Nyári túlélő kalauz beázott telefonoknak

2022.06.10 0 hozzászólás 2539 olvasás
Nyári túlélő kalauz beázott telefonoknak

A telefonod vízbe ejtése a legnagyobb félelmeid közt szerepel? Amikor egy hídon sétálsz át, sokszor a zsebedhez nyúlsz, hogy nem esett-e ki a telefonod?. Nyáron a Balaton-partra se szoktad levinni a telefonod mert félsz, hogy beesik a vízbe? Vajon reális félelmek ezek? Érdemes szinte túl óvatosnak lenni a telefonunk és a víz vonatkozásában?

Nem mondok újat azzal, hogy a víz igen nagy károkat tud okozni egy elektronikai eszközben. Különösen igaz ez egy olyan összetett készülék esetében, mint egy okostelefon.

A nyár folyamán szeretjük vízparton kipihenni magunkat, hiszen itt egyszerre lehetünk a napon és a felfrissülést jelentő víz közelében. Legyen ez egy tengerpart, a Balaton, vagy akár egy folyó partja.

Vízibiciklik és egy kacsa a vízben

(kép forrása: unsplash.com)

Rengeteg olyan szituáció kialakulhat, ahol vízzel érintkezik a telefonunk. Nézzük, mikor kell különösen odafigyelni erre.

Hogyan ázhat be az okostelefonod?

Vízbe ejtett okostelefon

Az egyik leggyakoribb módja a telefon beázásának a rossz helyen való elejtés. Persze ha leejted a telefonodat, az már alapból nagy problémákat tud okozni, de ennél is nagyobb lesz a jajgatás, ha mondjuk egy medencében köt ki.

Az is könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen elfelejted, hogy a telefonod a fürdőgatyád zsebáben van, és így ugrasz be a vízbe. Ez különösen kínos, hiszen itt még a balszerencsét se tudod hibáztatni, hiszen a saját hibád miatt kerül víz alá a mobilod.

Igen extrém eset, de meglehetősen gyakori, amikor a fürdőszobában vagy a mosdóban történik meg a baj. Nagyon sokan nyomkodják a telefonjukat a fürdőkádban fekve. Én sosem csináltam ilyet, de mint mondtam, én kifejezetten kerülöm a telefonomra veszélyes helyzeteket.

A legborzasztóbb eset – amit már több embertől is hallottam – az, amikor a WC kagylóba esik a telefon. Nem szeretném részletezni, milyen extrém problémát kell megoldani ebben a helyzetben, de egy WC-be esett telefon kihalászásánál kevés undorítóbb dolgot tudok elképzelni.

Esőben beázott okostelefon

Nyáron kifejezetten gyakoriak a záporok, amelyek ugyan csak pár percig tartanak, de olyan intenzitásúak tudnak lenni, hogy egy asztalon felejtett okostelefont hazavágjanak.

Persze nem kell a telefonnak egy asztalon heverni ahhoz, hogy egy eső eláztassa. A zsebünkben is beázhat a telefon, ha egy ilyen zápor alkalmával nem húzódunk gyorsan fedett helyre.

Gondolom te is áztál már bőrig pár másodperc alatt.

Egy lány áll az esőben

(kép forrása: unsplash.com)

Folyadékkal leöntött okostelefon

Szintén gyakori probléma – különösen a nyár folyamán – amikor víz vagy valamilyen egyéb ital ömlik a telefonra. A fesztiválokon vagy a kertben tartott sütögetések során sokan rakjuk ki a telefonunkat a padra, és egy véletlenül felborított söröskorsó vagy borospohár óriási bajt tud okozni.

Ezekben a szituációkban extra kockázatot jelent, ha erős alkoholos ital ömlik a telefonra, mert az alkohol is káros hatással lehet egyes alkatrészekre. A cukros üdítők pedig szintén nagy kellemetlenséget tudnak okozni, hiszen a megszáradt üdítő ragad, így még nehezebb lesz a készülék megtisztítása.

Ital és telefon egy asztalon

(kép forrása: unsplash.com)

Lesz szó a későbbiekben arról, hogy mi a teendő egy beázott készülékkel.

Először azonban lássuk, mit ne tegyél a beázott telefonoddal.

Tévhitek a beázott telefon házi javításával kapcsolatban

Számos olyan cikk és videó található az interneten, amelyek különböző tippeket adnak azt illetően, hogyan tudod a beázott okostelefonodat otthon saját kezűleg megjavítani. Lássuk melyek a leggyakrabban használt technikák és vizsgáljuk meg melyikkel mi a probléma.

Víz kirázása a telefonból

A vízből kiemelt telefont a legtöbben azonnal elkezdik rázni azt remélve, hogy így távozik a készülék belsejébe jutott víz.

Ez azonban hatalmas tévedés.

A rázással csak azt érjük el, hogy a víz oda is bejut, ahova esetleg addig nem sikerült. Így lényegében csak növeljük a károsodás lehetséges mértékét a következő bekapcsolás vagy áram alá helyezés alkalmával.

Telefon szárítása hajszárítóval vagy sütővel

A hajszárítóval való szárítás is az első dolgok között szokott lenni, amikor valaki otthon akarja megoldani a vízbe ejtett telefon okozta problémát.

És hogy miért írtam el azt a szót, hogy sütő?

Igen. Olyanra is vetemedtek már emberek, hogy berakták a beázott telefonjukat a sütőbe, felcsavarták a hőszabályzót és várták, hogy a sütő – amit valójában finom ételek és sütemények sütésére szokás használni – csodát tegyen a telefonjukkal.

Ez természetesen óriási gondokat okozhat a telefon alkatrészeiben. Nem csak a sütő, de a hajszárító is képes olyan magas hő leadására, amely akár az akkumulátort, az alaplapot vagy más egyéb alkatrészt is azonnal tönkretehet.

Fodrász eszközök egy asztalon

(kép forrása: unsplash.com)

Mondanom sem kell, ezek cseréje nem olcsó dolog, különösen akkor kerül sok pénzbe, ha egyszerre kell kicserélni az összeset.

A telefon kiszárad magától

Ez is egy elterjedt tévhit. A valóság azonban az, hogy a telefonba jutott víz pár nap alatt, amíg tulajdonképpen elpárolog a készülékből, képes maradandó károsodást okozni a készülék belső fém alkatrészeiben.

A korrózió – vagy ismertebb nevén a rozsdásodás – következtében olyan felületek és részek kerülnek kapcsolatba a telefonon belül, melyek zárlatot okozhatnak abban az esetben, ha újra áram alá helyezzük vagy bekapcsoljuk a telefont.

A beázott telefon tehát nem javul meg magától pár nap alatt, így semmiképp ne próbáld bekapcsolni azt remélve, hogy magától kiszárad és úgy fog működni mint a vízbe ejtés előtt.

A rizs kiszárítja a telefont

Ennek a kijelentésnek igazából van valóságalapja. Ha a vizes telefont nem töröltük le és így belehelyezzük egy tál rizsbe, akkor valóban azt tapasztalhatjuk, hogy a rizs magába szívja a telefon felületén lévő vizet.

És a telefon belsejébe jutott vízzel mi lesz?

Azzal sajnos a rizs nem tud mit kezdeni. A telefon felületén lévő vízcseppeket is igazából azért szívja magába, mert közvetlenül érintkezik velük. A készülék belsejébe jutott folyadékot azonban több rétek ,,védi” a rizstől, így azok eltávolítására a rizs teljesen hasztalan.

Egy tál rizs

(kép forrása: unsplash.com)

Emellett pedig véleményem szerint azért sem jó ez a technika, mert a rizsnek is van egy pora. Ha kiborítasz egy zacskó rizst egy tálba, akkor a zacskó alján láthatóak a rizsszemek külső részéről levált apró darabkák.

Ha rizst öntesz a telefonodra, biztos lehetsz abban, hogy ez a rizspor – a közönséges porhoz hasonlóan – eldugítja a különböző nyílásokat. Biztosak lehetünk abban, hogy nem segít a telefonon, ha növeljük a nyílások és rések elzáródásának esélyét.

Telefon szétszerelése és kiszárítása otthon

Sokan gondolják magukat szakembernek, de én óva intenék mindenkit a házi okostelefon-szervizelés kapcsán. Eleve egy ilyen aprólékosan összerakott elektronikai eszköz szétszerelésekor számos hibát elkövethetünk.

Ráadásul ha a kiszárítás során csak egy minimális víz is marad valamelyik alkatrészen, akkor kvázi feleslegesen kezdtünk bele az egészbe, mert akkor ugyanúgy elindul majd a korróziós folyamat.

Emellett olyan helyekre is bejut a víz, amelyet nem is tudunk házilag eltávolítani. Az alaplapon például vannak apró kis shield-et, melyek védenek bizonyos részeket. Ezek forrasztva vannak az alaplapra, de simán bejut alájuk a víz. Ezek leszerelése – és ezáltal a víz eltávolítása – mindenképpen szakértői tudást igényel.

És hogy mi a helyes bánásmód egy beázott okostelefon esetében?

Mit csinálj a beázott okostelefonnal?

A vízből úszó okostelefon látványa egészen furcsa dolgokra tudja sarkallni a rémült tulajdonost.

Természetesen vannak dolgok, amiket megtehetsz a kár minimalizálása érdekében. Erről részletesen leírunk mindent ebben a cikkünkben.

Azzal azonban érdemes tisztában lenned, hogy a házi praktikák egy beázott készülék esetében a legtöbbször csak fokozzák a problémát, így érdemes jól meggondolni a dolgot, mielőtt bármit is csinálnánk.

Az első és legfontosabb dolgod egy vízbe ejtett vagy elázott készülék esetén, hogy minél hamarabb eljuttasd egy szakszervizbe. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen hamar kerül hozzáértő kezekbe egy beázott készülék.

És hogy mit kezdenek vele a szervizes kollégáink?

A beázott készülékek tisztítására ma már ultrahangos technológiát használunk, amelynek működését ebben a cikkünkben mutatjuk be.

Hogyan előzhető meg az okostelefon beázása?

A legjobb tanácsom, hogy a lehető legnagyobb óvatossággal bánj a telefonoddal a vízpart közelében. Ha kifejezetten jellemző rád, hogy leejted vagy ott hagyod valahol a telefonodat, akkor inkább ne vidd magaddal a strandra.

Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amikor mindenképpen magaddal kell vinned a készüléket, mert mondjuk egy fontos hívást vársz vagy fényképeket szeretnél készíteni vele.

De hogyan tudod megvédeni a telefont a beázástól?

A legjobb megoldás erre a vízálló telefontok használata.

Vízálló tok egy iPhone-on

(kép forrása: unsplash.com)

Ezek a telefontokok egy része valójában nem is arra lett kifejlesztve, hogy megóvjuk a telefont a beázástól. Kifejezetten arra tervezték őket, hogy vízbe vigyük a telefonunkat. Lehetővé teszik, hogy a víz alatt is készíthetünk fényképeket és videókat.

Attól eltekintve, hogy egy kissé furán nézek ki ezek a tokok, vannak olyan tulajdonságaik, amik igazán hasznosság teszik őket:

  • teljesen vízállóak
  • a kijelző előtti anyag optikai tisztaságú
  • ütésállóságot is biztosítanak
  • átengedik az ujjlenyomatokat

Érdemes megemlíteni továbbá, hogy egy jó vízálló tok igen drága, nagyjából azonos áron kapható, mint egy jó minőségű ütésálló tok. Nyilván egy kifejezetten ütésállásra tervezett tok sokkal nagyobb védelmet nyújt, így jól meg kell gondolni, hogy érdemes-e pénzt invesztálni egy vízálló tokba is.

A vízálló telefonok valóban vízállóak?

Az újabb okostelefonok mindegyike kap egy úgynevezett IP besorolást a gyártótól. Ez a besorolás úgy néz ki, hogy az IP (Ingress Protection Rating) mellé illesztenek két egyjegyű számot.

Az első szám a szilárd testek elleni védelem szintjét mutatja meg, 0-tól 6-ig tartó skálán. A második szám – ami 0 és 8 közötti érték lehet – a nedvesség behatolásával szembeni ellenállóságot jelzi.

Egy okostelefon a medencében

(kép forrása: unsplash.com)

Ez a fajta besorolás azonban csalóka lehet, mert míg egy IP68-as besorolású telefont bemeríthetsz a vízbe anélkül, hogy baja legyen, de ezeket leginkább laborítóriumi körülmények között tesztelik. (Tehát a használat következtében megjelnő fizikai sérülések, az egyéb kémia anyagok jelenléte azért változtathat a felálláson.)

Mindenesetre az alábbi táblázat segít eligazodni a telefon víz- és porállóságát illetően.

ÉrtékSzilárd tárgyak elleni mechanikai védettségÉrtékVíz elleni védettség
0Nem védett0Nem védett
1Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)1Függőlegesen csepegő víz ellen védett
2Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)2Függőlegestől 15°-ig eltérő csepegő víz ellen védett
3Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)3Esővíz ellen védett. A függőlegeshez képest legfeljebb 60°-os szögben érkező permetező víz ellen védett.
4Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)4Fröccsenő víz ellen védett (minden irányból)
5Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)5Vízsugár ellen védett (minden irányból)
6Teljes mértékben védett por ellen6Erős vízsugár ellen védett
  7Időszakos vízbe merítés ellen védett
  8Tartós vízbe merítés ellen védett
  9K*Fokozott védettség vízbe merítés, és nagynyomású tisztítás hatásai ellen.

Mindenképpen fenntartásokkal kell kezelni ez a rendszert, hiszen az elektromos készülékeknek nem a víz a természetes közege. Lehetnek védettek víz ellen, de ez nem azt jelenti, hogy bátran dobálhatjuk a telefonunkat a vízbe.

Továbbá az sem véletlen, hogy beázás ellen jelenleg egyik gyártó sem vállal garanciát.

Tudják ők is, hogy nem egy tökéletesen kidolgozott rendszer ez az IP-besorolás. Részletesebben olvashatsz erről ebben a cikkünkben.

Bár egyre több vízálló telefon jelenik meg a piacon, ez az attribútum még nem tekinthető általánosnak a telefonoknál. Valószínűleg egyre több készüléket fognak ellátni ezzel a tulajdonsággal, de ha a te készüléked nem vízálló, akkor más megoldásokat kell keresni.

Ha rád kifejezetten jellemző, hogy balesetek történnek a telefonoddal, akkor véleményem szerint érdemes mindent elkövetni annak érdekében, hogy minimalizálni tudd az esetleg bekövetkező károkat. Így mindenképpen szerezz be egy vízálló telefontokot is a nyári időszakra.

Neked ázott már be a telefonod? Használtál már vízálló telefontokot? Válaszodat írd meg kommentben!