Szakértői cikk: Törött kijelzők javítása, mellébeszélés nélkül!

2022.06.29 0 hozzászólás 39450 olvasás
Szakértői cikk: Törött kijelzők javítása, mellébeszélés nélkül!

Ha rangsorolnánk a leggyakoribb munkafolyamatainkat, dobogós helyet érne el a kijelzők cseréje. A probléma gyakori és általános, ráadásul több színű, így az előforduló problémák megoldására sincs általános sablon. Nézzük át a legérdekesebb munkafolyamatunkat!

Mit szeretsz a készülékedben leginkább? Hát persze, hogy a kijelzőjét! A trendet követi a technika, nagyobbnál-nagyobb kijelzőkkel érkeznek a mai okostelefonok. 2017 év egyértelműen a kijelzőkről szól, a legújabb telefonokban, például a Samsung Galaxy S8 és S8 Plusban, már nem találkozunk oldali kávákkal és vélhetően a legújabb iPhone-ok is hasonlóan, egész képernyőt beborító OLED kijelzővel érkeznek majd. A kijelzők fejlesztésénél egyetlen egy dologra nem fordítanak kellő figyelmet a fejlesztők: a védelmére. Habár Gorilla Glass 5 védőüveg takarja a mostanság megjelenő telefonok kijelzőjének zömét, sajnos ez nem nyújt elegendő védelmet. Ezért szoktuk ajánlani a karc- és kijelzővédő üvegfóliát, ami legtöbb esetben megóvja a kijelzőt, azonban tudnod kell, hogy a nagyobb ütődésekkel szemben már ez is tehetetlen. Ebből fakadóan a törött kijelzők cseréje gyakori munkafolyamatunk, 10/6 telefont általában ezért hoznak be a szervizünkbe.

kijelző

Annak ellenére, hogy az okostelefon tulajoknak kb. 60-70% esélye van arra, hogy eltörik majd a készülékük kijelzője, még sincsenek tisztában a cseréjét illető felmerülő kérdésekkel. Azt ajánljuk, hogyha kijelző csere előtt állsz, olvasd át a cikkünket, hogy magabiztos tudással érkezz üzletünkbe.

Miért van szükséged egy kijelző cserére?

Készülék esztétikai és anyagi értékének csökkenése

Tisztában kell lenned azzal, hogyha a későbbiekben új készüléket szeretnél venni, mennyiért tudod majd értékesíteni a mostanit. Az Apple polcairól választottál telefont? Jó hírünk van, az hosszú ideig megőrzi az értékét. Azonban egy karcos, kicsit repedt kijelző rengeteget von le az értékéből. Egy - két év használat után egy iPhone 7 készülékért 150 000 forintot nyugodtan elkérhetsz, azonban ha törött a kijelzője, 100 000 forint felett nem fogod tudni eladni! Ha még most nem is zavar a kis repedés, később biztosan fog, ha eladásra kerülne a sor. Ha megjavíttatod, később nagyobb hasznod származik belőle, ráadásul te is ép kijelzővel használhatod a telefont.

letöltés

Egészségügyi veszélyforrást jelenthet a törött kijelző

A mélyebb vágások felsérthetik az ujjaidat, sőt ha telefonálsz vele, akkor az arcodat is megvághatja a törött kijelző. A legtöbben erről hajlamosak elfelejtkezni, csak akkor döbbenek rá, mikor már megtörtént a baj.

Milyen problémák folytán változhat a kijelző minősége?

Felold a ragasztóanyag

A kijelzőre ragasztottak egy műanyag keretet, aminek a segítségével a készülék házába kapaszkodik a kijelző. Ennek a keretnek a ragasztása elválhat idővel. Többnyire a hiba forrása az szokott lenni, hogy maga a készülék ház eldeformálódik, meghajlik kicsit, emiatt nem tud tökéletesen felfeküdni a kijelző, folyamatosan feszül, majd idővel elenged a ragasztó. Ezt a folyamatot nagyban meg tudja gyorsítani, ha huzamosabb ideig nagy hőhatásnak tesszük ki a telefont, például: több órán át navigálunk vele a kocsi műszerfalán, tűző napsütésben.

Ha csak a kijelző felső részénél vált el a keret, azt többnyire meg tudjuk ragasztani, aminek a száradási folyamata megközelíthetőleg 3 órát vesz igénybe. De fontos megjegyezni, hogyha a probléma forrását nem szüntetjük meg, adott esetben azt, hogy a ház deformált, akkor záros határidőn belül a ragasztás újból el fog válni. Van olyan eset is, hogy olyan mértékben elvált a keret, hogy nincs értelme a ragasztásnak, csak a kijelző cseréjével lehet ilyenkor orvosolni a hibát.

Beázott készülékek

Másik hiba, ami miatt a kijelzőt cserélni szoktuk az, ha beázik a háttérfény. Ilyenkor foltosnak látjuk a kijelzőt. Bizonyos esetekben elég jól ki lehet szárítani és minimális nyoma marad csak, de sokszor annyira elázik, hogy szinte alig lehet látni a színeket a kijelzőn. Ezt a hibát az iPhone 5-ös készülékeknél többnyire lehet orvosolni a háttérfény cseréjével, de ennél újabb készülékeken csak kijelző cserével orvosolható a hiba.

Akkumulátor meghibásodás

Az lítium-ion akkumulátorokban az életük végén gáz képződik. Egy bizonyos idő eltelte után nem képes tartani magát a vékony szerkezet és felpúposodik. Természetesen ez nem csak az akkumulátor cseréjéhez vezet, mivel kinyomhatja a hátlapot, de akár a kijelzőt is! Annak ellenére, hogy külsőre észrevehetetlen az akkumulátor púposodása, gyakorlatban komoly problémákkal járhat. Mivel folyamatos nyomás alatt tartja a kijelzőt, így sokkal kisebb ütődés következtében is eltörik, mint egyébként jól működő akkumulátorral.

bbloat_3

Alaplapi hibák, szalagkábel meghibásodás

Leejtés következtében további problémák is felléphetnek, akár alaplapi hiba is. A nagy ütés hatására megsérülhetnek az IC-k lábai, vagy deformálódás hatására meghajlik a készülékkel együtt az alaplap is, ami belső szálszakadást is eredményezhet.

Öregebb készülékeknél előfordulhat, hogy a kijelző szalagkábele megtörik, ekkor hibajel a csíkos kijelző, de az is, ha a kijelző nem érzékeli az érintést. Az idősebb készülékeknél elképzelhető, hogy az a mozgatás, ami szerelés közben éri a szalagkábelt, elég ahhoz, hogy ilyen jellegű hiba keletkezzen. Csíkozódás az iPhone 6 készülékeken elég gyakori.

Kijelző csere vs. Kijelző üveg csere

Sokan érdeklődnek üzletünkben arról, hogy a készülékük kijelzőjét ne, csak a kijelző előtti üveglapot cseréljük. Külön az üveg cseréjét nem vállaljuk semmilyen készüléknél. A mai készülékek kijelzőjét mind úgy gyártják le, hogy az érintő az üveg és az LCD egymáshoz van laminálva, ami nem szétszedhető. Bizonyos típusoknál van lehetőség ezeknek a rétegeknek a szétszeparálására, de ez az eljárás nem minden esetben kivitelezhető és a minősége is kifogásolható. Ezért nem javasoljuk és nem is vállalunk ilyen jellegű javítást.

Melyik típusú készülék kijelzőjét könnyebb cserélni?

Átlagosítva elmondható, hogy az Apple iPhone készülékek kijelző cseréje könnyebb, mint az Androidos társaiké. Míg az iPhone kijelzője fém kapszlikkal kapaszkodik a házba, addig szinte minden Adriodos típusnál ez ragasztóval van megoldva. Némely típusnál ez extrémen sok ragasztóanyagot jelent, és szinte szét sem lehet szedni anélkül, hogy ne sérüljön a kijelző, például a Galaxy S5 esetében. Az iPhone készülékeknél a 6s-től felfelé számolva megjelent már a ragasztó a kijelzőnél, de ez jóval könnyebben eltávolítható, mint a Samsungoknál, vagy épp a Sony telefonoknál. Ezért bizonyos típusok szerelését csak úgy tudjuk elvállalni, hogy az ügyfél beleegyezik abba, hogy a kijelzője sérülhet a szerelés folyamán.

Bízunk benne, hogy választ kaptál a felmerülő kérdéseidre és kialakult egy pontos kép benned az okostelefonok kijelzőjének cseréjéről. Ha tovább szeretnél olvasni a témában és érdekelnek a különböző kijelzők típusai, ezt a cikket ajánljuk

Fontosnak és hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg az ismerőseid között is!