Törött telefon kijelző, javítás, ár és minden egyéb hasznos tudnivaló

2022.07.08 0 hozzászólás 74437 olvasás
Törött telefon kijelző, javítás, ár és minden egyéb hasznos tudnivaló

Ha rangsorolnánk a leggyakoribb munkafolyamatainkat, dobogós helyet érne el a törött kijelző csere. Az okostelefonok egyik legfontosabb alkatrésze a kijelző, így ha sérülés éri ezt a részt, az igen sok problémát okoz, hiszen akár használhatatlanná is válhat a készülék.

A kijelzők fejlesztésénél egyetlen egy dologra nem fordítanak kellő figyelmet a fejlesztők: a védelmére. Habár Gorilla Glass védőüveg takarja a mostanság megjelenő telefonok kijelzőjének zömét, sajnos ez nem nyújt elegendő védelmet. Ezért szoktuk ajánlani a karc- és kijelzővédő üvegfóliát, ami legtöbb esetben megóvja a kijelzőt, azonban tudnod kell, hogy a nagyobb ütődésekkel szemben már ez is tehetetlen. Ebből fakadóan a törött kijelző csere gyakori probléma, 10-ből kb. 6 telefont ezért hoznak be a szervizünkbe az ügyfelek.

Összetört készülék

Annak ellenére, hogy ilyen gyakori meghibásodás a kijelző csere, nagyon sok vásárló nem igazán van tisztában azzal, hogy mit is kell kezdeni a törött kijelzővel, hogyan zajlik a kijelző csere, és hogy egyáltalán milyen lehetőségeink vannak, ha megtörtént a baj.

Ebben a cikkben részletesen utánanézünk, hogyan is zajlik a telefon kijelző cseréje, mikor is van rá valóban szükség. Ha szeretnéd tudni ezeket a dolgokat, mindenképpen olvasd végig a cikkünket.

Miért lehet szükség a törött kijelző cseréjére?

Készülék esztétikai és anyagi értékének csökkenése

Tisztában kell lenned azzal, hogyha a későbbiekben új készüléket szeretnél venni, mennyiért tudod majd értékesíteni a mostanit. Az Apple polcairól választottál telefont? Jó hírünk van, az hosszú ideig megőrzi az értékét. Azonban egy karcos, kicsit repedt kijelző rengeteget von le az értékéből.

Ha még most nem is zavar a kis repedés, később biztosan fog, ha eladásra kerülne a sor. Ha megjavíttatod, később nagyobb hasznod származik belőle, ráadásul te is ép kijelzővel használhatod a telefont.

Érdemes tehát vigyázni a telefonok kijelzőjének épségére, hiszen – főleg az iPhone-ok esetében – a készülék értékének megőrzésében is óriási szerepet játszik a kijelző állapota.

Törött kijelző

 

A törött kijelző sérülést is okozhat

A mélyebb vágások felsérthetik az ujjaidat, sőt ha telefonálsz vele, akkor az arcodat is megvághatja a törött kijelző. A legtöbben erről hajlamosak elfelejtkezni, csak akkor döbbenek rá, mikor már megtörtént a baj.

A törött kijelző tehát nem játék, így ha minimális az esélye is annak, hogy sérülést okoz, akkor mindenképpen ki kell cserélni.

Törött kijelző garancia - Hova vigyük a törött kijelzős telefont?

Érdemes arról is pár szót ejteni, milyen lehetőségek vannak akkor, ha még él a garancia a törött kijelzős telefon esetében.

Gyártói garancia esetén

Ha a gyártó által biztosított garanciáról van szó, akkor mindenképpen érdemes a gyártóra bízni a javítást. Ha mégse így döntesz, akkor a legtöbb esetben elveszíted a garanciát.

Arra azonban fel kell készülni ebben az esetben, hogy akár több hétig, vagy akár több hónapig is nélkülözni kell a telefont. A gyári szervizek ugyanis a legtöbb esetben nem Magyarországon javítják a készülékeket, illetve rendkívül le vannak terhelve. Persze általában biztosítanak cserekészüléket.

Garanciális javítás

Ha már lejárt a garancia

Ebben az esetben igazából a lehetőségek kiszélesednek.

Ha nincsen garancia a telefonon, akkor a törött kijelző cseréje több különféle szervizre is rábízható. Ilyenkor azt a döntést kell meghoznod, hogy mennyi időt, pénzt szeretnél áldozni a javításra.

Óriási különbség lehet például a javítás árában attól függően, hogy eredeti vagy utángyártott alkatrésszel dolgozik a kiválasztott szerviz. Bár léteznek kifejezetten jó utángyártott alkatrészek, kijelző- vagy üveg csere esetén azonban célszerű ragaszkodni az eredeti alkatrészhez. (Ez különösen fontos lehet iPhone-ok esetében, amelyek érzékenyen reagálnak a nem eredeti alkatrészek beépítésére.)

Törött kijelző javítás házilag?

Sokan próbálkoznak a törött kijelző javításával otthon, és nem állítjuk, hogy nem sikerülhet.

Azt azonban tudni kell ezzel kapcsolatban, hogy az okostelefon kijelzője egy rendkívül érzékeny alkatrész, és a cseréje egy összetett folyamat, mely során – ha nem rendelkezel a megfelelő szaktudással és rutinnal – akkor nagyobb eséllyel okozol még több gondot.

(Persze ha profi szerviztechnikus vagy és minden nap ezzel foglalkozol, akkor nyilván a saját készülékedet is te fogod javítani, nem is erről akarunk lebeszélni.)

Az otthoni javítással a legnagyobb probléma az, hogy olyan eszközök is kellenek hozzá, ami nem minden háztartásban található meg. És akkor még magáról a kijelzőről nem is beszéltünk. Korábban említettük, hogy iPhone kijelző csere esetén érdemes eredeti alkatrészt használni.

Kijelző csere

És hogyan szerzel eredeti iPhone kijelzőt?

Sehogy. Az Apple kifejezetten figyel arra, hogy csak azok a szervizek jussanak hozzá eredeti alkatrészekhez, akik tagjai az Apple IRP programjának.

Ha tehát az jut eszedbe, hogy otthon szeretnéd kicserélni a törött kijelzőt, mérlegelned kell azt is, hogy akár még nagyobb károkat okozhatsz a készülékben.

Persze nem csak a kijelző üveg törése vezethet oda, hogy ki kell cserélni a kijelzőt.

Milyen problémák folytán változhat még a kijelző állapota?

Egyéb sérülések és problémák is felmerülhetnek, amikor a kijelző csere egy jó megoldás lehet. Ezeket fogjuk most bemutatni.

Felold a ragasztóanyag

A kijelzőre ragasztottak egy műanyag keretet, aminek a segítségével a készülék házába kapaszkodik a kijelző. Ennek a keretnek a ragasztása elválhat idővel. Többnyire a hiba forrása az szokott lenni, hogy maga a készülék ház eldeformálódik, meghajlik kicsit, emiatt nem tud tökéletesen felfeküdni a kijelző, folyamatosan feszül, majd idővel elenged a ragasztó.

Ezt a folyamatot nagyban meg tudja gyorsítani, ha huzamosabb ideig nagy hőhatásnak tesszük ki a telefont, például több órán át navigálunk vele a kocsi műszerfalán, tűző napsütésben.

Ha csak a kijelző felső részénél vált el a keret, azt többnyire meg tudjuk ragasztani, aminek a száradási ideje nagyjából 3 órát vesz igénybe. Fontos megjegyezni, hogyha a probléma forrását nem szüntetjük meg, adott esetben azt, hogy a ház deformált, akkor záros határidőn belül a ragasztás újból el fog válni. Van olyan eset is, amikor olyan mértékben elvált a keret, hogy nincs értelme a ragasztásnak, csak a kijelző csere lehet ilyenkor orvosolni a hibát.

Beázott készülékek

Másik hiba, ami miatt a kijelzőt cserélni szoktuk az, ha beázik a készülék, és így víz jut a kijelzőbe is. Ilyenkor foltosnak látjuk a kijelzőt.

Bizonyos esetekben elég jól ki lehet szárítani és minimális nyoma marad csak, de sokszor annyira elázik, hogy szinte alig lehet látni a színeket a kijelzőn. Ezt a hibát az iPhone 5-ös készülékeknél többnyire lehet orvosolni a háttérfény cseréjével, de ennél újabb készülékeken csak kijelző cserével orvosolható a hiba.

Beázott teleton

A beázott készülékekről írtunk egy nagyobb anyagot is, olvasd el azt is, hogy tudd, mi a teendő ilyen helyzetekben.

Akkumulátor meghibásodás

Az lítium-ion akkumulátorokban az életük végén gáz képződik. Egy bizonyos idő eltelte után nem képes tartani magát a vékony szerkezet és felpúposodik. Természetesen ez nem csak az akkumulátor cseréjéhez vezet, mivel kinyomhatja a hátlapot, de akár a kijelzőt is!

Annak ellenére, hogy külsőre észrevehetetlen az akkumulátor púposodása, gyakorlatban komoly problémákkal járhat. Mivel folyamatos nyomás alatt tartja a kijelzőt, így sokkal kisebb ütődés következtében is eltörik, mint egyébként jól működő akkumulátorral.

Alaplapi hibák, szalagkábel meghibásodás

Leejtés következtében további problémák is felléphetnek, akár alaplapi hiba is. A nagy ütés hatására megsérülhetnek az IC-k lábai, vagy deformálódás hatására meghajlik a készülékkel együtt az alaplap is, ami belső szálszakadást is eredményezhet.

Öregebb készülékeknél előfordulhat, hogy a kijelző szalagkábele megtörik, ekkor hibajel a csíkos kijelző, de az is, ha a kijelző nem érzékeli az érintést. Az idősebb készülékeknél elképzelhető, hogy az a mozgatás, ami szerelés közben éri a szalagkábelt, elég ahhoz, hogy ilyen jellegű hiba keletkezzen. 

Samsung akkumulátor csere

Kijelző csere vs. Kijelző üveg csere

Sokan érdeklődnek üzletünkben arról, hogy a készülékük kijelzőjét ne, csak a kijelző előtti üveglapot cseréljük. Külön az üveg cseréjét nem vállaljuk semmilyen készüléknél.

A mai készülékek kijelzőjét mind úgy gyártják le, hogy az érintő az üveg és az LCD egymáshoz van laminálva, ami nem szétszedhető. Bizonyos típusoknál van lehetőség ezeknek a rétegeknek a szétszeparálására, de ez az eljárás nem minden esetben kivitelezhető és a minősége is kifogásolható. Ezért nem javasoljuk és nem is vállalunk ilyen jellegű javítást.

Az esetleg egy megoldás lehet, hogy a készülék háza kerül cserére, bár ez sok esetben még a kijelző cseréjénél is költségesebb lehet, így ez sem igazán jó megoldás.

Melyik típusú készülék kijelzőjét könnyebb cserélni?

Alapvetően elmondható, hogy az Apple iPhone készülékek kijelző cseréje könnyebb, mint az Androidos társaiké. Az iPhone-ok szervizelése – bár egy kezdő számára nehezebbnek tűnhet a sok csavar miatt – rutinosabb szervizeseknek könnyebb meló, hiszen itt több a fém alkatrész.

Az Apple csavarozással és bepattintós módszerrel rakja össze a készülékeit, ezzel ellentétben az Androidos gyártók még mindig sok ragasztott megoldást alkalmaznak, ami nagymértékben megnehezíti a telefonok javítását.

Némely típusnál ez extrémen sok ragasztóanyagot jelent, és szinte szét sem lehet szedni anélkül, hogy ne sérüljön a kijelző.

Az iPhone készülékeknél a 6s-től felfelé számolva megjelent már a ragasztó a kijelzőnél, de ez jóval könnyebben eltávolítható, mint a Samsungoknál, vagy épp a Sony telefonoknál.

Ha megtörtént a baj, tudod hol a helyed

Az telefonok kijelzőjének cseréje tehát egy igen gyakori jelenség a szervizekben.

Nálunk, a Smart Clinic-nél is ez az egyik leggyakoribb hiba, amivel az ügyfeleink betérnek hozzánk.

Ha a készüléked kijelzőjén bármilyen hibát vagy elváltozást észlelsz, ne késlekedj, hanem hozd be hozzánk, és mi akár pár órán belül megjavítjuk azt. Ha pedig vidéken élsz, de velünk szeretnéd javíttatni törött kijelzős telefonodat, akkor az országosan elérhető szervizfutár szolgáltatásunkat tudod igényebe venni.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.