Mit csinálj a készülékeddel, ha nem tölt?

2016. augusztus 15. -
A készüléked folyamatosan merül? Hiába csatlakoztatod töltőre, alig fél óra használat után újra energiáért könyörög? Ez és az ehhez hasonló hibajelek egyaránt azonnali megoldást kívánnak, hiszen mindennapi teendőid megkövetelik, hogy okostelefonod a nap 24 órájában rendelkezésedre álljanak.
Mit csinálj a készülékeddel, ha nem tölt?

Töltsd le az Ampere-t

 

Ampere-1-300x500Ampere-2-300x500

( forrás: http://www.androidauthority.com )

Az Ampere egy remek applikáció, amely segít neked abban, hogy lásd, tölt-e egyáltalán a telefonod, és ha igen, mennyit és milyen módon. Használható arra is, hogy lásd, milyen alkalmazások eszik a legjobban az akkumulátorodat, ami pedig természetesen lassítja a töltést is. Ezek miatt ez az app nem csak a töltési adatok monitorozására szolgálhat, hanem arra is, hogy miként és hogyan érdemes tölteni a készülékedet.

Ha a szám, amit az alkalmazás mutat zöldnek látszik, akkor az eszközöd töltődik. Ha ez a szám viszont narancssárga és mínusz jelölésű, akkor csak fogy az akkumulátorod ereje. Azt javasoljuk, hogy használd az Ampere-t az összes itt leírt lépést követően is annak érdekében, hogy lásd a különbséget a kiinduló és az elért állapotod között.

Próbáld ki egy másik töltővel/áramforrásról

 USB-Type-C-cable-840x472

( forrás: http://www.androidauthority.com ) 

Előfordulhat, hogy semmi probléma nincs a töltőddel vagy a telefonoddal, mindössze a töltőd táplálását biztosító konnektor/USB aljzat okozza a gondot. Ha fali konnektorból töltenél, próbálj ki egy másik aljzatot, vagy próbálj meg számítógép USB csatlakozásáról tölteni. Ha egy számítógép USB portját használod töltőként, válts egy másik USB portra, vagy próbáld ki a fali konnektort.

Ellenőrizd a töltőkábeledet

Van két komponens, amit érdemes leellenőrizned, mielőtt olyanok jönnek szóba, mint a telefon újraindítása/újratelepítése, vagy az USB portjaid hardveres javíttatása… :) A töltőkábel maga az egyik legnagyobb hibafaktor mind közül. Ez logikus: nap mint nap használod, begyűröd a táskáda vagy zsebedbe, így a kábel megtörik, használhatatlanná válik. Érdemes mindig egy tartalékkábelt a közeledben tartani, a jelenleg használatban lévő esetleges pótlására. 

A hibafeltárásra visszatérve, ha nincs második számú kábeled, kérj kölcsön egyet, és zárd ki a töltőkábeled meghibásodásának lehetőségét, mielőtt tovább nyomozol. 

Ellenőrizd a töltőfejet

A már említett két komponens közül a másik fontos a töltőfej - vagy töltőadapter, amibe az USB kábeled csatlakozik. Ez a manapság használt telefonok nagy részénél így működik: van egy USB-s “adatkábel”, és van egy fali konnektorba dugható töltőfej. A kettőt összedugva tudod a hálózatról tölteni a telefonodat. Ennél a töltőfejnél maga a csatlakozás is tönkremehet, de természetesen meghibásodhat a “házon” belüli alkatrészek közül is valami.

Teszteld egy másik adapterrel, hogy úgy is produkálja-e a hibajelenséget a készüléked. Ha esetleg nincsen két töltőfejed, próbáld ki simán az USB kábeles csatlakoztatást töltésre, hátha ez felfedi a hibát. Ha úgy minden rendben, akkor a legvalószínűbb a töltőfej meghibásodása.

Kapcsold ki a telefonodat

Ha egy grafikai magokat intenzíven igénybe vevő alkalmazást használtál (például a jobban kinéző játékok kifejezetten ilyenek), miközben töltöttél, teljesen normális, hogy a telefonod töltés helyet maximum tartani tudja aktuális töltöttségi szintjét. Az is előfordulhat, hogy gyorsabban meríti az adott alkalmazás az akkumulátorodat, mint ahogyan a töltőd bírja szuflával, így még merülhet is közben a készüléked. Ha kikapcsolod a telefonodat, miközben töltöd, sokkal gyorsabban fog feltöltődni. Az is sokat számít, ha a Repülőgép üzemmódot kapcsolod be a telefonodon, és nem használod másra töltés közben. Ha a gyors feltöltés fontos szempont, érdemes szüneteltetned az eszköz használatát.

Ellenőrizd az USB aljzatodat

 samsung-galaxy-s7-review-aa-11-of-20-840x472

( forrás: http://www.androidauthority.com )

Amint kizártad a kábeledet és a töltőfejedet a lehetséges hibaforrások közül, ideje egy kicsit technikaibb lehetőségeket is megvizsgálni. Gyakran jut el a dolog oda, hogy az USB aljzatban lévő kis fém csatlakozás mondja fel a szolgálatot, méghozzá azért, mert kissé meghajlik, ezért nincs meg a tökéletes csatlakozási felület az USB-s kábeleddel. Ezzel viszont lehet valamit kezdeni… Kapcsold ki a telefonodat, vedd ki az akkumulátort, ha egyáltalán kivehető. Ezt követően vegyél elő valamilyen kicsi, tű jellegű/nagyságú dolgot, és próbáld meg kiegyenesíteni ezt az elgörbült fém részt az USB csatlakozáson belül.

Arra nagyon vigyázz, hogy ne eröltesd túl, ha úgy érzed, nem megy, vagy csak alapvetően nincs készséged az ilyen precíz dolgokkal szüttyögni, akkor inkább ne csináld, mert több kárt okozhatsz, mint hasznot.

Okostelefon és tablet szervizünk menüpontjai között könnyedén kiválaszthatod eszközöd és a hozzá tartozó szerviz tanácsokat, információkat.

Ha megpróbáltad és jól ment, akkor kapcsold vissza a telefonodat, majd próbáld ki a töltést.

Egy másik hibalehetőség, hogyha valami olyan dolog került az USB csatlakozásba, aminek nem lenne szabad: por, kisebb tárgy, stb. A legjobb, ha sűrített levegővel próbálod meg kitisztítani. Ha nincs meg a megfelelő eszközöd, ne kezdd el piszkálgatni, inkább bízd szervizünkre ezt a kényes munkát!

Cseréld le a hibás akkumulátorodat

Előfordulhat, hogy nincs más hibaforrás, mint maga az akkumulátor. Elképzelhető, hogy néhány év után felmondja a szolgálatot, hiszen nap mint nap töltötted, ami igénybe veszi a ma használatos erőforrásokat. Ahelyett, hogy az egész készüléket kicserélnéd, egyszerűen vehetsz bele új akkumulátort is. Ebben is segítségedre lehetünk, hiszen Sony Xperia, Samsung Galaxy, LG valamint iPhone készülékekhez egyaránt tudunk gyári minőségű akkumulátort beszerezni. Néha a hibás akkumulátor folyadékot ereszt magából, amit könnyen észre tudsz venni. Másik jelenség lehet a púposodás. Mindkét esetben érdemes azonnal szervizbe vinned az eszközt.

Frissítsd vagy állítsd vissza az operációs rendszeredet

 samsung-galaxy-s6-apps-settings-2-1280x720

( forrás: http://www.androidauthority.com )

Végezetül a szoftveres változásokról is beszélnünk kell, ezek ugyanis képesek megváltoztatni a teljes rendszer energiafogyasztását. Míg a legújabb verziójú Android és iOS általában nagyon jól optimalizáltak, előfordulhat, hogy a régebbi modellek nem teljesen akarnak együtt működni (főként Android esetén) az új szoftverkörnyezettel. Az is lehetséges, hogy az új rendszerhez még nem igazították hozzá az összes általad használt alkalmazást, így azok fölöslegesen szipkáznak energiát. Ezek mind csökkenő akkumulátoridőt eredményeznek.

Ha egy frissítés után tartósan csökkent akkuidőt érzékelsz, próbálj visszaállítani egy régebbi verzióra (iOS esetén erre nincs lehetőséged), esetleg megpróbálkozhatsz a gyári visszaállítással is. Itt érdemes azért mérlegelned, hogy mi a fontosabb: a legújabb verziók biztonságot jelentenek, így ha visszaállsz egy régebbire, elveszíthetsz néhány előnyt. Internetszerte rengeteg helyen olvashatsz a régebbi rendszerre való visszaállítás mikéntjéről.

A másik oldal ebben a témakörben az lehet, hogy túl régi verziót használsz az adott operációs rendszerből. Nézd meg, nincs-e frissebb változat, ami esetleg megoldhatja a töltési gondjaidat is!

Te kipróbáltad már a fentebbi lehetőségeket? Bevált valamelyik? Van egyéb trükköd a témában? Ha igen, oszd meg velünk comment formájában!

 

( forrás: http://www.androidauthority.com )

Szemkímélő funkciót kapott a Galaxy S7 és Galaxy S7 EDGE! Szemkímélő funkciót kapott a Galaxy S7 és Galaxy S7 EDGE!
2017. március 22.
A Samsung Galaxy S7 új ’Android Nougat’ frissítése számos izgalmas funkcióval bővíti a palettát. Az egyik ilyen a Blue Light Filter, ami éjszakai módként, vagy éjszakai műszakként is ismert az iPhone felhasználók számára.
Hogyan tisztítsd okosan a telefonod Hogyan tisztítsd okosan a telefonod
2017. január 19.
Egy hosszú nap folyamán a telefon többször kerül a kezünkbe, mint bármi más. Ami nem csak azt jelenti, hogy remek társ és segítség a mindennapokban, hanem azt is, hogy kevés az annál szennyezettebb tárgy, amit magunknál hordunk.
Hogyan töröld a böngészési előzményeidet Androidon Hogyan töröld a böngészési előzményeidet Androidon
2017. január 4.
Az alábbi rövid gyorstalpalóban elmagyarázzuk, hogyan töröld a Google böngészési előzményeidet Android operációs rendszeren. Lefedve mindent, beleértve a kereséseket okostelefonon, tableten és számítógépen is.