Kedves Ügyfeleink! Szervizünk Húsvéti ünnepek miatt 2023.04.07. (péntek) és 2023.04.10-án (hétfő) között zárva tart! Nyitás: 2023.04.11-én kedden. (X)

x

Alkalmazások átvitele másik telefonra – Hogyan vidd át adataid az új telefonodra?

2022.08.22 0 hozzászólás 60867 olvasás
Alkalmazások átvitele másik telefonra – Hogyan vidd át adataid az új telefonodra?

Egy új telefon beüzemelése mindig nagy izgalmakkal jár. Régen sokszor egyesével kellett a névjegyeket is beírni az új telefon memóriájába. Ma már pár perc alatt át tudod menteni az összes adatot egyik telefonról a másikra. Megmutatjuk, hogyan a legegyszerűbb az adatok átvitele.

A legtöbb szaküzlet – még az Apple boltok is – segítenek neked az adatok és alkalmazások átmentésében, de ha te magad szeretnéd intézni a dolgot, akkor ebben a cikkben minden fontos információt megkapsz ehhez.

A módszer különbözik Android telefonok illetve iPhone-ok esetében, így mindkettő esetre mutatunk megoldást.

Még mielőtt belekezdenél, érdemes eldöntened, hogy vezeték nélküli kapcsolatot használsz az adatátvitelhez vagy inkább a hagyományos, megbízható kábellel történő adatmentésre szavazol.

Amennyiben az utóbbit választod, úgy iPhone készülékekhez egy jól működő USB-lightning kábelre lesz szükséged, Android eszközökhöz pedig a hagyományosnak mondható USB adatkábelek szükségesek.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Adatok átvitele Androidról Androidra

A Google felhő alapú szolgáltatásainak hála az alkalmazásaid és a fájljaid új telefonra való átültetése pofonegyszerű feladat.

A nagyobb Android-gyártó cégek sokszor gondoskodnak arról, hogy adatáthelyező eszközökkel szereljék fel a telefonokat, például a Samsung ezért hozta létre a Smart Switch alkalmazást, de ilyen célból született meg a Motorola saját Migrate alkalmazása is.

Android logó egy telefonnal

(kép forrása: unsplash.com)

Az Android rendszerben két adatáttöltő eszköz található, az egyika Tap&Go, a másik a Get Your Apps&Data. Mindkét opció használata során pillanatok alatt áttöltődnek a szükséges adatok az új készülékre.

Adatátvitel Androidról Androidra NFC segítségével (Tap&Go)

Az NFC egy olyan technológia, amely nek segítségével gyorsan és biztonságosan lehet adatokat átvinni egyik elektronikai eszközről a másikra.  A két eszközt csak egymás mellé kell rakni és – mivel nem igényel azonosítást – az adatátvitel azonnal meg is történik.

Legelterjedtebb felhasználási módja a mobiltelefonos fizetés, amelyet egyre többen használnak.

Használhatod azonban arra is, hogy a régi Androidos telefonodról átmásolj adatokat az új készülékre.

Az NFC-vel való adatátvitelhez csak aktiválnod kell a mindkét készüléken ezt a funkciót, majd a két eszközt egymáshoz kell érintened.

NFC bekapcsolása Androidon

  1. Menj a Beállításokba
  2. Válaszd a Vezeték nélküli és mobilhálózatok menüt
  3. Pipáld ki az NFC lehetőséget
  4. Kapcsold be ugyanitt az Android Beamet is

Ezután a régi és az új telefont a hátlapjuknál össze kell érinteni, és meg is kezdődik az adatátvitel. Az új készüléken természetesen jóvá kell hagynod az adatok érkezését.

NFC fizetés okostelefonnal

(kép forrása: unsplash.com)

Adatok átvitele Google fiók segítségével (Get Your Apps & Data)

Ha a régi telefonban nincs NFC chip, akkor is van lehetőség adatokat és fájlokat átvinni egyik Androidos telefonról a másikra.

A Google fiók segítségével is megteheted ezt, hiszen az új készülékre le tudod tölteni a Google fiókodban található biztonsági mentést, amit még az előző telefonoddal készítettél.

Ezt a következőképp nézheted meg: Beállítások > Személyes > Biztonsági mentés & visszaállítás. Bizonyosodj meg arról, hogy engedélyezve van-e a telefonon a Biztonsági mentés funkció.

A szinkronizálást illetően lépj be a Beállítások > Adathasználat menüpontba és kattints a menüt jelölő három pontra a kijelző jobb felső oldalán, majd ellenőrizd, hogy be van-e kapcsolva az Adatok automatikus szinkronizálása.

Google logó elhomályosítva

(kép forrása: unsplash.com)

Ha rendelkezel biztonsági mentéssel, válaszd ki ezt a lehetőséget az új telefonodon.

Kapsz egy listát azokról az appokról, amik a régebbi készülékeden vannak. Innen válogathatsz, hogy melyiket akarod átvinni az új készülékre és melyiket nem.

Minden alkalmazást át lehet így vinni az új készülékre?

Van néhány alkalmazás, ami nem támogatja a szinkronizálást, így ezeket nem is fogod megtalálni a listában, de gond nélkül letöltheted őket újra a Google Play Áruházból.  

Képek, fájlok átvitele Androidról Androidra

Míg a fenti tanácsok tökéletes megoldást nyújtanak az alkalmazásaid és adataid áthelyezésére, a telefonon tárolt képek, videók és egyéb fájlok áttöltését nem fogják megoldani.

Ennek a megoldására a legjobb módszer a Google Drive használata, amellyel feltöltheted a fontos adatokat, képeket és fájlokat egy felhőbe, majd az új telefonodra egyszerűen le tudod tölteni azokat.

Két Androidos telefon egymás mellett

Hogy ilyen módon mentsd a képeid, menj a Google Beállítások > Google Fotók biztonsági mentése menüponthoz és engedélyezd azt. Arra érdemes odafigyelned, hogy a videófeltöltés esetében, ha magas minőségű fájlként szeretnéd menteni őket, van maximum határ a videók hosszát tekintve.

Ha már mindent feltöltöttél, csak annyi maradt hátra, hogy letöltsd a Google Drive alkalmazást az új telefonodra. Minden, amit feltöltöttél az előző készülékedről, elérhető lesz számodra az összes általad birtokolt készülékről.

Adatok átvitele iPhone-ról iPhone-ra

Az Apple még az Androidos gyártóknál is egyszerűbb megoldást biztosít arra, hogy egy régi iPhone-ról egy új iPhone-ra tudd átvinni az adatokat.

Ehhez a saját felhő szolgáltatást, az iCloudot tudod igénybe venni.

Mielőtt belekezdenél a műveletbe az új iPhone-odon, ellenőrizd, hogy van-e friss iCloud biztonsági mentés az eddig használt készülékeden.

Adatátvitel iCloud biztonsági mentéssel és Wi-Fi-vel

Ehhez menj a Beállítások > iCloud > Biztonsági mentés menüpontba. Ha a biztonsági mentés kissé elavult, könnyedén frissítheted a „Biztonsági mentés most/Back Up Now” opcióra kattintva.

Miután elkészült a biztonsági mentés, kiveheted a SIM-kártyát a régi iPhone-ból sé átrakhatod az új iPhone-ba.

Csatlakoztasd mindkét telefont ugyanarra a Wi-Fi hálózatra. Miután az új készülék bekapcsolt, hajtsd végre a képernyőn megjelenő utasításokat.

Ezután megkezdődik az adatok új telefonra való átmásolása. Ez néhány percet vesz igénybe.

Korábban írtunk cikket több módról is, amellyel készíthetsz biztonsági mentést az iPhone-ról iCloud nélkül. Érdemes lehet ezekkel a módszerekkel is megismerkedni.

Két iPhone egymásra helyezve

Adatok átvitele Androidról iPhone-ra

Az Androidról Apple iPhone-ra váltás lényegében ugyanolyan egyszerű, mint az előbb leírt költöztetés az egyik iPhone-ról a másik iPhone-ra.

Ez annak köszönhető, hogy az Apple elkezdett Android appok gyártásával is foglalkozni. Az iOS 9 óta van lehetőség az Androidról Apple való adatmásolásra az Apple Move to iOS alkalmazásával.

A Move to iOS-ben az a legjobb, hogy érzékeli, hogy milyen alkalmazások vannak telepítve az Androidos telefonra, és az adatmásolás közben telepíti az iPhone-ra ezeknek az applikációknak az iOS verzióját.

Az alkalmazásról még több információt találsz az Apple Switch to iPhone oldalán, letölteni pedig a Google Play áruházból tudod az appot. A telepítés után a Move to iOS áttölti az iPhone-odra a naptáraid, a kapcsolataid, az e-mail fiókod adataid, a régebbi üzeneteket, a képeket, a videókat és még a könyvjelzőket is.   

Ha azonban a Google Drive alkalmazást részesíted előnyben, nincs sok értelme annak, hogy ilyen módon töltsd át a fájljaid az új telefonra. A Google Drive, a Google Képek és a Google Naptár ugyanezeket a dolgokat fogja elintézni neked.

Vannak azonban olyan dolgok, amiket a Google nem tud áttölteni, ilyen például a szöveges üzeneteid előzménye, és a helyben tárolt médiafájlok. Ebben az esetben a Move to iOS használata a legegyszerűbb megoldás.

Zenék átvitele Androidról iPhone-ra

Hogyha minden zenei fájlod a Google felhőben van tárolva, akkor a legjobb megoldás az ha letöltöd a  Google Zene alkalmazást az iOS-re is. Egyszerűen csak töltsd le és a bejelentkezés után teljes hozzáférésed van a zenetáradhoz.

De mi van akkor, ha a zenéket a telefonodon tárolod?

Ha a kedvenc zenéidet a telefonon tároltad eddig, akkor szükséged lesz egy asztali számítógépre vagy laptopra, amelyre telepítve van az iTunes.

Csatlakoztasd az Android készüléked a gépre, importáld a zenéidet az iTunes rendszerébe, majd szinkronizáld az fájljaid az új iPhone készülékeddel.

Applikációk átvitele Android telefonról iPhone-ra

A Move to iOS alkalmazásnak hála az ingyenes Android applikációk összes iOS megfelelője hozzáadható az iTunes Kívánságlistához. Ezt a listát a következőképp találhatod meg:

Kattints a menüre a kijelző jobb felső oldalán, amikor megnyitod az App Store alkalmazást. Innen ki tudod választani a letölteni kívánt applikációkat. A fizetős Android alkalmazások esetében ismét fizetned kell a letöltéskor.

Adatok átvitele iPhone-ról Androidra

Az Apple ugyan támogatja az Android telefonról iPhone-ra való könnyű adatátvitelt, visszafelé azonban kissé bonyolultabb a dolog.

A Google-nek nincs olyan automatizált adatáttöltő programja, mint amilyen az Apple Move to iOS alkalmazása, de ha a te készüléked egy nagyobb Android készüléket gyártó cégtől származik, mint a Samsung vagy a Motorola, akkor valószínű, hogy a cég fejlesztett ki appot külön erre a célra.

A már korábban említett Samsunghoz tartozó Smart Switch például képes arra, hogy megtalálja az iOS programok Android megfelelőjét és segít ezeknek a letöltésében.

Ha viszont a telefonod gyártója nem készült ilyen alkalmazással, akkor minden adatodat manuálisan kell átvinni az Android készülékedre. Ebben az esetben a számodra fontos adatok átvitelére használhatod a Google Play Áruházat.

Egy új iPhone az asztalon

(kép forrása: unsplash.com)

Az iMessage letiltása nagyon fontos!

Ha nem tiltod le az iMessage alkalmazást az iPhone-odon, akkor megeshet, hogy a szöveged üzeneteid az új Android készüléked helyett a régi iPhone-odra fognak megérkezni.

iMessage kikapcsolása

  1. Menj a Beállításokba
  2. Válaszd az Üzenetek menüpontot
  3. Kattints az iMessage kikapcsolása lehetőségre

E-mail, kontaktok, naptári adatok átvitele

Amíg az iOS könnyedén engedélyezi az Androidról származó adatok Gmail-ről és Google Naptárról való áttöltését, addig az Android megkívánja az iCloudról való manuális áttöltést, esetleg egy külső app használatát, mint például a Microsoft Outlook.

Az Androiddal történő e-mail fiók-regisztráláshoz menj a Beállítások menübe, majd válaszd ki a Fiók hozzáadása lehetőséget. Itt válaszd ki a Google-t vagy bármely más e-mail fiókot, beleértve az iCloudot.

A naptárad adatait is egy külső alkalmazással tudod a legegyszerűben megoldani. A Google segít az áttöltési folyamat különféle lépéseiben, de ez egy egész bonyolult művelet, így mi inkább a Copy My Datát ajánljuk.

Fotók, videók, zenék átvitele

A képeket és videókat egyaránt áttöltheted a Copy My Datával vagy a Google Fotók használatával. Ha az utóbbi megoldást választod, szükséged lesz az iOS app letöltése az iPhone-odra, hogy onnan tölthesd fel a fájlokat a Google-felhőbe (Beállítások > Biztonsági mentés és szinkronizálás).

Ha kész vagy a feltöltéssel, minden fotódat megtalálhatod a Google Képek alkalmazáson belül az Android telefonodon is.

Hogyha az iPhone-on tárolt zenéidet töltenéd át Android telefonra, a Google Zene alkalmazást kell letöltened., a Music Manager app használatával karöltve. Ezek használatával áthelyezhető a zene iPhone és Android telefon között is.

Ha nem megy, segítünk neked!

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Ahogy a cikkben olvashattad, minden adat és alkalmazás átmásolható az Android és iPhone telefonok között, csak némelyik folyamat kissé bonyolultabb a többinél.

És ki segít neked, ha elakadtál?

Ha a cikkben leírt folyamatok bármelyikében segítségre lenne szükséged, nyugodtan gyere be üzletünkbe, kollégáink segítenek mindenben. Ahhoz, hogy elkerüld a sorban állást, foglalj előre időpontot! Ne felejtsd el megosztani a cikket, hogy mások is el tudják intézni az adatmásolást önállóan!