Túlbiztosítjuk a telefonunkat?

2017. október 10. -
A gyártók egyre újabb funkciókkal kiegészítve dobják piacra a készülékeiket. Ennek egyik eredményeként a telefonon tárolt adatok védelme már jóval túlmutat a PIN kód vagy a mintázat használatán. Az egyre modernebb megoldások elsőre talán túlzásnak tűnhetnek, ráadásul van köztük olyan, ami még nem működik 100%-osan.
Túlbiztosítjuk a telefonunkat?

A mintázatokon jóval túlmutat a technika

A biztonság iránti igényünk alapvető, ami a telefonunkon lévő dokumentumokra, a készüléken folytatott beszélgetéseinkre, e-mailjeinkre hatványozottan igaz. A gyártók egymásra licitálva állnak elő egyre kreatívabb, védelmet nyújtó megoldásokkal, ezek azonban a kísérletek szerint találékonysággal átverhetők. Az ujjlenyomat több évszázados múltra tekint vissza, ez idő alatt a bűnügyi szektorból szép lassan átszivárgott más területre. Ebből az okostelefonok világa sem maradt ki, ahol az egyik legbiztonságosabb módok között tartják számon. A mintákat könnyedén ki lehet figyelni, ez viszont teljes egyediséggel azonosítja az embereket. A feltételezés igaz, ennek ellenére az ujjlenyomat-azonosító átverhető, méghozzá hétköznapi eszközökkel. Egy nyomtató, illetve tinta segítségével ugyanis kinyomtatható az ujjlenyomat, amit a telefonok felismernek. Az Amerikában végzett kutatások a Samsung és a Huawei készülékeket tesztelték, eredményeik szerint mindkét esetben működött az átverés. Különösebb aggodalomra azért nincs okunk, hiszen ehhez a tulajdonos nagyfelbontású ujjlenyomatát kell megszerezni.

Az íriszszkennernek is vannak hátrányai

Iris-scanner

A Samsung újdonága, a zárolás feloldására használható íriszszkenner a szem egyedi íriszhártyájának mintázatának letapogatásával azonosít. A módszer infravörös fénnyel valósul meg, vagyis éjjel is kiválóan működik, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felismeréshez tágra kell nyitni a szemet. Ez egy társaságban meglehetősen érdekes hatást kelthet, ráadásul azok számára sem ideális, akik szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek.

Mi a helyzet a Face ID-vel?

face_id

Újabb lehetőség az arcfelismerés, ennek során először az előlapi kamera rögzíti az arcképünket. A műveletet ajánlott olyan fényviszonyok között végrehajtani, melyek között használni fogjuk a telefonunkat (legyen megvilágítva az arcunk, a háttérfény pedig ne legyen erős). Ennek hátárnya, hogy sötétben nem használható kifejezetten, vagyis este praktikusabb az írisz-, vagy az ujjlenyomat olvasót választani. Kíváncsiak vagyunk, mit hoz ki belőle az Apple, november 3-án az iPhone X megjelenésével erre fény derül.

A technológia fejődése tehát a telefonunk egyre magasabb szintű védelmét tűzte ki célul. Az erre használt modern alternatíváknak megvannak az előnyei és hátrányai, aki viszont mindenáron hozzá akar férni az adatainkhoz, előbb-utóbb valószínűleg megtalálja a módját.

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg Facebook-on is!

iPhone X újdonságok - True Tone technológia iPhone X újdonságok - True Tone technológia
2017. október 25.
iPhone X újdonságok cikksorozatunkban összegyűjtjük a készülék azon tulajdonságait, amelyekkel az eddig megjelent Apple mobilokban még nem találkozhattál. Második cikkünkben a True Tone technológiát vesszük górcső alá.
Milyen kijelző lesz az új iPhone modelleken? Milyen kijelző lesz az új iPhone modelleken?
2018. május 10.
Az Apple várhatóan három új iPhone modellt mutat be ősszel: két csúcskategóriás mobilt OLED kijelzővel és egy 6,1 hüvelykes, LCD kijelzővel rendelkező készüléket. Egy friss riportban a KGI elemzője, Ming-Chi Kuo további részleteket is megosztott arról, mit várhatunk még ettől az LCD modelltől.
A Samsung már a középkategóriás modelljéhez is tripla kamerát tervez A Samsung már a középkategóriás modelljéhez is tripla kamerát tervez
2018. augusztus 9.
Úgy néz ki, a kamerák száma már nem csak a csúcsmodelleken szaporodik. Az ETNews szerint a Samsung azt tervezi, hogy a következő Galaxy A sorozatú készülékét tripla kamerával és kijelzőbe épített ujjlenyomat-érzékelővel fogja ellátni.