Órák harca – Apple Watch vagy Android Wear kell inkább a csuklódra?

2022.06.30 0 hozzászólás 1504 olvasás
Órák harca – Apple Watch vagy Android Wear kell inkább a csuklódra?

Megszállottja vagyok mindenféle kütyünek, pláne, ha kicsi és praktikus dolgokról van szó, és a gyártókkal kapcsolatban is elég független vagyok. Izgatott lettem, amikor megtudtam, hogy az Android Wear okosórákat dobott piacra, ezért megvásároltam az LG Watch Urbane-t és a Moto 360-at is.

Habár ekkor eléggé ráfüggtem az okosórákra, az Apple Watch termékei azonban nagyjából kimaradtak… egészen mostanáig. Amikor az Apple bejelentette az Apple WatchOS 2 érkezését, nem pazaroltam az időmet és azonnal berendeltem egy darabot az Apple Watch Sport kiadásából. Elöljáróban szeretném azonban megjegyezni, azt egy kicsit nehezményeztem, hogy bár korábban már használtam Android Wear okosórákat, alig vagy egyáltalán nem találtam ezekhez megfelelő védőtokot vagy egyéb kiegészítőt. Majd beszereztem a Watch-ot és láss csodát, már aznap beszereztem az elengedhetetlen, karcálló Apple Watch kijelző védőt. Mert balesetek ugye történnek, egy Apple Watch kijelző csere pedig "valamivel költségesebb, mint egy kijelzővédő ára.

Most, hogy több mint egy hete ez van a karomon, gondoltam, összeírok Nektek egy rövid összegzést arról, hogy különféle szempontok alapján melyik termék üti a másikat. Meccs indul!

Navigáció

A navigáció azon dolgok egyike, amiket alapfontosságúnak gondolok egy okosórában. Rengeteg olyan szituáció van ugyanis, amikor nem tudom folyamatosan a telefonomat nézegetni, hogy megtudjam, merre is vagyok épp, pl. biciklizés, túrázás, hegymászás. Bár a Moto 360 navigációs appja frissítésen esett át, én személy szerint az Apple Watch navigációs szoftverét jobbnak találom az Android Wear appjánál. Amikor belépsz az Apple Watch térképébe, egy egész felhasználó felület jelenik meg előtted, ahol kikereshetsz földrajzi helyzeteket, kontaktokat és váltogathatsz olyan módok között, mint pl. a haladás vagy standardállapot.

moto 360 navigacio_opt


A fordulót nyeri: Apple Watch.Az Android Wear ilyen felülettel nem rendelkezik, a keresést csak egy átlagos kereső opció által indíthatod el. Amit pedig még inkább szerettem az Apple Watch-ban, az a finom koppintás (nem idegesítő rezgés), ami a csuklódat éri, amikor irányt kell váltanod. Soha nem voltam nagy rajongója az Apple Maps-nek, de remek munkát végez a kategóriában vitathatatlanul listavezető Google Mapshez viszonyítva.  

Hívások lebonyolítása

Az egyik legnagyobb problémám az Android Wear-rel kapcsolatban az az, hogy nem lehet vele hívást kezdeményezni. Oké, be tudod tárcsázni róla a hívni kívánt számot, de annyi fog történni ezután, hogy a telefonodon megjelenik a tárcsázott kontakt és onnan fog indulni a hívás. Tehát továbbra is a telefonodat kell telefonálásra használni, mert az órában nincsen beépített mikrofon.

Az Apple Watch ezen a téren egészen jól teljesít, számos hívást kezdeményeztem és fogadtam gond nélkül. A hívások kezdeményezése rendkívül egyszerű, mindössze annyit kell mondanod, hogy „Oké, Siri, hívd Andreát” és az óra már kezdi is tárcsázást. És nem, egyáltalán nem kínos a csuklódon lévő telefonba beszélni!

És bár az Android Wear valóban nem teljesít ilyen jól a hívások lebonyolításában, érdemes megjegyezni, hogy a Samsung és az LG Linux operációs rendszerrel futó órái egyaránt rendelkeznek hívófunkciókkal.

Ettől függetlenül a fordulót az Apple Watch nyeri.

Zene

Az Android és az Apple órái is képesek zenelejátszásra, ha megfelelő Bluetooth eszközhöz vannak csatlakoztatva. Az Apple Watchon a hangerőszabályzáshoz a digitális tekerőt kell használnod, míg az Android Wearen a nem túl megnyerő grafikus felhasználói felületet.

Az Android Wear azonban az összes olyan zenét képes lejátszani, amit letöltöttél a Google Musicban, ezzel szemben az Apple Watch csak egyetlen lejátszási listát tud lepörgetni. Még kérdéses, hogy az Apple fog-e javítani ezen.

A fordulót nyeri: Android Wear.

E-mailezés

Jó, azért a munkaügyeimet nem kívánom az órámról intézni, de nem hátrány, ha rápillanthatok az e-mailjeimre, miközben úton vagyok. Az Apple Watch beépített e-mail alkalmazása által könnyen elérhetőek korábban kapott e-mailek is. Az Android Wear azonban nem rendelkezik beépített e-mail appal, ami már csak azért is furcsa, mert a Gmail a Google egyik legsikeresebb és legelterjedtebb terméke. Viszont azt mondják, hogy az Android és az Apple óráira is vannak külső levelező applikációk.

A WatchOS kettes verziójával viszont már válaszolni is tudsz e-mailekre, ráadásul kétféle módon. Vagy elküldesz egy előre legyártott sablonüzenetet, vagy új üzenetet küldesz, amit az órádba diktálsz. Itt meg kell jegyeznem, hogy a diktálásnak akadhatnak nyelvi- és nyelv felismerésbeli akadályai, így ez a módszer itthon még kevésbé hatékony. Ezt figyelembe véve azonban a diktálós funkció mindkét telefon esetében jól működött, viszont a felhasználói felület ismét jobban bejött az Apple Watch-nál.

Így a fordulót az Apple Watch nyeri.

Üzenetek

E téren mindkét alany jól teljesített. A Nexus 6-os telefonon a Hangoutsot használtam üzenetküldésre, és ezeket az üzeneteket az Android Wear-en keresztül is meg tudtam nézni. Az Apple-nek pedig saját Messages appja van, ami minden üzenetért felel. És megint ismételnem kell magam, a tiszta, átlátható felhasználói felület miatt inkább az Apple Watch-ra adom a voksom. Még egy pro az Apple Watch mellett: nem csak üzeneteket, de olyan csatolt fájlokat is gond nélkül megjelenít, mint a képek, az Android Watch azonban csak szöveg formájában jelzi azt, hogy képet kaptál, a csatolmányt nem mutatja.

A fordulót nyeri: Apple Watch.

Siri vs. Google Now

Eleinte izgatott voltam a Google Now miatt, de amikor realizálódott bennem, hogy nem igazán tartozik a Google-re, hogy én milyen „híreket” akarok olvasni, abbahagytam a használatát. Azonban a Google Now valóban remekül kiszűri a hasznos infókat a tevékenységeid által és olyan ajánlatokat dob fel, amik érdekelhetnek, az Apple azonban még nem tart itt, habár dolgoznak azon, hogy foganatosítsák a Google Now 1-2 ötletét.

A Siri és a Google Now tehát a kereséseket tekintve egyaránt jól teljesít, azonban az Apple Watch, úgy tűnik, több hasznos információval tud szolgálni sokkal olvashatóbb formában, mint az Android Wear. Bevallom, többször használtam anno a Sirit, mint most a Google Now-t.

A fordulót nyeri: Apple Watch (nagyon kicsi előnnyel, és tényleg csak azért, mert a Sirit többször használtam).

Felhasználói élmény

Amikor először használtam a Moto 360-at, imádtam (bár nem a felhasználói felülete miatt). Az Apple Watch-t is szintén imádtam, itt viszont már nagy szerepet játszott a felhasználói felület. Az Apple kezelői felülete rendkívül letisztult és a fókusz leginkább a tartalmon van, emellé a fekete alapon megjelenő fehér szöveg könnyíti az éjszakai vagy a kevés fénynél történő olvasást. 

apple_opt      

Ezzel ellentétben az Android Wear felhasználói felülete nagyon könnyen összezavar, plusz elég irritáló, hogy egy app eléréséhez a végtelenségig kell görgetni mindenféle irányba. Az Apple Watch minden alkalmazást megjelenít a kezdőképernyőn, ráadásul te alakíthatod ezeknek a helyét. Egy görgetés le és az Apple Watch megjeleníti az összes elérhető alkalmazást és beállítást, amit a telefonodon is ki tudsz alakítani. Összességében, a felhasználói élmény sokkal élvezetesebb az Apple Watch esetében az Android Wearrel szemben.

A fordulót nyeri: Apple Watch

Összegzés

Meglehetősen sok időt töltöttem az Apple Watch használatával, nehogy elfogult véleményt alkossak, amiért egy ismeretlen kezelőfelületet kell használnom. A WatchOS-nak ez a második verziója (az elsőnek megvoltak a maga hátrányai), és az Apple egy jelentős fejlődést tudott véghezvinni.

Ráadásul figyelembe véve az okosóra kiegészítők piacát - bár ez valószínűleg nem a gyártók hibája vagy érdeme, - sokkal könnyebben és sokkal megbízhatóbb helyekről tudtam beszerezni strapabíró, karc- és ütésálló Apple Watch tokot, mint Android kiegészítőket. Lehet, hogy az én hibám, de kevésbé szeretek eBay-ről rendelni, mint egy kifejezetten az általam keresett termékekre specializálódott üzletekben.

A legnagyobb különbség az Apple Watch és az Android Wear között abban rejlik, hogy az előbbi rengeteg dolgot meg tud csinálni anélkül, hogy használnod kéne hozzá a telefonod (pl. hívások és navigáció), igaz, annyi szükséges, hogy a mobilod a közelben legyen.

Nagy meglepetésemre többet használtam az Apple Watch-omat, mint a Moto 360-at. Amíg a Moto 360 elsősorban egy értesítési tartozék, az Apple Watch ennél több.

Kíváncsian várom az Android legújabb verzióját, hogy megtudjam, mi van még a Google tarsolyában.

(forrás és képek: www.cio.com)