Mit csinálj a készülékeddel, ha nem tölt?

2016. augusztus 15. -
A készüléked folyamatosan merül? Hiába csatlakoztatod töltőre, alig fél óra használat után újra energiáért könyörög? Ez és az ehhez hasonló hibajelek egyaránt azonnali megoldást kívánnak, hiszen mindennapi teendőid megkövetelik, hogy okostelefonod a nap 24 órájában rendelkezésedre álljanak.
Mit csinálj a készülékeddel, ha nem tölt?

Töltsd le az Ampere-t

 

Ampere-1-300x500Ampere-2-300x500

( forrás: http://www.androidauthority.com )

Az Ampere egy remek applikáció, amely segít neked abban, hogy lásd, tölt-e egyáltalán a telefonod, és ha igen, mennyit és milyen módon. Használható arra is, hogy lásd, milyen alkalmazások eszik a legjobban az akkumulátorodat, ami pedig természetesen lassítja a töltést is. Ezek miatt ez az app nem csak a töltési adatok monitorozására szolgálhat, hanem arra is, hogy miként és hogyan érdemes tölteni a készülékedet.

Ha a szám, amit az alkalmazás mutat zöldnek látszik, akkor az eszközöd töltődik. Ha ez a szám viszont narancssárga és mínusz jelölésű, akkor csak fogy az akkumulátorod ereje. Azt javasoljuk, hogy használd az Ampere-t az összes itt leírt lépést követően is annak érdekében, hogy lásd a különbséget a kiinduló és az elért állapotod között.

Próbáld ki egy másik töltővel/áramforrásról

 USB-Type-C-cable-840x472

( forrás: http://www.androidauthority.com ) 

Előfordulhat, hogy semmi probléma nincs a töltőddel vagy a telefonoddal, mindössze a töltőd táplálását biztosító konnektor/USB aljzat okozza a gondot. Ha fali konnektorból töltenél, próbálj ki egy másik aljzatot, vagy próbálj meg számítógép USB csatlakozásáról tölteni. Ha egy számítógép USB portját használod töltőként, válts egy másik USB portra, vagy próbáld ki a fali konnektort.

Ellenőrizd a töltőkábeledet

Van két komponens, amit érdemes leellenőrizned, mielőtt olyanok jönnek szóba, mint a telefon újraindítása/újratelepítése, vagy az USB portjaid hardveres javíttatása… :) A töltőkábel maga az egyik legnagyobb hibafaktor mind közül. Ez logikus: nap mint nap használod, begyűröd a táskáda vagy zsebedbe, így a kábel megtörik, használhatatlanná válik. Érdemes mindig egy tartalékkábelt a közeledben tartani, a jelenleg használatban lévő esetleges pótlására. 

A hibafeltárásra visszatérve, ha nincs második számú kábeled, kérj kölcsön egyet, és zárd ki a töltőkábeled meghibásodásának lehetőségét, mielőtt tovább nyomozol. 

Ellenőrizd a töltőfejet

A már említett két komponens közül a másik fontos a töltőfej - vagy töltőadapter, amibe az USB kábeled csatlakozik. Ez a manapság használt telefonok nagy részénél így működik: van egy USB-s “adatkábel”, és van egy fali konnektorba dugható töltőfej. A kettőt összedugva tudod a hálózatról tölteni a telefonodat. Ennél a töltőfejnél maga a csatlakozás is tönkremehet, de természetesen meghibásodhat a “házon” belüli alkatrészek közül is valami.

Teszteld egy másik adapterrel, hogy úgy is produkálja-e a hibajelenséget a készüléked. Ha esetleg nincsen két töltőfejed, próbáld ki simán az USB kábeles csatlakoztatást töltésre, hátha ez felfedi a hibát. Ha úgy minden rendben, akkor a legvalószínűbb a töltőfej meghibásodása.

Kapcsold ki a telefonodat

Ha egy grafikai magokat intenzíven igénybe vevő alkalmazást használtál (például a jobban kinéző játékok kifejezetten ilyenek), miközben töltöttél, teljesen normális, hogy a telefonod töltés helyet maximum tartani tudja aktuális töltöttségi szintjét. Az is előfordulhat, hogy gyorsabban meríti az adott alkalmazás az akkumulátorodat, mint ahogyan a töltőd bírja szuflával, így még merülhet is közben a készüléked. Ha kikapcsolod a telefonodat, miközben töltöd, sokkal gyorsabban fog feltöltődni. Az is sokat számít, ha a Repülőgép üzemmódot kapcsolod be a telefonodon, és nem használod másra töltés közben. Ha a gyors feltöltés fontos szempont, érdemes szüneteltetned az eszköz használatát.

Ellenőrizd az USB aljzatodat

 samsung-galaxy-s7-review-aa-11-of-20-840x472

( forrás: http://www.androidauthority.com )

Amint kizártad a kábeledet és a töltőfejedet a lehetséges hibaforrások közül, ideje egy kicsit technikaibb lehetőségeket is megvizsgálni. Gyakran jut el a dolog oda, hogy az USB aljzatban lévő kis fém csatlakozás mondja fel a szolgálatot, méghozzá azért, mert kissé meghajlik, ezért nincs meg a tökéletes csatlakozási felület az USB-s kábeleddel. Ezzel viszont lehet valamit kezdeni… Kapcsold ki a telefonodat, vedd ki az akkumulátort, ha egyáltalán kivehető. Ezt követően vegyél elő valamilyen kicsi, tű jellegű/nagyságú dolgot, és próbáld meg kiegyenesíteni ezt az elgörbült fém részt az USB csatlakozáson belül.

Arra nagyon vigyázz, hogy ne eröltesd túl, ha úgy érzed, nem megy, vagy csak alapvetően nincs készséged az ilyen precíz dolgokkal szüttyögni, akkor inkább ne csináld, mert több kárt okozhatsz, mint hasznot.

Okostelefon és tablet szervizünk menüpontjai között könnyedén kiválaszthatod eszközöd és a hozzá tartozó szerviz tanácsokat, információkat.

Ha megpróbáltad és jól ment, akkor kapcsold vissza a telefonodat, majd próbáld ki a töltést.

Egy másik hibalehetőség, hogyha valami olyan dolog került az USB csatlakozásba, aminek nem lenne szabad: por, kisebb tárgy, stb. A legjobb, ha sűrített levegővel próbálod meg kitisztítani. Ha nincs meg a megfelelő eszközöd, ne kezdd el piszkálgatni, inkább bízd szervizünkre ezt a kényes munkát!

Cseréld le a hibás akkumulátorodat

Előfordulhat, hogy nincs más hibaforrás, mint maga az akkumulátor. Elképzelhető, hogy néhány év után felmondja a szolgálatot, hiszen nap mint nap töltötted, ami igénybe veszi a ma használatos erőforrásokat. Ahelyett, hogy az egész készüléket kicserélnéd, egyszerűen vehetsz bele új akkumulátort is. Ebben is segítségedre lehetünk, hiszen Sony Xperia, Samsung Galaxy, LG valamint iPhone készülékekhez egyaránt tudunk gyári minőségű akkumulátort beszerezni. Néha a hibás akkumulátor folyadékot ereszt magából, amit könnyen észre tudsz venni. Másik jelenség lehet a púposodás. Mindkét esetben érdemes azonnal szervizbe vinned az eszközt.

Frissítsd vagy állítsd vissza az operációs rendszeredet

 samsung-galaxy-s6-apps-settings-2-1280x720

( forrás: http://www.androidauthority.com )

Végezetül a szoftveres változásokról is beszélnünk kell, ezek ugyanis képesek megváltoztatni a teljes rendszer energiafogyasztását. Míg a legújabb verziójú Android és iOS általában nagyon jól optimalizáltak, előfordulhat, hogy a régebbi modellek nem teljesen akarnak együtt működni (főként Android esetén) az új szoftverkörnyezettel. Az is lehetséges, hogy az új rendszerhez még nem igazították hozzá az összes általad használt alkalmazást, így azok fölöslegesen szipkáznak energiát. Ezek mind csökkenő akkumulátoridőt eredményeznek.

Lehet, hogy túl régi verziót használsz az adott operációs rendszerből. Nézd meg, nincs-e frissebb változat, ami esetleg megoldhatja a töltési gondjaidat is!

Te kipróbáltad már a fentebbi lehetőségeket? Bevált valamelyik? Van egyéb trükköd a témában? Ha igen, oszd meg velünk comment formájában!

( forrás: http://www.androidauthority.com )

Winter Is Coming: hogyan védd a zord hideg ellen a telefonodat? Winter Is Coming: hogyan védd a zord hideg ellen a telefonodat?
2018. január 24.
A fagyos időjárás, a jég és a hó miatt a tél nem feltétlenül az év legjobb időszaka az okostelefonok számára, hiszen számos veszélynek vannak ilyenkor kitéve. A következő hasznos tippek és trükkök mindenképpen segítenek majd abban, hogy sérülésmentesen kihúzza a zord telet a kedvenc készüléked.
Ezzel a töltési módszerrel megduplázhatod az okostelefon akkumulátor élettartamát Ezzel a töltési módszerrel megduplázhatod az okostelefon akkumulátor élettartamát
2017. május 3.
Azért, mert a készüléked üzemideje egy év alatt majdnem a felére csökkent nem kizárólag a gyártó a hibás. Nem egyszerűen arról van szó, hogy rossz minőségű akkumulátort helyeztek a készülékedbe.
5 Huawei P10 tipp és trükk, hogy igazi okostelefon szakértő legyél! 5 Huawei P10 tipp és trükk, hogy igazi okostelefon szakértő legyél!
2018. január 17.
A Huawei rendszere pörgős, megbízható és stabil. Számos újítást tartalmaz, kellőképpen innovatív, de egyáltalán nem kirívó.