Mire elég az iPhone SE 2020 akkumulátor?

2022.10.19 0 hozzászólás 7066 olvasás
Mire elég az iPhone SE 2020 akkumulátor?

Az akkumulátorokkal kapcsolatban sokak szerint alapvetés, hogy minél kisebb, annál kevesebb ideig bírja a telefon. Ebben van igazság, de valóban ennyire egyszerű a képlet? Mik befolyásolják egy akkumulátor teljesítményét?

Ahhoz, hogy megértsük, mire elég egy adott akkumulátor, érdemes azt kontextusba helyezni. Először is nézzük át gyorsan, milyen specifikációkat kapott az iPhone SE 2020.

iPhone SE 2020 akkumulátor csere - Időpontfoglalás ITT!

2 év használatot követően eléri az iPhone SE 2020 akkumulátora az 5-600 töltési ciklust, és a 80%-os kapacitást, ami indokolja a szervizelést. Foglalj időpontot hozzánk most!

Az iPhone SE 2020 felszereltsége

Már a megjelenés előtt felröppentek olyan hírek, hogy az iPhone SE 2020 lényegében ugyanazt a szerepet hivatott betölteni, amit a 2016-os modell is. Egy kedvező árfekvésű iPhone, ami igazából mindenre használható, de semmiben nem nyújt kiemelkedőt.

A 4,7 hüvelykes kijelző és az 1334 x 750-es felbontás egy az egyben az iPhone 8 sajátosságai voltak. Igazából ha egymás mellé tesszük a két telefont, nehéz megállapítani, hogy melyik az iPhone 8 és az iPhone SE.

iPhone 8 vs. iPhone SE

(kép forrása: unsplash.com)

Mindkét mobiltelefon esetén Touch ID gomb teszi lehetővé, hogy az ujjlenyomat segítségével feloldjuk a készüléket. Kamera az SE hátulján is csak egy van, az előlapi selfie kamera azonban egy teljesen új portré funkcióval lett ellátva, ami sokkal jobb mélységérzékelésre képes.

Az akkumulátort tekintve sem történt változás, az SE ugyanazt az 1821 mAh-s Li-ion akkumulátort kapta, ami az iPhone 8-ban is van.

Mik az új iPhone SE erősségei?

A belső hardvereket tekintve azonban van néhány jelentős különbség. A legfontosabb újítás – és egyben az SE legnagyobb erőssége– az A13 Bionic processzor, amely ugyanaz a lapkakészlet, ami az iPhone 11 Pro-ban is megtalálható.

Az Apple lényegében az SE kiadásakor a legjobb elérhető iPhone processzorral látta el azt, ami rendkívül jó húzásnak bizonyult. Ezzel komoly gesztust tettek azon rajongók és felhasználók irányába, akik nem tudják vagy nem akarják megvásárolni a legdrágább modelleket de mégis szeretnének egy erős iPhone-t.

Minden jó telefon alapja egy erős akkumulátor. Vagy mégsem?

Ez a kijelentés tőlem is elhangzott már, és tartom is magam hozzá. Ugyanakkor ez nem feltétlen jelenti azt, hogy egy kisebb akkut ne lehetne jól kihasználni. Erre tökéletes példa az SE 2020.

Egy Brandon Butch nevű youtuber végzett egy igen érdekes összehasonlítást. Több, az utóbbi évben megjelent iPhone-t hasonlított össze az alapján, hogy ugyanakkora igénybevétel mellett melyiknek meddig bírja az akkumulátora a folyamatos használatot.

A kísérlet során 7 különböző Apple okostelefont versenyeztetett. Érthető módon az olyan régebbi típusok estek ki leghamarabb a versenyből, mint az iPhone 6S (3 óra 51 perc). Legerősebbnek  az iPhone 11 (7 óra 41 perc) bizonyult. Ebben igazából nincsen semmi meglepő. Az iPhone XR-ben egy 2942 mAh-s, az 11-es széria pedig egy 3110 mAh-s tápegységet kapott.

Az iPhone SE 2020 az igazán előkelő 3. helyen végzett a maga 6 óra 12 perces idejével. A iPhone 8, amiben ugyanaz az akkumulátor van, 5 óra 8 perc után adta meg magát.

Várjunk csak, hogy lehetséges ez?

A válasz a hardveres felszereltségben keresendő. Lássuk, melyek azok a tényezők, amiket figyelembe kell vennünk, ha egy készülék akkujának a teljesítményét vizsgáljuk:

A telefon hardveres felszereltsége és az akkumulátor teljesítményének kapcsolata

A legfontosabb dolog az, hogy az egyes alkatrészek – melyek természetesen mind az akkutól kapják az elektromos energiát – mennyi töltést fogyasztanak. Egy jól összerakott processzor vagy alaplap sokkal kevesebb energiát fogyaszt mint egy régi alkatrész. 

Hardver

(kép forrása: unsplash.com)

Ennek köszönhetően az újabb alkatrészek sokkal gazdaságosabban tudják használni az akku biztosította energiát, így lehetséges az, hogy hasonló vagy akár megegyező méretű tápegységet egy újabb termék sokkal több ideig tud használni.

Korábban írtunk cikket egy új IBM processzorról, amivel akár 4 napig is bírja majd a készülék egy töltéssel.

További fontos tényező a memória mérete. Ez is a telefon gyorsaságát hivatott elősegíteni, tehermentesítve ezáltal a processzort. Így tovább csökkenthető annak energiahasználata, amiért megint csak az akku lesz hálás. A 2020-ban kiadott SE a 8-as széria 2 GB RAM memóriájához képest 3 GB RAM-ot kapott.

A telefon szoftveres felszereltsége és az akkumulátor teljesítményének kapcsolata

Szintén nagy hatást gyakorol a töltöttségi szintre a telepített alkalmazások és szoftverek optimalizáltsága. Egy jól optimalizált program sokkal kevesebb energiát fogyaszt.

Erre igazából túl nagy hatást nem gyakorolhatsz. Az Android programokkal ellentétben – amelyek nyílt forráskódúak – az Apple telefonokra telepített applikációk kódjaiba nem tudsz belenyúlni. Így még akkor sem tudsz változtatni a fogyasztásán, ha hozzáértő vagy.

Amit azonban megtehetsz, hogy figyeled az iPhone-ra telepített alkalmazások fogyasztását és nem használsz olyan applikációkat, amik zabálják az akksit. A legyengült iPhone akku tüneteiről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Az iPhone SE 2020 akkuja jónak tekinthető?

Az említett youtuber által végzett összehasonlító elemzésben tehát az iPhone SE 2020 a harmadik helyen végzett, miközben az ugyanakkora akkuval rendelkező 8-as iPhone több mint egy órával hamarabb lemerült.

Ez rendkívül nagy különbség, de mégis mi ennek az oka?

A válasz a sokkal modernebb hardverekben és a rendkívül jól optimalizált szoftverekben keresendő. A 8-as iPhone-ban még a A11 Bionic processzort szerelte az Apple, míg az SE-be a A13-as chip került.

Hogy miért okoz ez akkora különbséget?

A13 Bionic

A processzorokról dióhéjban

A kulcs a processzorok gyártási technikájában rejlik. Az A11-es chip az 10 nm-es, az A13 viszont már 7 nm-es technológiával készült.

Mit jelent az, hogy hány nm-es egy processzor?

Ez a szám a processzoron található tranzisztorok méretét jelöli. Minél kisebbek a tranzisztorok, annál több fér el belőlük a lapkán. A több tranzisztor pedig nagyobb számítási kapacitást jelent, így nő a processzor teljesítménye.

És hogy miképp függ ez össze a fogyasztással?

A magasabb tranzisztor számot kétféleképpen tudják a fejlesztők a telefon előnyére fordítani:

  1. Ugyanakkora fogyasztás mellett a számítási kapacitás gyorsításával.
  2. Az átlagos teljesítmény elérésére sokkal kevesebb energia szükséges.

A második pont az, ami megválaszolja nekünk, miért teljesített olyan jól az új iPhone SE az összehasonlító elemzésben.

Az új SE a modernebb technológiával gyártott processzorának köszönheti azt, hogy több mint egy órával tovább bírja, mint az ugyanakkora akkuval felszerelt iPhone 8.

Ennyire egyszerű

És mire elég ez a teljesítmény?

Amikor először láttam, hogy az iPhone SE 1821 mAh-s akkumulátort fog kapni, egy kicsit megijedtem, hogy mire is lesz elég ez 2020-ban? Aztán amikor megláttam a processzor típusát, akkor egyből mosolyra görbült a szám. 

Az Apple tudta, hogy korlátozott lehetőségei lesznek az akkumulátorral kapcsolatban, így egy olyan opciót választott, amivel ellensúlyozza a telefon méretei okozta korlátokat és a felhasználókat is megajándékozza egy erősebb hardverrel.

Az iPhone SE – ahogy a videóban is láthattuk – abszolút nem vall szégyent, hiszen csak két jóval nagyobb akkuval rendelkező telefon bírja jobban a strapát. Ez természetes, senki nem is várja a 2020-as SE-től, hogy bármilyen téren is lenyomja az Apple zászlóshajóit.

Összességében elmondható, hogy egy átlagos felhasználó számára a 2020-as SE egy kifejezetten jó választás. A leírtak minden bizonnyal sokakban eloszlatják a kételyeket afelől, hogy versenyképes lehet-e 2021-ben egy 1821 mAh-s akkumulátor.

Sprinterek a futópályán

(kép forrása: unsplash.com)

Mit tehetsz a telefon akkujának megóvásáért?

Sokszor tanácsoltuk már, hogy figyelj oda a telefonod töltésére. Azt gondolom, ezt nem lehet elégszer elmondani. A megfelelő töltési mód betartásával nagyban hozzájárulhatsz a készüléked élettartamának növeléséhez.

Ebben a cikkünkben részletesen leírjuk, hogyan töltsd a telefonodat a megfelelő módon.

Az akkumulátor töltéstároló kapacitása 1-1,5 év után jelentősen elkezd csökkenni, ugyanis az előre meghatározott töltési ciklusszám véges. Ilyenkor ajánlott akkumulátort cserélni a készülékben.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Neked mennyire fontos a nagy és erős akku? Válaszodat írd meg kommentben. Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!