Szakértői cikk: Segítség! Vírusos az Android! Mit tegyek?

Szakértői cikk: Segítség! Vírusos az Android! Mit tegyek?

Hetente hallani különböző vírusos fertőzésekről, amelyek az Android telefonokat érintik. Ezek többsége csupán zavaró, amelyet könnyű eltávolítani, ugyanakkor akad kifejezetten kártékony, ami eltávolítása során akár az összes adatodat is elveszítheted.

Mivel valóban komoly problémát jelenthetnek a fent említett kártékony vírusok, így érdemes tudatosítanod magadban a létezésüket, figyelned a vírusokra mutató jeleket és ismerned a legnépszerűbb és legjobb vírusírtó programokat.

5 jel, hogy vírusos az Androidod

1# Hirtelen megnövekedett adathasználat

Nagyon fontos, hogy minden hónapban ellenőrizd az adathasználatot. Ezt megnézheted a Beállítások > Kapcsolatok > Adathasználat menüpontban, ahol láthatod az előző havi adatokat is, hogy legyen összehasonlítási alapod. Ha azt tapasztalod, hogy hirtelen megugrott az adatmennyiség, de nem nagyon változtak a felhasználási szokásaid, meglehet, hogy valamilyen vírus okozza a jelenséget.

Az adware-fertőzött telefonok rendszerint nem kívánatos kattintásokat hajtanak végre a háttérben, hogy valamilyen nyereséget produkáljanak a hekker számára. Ezekkel a lopakodó taktikákkal érik el a sokkal több adathasználatot, emiatt ez a fajta vírus igen könnyen észrevehető.

2# Megmagyarázhatatlan díjak

Egy másik biztos jele annak, hogy vírus fertőzött az Androidod, hogy a telefonszámlán az SMS kategória alatt feltűnően nagyszámú, és igen drága, prémium díjas SMS-ek szerepelnek. Ez akkor fordulhat elő, ha a gadgetek olyan rosszindulatú programokkal lettek megfertőzve, melyek képesek maguktól emelt díjas SMS-eket küldeni a nevedben.

3# Hirtelen felugró ablakok (Pop-up)

Ha bosszantó felugró ablakok akadályozzák a telefonhasználatot, mint például rendszerüzenetek, vagy figyelmeztetések, melyeket nem tudsz bezárni, igen erős a gyanú, hogy vírusos lett az Androidod. Sőt, a kártékony programok még könyvjelzőket is képesek hozzáadni a kezdőképernyődre, amiket nyilván nem te tettél oda.

pop up virus

Eltekintve attól, hogy egyszerre lassítja és fölöslegesen fogyasztja a telefonodat a vírus, még arra is képes, hogy más, szintén vírusos programokat is telepítsen a mobilodra.

4# Nem kívánt alkalmazások

Figyeld mindig, hogy milyen alkalmazások vannak a telefonodon, mert például a trójai programok, különösen az adware típus ismert tulajdonsága, hogy az engedélyed nélkül, teleszórja a mobilodat rosszindulatú programokkal.

Ez azt jelenti, hogy a számítógépes bűnözők megpróbálják leutánozni és klónozni a legális applikációkat, amelyeket a felhasználó abban a tudatban telepít a telefonjára, hogy azok legitim szoftverek. Viszont az első frissítés alkalmával - mely többnyire automatikusan történik -, megfertőzik a mobilodat különféle rosszindulatú alkalmazásokkal.

5# Gyorsan merülő akkumulátor 

Az illetéktelen háttérben zajló aktivitás nemcsak az adatforgalomban jelentkezik, hanem az akkumulátor élettartamát tekintve is negatív hatással bír. Ezek az “akksi-elszívó” vírusok általában harmadik féltől származó alkalmazásokban és megbízhatatlan letöltésekben álcázzák magukat, melyeket ha letöltesz, szinte azonnal tapasztalni fogod az akksi gyors merülését. Ha azt tapasztalod, hogy a telefonod akkumulátora még használat nélkül is folyamatosan merül, előfordulhat, hogy ez nem hardweres hiba, hanem vírus-okozta jelenség.

android-apps-eat-battery-670x335

Ha a fent említett hibajeleket tapasztalod, kiszűrheted a vírust a rendszeredben. Azonban a semlegesítése még várat magára. Természetesen lehetséges mindent letörölni a készülékről, ugyanakkor ezzel elveszted az összes adatodat (képeket, videókat, iratokat). Azért, hogy ilyen ne történhessen veled, összegyűjtöttük a 2017-es év legjobb vírusirtó programjait.

A 3 legjobb 2017-es vírusirtó és biztonsági szoftver Androidra

AVL

A korábbi AVL-teszt (Windows és Android operációs rendszerekre szakosodott független vírusvédelmi tesztelő szervezet) nyertese, az AVL az egyik legjobb biztonsági szoftver Androidra. Az AVL nemcsak egy vírusvédelmi adatbázist tartalmaz, hanem képes végigszkennelni a rendszert bármilyen olyan futtatható fájl felkutatására, mely ártalmas lehet az Android működésére.

avlű

Az AVL további igen előnyös tulajdonsága, hogy tartalmaz hívásblokkolót, mely megakadályozza azt, hogy rosszindulatú számokról érkezzenek megkeresések. Továbbá le tudja állítani a veszélyes webhelyek betöltését, mielőtt megfertőzhetnék a rendszert valamilyen vírussal. Nagy előnye, hogy nem foglal sok helyet, illetve a futtatása sem terheli az Androidot, így nem lassítja a rendszert, ezáltal nem meríti fölöslegesen az akksit.

Avast Mobile Security (Avast Biztonsági Szoftver Mobilra)

A hatalmas víruskereső óriás, az Avast létrehozott a hatalmas tudásának és tapasztalatának segítségével egy olyan biztonsági mobilalkalmazást, mely túlmutat mindenen, amit eddig láttál. Az ingyenes verzió tartalmazza a hívásblokkolót, tűzfalat, lopásblokkolót, mellyel így távolról is le tudod zárni a telefonodat, vagy letörölni róla mindent.

avast!

Az Avast Mobile Security régen fizetős volt, most viszont ingyenes, melyet reklámokkal tartanak fenn, de havi vagy éves összegért cserébe meg tudod szüntetni őket. A prémium tagság másik előnye, hogy lehetőség van egyes alkalmazásokhoz PIN-kódot kérni, így ezek megnyitása előtt kéri a rendszer a PIN-kódot, mert másképp nem nyithatóak meg. Ez megakadályozza a rosszindulatú programok automatikus tevékenységeit, mint például pénz levonását a bankszámládról.

Bitdefender Antivirus Free (Ingyenes Bitdefender Vírusirtó)

A Bitdefender nagy név a vírusirtó programok közt, melynek ez a biztonsági applikációja kis helyet foglal, és egyáltalán nem terheli az Android optimális működését, mert nem fut folyamatosan. Ez azt eredményezi, hogy neked kell beütemezni, hogy mikor szeretnéd automatikusan vagy manuálisan lefuttatni, viszont átszkennel minden applikációt amit letöltesz.

bitfinder

Ami még mellette szól, hogy amikor felteszed, nem kell konfigurálni, készen áll arra, hogy megvédje az Androidodat. Ha extra biztonságra van szükséged, iratkozz fel a Bitdefender Mobile Security ingyenes 14 napos opciójára, ami magába foglalja a lopásgátló funkciót, az alapvető víruskeresőt és a valós idejű védelmet a Chrome böngészőben.

Összegzés

Ahogy láthatod, a vírusok kiirtása a készülékedről többnyire egyszerű és gyors folyamat. Észlelned kell a kártékony vírust, majd a megfelelő programmal törölni a rendszerből. Természetesen, ettől függetlenül nem árt megelőzni a problémát. Ismeretlen eredetű honlapokra ne menj fel, és veszélyesnek tűnő fájloktól is óvd a készüléked.

Ha még több szakértői cikkeket szeretnél olvasni, itt találod őket:

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg Facebook-on!

Android Android tippek trükkök Szakértői cikk
Megosztás: