Titánok Harca - Összeeresztjük a 3 csúcsmobilt

2022.06.30 0 hozzászólás 2022 olvasás
Titánok Harca - Összeeresztjük a 3 csúcsmobilt

Még fel sem ébredtünk a legutóbbi san francisco-i WWDC konferenciáról, ahol az Apple bemutatta a két legújabb telefonját, az iPhone 7 és iPhone 7 Plus-t, máris itt a következő nagy durranás: a Google rákontrázott és október 4-én megjelentette saját telefonjait: Google Pixel és a Google Pixel XL néven. A Samsung legújabb telefonjával a Galaxy S7 EDGE-dzsel kiegészítve, összehasonlítjuk a három legerősebbet.

A Google már belekóstolt a telefongyártásba, gondoljunk csak a Nexus szériára, ami a mai napig olyan közkedvelt telefonoknak adott életet, mint a 2015 őszén megjelent Huwai Nexus 6P, vagy LG Nexus 5X . Ki kell emelni, hogy a Nexus szériától elkülönülve, a Pixel telefonokat nem más gyártókkal karöltve készítette el a Google, hanem saját cégén belül alkotta meg.

Így, hogy mind a 3 nagy gyártó kidobta idei évre a legjobban várt termékét, azaz megjelent az iPhone 7-es széria, a Galaxy S7 telefonok, és most a Google Pixelek is, úgy gondoltuk, időszerű lenne egy nagyobb áttekintés. Ezért összeeresztjük a 3 széria legerősebb példányát, azaz a Google Pixel XL-t, az iPhone 7 Plus- és Samsung Galaxy S7 EDGE telefonokat . Bízunk benne, hogy a cikk végére minden kérdésedre választ kapsz.

Első benyomások

Komoly elvárások nehezedtek a Google vállára. Ami azért valljuk be, egyáltalán nem indokolatlan. Az érdeklődés már csak azért is érthető, mert az új telefonok megjelenésével, bejelentették a Nexus széria végét, ami sokaknak fájó pont. 

Mennyiből volt könnyebb az Apple vagy a Samsung dolga? A tapasztalat mellettük állt, ismerték a vevők elvárásait, szokásait, egyszóval a saját innovatív ötleteiken kívül, már van egy használható vásárlói visszajelzésük is, amik biztosabb alapot jelent.

Nem hazudott a Samsung akkor, amikor azzal kampányolt, hogy megpróbálják kielégíteni a vásárlók igényeit, tanulva az előző széria hibáiból, most egy sokkal jobb telefonnal álltak elő. Ennek meg is lett a haszna, a tesztelők és felhasználók egyaránt olvadoznak az ez évben megjelent Galaxy S7 EDGE telefontól. 

Az Apple bemutató konferenciája után kicsit hiányérzetünk lehetett. Egyfelől minden évben várja az ember, hogy most újra egy akkora újítással állnak elő, mint a legelső iPhone volt, és lemossák vele az egész konkurenciát, de ez nem történt meg. Halkan megjegyeznénk, ebben az évben, legalább kinézetben egy ráncfelvarrás jogosan várható volt, ugyanis minden második évben történik az éppen aktuális S széria után egy nagyobb újítás, de ez most elmaradt. Ugyanazt a külsőt kapjuk újra, kisebb javítgatásokkal.

 

Fantázia, ami a színek nevéig jutott
google_pixel_kinezet

kép forrása: http://www.pocket-lint.com/

A mai felsőkategóriás telefonokról bátran mondhatjuk, hogy a letisztult, visszafogott designt követik, a mobilok hangsúlyos része a kijelző.

A Pixel telefonokat sem cifrázták túl, az XL előlapján az elvárt AMOLED 5,5 colos kijelzőn, első kamerán és hangszórón kívül nem találkozunk mással, az alumínium hátlapján kapott helyet az ujjlenyomat olvasó és egy a Google által gyönyörűnek tartott üveg lapka. Ezt objektívan nem nagyon lehet megállapítani, ki-ki döntse el magától, mi nem feltétlenül értünk velük egyet. A telefon 3 színben kapható: „eléggé fekete”, „nagyon ezüst”és „igazán kék”. Ilyen magabiztosan elnevezni színeket sem hallottunk még a gyártóktól, hol van ehhez képest az Apple „kozmoszfekete” kifejezése. Egyébként, ha még nem találkoztál azzal a jelenséggel, hogy az ujjlenyomat érzékelője a hátoldalán található egy telefonnak, akkor meglepő lehet ez a kivitelezés. Esztétikailag nem rossz megoldás, használatóság szempontjából már kicsit nehézkes. Gondolj csak bele, ha a telefonod az asztalon van lefektetve, hogy oldod fel a billentyűzárat?

Nem említették, hogy a telefon por és vízálló lenne-e, így elkönyvelhetjük magunkban, hogy ez a tulajdonság most kimaradt a Pixel XL telefonból. Pedig ez már elvárható lenne. Két vetélytársáról, még ha nem is mondhatjuk azt, hogy leúsznak, maguktól egy 200 méteres hosszt, de az iPhone 7 PLUS IP67-es por- és cseppálló minősítése és a Galaxy S7 EDGE IP68-as besorolása elég megnyugtató. 

Azt, hogy a Google melyik szférába próbál beilleszkedni érezhetjük abból is, hogy a bemutatón külön kiemelték a telefonban lévő Jack csatlakozót. Utalva arra, hogy az Apple megfosztotta idei telefonjait ettől a bemeneti nyílástól, talán kicsit elhamarkodták ezt a lépést. Ami nem szokatlan tőlük, anno a DVD olvasót és a HDD alapú winchestereket is ők iktatták ki elsőre egy-egy termékükből. Az iPhone 7 Plushoz külön jár a csomagban egy átalakító, amivel bármilyen fülest rá tudunk csatlakoztatni.

A telefonok szemeire nem lehet panaszunk, mind a három készülékbe brutális kamerát ültettek

dxomark-rating-pixel-Google-2016-840x472

kép forrása: http://www.androidauthority.com/

Ha a hasonlóságokkal szeretnénk kezdeni, biztosan a megapixelek számát emelnénk ki. Ugyanis az iPhonenak és a Galaxynak is egyaránt 12-12, a Pixelnek pedig 12,3 megapixelt foglal magába a hátsó kamerája. Manapság azonban a pixelszám már nem meghatározó, a Samsungosok csökkentették is 16-ról 12-re, ennek ellenére a kamera minősége növekedett.

Egyik legnagyobb befolyásoló tényezője egy készülő kép minőségének a kamera fényátengedő képessége. Minél több fény jut be, annál élesebb, és kevésbé zajos, azaz tisztább képeket készít a kamera. Ezen a téren, már eltérőbb számokat kapunk.  A Google PIXEL XL-nek f/2.0, az iPhone 7 PLUS-nak f/1.8,  a Galaxy S7 EDGE-nek pedig f/1.7-es.

 A Google a kamera képességeit vizsgáló DxoMark céggel példálózott, akik a teszt után 89 pontot adtak a készüléknek. A 7 PLUS kameráját 86 pontra értékelték, a Galaxy S7 EDGE-et pedig 88 pontra. Azaz a jelenlegi aktuális mobiltelefon kínálatban a legjobb kamerája a Google telefonjainak van.


 iPhone 7 Plus különlegessége, hogy  rádupláztak a hátsó kamera számára, és egy helyett kettőt is beépítettek. Így emelve a telefonokban rejlő kamerák számát 2-ről 3-ra. Ezáltal kétszeres optikai zoomot kapunk, és kitágult a látótér. Ez az újítás elkerülte a másik két telefont.

Előlapi kamerából a Google Pixel egy 8 megapixeles egyedet, az Apple pedig 5-ről 7-re emelte a pixelek számát, garantálva minket arról, hogy tökéletes szelfiket tudjunk készíteni.

Teljesítmény, végtelen tárhely

Nem bízta a véletlenre a Google a telefonok gyorsaságát, mind a két Pixelt a Qualcomm leggyorsabb processzora a Snapdragon 321-ese hajt meg, amihez 4 gigabájt LPDDR4 memória társul. Nem a legkiemelkedőbb hardverű telefon, az Apple A10-es Fusion chipje könnyedén fölé emelkedik. Fontos megjegyezni, olyan erős processzorokról beszélünk mind a három telefon esetén, hogy jelenleg a legtöbb szoftver futtatása alatt, észrevehetetlen a különbség.

Új innováció a Google-tól, hogy a 32, illetve 128 gigabájttal rendelkező telefonok mellé, korlátlan tárhelyű felhőszolgáltatást adnak, a készített képeknek, videóknak. Amikor már nem ritka a 4K felvételi lehetőség, akár egy 128 gigabájtos telefonnal is gondban lennénk, olyan nagy méretűek a készített média anyagok. Azaz bármennyit fényképezünk, vagy videózunk a telefonnal, nem fog megtelni a Pixel XL tárhelye. Ez komoly előny a két riválisához képest.

Bővíteni sem a Pixeleket, sem az Iphone-okat nem lehet, a Samsung engedett a követeléseknek, és az új Galaxy S7 EDGE-ben már lehetőséget biztosítanak akár egy 200 GB-os memóriakártyának is.

Szoftver

 jppp2

kép forrása: /www.maishbz.com/

 

 A Google még nem tervezett olyan telefont, amiben a szoftver és hardver ennyire közös hullámhosszon lehetne. A Nougat letisztult kinézete követi a mai trendet az operációs rendszerek világában is. Újdonságként számolhatunk be a Google Assistant-ről, ami nagyjából egy iOS-os Sirinek felel meg, sőt a bemutatón okosabbnak is tűnt. Ki kell emelnünk, hogy ez az alkalmazás nem csak Pixel telefonokon érhető el, a legújabb modellek valamennyién helyet kap majd.

Ébrenléti idő

 Az okostelefonok legnagyobb hátulütője a rövid üzemidő. Ezt minden gyártó próbálja lebirkózni kisebb-nagyobb sikerrel. A Google Pixel XL telefonjába egy 3450 mAh-s akkumulátort ültettek, ami az iPhone 7 Plus akksijától nagyobb, ami nem nagy csoda, hiszen az Apple mobilja híres a gyors lemerülési időről, a 7 Plus a nap végéig biztosan nem jut el töltés segítsége nélkül. A Samsung S7 EDGE ügyesen osztja be az idejét, normál használat mellett másfél napig is kibírja a készülék. A Pixel elmarad,  5-10%-al kisebb az XL akkumulátora.

Drága lesz

 A telefonok ára sajnos visszatükrözi a prémium minőséget. Egyiket sem lehet fillérekért megkapni. A Pixel magyarországi ára, kb. 250 000 forinttól fog indulni, a másik két gyártó telefonját pedig még borsosabb áron kapjuk.

A Google-nek nagyot kellett ugrania, és biztos lábakra esnie. A Pixel XL senkinek sem fog csalódást okozni, de az egekig sem fog repülni tőle a használója. Egy magabiztos, gyors és minőségi telefonról beszélhetünk, ami méltó vetélytársa lehet mind az iPhone 7 Plus és mind a Samsung Galaxy S7 EDGE telefonoknak is.