Súlyos tervezési hiba az Apple-nél: A Touch Disease

Biztosan megesett már veled is, hogy az iPhone, vagy az iPad képernyője hirtelen megfagyott, és akármilyen erősen is próbáltad, nem válaszolt az egyre hevesebb nyomkodásnak. Biztosíthatunk, a legtöbb esetben elég könnyű „felolvasztani” egy lefagyott kijelzőt, a következő cikkben ehhez adunk 9 egyszerű tippet, emellett kitérünk az Apple egyik legsúlyosabb tervezési hibájára is.
Súlyos tervezési hiba az Apple-nél: A Touch Disease

 Az iPhone bizonyos modelljeinél van egy probléma, ami nagyobb figyelmet kapott a médiában. Ha nálad is ez a helyzet, akkor lehet, hogy neked is ettől kell tartanod. Utánajárunk ennek a problémának, amely Touch Diseaseként ismert. Megnézzük, hogyan kerülheted el, és mit tegyél, ha tapasztalod.

iphone6plus_lifestyle__14_

Tippek és trükkök a nem válaszoló képernyőre

1# A kijelződ egyáltalán nem működik, vagy csak akkor nem, amikor egy bizonyos alkalmazást használsz? Ha ez a helyzet, próbáld meg letörölni és újratelepíteni az appot.

2# Nedves az ujjad? Töröld szárazra. Bagatellnek tűnik, de akár ez is lehet az oka, hogy nem érzékeli az érintőképernyő.

3# Ugye nincs rajtad kesztyű? Vannak olyan kesztyűk, amiket úgy terveztek, hogy érintőképernyővel is működjenek, de a legtöbb nem ilyen.

4# Töröld meg a képernyőt egy puha ruhával, de csak óvatosan.

5# Ha van ilyen funkció a készülékeden, akkor nézd meg a 3D Touch érzékenységi beállításait. Menj a Beállítások > Általános > Kisegítő lehetőségek > 3D Touch, és beállíthatod az érzékenységi csúszkát.

6# Ha a forgatással kapcsolatos a kijelző probléma (például ha nem fordul, amikor szeretnéd, vagy akkor fordul, amikor nem szeretnéd), akkor nézd meg a Forgatási zárat. Húzd fel az ujjad a képernyő aljáról, hogy előhozd a Control Centert, és koppints a forgó lakat ikonra.

7# Tartsd lenyomva a Home gombot, és a Ki/Be (Alvás/Ébresztés) gombot egyszerre nagyjából 10 másodpercig. Ekkor újraindul a készülék, és elvileg visszaáll a kijelző a megszokott rendbe.

8# Extrém esetben állítsd vissza a telefon gyári beállításait.

Ha egyik tipp sem működik, elképzelhető, hogy az úgynevezett Touch Disease problémával állsz szemben, amit a következő bekezdésben részletezünk.

Touch Disease

how_to_fix_touch_disease_iphone_screen_problem_800home_thumb800

2016-ban egy Apple botrány jelent meg a címlapokon: Touch Disease.

A népszerű javító oldal, az iFixit fogalmazta meg a Touch Disease-t (és nevezte is el), annak ellenére, hogy már két éve, az iPhone 6 és 6 Plus kiadása óta jelen van. A Touch Disease nagy valószínűséggel a "Bendgate" további tünete, ami egy tervezési hiba az iPhone 6 szintű készülékeknél, ami azt jelenti, hogy a telefon meghajolhat.

Mi az a Touch Disease?

A telefonok kijeleznek egy kis villogó szürke sávot a képernyő tetején, nagyjából az iOS menü sáv magasságában. Hasonlóan néz ki, mint a régi TV-k fekete-fehér képe. Emellett, vagy helyett - a kijelző nem reagál az érintésre.

A probléma lehet időszakos, néhány felhasználó azt állítja, hogy akkor jelentkezik, amikor bekapcsolják a telefont, de néhány perc után elmúlik. Van, aki szerint megoldja a problémát, ha megnyomjuk a képernyő tetejét, más azt javasolja, hogy kissé csavarjuk meg a telefont átmeneti megoldás érdekében. Ezeket a szakszerűtlen technikákat azonban nem ajánljuk, mert a probléma rosszabbra fordulhat, vagy el is törhet a telefon!

Melyik készülékeket érinti a Touch Disease?

Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus az egyedüli modellek, amiket érinti a probléma.

Az utódait, az iPhone 6s-t, és 6s Plust nem érinti, mivel az Apple újratervezte az alaplapot, elmozgatva az érintett alkotórészeket, amivel a telefon szerkezetileg sokkal merevebb lett, így kevésbé hajlamos a hajlékonyságra. A régebbi modelleket nem érinti. Az iPhone SE tulajoknak, ami 2016 márciusában jelent meg, azért nem kell félniük, mert az a régebbi iPhone 5s dizájnjára hajaz.

Mi okozza a Touch Disease-t, és hogyan tudod elkerülni?

Az iFixit arra a következtetésre jutott, hogy a Touch IC chipek a telefonokban részlegesen eltörnek, hibát okozva az elektromos csatlakozásokban. Ez okozza a fentebb említett tüneteket. Az iPhone későbbi modelljeiben az IC chipeket a kijelző egységhez tették, ezért nem érinti a probléma a 6s és 6s Plust. A régebbi készülékekben a chipeket egy fém védőlap óvta, így ezért nem hatott rájuk.

A szakértők szerint a chipek attól törnek el, hogy a telefon, így az alaplapja is kissé meghajlik a nadrágzsebben tárolva. Ezért ha nyomást alkalmazunk a kijelzőre, vagy kissé megcsavarjuk, akkor úgy tűnik, megoldottuk a problémát, hiszen a Touch IC chipek és a logikai kártya kapcsolatát visszaállítottuk. Természetesen ez átmeneti megoldás, a probléma vissza fog térni.

Megjegyezzük, a Touch Disease nem a kijelzővel, vagy a digitalizálóval kapcsolatos probléma (utóbbi a réteg a kijelző alatt, ami digitalizálja az érintést), ezért a képernyőcsere nem megoldás a problémára.

Nagy mérete miatt az iPhone 6 Plus elvileg különösen hajlamos a Touch Disease-re. Az iFixit idéz egy szakértőt, aki szerint lényegében az összes iPhone 6 Plust érinti majd valamikor. Persze itt meg kell említenünk, hogy szó szerint több százezer iPhone 6 és 6 Plus tulajdonos van világszerte, akiknél nem jelentkezett a probléma.

Mivel nem teljesen tiszta, hogy mi okozza a Touch IC chipek leválását, ezért az sem tiszta, hogy hogyan lehet elkerülni. Habár egy kemény, masszív tok jó befektetés lehet, és az is, ha nem a zsebedbe rakod a telefont, főleg, ha szűk farmert hordasz.

Mit tegyél, ha a Touch Disease-t észlelted

Ha a készüléked még garanciás, akkor vidd el az Apple-höz, ahol szinte biztosan vagy kicserélik az alaplapot, vagy akár a teljes készüléket. Az Apple beismerte a problémát egy nyilatkozattal, és bejelentett egy javítási programot. De a cég úgy hiszi, hogy a gondot „többszörös leejtés egy kemény felületre, és további igénybevétel” okozza, és pénzt fog kérni, ha a készülék túl van a garancián. A komolyabb szervizek, ahogy mi is, újra tudják forrasztani a chipeket, hogy állandó kapcsolatot hozzanak létre, így megoldva ezzel a problémát.

Erre a 4 dologra mindenképp figyelj, ha eBay-ről rendelsz okostelefon kiegészítőt Erre a 4 dologra mindenképp figyelj, ha eBay-ről rendelsz okostelefon kiegészítőt
2017. január 2.
Évről-évre egyre többen rendelnek online piacterekről. Ezzel alapvetően nincs semmi probléma.
Mennyibe kerül egy iPhone 6s kijelző javítása és miért? Mennyibe kerül egy iPhone 6s kijelző javítása és miért?
2016. június 6.
Erre a kérdésre több válasz is adható és leginkább attól függ, hogy mennyi pénzt ér meg neked a minőség, illetve mennyi időt vagy hajlandó várni arra, hogy a készüléked ismét régi fényében pompázzon. Itt megtalálsz minden olyan információt, amit a témával kapcsolatban tudnod kell.
6 tipp, amivel azonnal felgyorsíthatod iPhone 7 és 7 Plus készüléked 6 tipp, amivel azonnal felgyorsíthatod iPhone 7 és 7 Plus készüléked
2017. június 6.
Az iPhone-okra alapvetően nem jellemző, hogy néhány hónapnyi használat után lassulnának. De természetesen vannak kivételes esetek.