legfontosabb tulajdonsága, hogy akkumulátor van beléjük szerelve, így többlet energiát biztosítanak a telefon számára.

Az első ilyen modelleket még alul csatlakoztatni kellett a telefon töltőmoduljához, a legújabb típusok azonban már a telefonok vezeték nélküli töltés funkciójával töltik a telefon akkumulátorát, akárcsak az Apple Battery Pack.

Apple Smart Battery Case

(kép forrása: theverge.com)

Most pedig nézzük, milyen szempontok alapján kell meghozni a döntést.

Milyen tényezők alapján válassz telefontokot?

A megfelelő telefontok kiválasztásához érdemes tisztázni, hogy mire is van szükséged, mit engedhetsz meg magadnak és hogy milyen egyéb tényezők fontosak számodra.

Milyen okostelefont használsz?

Új telefontok vásárlása esetén úgy célszerű megkezdeni a válogatást, hogy csak azok között a tokok között nézelődsz, amiből van a telefonodra gyártott modell.

Választhatsz egy nagyon jó értékelést kapott, jól kinéző tokot, de ha abból a tokból nem gyártanak a te készülékedre valót, akkor csak az idődet pazaroltad ezzel.

Ha online keresel telefontokot, akkor érdemes beállítani a webshop keresőjében a telefonod márkáját és típusát, így csak azzal kompatibilis termékeket fog kidobni a weboldal. (Az is lehet egy megoldás, ha a Google keresőbe beírod szintén a telefonod márkáját, típusát és utána a ,,tok” kulcsszót, így több találatot is ki fog dobni a Google, több oldalról.)

Mennyit szeretnél telefontokra költeni?

Az okostelefonok között egyaránt találunk olcsó és kifejezetten drága darabokat is, de a védelem igazából minden esetben szükséges.

Ha egy készülék olcsó, az nem indokolja azt, hogy alacsonyabb szintű védelemmel lássuk el a telefon. Véleményem szerint mindegy, mennyiért vásárolunk telefont, egy telefontok beszerzése és használata mindenképpen szükséges.

A telefontokok között – hasonlóan a telefonokhoz – találunk kifejezetten olcsó darabokat, de akár 20 000 Ft-os tokot is tudunk vásárolni. A kérdés az, hogy mennyit költsünk telefontokra?

Elindulhatsz abból az irányból, hogy előre meghatározod magadnak, hogy maximum mekkora összeget vagy hajlandó tokra költeni. Így már eleve egy korlátozott árfekvésbe tartozó tokok közül tudod kiválasztani azt, ami a legtöbb elvárásodnak megfelel.

A másik lehetőség az, hogy eldöntöd, milyen telefontokot szeretnél, és megpróbálod azt a legkedvezőbb áron befejezni. Ebben az esetben valóban azt kapod amit szeretnél, viszont itt több időt kell azzal tölteni, hogy megkeresed a legkedvezőbb ajánlatot.

Különböző papírpénzek egymáson

(kép forrása: unsplash.com)

A lényeg az, hogy olyan telefontokot válassz – legyen szó akár ütésálló akár vízálló tokról – amiben valóban meg tudsz bízni. A jó telefontok olyan, hogy észre sem veszed, hogy fenn van a telefonon, csak csendben teszi a dolgát.

És még mielőtt elfelejteném!

Akármilyen tokról is legyen szó, akármilyen védelemre is van szükség, ne feledkezz meg a kijelző védelméről sem. Én új készülék vásárlásakor egyből beszerzek egy üvegfóliát. Nem érdekel milyen csúcs a kijelző, mennyire ütés- vagy karcálló, a fólia mindenképpen kell rá. Ehhez mindenképpen ragaszkodj.

Fontos számodra a megjelenés?

Az okostelefon-kiegészítők ma már egy teljesen különálló üzletágat alkotnak, és a lehetőségek szinte kimeríthetetlenek. A telefontokot ma már használhatjuk egyfajta kifejezésmódként is. 

Van kedvenc színed? Kedvenc focicsapatod? Ha van, akkor jó eséllyel találsz olyan telefontokot, ami az adott csapat címerével van díszítve, így a telefonod is hirdetni fogja azt, hogy milyen csoporthoz tartozol, vagy milyen klubbal szimpatizálsz.

NFL logós telefontokok a fűben

(kép forrása: androidcentral.com)

De nem csak sportklubokról van szó, a telefontokkal kifejezheted zenei ízlésedet, nemzeti, vagy akár politikai hovatartozásodat is. (Bár ezt nem ajánlom Magyarországon, tekintettel a társadalomban gerjesztett fortyogó politikai indulatra. Senkinek nem hiányzik egy verekedés a Moszkva téren. Akarom mondani a Széll Kálmán téren.)

Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne a kinézet legyen az elsődleges. Lehet szép telefontokod, de ha semmilyen szinten nem védi a telefont a sérülésektől, akkor sok haszna nincs. Csak szimplán jól néz ki, de az édeskevés.

Milyen típusú telefontokot válassz?

A cikk elején bemutattam, hogy milyen veszélyek leselkednek egy okostelefonra. A törés és a beázás a leggyakrabban előforduló sérülés, így egy ütésálló és egy vízálló tok beszerzése mindenképpen ajánlott.

Az ütésálló telefontokok terén óriási a kínálat, számtalan gyártó készít tokokat mindenféle telefonra minden árkategóriában, így biztosan megtalálod azt, ami a telefonodra való és tetszik is neked.

A vízálló tokokat illetően már valamivel szűkösebb a kínálat, hiszen a telefon vízbe ejtése egy extrémebb körülmény. Bár sokan ejtik vízbe a telefonjukat, hidd el, a leejtett és összetört telefonok száma sokszorosa a beázott készülékeknek.

Az akkumulátoros tok egy roppant hasznos dolog, hiszen ha a munkád megkívánja a nagyobb akkut, vagy nem tudod napközben tölteni a telefonodat, akkor óriási szolgálatot tehet. Lényegében kiváltja a powerbanket, amit esetleg eddig magaddal vittél mindenhova, nehogy lemerüljön a telefonod.

Ha nem szeretnél több telefontokot is vásárolni, akkor érdemes azt kiválasztani, aminek nagyobb hasznát veszed a mindennapokban. (Például ha tengerbiológus vagy, akkor a vízálló tok használatát javaslom, minden más esetben ott az ütésálló tok.) De tényleg, az ütésálló tok egyértelműen fontosabb, hiszen mint említettem, sokkal többször ejtjük le a telefonunkat a földre, mint vízbe.

Egy búvár a tengerben

(kép forrása: careergirls.org)

A megfelelő telefontok beszerzése egy nagyon fontos döntés, így érdemes alaposan végiggondolni, mire is van szükséged, milyen tok illik a legjobban a felhasználói szókásaidhoz illetve az anyagi lehetőségeidhez.

Ha nem tudsz választani, gyere be üzletünkbe és kollégáink segítenek kiválasztani a megfelelő telefontokot, ráadásul itt akár ki is próbálhatsz különféle tokokat. Így meg tudod nézni, hogy néz ki a telefonodon az adott tok és milyen érzés a kezedben tartani. Ha nem szeretnél a várakozással időt tölteni, akkor érdemes időpontot foglalni.

 

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.