Új telefon, megszokott appok – Hogyan költöztesd át a jól megszokott tartalmaid az új telefonodra?

Új telefon, megszokott appok – Hogyan költöztesd át a jól megszokott tartalmaid az új telefonodra?

Szóval beszereztél egy új telefont, és lázasan készülődsz a testreszabásra. Remek! Hogyha gondjaid támadnak a régi alkalmazásaid és adataid új telefonodra történő átvitelével, ne ijedj meg! Ezt a cikket azért írtuk, hogy segítsünk neked megoldani az összes témával kapcsolatos problémát.

A legtöbb szaküzlet (még az Apple boltok is) segítenek neked végigmenni ezen a folyamaton, ha arról van szó, de ha mégis úgy érzed, hogy inkább a saját kezedbe vennéd az ügyet, csak kövesd az alább olvasható utasításokat. Az utasítások attól függően különbözhetnek, hogy Android vagy iOS rendszerrel bír-e a telefonod, ezért a cikkben minden variáció bemutatásra kerül.

Még mielőtt belekezdenél, érdemes eldöntened, hogy vezeték nélküli kapcsolatot használsz az adatátvitelhez vagy inkább a hagyományos, megbízható kábellel történő adatmentésre szavazol. Amennyiben az utóbbit választod, úgy iPhone készülékekhez egy jól működő USB-lightning kábelre lesz szükséged - iPhone 4s készülékhez 30 pines adatkábelre, - Android eszközökhöz pedig a hagyományosnak mondható USB adatkábelek szükségesek.

Adatok Androidról Androidra

A Google felhőalapú szolgáltatásainak hála az alkalmazásaid és a fájljaid új telefonra való átültetése pofonegyszerű feladat, pláne ha Android 5.0 Lollipoppal rendelkezel.

A nagyobb Android-gyártó cégek sokszor gondoskodnak arról, hogy adatáthelyező eszközökkel szereljék fel a telefonokat, például a Samsung ezért hozta létre a Smart Switch alkalmazást, de ilyen célból született meg a Motorola saját Migrate alkalmazása is.

A Lollipopban két új adatáttöltő eszköz található, az egyika Tap&Go, a másik a Get Your Apps&Data. Mindkét opció használata során pillanatok alatt áttöltődnek a szükséges adatok a kiválasztott készülékre.

Tap&Go

Ez egy NFC-technológián (rövid hatótávú kommunikáción) alapuló megoldás, ami hozzásegít ahhoz, hogy adatot vigyél át az új telefonodra az előző készülékedről. Ha a Tap&Go-t választod adatáttöltésre, nincs más dolgod, mint feloldani az új telefonod és bekapcsolni az NFC-t.

Nyomj rá egyszerre a 2 telefonra és egyből meg fog jelenni egy adatátvivő port a régi telefond kijelzőjén. Ha az „Oké”-ra kattintasz, elindul az adatátvitel. Mihelyst vége a műveletnek, az új készülékeden meg fog jelenni egy üzenet.

Get Your Apps & Data

Ha a régi telefonodon nincs NFC, hagyd a Tap&Go-t és válaszd ezt a lehetőséget. Ha van rögzített elsődleges Google fiókod, valószínűleg ajánlani fogja a Google, hogy áttöltsd az új készülékedre a régebbi telefonodon található fájlokat és adatokat.

Ha nem kaptál ilyen felajánlást, érdemes leellenőrizni, hogy biztosan szinkronizálva van az eddig használt telefonod a Google felhőalapú szolgáltatásaival. Ezt a következőképp nézheted meg: Beállítások > Személyes > Biztonsági mentés & visszaállítás. Bizonyosodj meg arról, hogy engedélyezve van-e a telefonodon a Biztonsági mentés funkció.

A szinkronizálást illetően lépj be a Beállítások > Adathasználat menüpontba és kattints a menüt jelölő három pontra a kijelző jobbfelső oldalán, majd ellenőrizd, hogy be van-e kapcsolva az Adatok automatikus szinkronizálása.

Ha rendelkezel biztonsági mentéssel, válaszd ki ezt a lehetőséget az új telefonodon, ha ez megtörtént, kapsz egy listát azokról az appokról, amik a régebbi készülékeden vannak. Innen válogathatsz, hogy melyiket akarod áttenni az új készülékre és melyiket nem. Van néhány alkalmazás, ami nem támogatja a szinkronizálást, ezeket így nem is fogod megtalálni a listában, de gond nélkül letöltheted őket újra a Play Áruházból.     

google-android

Képek, fájlok, stb.

Míg a fenti tanácsok tökéletes megoldást nyújtanak az alkalmazásaid és adataid áthelyezésére, a telefonon tárolt képek, videók és egyéb fájlok áttöltését nem fogják megoldani. Ennek a megoldására ajánl a Google olyan szolgáltatásokat, mint a Google Képek vagy a Google Drive, ezekkel a programokkal ugyanis a „felhőbe” küldheted a telefonodon tárolt fájljaid.

Hogy ilyen módon mentsd a képeid, menj a Google Beállítások > Google Fotók biztonsági mentése menüponthoz és engedélyezd azt. Arra érdemes odafigyelned, hogy a videófeltöltés esetében, ha magas minőségű fájlként szeretnéd menteni őket, van maximum határ a videók hosszát tekintve.

Más fájlok biztonsági mentésére ott van a Google Drive alkalmazása. Először is lépj be a Google Drive-ba, kattints a jobbalsó sarokban található „+” gombra, majd a „Feltöltés”-re. Ezután ki tudod választani, hogy mely fájlokat akarod feltölteni, mindezt egy egyszerű fájlkereső funkció segítségével teheted.

Ha már mindent feltöltöttél, csak annyi maradt hátra, hogy működésbe hozd a Google Fotók és a Google Drive alkalmazást a vadiúj telefonodon. Minden, amit feltöltöttél az előző készülékedről, elérhető lesz számodra az összes általad birtokolt készülékről. Üdv a felhőben!

A megszokott adataid átvitele iPhone-ról iPhone-ra

Ha iPhone 6 vagy 6 Plusra váltottál, az adatáttöltés igencsak egyszerű folyamat lesz, köszönhető ez az iCloudnak.

Mielőtt belekezdenél a műveletbe az új iPhone-odon, ellenőrizd, hogy van-e friss iCloud biztonsági mentés az eddig használt készülékeden. Ehhez menj a Beállítások > iCloud > Biztonsági mentés menüpontba. Ha a biztonsági mentés kissé elavult, könnyedén frissítheted a „Biztonsági mentés most/Back Up Now” opcióra kattintva.

Mindezek után folytathatod a műveletet az új iPhone-odon. Miután beléptél az iCloud fiókod információs menüjébe, a program felajánlja neked, hogy a felhőbe mentett fájlok közül töltsd át a tartalmakat. Válaszd ki ezt a lehetőséget és bizonyosodj meg arról, hogy a megfelelő fájlokat viszed át a régebbi készülékedről. Voilá! Az új iPhone-od a jól megszokott telefonod fájljaival lett felszerelve!

iphoneok

Adatok másolása Androidról iPhone-ra

Ráuntál az Androidra és iOS-re váltanál? Ez annyira nem is lesz bonyolult, főleg, hogy az Apple elkezdett Android appok gyártásával is foglalkozni. Az iOS 9-cel megérkezett az Apple új Move to iOS (Költözz át iOS-re!) alkalmazása, aminek segítségével az Android készülékeden található tartalmak átvándorolnak az iPhone-odra és telepítik az eddig használt Android appjaid iOS verzióját a készülékedre.

Az alkalmazásról még több információt találsz az Apple Switch to iPhone oldalán, letölteni pedig a Google Play áruházból tudod az appot. A telepítés után a Move to iOS áttölti az iPhone-odra a naptáraid, a kapcsolataid, az e-mail fiókod adataid, a régebbi üzeneteket, a képeket, a videókat és még a könyvjelzőket is.      

Hogyha azonban előnyben részesíted a Google felhőszolgáltatásait, nincs sok értelme annak, hogy ilyen módon töltsd át a fájljaid. A Google Drive, a Google Képek és a Google Naptár ugyanezeket a dolgokat fogja elintézni neked. Vannak azonban olyan dolgok, amiket a Google nem tud áttölteni, ilyen például a szöveges üzeneteid előzménye, és a helyben tárolt médiafájlok. Ebben az esetben a Move to iOS használata a legegyszerűbb megoldás.

Zene

Hogyha minden zenefájlod a Google felhőjében van tárolva, akkor a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha letöltenéd a Google Zene alkalmazást az iOS-re is. Egyszerűen csak töltsd le. és a bejelentkezés után teljes hozzáférésed van a zenetáradhoz.

Hogyha minden zenédet a telefonon tároltad eddig, és onnan szeretnéd áttölteni a zenefájlokat az új iPhone-odra, akkor szükséges lesz a számítógépedről használnod az iTunes alkalmazást. Csatlakoztasd az Android készüléked a gépedre, importáld a zenéidet az iTunes rendszerébe, majd szinkronizáld az fájljaid az új iPhone készülékeddel.

Applikációk

A Move to iOS alkalmazásnak hála az ingyenes Android applikációk összes iOS megfelelője hozzáadható az iTunes Kívánságlistádhoz. Ezt a listát a következőképp találhatod meg: Kattints a menüre a kijelző jobbfelső oldalán, amikor megnyitod az App Store alkalmazást. Innen ki tudod választani a letölteni kívánt applikációkat. Sajnos a fizetős Android alkalmazások esetében ismét fizetned kell a letöltéskor.

Adatáttöltés iPhone-ról Androidra

Hogyha az előbb leírt helyzet ellenkezője áll fent, azaz te pont az iPhone-ra untál rá és ki szeretnéd próbálni az Android szolgáltatásait, akkor fel kell készülnöd egy aprólékos procedúrára.

A Google-nek nincs olyan automatizált adatáttöltő programja, mint amilyen az Apple Move to iOS alkalmazása, de ha a te készüléked egy nagyobb Android készüléket gyártó cégtől származik, mint a Samsung vagy a Motorola, akkor valószínű, hogy a cég fejlesztett ki appot külön erre a célra.

A már korábban említett Samsunghoz tartozó Smart Switch például képes arra, hogy megtalálja az iOS programok Android megfelelőjét és segít ezeknek a letöltésében. Azonban a telefonod gyártója nem készült ilyen alkalmazással, akkor minden adatodat manuálisan kell átvinned az Android készülékedre.

Az iMessage letiltása

Ez egy nagyon fontos pont! Ha nem tiltod le az iMessage alkalmazást az iPhone-odon, akkor megeshet, hogy a szöveged üzeneteid az új Android készüléked helyett a régi iPhone-odra fognak megérkezni.

Az iMessage letiltásához a következőt kell tenned: Beállítások > Üzenetek > iMessage kikapcsolása. Az Apple továbbá javasolja a FaceTime tiltását is. Amennyiben a váltást véglegesnek tekinted, le is regisztrálhatod a telefonszámod az iMessage-ről.

Email, kontaktok, naptár

Amíg az iOS könnyedén engedélyezi az Androidról származó adatok Gmail-ről és Google Naptárról való áttöltését, addig az Android megkívánja az iCloudról való manuális áttöltést, esetleg egy külső app használatát, mint például a Microsoft Outlook.

Az Androiddal történő e-mail fiók-regisztráláshoz menj a Beállítások menübe, majd válaszd ki a Fiók hozzáadása lehetőséget. Itt válaszd ki a Google-t vagy bármely más e-mail fiókot, beleértve az iCloudot.

Ahhoz, hogy a naptárakat áttöltsd, szükséged lesz külső appokra. A Google segít az áttöltési folyamat különféle lépéseiben, de ez egy egész bonyolult művelet, így mi inkább a Copy My Datát ajánljuk.

Fotók, videók, zene

A képeket és videókat egyaránt áttöltheted a Copy My Datával vagy a Google Fotók használatával. Ha az utóbbi megoldást választod, szükséged lesz az iOS app letöltése az iPhone-odra, hogy onnan tölthesd fel a fájlokat a Google-felhőbe (Beállítások > Biztonsági mentés és szinkronizálás). Ha kész vagy a feltöltéssel, minden fotódat megtalálhatod a Google Képek alkalmazáson belül az Android telefonodon is.

Hogyha az iPhone-zenéidet töltenéd át Androidra, a Google Zene  letöltését kell eszközölnöd, a Music Manager app használatával karöltve, vagy várd ki, amíg meg nem jelenik az Apple Music for Android, ami már ebben az évben várható lesz.

Android tippek, trükkök
Megosztás: