Alkalmazások átvitele másik telefonra – Hogyan vidd át adataid az új telefonodra?

2023.05.04 0 hozzászólás 103911 olvasás
Alkalmazások átvitele másik telefonra – Hogyan vidd át adataid az új telefonodra?

Egy új telefon beüzemelése mindig nagy izgalmakkal jár. Régen sokszor egyesével kellett a névjegyeket is beírni az új telefon memóriájába. Ma már pár perc alatt át tudod menteni az összes adatot egyik telefonról a másikra. Megmutatjuk, hogyan a legegyszerűbb az adatok átvitele.

A legtöbb szaküzlet – még az Apple boltok is – segítenek neked az adatok és alkalmazások átmentésében, de ha te magad szeretnéd intézni a dolgot, akkor ebben a cikkben minden fontos információt megkapsz ehhez.

A módszer különbözik Android telefonok illetve iPhone-ok esetében, így mindkettő esetre mutatunk megoldást.

Még mielőtt belekezdenél, érdemes eldöntened, hogy vezeték nélküli kapcsolatot használsz az adatátvitelhez vagy inkább a hagyományos, megbízható kábellel történő adatmentésre szavazol.

Amennyiben az utóbbit választod, úgy iPhone készülékekhez egy jól működő USB-lightning kábelre lesz szükséged, Android eszközökhöz pedig a hagyományosnak mondható USB adatkábelek szükségesek.

ELROMLOTT?
MEGJAVÍTJUK!

Tovább a javításhoz

Adatok átvitele Androidról Androidra

A Google felhő alapú szolgáltatásainak hála az alkalmazásaid és a fájljaid új telefonra való átültetése pofonegyszerű feladat.

A nagyobb Android-gyártó cégek sokszor gondoskodnak arról, hogy adatáthelyező eszközökkel szereljék fel a telefonokat, például a Samsung ezért hozta létre a Smart Switch alkalmazást, de ilyen célból született meg a Motorola saját Migrate alkalmazása is.

Android logó egy telefonnal

(kép forrása: unsplash.com)

Az Android rendszerben két adatáttöltő eszköz található, az egyika Tap&Go, a másik a Get Your Apps&Data. Mindkét opció használata során pillanatok alatt áttöltődnek a szükséges adatok az új készülékre.

Adatátvitel Androidról Androidra NFC segítségével (Tap&Go)

Az NFC egy olyan technológia, amely nek segítségével gyorsan és biztonságosan lehet adatokat átvinni egyik elektronikai eszközről a másikra.  A két eszközt csak egymás mellé kell rakni és – mivel nem igényel azonosítást – az adatátvitel azonnal meg is történik.

Legelterjedtebb felhasználási módja a mobiltelefonos fizetés, amelyet egyre többen használnak.

Használhatod azonban arra is, hogy a régi Androidos telefonodról átmásolj adatokat az új készülékre.

Az NFC-vel való adatátvitelhez csak aktiválnod kell a mindkét készüléken ezt a funkciót, majd a két eszközt egymáshoz kell érintened.

NFC bekapcsolása Androidon

  1. Menj a Beállításokba
  2. Válaszd a Vezeték nélküli és mobilhálózatok menüt
  3. Pipáld ki az NFC lehetőséget
  4. Kapcsold be ugyanitt az Android Beamet is

Ezután a régi és az új telefont a hátlapjuknál össze kell érinteni, és meg is kezdődik az adatátvitel. Az új készüléken természetesen jóvá kell hagynod az adatok érkezését.

NFC fizetés okostelefonnal

(kép forrása: unsplash.com)

Adatok átvitele Google fiók segítségével (Get Your Apps & Data)

Ha a régi telefonban nincs NFC chip, akkor is van lehetőség adatokat és fájlokat átvinni egyik Androidos telefonról a másikra.

A Google fiók segítségével is megteheted ezt, hiszen az új készülékre le tudod tölteni a Google fiókodban található biztonsági mentést, amit még az előző telefonoddal készítettél.

Ezt a következőképp nézheted meg: Beállítások > Személyes > Biztonsági mentés & visszaállítás. Bizonyosodj meg arról, hogy engedélyezve van-e a telefonon a Biztonsági mentés funkció.

A szinkronizálást illetően lépj be a Beállítások > Adathasználat menüpontba és kattints a menüt jelölő három pontra a kijelző jobb felső oldalán, majd ellenőrizd, hogy be van-e kapcsolva az Adatok automatikus szinkronizálása.

Google logó elhomályosítva

(kép forrása: unsplash.com)

Ha rendelkezel biztonsági mentéssel, válaszd ki ezt a lehetőséget az új telefonodon.

Kapsz egy listát azokról az appokról, amik a régebbi készülékeden vannak. Innen válogathatsz, hogy melyiket akarod átvinni az új készülékre és melyiket nem.

Minden alkalmazást át lehet így vinni az új készülékre?

Van néhány alkalmazás, ami nem támogatja a szinkronizálást, így ezeket nem is fogod megtalálni a listában, de gond nélkül letöltheted őket újra a Google Play Áruházból.  

Képek, fájlok átvitele Androidról Androidra

Míg a fenti tanácsok tökéletes megoldást nyújtanak az alkalmazásaid és adataid áthelyezésére, a telefonon tárolt képek, videók és egyéb fájlok áttöltését nem fogják megoldani.

Ennek a megoldására a legjobb módszer a Google Drive használata, amellyel feltöltheted a fontos adatokat, képeket és fájlokat egy felhőbe, majd az új telefonodra egyszerűen le tudod tölteni azokat.

Két Androidos telefon egymás mellett

Hogy ilyen módon mentsd a képeid, menj a Google Beállítások > Google Fotók biztonsági mentése menüponthoz és engedélyezd azt. Arra érdemes odafigyelned, hogy a videófeltöltés esetében, ha magas minőségű fájlként szeretnéd menteni őket, van maximum határ a videók hosszát tekintve.

Ha már mindent feltöltöttél, csak annyi maradt hátra, hogy letöltsd a Google Drive alkalmazást az új telefonodra. Minden, amit feltöltöttél az előző készülékedről, elérhető lesz számodra az összes általad birtokolt készülékről.

Adatok átvitele iPhone-ról iPhone-ra

Az Apple még az Androidos gyártóknál is egyszerűbb megoldást biztosít arra, hogy egy régi iPhone-ról egy új iPhone-ra tudd átvinni az adatokat.

Ehhez a saját felhő szolgáltatást, az iCloudot tudod igénybe venni.

Mielőtt belekezdenél a műveletbe az új iPhone-odon, ellenőrizd, hogy van-e friss iCloud biztonsági mentés az eddig használt készülékeden.

Adatátvitel iCloud biztonsági mentéssel és Wi-Fi-vel

Ehhez menj a Beállítások > iCloud > Biztonsági mentés menüpontba. Ha a biztonsági mentés kissé elavult, könnyedén frissítheted a „Biztonsági mentés most/Back Up Now” opcióra kattintva.

Miután elkészült a biztonsági mentés, kiveheted a SIM-kártyát a régi iPhone-ból sé átrakhatod az új iPhone-ba.

Csatlakoztasd mindkét telefont ugyanarra a Wi-Fi hálózatra. Miután az új készülék bekapcsolt, hajtsd végre a képernyőn megjelenő utasításokat.

Ezután megkezdődik az adatok új telefonra való átmásolása. Ez néhány percet vesz igénybe.

Korábban írtunk cikket több módról is, amellyel készíthetsz biztonsági mentést az iPhone-ról iCloud nélkül. Érdemes lehet ezekkel a módszerekkel is megismerkedni.

Két iPhone egymásra helyezve

Adatok átvitele Androidról iPhone-ra

Az Androidról Apple iPhone-ra váltás lényegében ugyanolyan egyszerű, mint az előbb leírt költöztetés az egyik iPhone-ról a másik iPhone-ra.

Ez annak köszönhető, hogy az Apple elkezdett Android appok gyártásával is foglalkozni. Az iOS 9 óta van lehetőség az Androidról Apple való adatmásolásra az Apple Move to iOS alkalmazásával.

A Move to iOS-ben az a legjobb, hogy érzékeli, hogy milyen alkalmazások vannak telepítve az Androidos telefonra, és az adatmásolás közben telepíti az iPhone-ra ezeknek az applikációknak az iOS verzióját.

Az alkalmazásról még több információt találsz az Apple Switch to iPhone oldalán, letölteni pedig a Google Play áruházból tudod az appot. A telepítés után a Move to iOS áttölti az iPhone-odra a naptáraid, a kapcsolataid, az e-mail fiókod adataid, a régebbi üzeneteket, a képeket, a videókat és még a könyvjelzőket is.   

Ha azonban a Google Drive alkalmazást részesíted előnyben, nincs sok értelme annak, hogy ilyen módon töltsd át a fájljaid az új telefonra. A Google Drive, a Google Képek és a Google Naptár ugyanezeket a dolgokat fogja elintézni neked.

Vannak azonban olyan dolgok, amiket a Google nem tud áttölteni, ilyen például a szöveges üzeneteid előzménye, és a helyben tárolt médiafájlok. Ebben az esetben a Move to iOS használata a legegyszerűbb megoldás.

Zenék átvitele Androidról iPhone-ra

Hogyha minden zenei fájlod a Google felhőben van tárolva, akkor a legjobb megoldás az ha letöltöd a  Google Zene alkalmazást az iOS-re is. Egyszerűen csak töltsd le és a bejelentkezés után teljes hozzáférésed van a zenetáradhoz.

De mi van akkor, ha a zenéket a telefonodon tárolod?

Ha a kedvenc zenéidet a telefonon tároltad eddig, akkor szükséged lesz egy asztali számítógépre vagy laptopra, amelyre telepítve van az iTunes.

Csatlakoztasd az Android készüléked a gépre, importáld a zenéidet az iTunes rendszerébe, majd szinkronizáld az fájljaid az új iPhone készülékeddel.

Applikációk átvitele Android telefonról iPhone-ra

A Move to iOS alkalmazásnak hála az ingyenes Android applikációk összes iOS megfelelője hozzáadható az iTunes Kívánságlistához. Ezt a listát a következőképp találhatod meg:

Kattints a menüre a kijelző jobb felső oldalán, amikor megnyitod az App Store alkalmazást. Innen ki tudod választani a letölteni kívánt applikációkat. A fizetős Android alkalmazások esetében ismét fizetned kell a letöltéskor.

Adatok átvitele iPhone-ról Androidra

Az Apple ugyan támogatja az Android telefonról iPhone-ra való könnyű adatátvitelt, visszafelé azonban kissé bonyolultabb a dolog.

A Google-nek nincs olyan automatizált adatáttöltő programja, mint amilyen az Apple Move to iOS alkalmazása, de ha a te készüléked egy nagyobb Android készüléket gyártó cégtől származik, mint a Samsung vagy a Motorola, akkor valószínű, hogy a cég fejlesztett ki appot külön erre a célra.

A már korábban említett Samsunghoz tartozó Smart Switch például képes arra, hogy megtalálja az iOS programok Android megfelelőjét és segít ezeknek a letöltésében.

Ha viszont a telefonod gyártója nem készült ilyen alkalmazással, akkor minden adatodat manuálisan kell átvinni az Android készülékedre. Ebben az esetben a számodra fontos adatok átvitelére használhatod a Google Play Áruházat.

Egy új iPhone az asztalon

(kép forrása: unsplash.com)

Az iMessage letiltása nagyon fontos!

Ha nem tiltod le az iMessage alkalmazást az iPhone-odon, akkor megeshet, hogy a szöveged üzeneteid az új Android készüléked helyett a régi iPhone-odra fognak megérkezni.

iMessage kikapcsolása

  1. Menj a Beállításokba
  2. Válaszd az Üzenetek menüpontot
  3. Kattints az iMessage kikapcsolása lehetőségre

E-mail, kontaktok, naptári adatok átvitele

Amíg az iOS könnyedén engedélyezi az Androidról származó adatok Gmail-ről és Google Naptárról való áttöltését, addig az Android megkívánja az iCloudról való manuális áttöltést, esetleg egy külső app használatát, mint például a Microsoft Outlook.

Az Androiddal történő e-mail fiók-regisztráláshoz menj a Beállítások menübe, majd válaszd ki a Fiók hozzáadása lehetőséget. Itt válaszd ki a Google-t vagy bármely más e-mail fiókot, beleértve az iCloudot.

A naptárad adatait is egy külső alkalmazással tudod a legegyszerűben megoldani. A Google segít az áttöltési folyamat különféle lépéseiben, de ez egy egész bonyolult művelet, így mi inkább a Copy My Datát ajánljuk.

Fotók, videók, zenék átvitele

A képeket és videókat egyaránt áttöltheted a Copy My Datával vagy a Google Fotók használatával. Ha az utóbbi megoldást választod, szükséged lesz az iOS app letöltése az iPhone-odra, hogy onnan tölthesd fel a fájlokat a Google-felhőbe (Beállítások > Biztonsági mentés és szinkronizálás).

Ha kész vagy a feltöltéssel, minden fotódat megtalálhatod a Google Képek alkalmazáson belül az Android telefonodon is.

Hogyha az iPhone-on tárolt zenéidet töltenéd át Android telefonra, a Google Zene alkalmazást kell letöltened., a Music Manager app használatával karöltve. Ezek használatával áthelyezhető a zene iPhone és Android telefon között is.

Ha nem megy, segítünk neked!

Ahogy a cikkben olvashattad, minden adat és alkalmazás átmásolható az Android és iPhone telefonok között, csak némelyik folyamat kissé bonyolultabb a többinél.

ELROMLOTT?
MEGJAVÍTJUK!

Tovább a javításhoz

És ki segít neked, ha elakadtál?

Ha a cikkben leírt folyamatok bármelyikében segítségre lenne szükséged, nyugodtan gyere be üzletünkbe, kollégáink segítenek mindenben. Ahhoz, hogy elkerüld a sorban állást, foglalj előre időpontot! Ne felejtsd el megosztani a cikket, hogy mások is el tudják intézni az adatmásolást önállóan!