Túlbiztosítjuk a telefonunkat?

2017. október 10. -
A gyártók egyre újabb funkciókkal kiegészítve dobják piacra a készülékeiket. Ennek egyik eredményeként a telefonon tárolt adatok védelme már jóval túlmutat a PIN kód vagy a mintázat használatán. Az egyre modernebb megoldások elsőre talán túlzásnak tűnhetnek, ráadásul van köztük olyan, ami még nem működik 100%-osan.
Túlbiztosítjuk a telefonunkat?

A mintázatokon jóval túlmutat a technika

A biztonság iránti igényünk alapvető, ami a telefonunkon lévő dokumentumokra, a készüléken folytatott beszélgetéseinkre, e-mailjeinkre hatványozottan igaz. A gyártók egymásra licitálva állnak elő egyre kreatívabb, védelmet nyújtó megoldásokkal, ezek azonban a kísérletek szerint találékonysággal átverhetők. Az ujjlenyomat több évszázados múltra tekint vissza, ez idő alatt a bűnügyi szektorból szép lassan átszivárgott más területre. Ebből az okostelefonok világa sem maradt ki, ahol az egyik legbiztonságosabb módok között tartják számon. A mintákat könnyedén ki lehet figyelni, ez viszont teljes egyediséggel azonosítja az embereket. A feltételezés igaz, ennek ellenére az ujjlenyomat-azonosító átverhető, méghozzá hétköznapi eszközökkel. Egy nyomtató, illetve tinta segítségével ugyanis kinyomtatható az ujjlenyomat, amit a telefonok felismernek. Az Amerikában végzett kutatások a Samsung és a Huawei készülékeket tesztelték, eredményeik szerint mindkét esetben működött az átverés. Különösebb aggodalomra azért nincs okunk, hiszen ehhez a tulajdonos nagyfelbontású ujjlenyomatát kell megszerezni.

Az íriszszkennernek is vannak hátrányai

Iris-scanner

A Samsung újdonága, a zárolás feloldására használható íriszszkenner a szem egyedi íriszhártyájának mintázatának letapogatásával azonosít. A módszer infravörös fénnyel valósul meg, vagyis éjjel is kiválóan működik, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felismeréshez tágra kell nyitni a szemet. Ez egy társaságban meglehetősen érdekes hatást kelthet, ráadásul azok számára sem ideális, akik szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek.

Mi a helyzet a Face ID-vel?

face_id

Újabb lehetőség az arcfelismerés, ennek során először az előlapi kamera rögzíti az arcképünket. A műveletet ajánlott olyan fényviszonyok között végrehajtani, melyek között használni fogjuk a telefonunkat (legyen megvilágítva az arcunk, a háttérfény pedig ne legyen erős). Ennek hátárnya, hogy sötétben nem használható kifejezetten, vagyis este praktikusabb az írisz-, vagy az ujjlenyomat olvasót választani. Kíváncsiak vagyunk, mit hoz ki belőle az Apple, november 3-án az iPhone X megjelenésével erre fény derül.

A technológia fejődése tehát a telefonunk egyre magasabb szintű védelmét tűzte ki célul. Az erre használt modern alternatíváknak megvannak az előnyei és hátrányai, aki viszont mindenáron hozzá akar férni az adatainkhoz, előbb-utóbb valószínűleg megtalálja a módját.

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg Facebook-on is!

Samsung Galaxy (Note) X – Megjelenési dátum, pletykák és hírek a Samsung kihajtható telefonjáról Samsung Galaxy (Note) X – Megjelenési dátum, pletykák és hírek a Samsung kihajtható telefonjáról
2018. március 1.
A kihajtható Samsung Galaxy (Note) X a következő időszak legérdekesebb fejlesztése lesz, így összeszedtünk mindent, amit a tulajdonságairól és megjelenési dátumáról eddig tudhatunk. Cikkünket folyamatosan frissítjük, érdemes követni a jövőben is.
Milyen meglepetéseket tartogat a Samsung Galaxy S9? Milyen meglepetéseket tartogat a Samsung Galaxy S9?
2018. február 13.
Minden évben nagy várakozás övezi a Samsung legújabb innovációit. 2018 elején ráadásul két új csúcskategóriás okostelefonnal lep meg minket a gyártó; a Galaxy S9 és az S9 Plus készülékkel.
Öngyógyító kijelző? Lehetséges! Öngyógyító kijelző? Lehetséges!
2017. november 6.
Előreugrott a Motorola a jövőbe, hiszen azon gondolkodik, hogy a telefonok mikén tudják saját berepedt képernyőiket megjavítani! Ezt egy nemrég közzétett szabadalomban fogalmazta meg a gyártó.