Sony Xperia X Performance – Tényleg megéri az árát?

2022.06.30 0 hozzászólás 1662 olvasás
Sony Xperia X Performance – Tényleg megéri az árát?

Nem titok, hogy a Sonynak akadnak mostanság nehézségei a piacon, mindannak ellenére, hogy az Xperia Z képében egy igencsak impresszív telefont sikerült piacra dobniuk. A szokatlan termékmegjelenési ciklus, az árazási stratégia és a limitált elérhetőség nem kedvez annyira a cégnek, amely épp azon van, hogy mobiljaival a csúcskategóriás telefonok piacára lépjen be.

A siker reményében a Sony 2016-ban egy hármas telefonsorozatot mutatott be, az Xperia Xamit egy alacsonyabb, egy közép és egy csúcskategóriás telefon alkot. A három telefon közül a Sony Xperia X Performance a legnagyobb szenzáció, kérdés viszont, hogy van-e akkora szám ez a telefon, mint az elmúlt évben megjelent Xperia Z5 és Xperia Z5 Premium.

További dolog, amire mindannyian kíváncsiak vagyunk: képes-e az X Performance azt a frissességet és minőséget adni, amire most a Sonynak (és a fogyasztónak) szüksége van? Arra, hogy megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, végeztünk egy átfogó tesztet, aminek az eredményeit most röviden most összefoglaljuk Neked!

Stílus

Habár a Sony elvileg felhagyott az Xperia Z körvonalaival, az Xperia X-ről készült fotók alapján mégis azt lehet megállapítani, hogy a cégnek kicsit nehéz elengedni a múltat. Az Xperia X külseje ugyanis a már ismerős téglalapszerű külsőt kapta, enyhén lekerekített sarkokkal és slankított szélekkel. 

Egy jelentős változás azonban történt a kialakítás során, a Sony ugyanis a fém-üveg burkolat kombóból átváltott a tiszta fém külsőre, egyben elegáns csiszolt fém hátlapra. Ez a masszív, robusztus kialakítás hasonlít az LG G5-re, azonban amikor a kezedben tartod, nem teljesen olyan, mint a fémből készült mobilok. Bár a telefon a maga 165 gramjával nem tartozik a legkönnyebb modellek közé, a tartása mégis valamilyen módon könnyed, ugyanis az alkatrészek nem töltik fel teljesen a telefon belsejét.

xperiaxnapidroid

A telefonon a bekapcsoló gomb a jobb oldalon található, alatta a hangerő-szabályozó és a kamera gombja. A gombok elérhetőségével akad némi probléma, a hangerőszabályzót és egyben a kamera zoom gombját némileg nehéz elérni, néha pedig egy screenshot készítése is nehézkes. A fülhallgató és az USB bemenete a telefon tetején van, a SIM kártya és a microSD bemenete a telefon bal oldalán.

Összességében a telefon egészen kényelmes és könnyed érzetet kelt, mikor a kezedbe veszed, emellett a kompakt méret is növeli a komfortérzetet – amit mostanság egyre nehezebb elérni, ugyanis napjaink okostelefon-divatja egyre inkább a nagyobb és nagyobb képernyőket diktálja. A dizájn tehát egészen jó, bár a telefon árához képest akad azért 1-2 kellemetlen kialakítás a külsőt illetően.

A Sony Xperia X Performance kijelzője

Az Xperia X Performance egy 5 inches IPS LCD kijelzőt kapott Full HD felbontással, 441-es ppi-vel. A telefonoktól általános elvárás ebben a kategóriában a Quad HD kijelző, az Xperia X Performance-nál a azonban a Sony az 1080 pixeles felbontáshoz ragaszkodott, ami a kijelző méretét figyelembe véve még mindig felülmúl egyes elvárásokat.

display

(fotó: xahoithongtin.com.vn)

A kép nagyon éles, a színek ragyognak, a fényerő jóval több mint megfelelő, így kültéri fénynél is minden jól látható a kijelzőn, plusz a betekintési szögek is széles skálán mozognak. Az eddigi Sony okostelefonokhoz hasonlóan az Xperia X Performance-on is kedvedre változtathatsz a kép telítettségén és a színeken.

Az Xperia X kijelző teljesítménye minden ponton kiemelkedő, hibát nem igazán találni benne, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy ilyen árkategóriában kicsit furcsa, hogy nem kapott Quad HD funkciót a telefon, pláne, hogy a Sony az a cég, amelyik tavaly piacra dobta az első 4K felbontással rendelkező telefont.

Teljesítmény

Ez a pont már csak azért is kiemelkedően fontos, mert a modell a tőle elvárt teljesítményről kapta a nevét; az Xperia X Performance (= teljesítmény) Qualcomm Snapdragon 820-as proceszorral megy, 2.15 GHz-en, mindez Areno 530-as GPU-val és 3 GB RAM-mal megtámogatva, ami 1 gigával kevesebb, mint a többi aktuális top telefoné, de ez a kis „lemaradás” nem jelent lényeges különbséget a modellek között. A telefon így is nagyon hatékony.

Minden olyan gyorsan és gördülékenyen megy a telefonon, mint ahogy az elvárandó, az érintőképernyő reakcióideje nagyon gyors, az alkalmazások megnyitása, bezárása, újraindítása is sima ügy, a játékélmény pedig a teljesítmény végett élvezetes. A teljesítmény miatt tehát valóban nem kell aggódni, az Xperia X Performance-nál ugyanis a név valóban kötelez.

Hardver

Az Xperia X Performance esetében nincsenek opciók a belső memóriát tekintve, ugyanis csak 32 GB-os mobilokat tudunk vásárolni, azonban a külső memória bővíthető egy 256 gigás microSD kártyával. A készülék mellé olyan csatlakozási opciók vannak még, mint pl. az NFC chip, bár a hangerőszabályzóhoz hasonlóan ennek a helye is elég furcsa pontra került.

A legtöbb telefon esetében az NFC chip a hátlapra kerül, de az Xperia X Performance-nál a Sony úgy döntött, hogy ezt előre teszi, a balfelső sarokba. Ezzel az a legnagyobb probléma az, hogy az elhelyezkedés miatt egy kissé nehézkessé válhatnak olyan dolgok, mint a Bluetooth headsethez való csatlakozás vagy a fizetések lebonyolítása, hiszen nem látszik rendesen a kijelző.

AndroidPIT-sony-xperia-x-performance-1157-w782

(fotó: androidpit.com)

Van még egy funkció, ami problémát jelent, pontosabban egy funkció hiánya. Ez nem más, mint az ujjlenyomat-érzékelő. Ha ez a telefon pár évvel korábban jelenik meg, nem lenne akkora probléma a szenzor hiánya, mára már azonban egyre inkább kezd mindennapos funkcióvá válni, az Xperia X-nél olcsóbb telefonokon is. Ez a döntés majdnem egyenlő egy fejvesztéssel, egyben egy érdekes döntéssel a Sony részéről. Ujjlenyomat-olvasóval az Xperia X, az X Performance Egyesült Államokbeli tesója sem rendelkezik, viszont tettek szenzort a nemzetközileg terjedő modellekre, ami szintén egy felettébb érdekes döntés.

Bizonyos funkciók elmaradása és a furcsa hardvert illető megoldásokon túl azonban vannak pozitív dolgok is a telefont illetően. Először is, az Xperia X Performance dupla előlapi hangszóróval van felszerelve, ami mindig jól jön egy okostelefon esetében. Igaz, nem ezek a világ leghangosabb hangszórói, de szép, tiszta hangot produkálnak, bármiféle torzítás nélkül, amit élvezet hallgatni akár játék, akár Youtube videók nézése közben.

AndroidPIT-sony-xperia-x-performance-1151-w782

(fotó: androidpit.com)

A másik remek a dolog az Xperia X Performance—ban az, hogy ez az egyetlen készülék az Xperia X sorozatban, ami IP 68-as, tehát nagyon masszív védelmet biztosít homokkal és vízzel szemben. Ez a teljesítmény gyakorlatilag azt jelenti, hogy a telefon fél órát bír ki max. 1 méteres vízben, anélkül, hogy ez bármiféle negatív hatással lenne az X Performance teljesítményére. (Mindehhez érdemes hozzátenni azonban azt is, hogy attól, hogy a laboratóriumi körülmények között vizsgált telefonok ezt az eredményt adták, nem biztos, hogy pl. egy vécébe vagy tengerbe ejtés is ugyanezt az eredményt hozza). A por-és vízálló termékek amúgy mindig is nagy szerepet játszottak a Sony csúcstermékeiben, szóval jó látni, hogy a cég nem válik meg ettől a jó szokásától.

A Sony Xperia X Performance akkumulátora

Az Xperia X Performance akksija kisebb, mint amit várnál, mindössze 2,700 mAh-s. Ez arra elég, hogy egy egész napot kibírjon a telefonod, amennyiben relatíve kímélő üzemmódba kapcsolsz és nem használod olyan sokat, csak megnézed az e-maileket, üzeneteket küldesz, kicsit netezel, Facebookozol/Twitterezel és videókat nézel, mindezt néhány órán keresztül.

Bármi, ami ennél megterhelőbb tevékenység kb. felére fogja csökkenteni a készenléti idődet (pl. hosszasabb játékidők, vagy a kamera használata nagyobb időn keresztül). Ez azt jelenti, hogy a már a nap felénél jobb, ha elkezded keresni a töltőd.

A Sony Xperia X Performance kamerája

Papíron az Xperia X Performance kamerája elég impresszív. Az 13 megapixeles előlapi kamera részletes képeket lő és jóval felülteljesíti azt a minőséget, ami általában egy szelfinél vagy egy videóbeszélgetésnél elvárt. A hátlapi kamera természetesen még ennél is jobb; a maga 23 megapixelével, az f/2.0-ás rekeszértékkel és a LED vakuval profi képeket készíthetsz.

A magas pixelszámok ellenére azonban a Xperia X Performance nem készít 4K videókat, ehelyett a felvételek csúcsminősége az 1080/60fps teljesítményben merül ki. A kamera mondjuk egy egész jó autofókusz funkcióval bír, az úgynevezett Predictive Hybrid Autofocus-szal. Ez a funkció aszerint fókuszál, hogy te melyik képernyőn látható tárgyra pöccintesz rá. Ha az adott tárgy nem mozog túl gyorsan, a fókusz nagyon effektíven működik.

sony-xperia-x-photo-5

(fotó: androidcommunity.com)

A kamera felületének kezelése nagyon egyszerű. A jobbra-balra húzogatással könnyen váltogathatsz a különféle felvételi módok között, emellett egy mókás funkció is be van építve az alkalmazásba, amivel különféle helyszínekre tudod beépíteni az arcod szelfimódban, pl. lézerszemekkel lövöldözhetsz vagy szelfizhetsz egy történelem előtti korban, mindezt a kamera app segítségével.

A manuális kezelés ötlete alapjaiban jó, de itt mindössze annyira tudod használni, hogy megváltoztathatod a fénykép telítettségét és az expozíciót, míg más telefonoknál ennél többet is lehet ezzel a funkcióval produkálni.

Az Xperia X Performance-szal készített fotók minősége összességében jó. Jó fényviszonyok mellett a képek nagyon részletesek és színesek, bár az alapból ragyogóbb színek, mint például a rózsaszín, néha természetellenesnek hatnak. Akad 1-2 probléma az árnyékokkal is, a HDR azonban azonban elég nagy segítség, ha az árnyékok redukálásáról van szó.

A kevés fénynél felvett képek minősége sem olyan rossz, azonban annyira nem is kiemelkedő, hogy részletesen írni kéne róla. Mihelyst kevesebb a fény, a képek láthatóan rosszabbak lesznek.

Szoftver

Az Xperia X Performance Android 6.0 Marshmallown fut, Xperia UI-vel. A szoftver mellesleg az a pontja a Sony készülékeknek, amelyek mindig jól szuperáltak, ugyanakkor figyelnek arra is, hogy ne pakolják tele a szoftvereiket egy halom olyan extrával, amit végül úgyse fogsz használni. 

Van azonban egy csomó olyan alkalmazás, ami igenis hasznodra válhat, ilyen az alvó képernyő „felébresztése” dupla pöccintéssel vagy a beépített témák, amik a te hangulatodhoz és személyedhez szabják a telefonod belső megjelenését. Habár nincs nagyon sok választható opció, azok, amelyek megvannak, azok nagyon kifinomultan vannak kialakítva.

Az szokásos Sony appok itt is megvannak, ilyen a Lifelog és a PlayStation beépített segédappja, ami lehetővé teszi azt, hogy a PlayStation játékaiddal játszhass a telefonodon. 

Az egyetlen funkció, amit én személy szerint nem tartottam túl hasznosnak, az az ajánlott applikációk fül, amit úgy tudsz elérni, hogy lefelé húzod a képernyőt. Szerencsére ez a funkció letiltható, ami már csak azért is jó, mert a funkció nélkül a Sony bír az egyik leginkább letisztult és átlátható minimalista felhasználói felülettel.

Árazás és zárógondolatok

Részletekbe menően ez lenne a Sony Xperia Performance X! Nincs kétség afelől, hogy ez egy igen jó kis telefon, és bár van 1-2 furcsaság és szokatlan megoldás benne, mégse mondanám azt, hogy ezek eget rengető problémák. Azonban fontos azt megjegyezni, hogy ez a telefon ugyanolyan árban kapható, mint más gyártók toptelefonjai, ilyen az LG G5, a HTC 10 és a Samsung Galaxy S7.

Ezekkel a telefonokkal összehasonlítva ilyen árért olyan extrákat várnál el, mint a Quad HD kijelző, az ujjlenyomat-olvasó és a 4K felvételt készítő kamera, ezek azonban az Xperia X Performance-ban nincsenek meg. Ebben az árkategóriában ezeket hoznia kéne egy telefonnak. És bár igen, ahogy azt fent is leírtam, az Xperia X Performance egy nagyon jó telefon, de az árát tekintve lehet ennél jobb vásárt is csinálni, ha körbenézünk az okostelefon piacon.

(forrás: androidauthority.com)

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.