Ok nélkül leáll az iPhone-od? Így tudod megjavítani!

2022.06.29 0 hozzászólás 30400 olvasás
Ok nélkül leáll az iPhone-od? Így tudod megjavítani!

Az akkumulátorok nem tartanak örökké, viszont gyakran előfordul, hogy a probléma nem olyan komoly, mint hinnéd és néhány egyszerű trükk segítségével vissza is tudod állítani a normális működést. Így ha az iPhone-od mindenféle ok nélkül kikapcsol úgy, hogy az akkumulátor 20, 30, vagy akár 50%-ot is mutat, akkor feltétlenül próbáld ki ezeket a tippeket, mielőtt szervizhez rohannál.

1. Frissítsd a készülékedet az iOS újabb verziójára

Az iOS korábbi verzióiban, ha egy nagy intenzitású alkalmazás - például egy fotószűrő - hirtelen fellendítette a teljesítményigényt és az akkumulátor már alapból gyenge volt a túlzott töltési ciklusoktól vagy a hőveszteségtől, akkor az iPhone leállhatott, mielőtt az akkumulátor lemerült volna, hogy megvédje a készüléket.

Mióta viszont az Apple frissítette az operációs rendszerét iOS 10.2.1 verzióra, az esetek 80%-ában már jobban tudják kezelni ezt a helyzetet a készülékek. Tehát, ha eddig még nem tetted meg, győződj meg róla, hogy a telefonod ezt vagy egy újabb iOS verziót használ. A legújabb mindig a legjobb döntés, mind a hibajavítások, mind a biztonsági javítások tekintetében.

2. Próbáld meg a kényszerített újraindítást

  • iPhone 6S esetén, illetve ennél régebbi készülékeken egyszerre nyomd meg és tartsd lenyomva az Alvás/Ébresztés és a Home gombot.
  • iPhone 7-es vagy újabb verzió esetén nyomd le és tartsd lenyomva egyszerre az Alvás/ Ébresztés és a Hangerő csökkentő gombot.
  • Tartsd lenyomva őket egészen addig, amíg meg nem jelenik az Apple logó.
  • Ezután hagyd, hogy újrainduljon a készülék.

iphone_kenyszer_ujrainditas

Miután az iPhone-od újraindult, várj egy kicsit és nézd meg, hogy mi történik. Ha ismét működik, akkor feltehetőleg minden rendben van, ha viszont nem, vagy nem is indul újra, folytasd a következő lépésekkel.

3. Csatlakoztasd a készüléket áramforráshoz

Ha az iPhone-od gyorsan lemerül, áramforráshoz való csatlakozás esetén látnod kellene, hogy tölteni kezd, illetve ilyenkor a képernyőn láthatod az aksi töltöttségi állapotát is. Ha nem tölt, az azt jelenti, hogy valami eszméletlenül meríti az akkumulátort. A részleges vagy teljes feltöltés - 20, 30, 50% vagy több - azt jelenti, hogy valami más problémája lehet az aksinak.

Csatlakoztasd az iPhone készülékedet a töltőkábelhez, dugd be egy konnektorba vagy egy USB portba, és próbáld meg feltölteni. Hagyd tölteni egy órát és ha úgy tűnik, hogy nem reagál, próbálkozz egy másik töltőkábellel, egy másik csatlakozóval vagy a számítógéped egy másik kimenetelével. Ha feltöltötted, figyeld az iPhone-od és nézd meg, hogy újra leáll-e magától. Ha nem, nagyszerű. Ha igen, olvass tovább.

4. Ellenőrizd az aksi állapotát

A Beállítások > Akkumulátor menüpontban az iOS 11.3 verziója már mutatja az aksi jelenlegi állapotát is. Ez az oldal lehetővé teszi, hogy megnézd az iPhone-od akkumulátorának aktuális kapacitását, valamint azt is, hogy az iOS bekapcsolta-e a teljesítménykezelési funkciókat. Ez utóbbi lelassítja az iPhone processzorát annak érdekében, hogy a készülék optimálisabban tudja kihasználni az akkumulátor töltöttségét, megakadályozva azt, hogy a készülék véletlenszerűen leálljon.

iphone_akku

Az Apple által béta verzióként feltüntetett Akkumulátor Állapota oldalt így érheted el:

  • Nyisd meg az iPhone készülékeden a Beállításokat.
  • Menj az Akkumulátor menüpontba.
  • Válaszd ki az Akkumulátor Állapota (Béta) elemet.

5. Visszaállítás

Ha egyik tipp sem válik be, itt az ideje megnézned a kicsit bonyolultabb lehetőségeket is. Az iPhone gyári beállításainak visszaállítása is jelenthet neked megoldást. Ez az iTunes segítségével biztonságosabb megoldás lehet, mint az iCloud, mert az iTunes valójában letölti, újratelepíti és újratölti az adataidat, és nem a készülékedet terheli ezekkel. A visszaállítást így tudod megcsinálni:

  • Csatlakoztasd az iPhone-od iTunes-hoz, Mac vagy Windows PC készülékhez.
  • Kattints a bal felső sarokban található Eszköz fülre.
  • Ezután menj a Biztonsági mentés gombra.
  • Várd meg a biztonsági mentés befejezését.
  • Végül kattints a Visszaállítás gombra.

iphone_restore

Ha készen vagy, ellenőrizd, működik-e az iPhone-od. Ha igen, hurrá. Ha nem, akkor egyetlen utolsó dolgot tehetsz, ez pedig nem más, mint az akkumulátor cseréje – ehhez viszont már kérd szakember segítségét a megfelelő szervizben.

iPhone akkumulátor cseréről bővebben ezeken a linkeken tájékozódhatsz:

 

 

(forrás: imore.com)