Új, felújított vagy egyedi iPhone? Így derítheted ki, melyikkel van dolgod!

2022.06.28 0 hozzászólás 4542 olvasás
Új, felújított vagy egyedi iPhone? Így derítheted ki, melyikkel van dolgod!

Az a jó az iPhone-okban, hogy rengeteg hasznos infót nyerhetsz ki néhány koppintás alatt. Tudtad például, hogy azt is le tudod ellenőrizni, hogy egy teljesen új telefonnal van dolgod vagy esetleg egy felújított változatot próbálnak neked eladni az eredeti áráért? De azt is könnyedén kiderítheted, hogy a szóban forgó iPhone az Apple csere készüléke-e. Meg is mutatjuk, hogyan!

Ha már elszántad magad egy új iPhone vásárlására és eldöntötted, hogy ezt nem egy hivatalos Apple partnernél teszed meg, akkor válik igazán fontossá, hogy minél többet tudj a kiszemelt telefonról. Ugyanis tudnod kell, hogy akkor sem 100%-ig biztos, hogy nem egy már használt készülékkel kerülsz szembe, ha erről egyébként egy előzetes és alapos vizsgálat után meggyőzve érzed magad. Ez amiatt történhet meg, mert ennek nincs külső jele, ezek a telefonok az Apple hitelesített felújításán esnek át és gyakorlatilag épp olyan kiválóak, mint egy tökéletesen új iPhone – csak valahol mégsem.

Igazából hátrányod sem lehet egy felújított telefon vásárlásával, kivéve, ha azt valaki az eredeti áron próbálja meg eladni. Tény, hogy az iPhone-ok remekül őrzik értéküket még évek múlva is, de ez nem azt jelenti, hogy egy új készülék árát kéne egy már használt (ámde újként működő) telefonért fizetned. Mielőtt tehát eladásra kerülne sor, a következőképp ellenőrizheted, milyen modellel van dolgod:

  • Menj a Beállítások > Általános > Infó menüpontba.
  • Ezen belül a „Modell” sort kell keresned.
  • Itt találod az iPhone cikkszámát és erre koppintva a modellszámot.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a cikkszámot vagy a modellszámot nézed, segítséget jelent, hogy míg utóbbiban semmiképp, előbbiben speciális karakterek is szerepelhetnek, illetve hosszabb is.

Neked a cikkszámra lesz szükséged, ezen belül is az első betűre. Itt négyféle verziót láthatsz; „M, F, N, P”, ezek mind külön jelentéssel bírnak.

 iphone_cikkszam

  • M - Egy teljesen új iPhone-t tartasz a kezedben
  • F - A telefon „újszerű”, az Apple hivatalos felújítási programján esett át.
  • N - Csere készülék, amit korábban az Apple biztosított
  • P – Egyedi, új készülék, ami az Apple által nyújtott lézergravírozás lehetőségét is kihasználta.

A négy verzióból iPhone vásárlás esetén leginkább az első kettő lehet igazán érdekes. Ha egy „F” jelölésű telefont próbálna valaki egy új készülék árán eladni, így már biztosan nem fogsz beleesni a csapdájába.

Előfordulhat, hogy az Apple csere készüléket ajánlj fel neked és az ellenőrzéskor azt látod, hogy „M” jelzésű cikkszámmal rendelkezik. Ettől logikusan nem kell megijedned sőt, örülhetsz neki, hogy nem egy javított vagy felújított telefonnal van dolgod.

Ezt az információt egyébként az iPhone dobozának alján is megtalálhatod, de mivel egy dörzsöltebb eladó ezt könnyen kicserélheti, biztosabb, ha a rendszeren belül végzed az ellenőrzést. Ha pedig 100%-os bizonyosságot szeretnél, akár szervizünkbe is elhozhatod a kiszemelt telefon, ahol kollégáinktól teljes bevizsgálást kérhetsz.

Használt telefont vennél?

Abban az esetben, ha mégsem egy új készülék mellett döntenél, akkor komolyabb check listre lesz szükséged a hibák kiszűrésének érdekében. Fontos ellenőrizned az iPhone modell- és IMEI számát, valamint külső és belső sérülésekre is kitérni, hogy csakis egy teljesen jól működő telefont vásárolj meg. Hogy semmi ne maradjon ki, egy külön blogban gyűjtöttük össze, mire mindenre kell figyelned használt telefon vásárlása esetén.