Túl gyorsan melegszik a telefonom. Mi a megoldás?

2022.06.10 0 hozzászólás 8840 olvasás
Túl gyorsan melegszik a telefonom. Mi a megoldás?

A melegedő mobiltelefon gyakori probléma mind az Android-, mind az iPhone-tulajok számára. Mik lehetnek az okok és mi a megoldás a túlzott melegedésre?

Mikor hevül túl egy mobiltelefon?

Teljesen normális, ha használat közben egy kis mértékben melegszik a telefonod, akár Androidos, akár iPhone készülékről legyen szó. Fontos tényező a külső hőmérséklet.

Ha meleg van, gyorsan felmelegedhet a telefonod akár 43 fokra is, ami még nem okoz semmilyen gondot a működésében. Viszont, ha azt érzed, hogy túl hosszú ideig tart, vagy túl nagy intenzitású a melegedés, akkor lépned kell, mielőtt komoly gondja lesz a telefonodnak. Ne aggódj, ha észreveszed a figyelmeztető jeleket, jó eséllyel orvosolhatod a problémát.

A következő helyzetek a leginkább jellemzők:

  • Melegedés játék közben

  • Melegedés töltés közben

  • Előfordul, hogy a telefon nem kapcsol be a melegedés miatt

  • Melegedés videó rögzítés, vagy streamelés közben

Az  iPhone készülékek szenzorokkal mérik saját hőmérsékletüket, figyelmeztető üzenetet küldenek, és gyakran automatikusan ki is kapcsolnak. Ebben a esetben nagyrészt akkumulátor túlmelegedésről van szó.

 

Az iPhone túlmelegedési hibaüzenetét láthatjuk egy iPhone-készülék kijelzőjén.

A telefonforrósodás okai és megoldása

Ha feltöltöd a készüléket 90-100%-ra, és melegedni kezd anélkül, hogy nagy energiaigényű feladatot végeznék rajta, az komoly gondot jelez. Ha már itt tartunk, bevett gyakorlat, hogy ne töltsd túl a telefonod, próbáld mindig csak 80-90%-ra felvinni, így megnövelheted az élettartamát. (Ezzel kapcsolatban készítettünk egy videót is, ha pedig olvasnál, ezt a cikket ajánljuk.)

De mik lehetnek a telefonmelegedés okai?

1. Rövidzárlat van a telefon nyomtatott áramkörében

Rövidebben NYÁK-ban. A rövidzárlat ebben az esetben azt jelenti, hogy valamely kis alkotórész – általában az akkumulátorcsatlakozóhoz közel – meghibásodott / zárlatot kapott. Ezek a kis elektromos alkotóelemek főleg az SMD kondenzátorok, de lehet SMD dióda vagy SMD ellenállás is.

A probléma megoldásához el kell távolítani a hibás alkatrészt. Ha a kondenzátor az, akkor azt nem kötelező újra cserélni. De ha az ellenállás vagy a dióda a hibás, el kell távolítani és kicserélni egy új komponensre.

 

Ha felmerül a gyanú, hogy zárlatos a telefonod, hozd be szervizünkbe, és kollégáink gyorsan megállapítják, hogy milyen típusú meghibásodásról van szó, milyen beavatkozást igényel, és szükség esetén rövid idő alatt elvégzik a javítást, vagy a cserét.

Lángoló kijelzőjű iPhone fekszik egy asztalon.

3. Töltés közben melegszik a telefon

Bizonyos mértékben normális, hogy a telefon valamelyes melegszik töltés közben. Azonban, ha a készülék háza konkrétan forró, előfordulhat, hogy meglazult az akkumulátor vagy meghibásodott az akkumulátorcsatlakozó, és cserére szorul.

4. A leggyakoribb melegedési probléma: Játék közben melegszik a telefon

Ez esetben a telefonod hardverét túlzottan leterheli a játék. Ez azt jelzi, hogy a készülékedben lévő processzor és a többi fő integrált áramkör nem megfelelő az adott játékhoz.

Lényegében minél szebb grafikai tulajdonságokkal, minél komplexebb felépítésű, ezáltal nagyobb hardverigényű játékokkal játszunk, annál nagyobb teljesítményt kell adni a processzornak és a grafikus chipnek, ez pedig nagyobb hőképződéssel jár. Ebben az esetben érdemes hanyagolni ezeket a típusú játékokat, azonban ha ezt nem szeretnél elengedni, be kell ruháznod egy jobb, erősebb hardverrel felszerelt telefonra.

Te mivel szoktál játszani telefonon? Írd meg kommentben!

5. Videó rögzítés, streamelés

Elég 20 perc folyamatos videó felvétel, vagy streamelés a YouTube-on, vagy valamilyen közösségi oldalon, és felmelegedhet a telefonod. Ha közben töltőn is van a készülék, akkor még forróbbá válhat. Ebben az esetben nem csak a processzorok okozhatják a felmelegedést, hanem az akkumulátor is. A már említett túltöltés elkerülése mellett érdemes a szoftveres oldalt is megnézni, és kitérni az alkalmazásokra. Előfordul, hogy egy-egy app nem záródik be rendesen, ha rákoppintasz az X-re, és továbbra is a háttérben dolgozik, folyamatosan feladatot adva a processzornak, ami akkut is meríti.

Gondolj bele, ha egyszerre játszol, nyitva van több böngésző ablak, bezáratlan appok futnak a háttérben és közben töltöd is a telefont, akkor komoly túlmelegedéshez vezethet. Mindazonáltal, ha próbálod elkerülni a túlzott multitaskingot, és egyszerre csak néhány funkcióját használod a telefonodnak, valószínűleg nem fog túlmelegedni a készülék.

Te is tapasztaltál már túlmelegedést? Ha igen, hogyan oldottad meg?