Mítoszok és igazságok az iPhone akkukról

2022.06.29 0 hozzászólás 2916 olvasás
Mítoszok és igazságok az iPhone akkukról

Az egyik legfontosabb alkatrésze az okostelefonoknak az akkumulátor. Vásárláskor is gyakran szem előtt tartjuk ezeket a kérdéseket: Meddig tart a feltöltése? Meddig bírja ki egy töltéssel? Mi a különbség a különböző típusú akkumulátorok között? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Az akkumulátor egészségének a megőrzése

A legfontosabb: Az akkumulátor időtartama attól függ, hogy milyen gyakran és mennyire intenzíven használod az okostelefonod. Figyelembe kell venni, hogy nagyobb kapacitású akkumulátor általában tovább kitart, bár, ahogy említettük, ez nagyban függ a felhasználási módoktól. Ilyen például a készülék képernyőjének felbontása, az alkalmazások kezelése, a kijelző fényereje.

Az okostelefonoknak egyre erősebb a processzora és RAM-ja van. Ezek az alkatrészek általában nem emésztenek nagyon sok energiát, de mivel tudásuk folyamatosan növekszik, így az energiaigényük is. Minden kiadott újabb alkatrész egy kicsit több energiát igényel.

A képernyő rendkívül sok energiát fogyaszt, különösen, ha nagy felbontáson és maximális fényerőn üzemel. Ezen túlmenően a vezeték nélküli kapcsolat is meghatározó az akkumulátor szempontjából, ilyen a 3G, 4G, Wi-Fi, NFC, Bluetooth, GPS. Nem véletlenül szokták javasolni, hogy töltés során tedd repülő üzemmódba a készüléked.

Általános tanácsok

  • 15-20%-on már tedd fel töltőre a készüléked, és ne várd meg, amíg 100%-ra feltölt, legjobb, ha 80-90%-nál leveszed. Ez sokat növel az akkumulátor élettartamán.
  • Nem teszi tönkre a készüléket, de nem is használ neki, ha éjszakára a töltőn hagyva dolgoztatod.
  • Ne tedd ki az okostelefonod, és így az akkumulátorát sem, extrém időjárásnak. – Nem ajánlatos fagyasztani, sem együtt barnulni vele a tűző napon.
  • Kapcsold ki azokat a funkciókat, amelyekre nincs szükséged, pl. háttérben futó alkalmazások, és vedd le a kijelződ fényerődet

Akkumulátorok típusai

Ahogy változtak és fejlődtek az okostelefonok, úgy változtak az akkumulátorok összetétele is. Ennek köszönhetően alakult ki rengeteg városi legenda, amelyek még régen igaznak bizonyultak, mára azonban elavult trükkök, amelyek nem vezetnek semmi jóra.

Nikkel-kadmium (Ni-Cd), nikkel-fémhibrid (Ni-MH) akkumulátorok

m003579792_sc7 (1)

Az első telefonok akkumulátorai nikkel-kadmium (Ni-Cd), és nikkel-fémhibrid (Ni-MH) voltak, majd ezeket sok más informatikai eszközbe is integrálták. Ezek a típusú akkumulátorok gazdaságosan előállíthatóak, de komoly problémát jelent náluk a memória–effektus, ami helytelen használat során, csökkenti az akkumulátor időt. Jelenleg, a lítium-ion (Li-ion) és a lítium-polimer (Li-Po) akkumulátorok uralják az okostelefonok világát.

Lítium-ion (Li-ion) akkumulátorok

iPhone-battery

A lítium-ion akkumulátorok a legáltalánosabbnak számítanak, azaz a legtöbb okostelefonban ezeket találod meg. Megbízhatóak, mivel könnyen kimutatható a várható üzemidő és élettartam. Jó tulajdonságuk még, hogy rendkívül könnyűek és kompaktak, ami a mostani telefongyártás egyik legfontosabb sarokköve.

Hátrányuk azonban, hogy előállításuk relatív drága, a régebben használt nikkel alapúaknál legalábbis mindenképpen. Ezek mellett veszélyesek is, mivel könnyen túlmelegedhetnek, sőt fel is robbanhatnak. 2017 őszén pontosan ezzel a problémával találkoztunk a Galaxy Note 7 esetében is.

Ha az akkumulátorod megduzzad, felnyomja a kijelzőt, vagy a hátlapot, kérdés nélkül azonnal hozd szervizünkbe, mert nem csak a telefonodra nézve veszélyes, hanem az egészségedre is, mivel nagyon gyúlékonyak.

Lithium-Ion-battery-overcharge

A lítium-ion akkumulátorral rendelkező telefonokat nem szabad hagyni teljesen lemerülni, és figyelni kell arra is, hogy elég gyakran csatlakoztasd töltőre a készüléked, különben tönkre mehetnek. Pozitívum viszont, hogy sokkal gyorsabb töltést tesznek lehetővé, a legújabb telefonok közül néhányat már alig pár óra alatt is 100%-ra lehet tölteni. A töltésnek két szakasza van, 80% környékéig nagyon gyorsan felkúsznak az akkumulátorok, a következő 20%-ot pedig jóval lassabban teszik meg.

Lítium-polimer akkumulátor (Li-Po)

polymer cell

A lítium-polimer akkumulátorokról egyre gyakrabban hallunk. Hasonló a fent bemutatott lítium-ion akkumulátorhoz, különbségét talán úgy lehetne a legérthetőbben kifejezni, hogy kissé rugalmasabb anyagokból áll annál, ezért fel lehet használni kisebb eszközökhöz is.

Nagy hátránya azonban, hogy ez a lítium-ion akkumulátoroknál is drágább, nem mellesleg jobban gyúlékony is, ezért egyelőre óvatosan bánnak vele a gyártók, ezért sem lepte még el a piacot.

Mítoszok és legendák, igazságok és hazugságok

Az első akkumulátor feltöltésének hosszabbnak kell lennie, mint a többinek.

Ezt a mítoszt az első kadmium akkumulátorok hozták magukkal. Jelenleg sem a lítium-ion és lítium-polimer akkumulátorok nem követelik meg ezt az eljárást. Azt javasoljuk, töltsd fel rendesen, ahogy szoktad, legyen ez az első, vagy sokadik alkalom.

Ha töltőn hagyod, hamarabb tönkre megy.

Ez is egy legenda. A telefonokban található egy töltésvezérlő chip, ami szabályozza az akkumulátor töltöttségi szintjét, azaz nem engedi túltölteni. Rossz minőségű kábelek esetén sem az akkumulátor hibásodik meg, hanem a chip. A legfrissebb kutatások szerint azonban a 80-90%-ig töltött akkuk élettartama hosszabb, mint a folyamatosan maximumra töltöttek

Olykor-olykor ki kell sütni az akkumulátort.

Ez az ötlet, újfent a kadmium akkumulátorok időszakából maradt ránk. Az újabb akkumulátoroknál már nem létezik a memória-hatás, így nincs szükség ennek a használatára sem, sőt csak rosszat teszel vele, hogy szélsőségesen meríted, töltöd.

Következtetés

Az akkumulátorok üzemidejének növelésére nem csak te, hanem a gyártók is törekednek. Ezért is állítottak be rendszerszinten akkumulátorkímélő alkalmazásokat és egyéb lehetőségeket. Például a fényerő automatikus csökkentése, a fényviszonyokhoz mérten, de Android oldalról a Marshmallow-ba beépített szundikáló mód is hasonló okok miatt van jelen.

Nincs mágikus recept arra, hogy az akkumulátorod életerejét meg tudd növelni, hogy 2 napnál tovább bírja, mivel maga a készülék és annak alkatrészei is több energiát elnyelnek, mint régen. Így, ha fejlődik is az akkumulátor, egyelőre nem tudja megelőzni a telefonok alkatrészeinek növekvő energiaigényét.

Legjobb módszer, amit a gyártók is javasolnak, az, hogy tedd rá a töltőre a készüléked, ha kéri. Mindig kiírja 10%-nál, hogy már ideje. Legyél óvatos a mítoszokkal és legendákkal, általában ezek már elévültek, vagy egyáltalán nem igazak. Legyél tudatában azzal, hogy az akkumulátort élettartama leginkább attól függ, hogy milyen funkciókat használsz a készülékeden.

/Forrás: androidpit.com/