Új telefont kaptam. Mi a teendő?

2022.06.10 0 hozzászólás 5909 olvasás
Új telefont kaptam. Mi a teendő?

Új telefont kapni – vagy akár venni – mindig nagyon izgalmas dolog, különösen akkor ha egy teljesen új típusról van szó. Fel kell fedezni, be kell állítani a dolgokat úgy, hogy a lehető legtesthezállóbb legyen. De ennyi az egész?

Egy új telefon beüzemelése során számos olyan teendő is akad, amelyet sokan nem hajtanak végre. Ebben a cikkben összeszedünk minden olyan lépést, amin érdemes végigmenni egy új telefon esetében, hogy az a lehető legjobban működjön a későbbiekben.

Ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá az új telefonod beállításához, vagy akár szeretnéd tudni a lehető legtöbbet a témában, akkor ebben a cikkben hasznos információkat találsz, érdemes tehát végigolvasni.

1. Adatok és alkalmazások átvitele az új telefonra

Az első és egyben legfontosabb dolog az, hogy a korábban használt telefonról hogyan vidd át az adatokat és minden hasznos információt az új készülékre?

Természetesen ennek számtalan módja van, ráadásul az is befolyásolhatja ezt, hogy milyen operációs rendszert használ a régi és az új telefonod. Ha például mindkét telefon Android operációs rendszert használ, akkor lényegében egy SD-kártyával meg tudod oldani minden, számodra hasznos információ átvitelét.

Két Androidos telefon között NFC segítségével is átviheted az adatokat, de a legtöbb felhő alapú szolgáltatással is megteheted ezt, mint például a Google Drive.

Applikációk egy okostelefonon

(kép forrása: unsplash.com)

De mi van akkor ha például Androidos telefonról Apple iPhone-ra váltasz vagy éppen fordítva?

Természetesen erre is vannak megoldások, bár ezek valamivel bonyolultabbak, mint két azonos rendszerrel működő telefont esetében. Ebben a cikkünkben részletesen bemutatjuk, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésedre két különböző operációs rendszer között átvinni az adatokat.

2. Aktiváld az új telefont

Sokan úgy gondolják, hogy az új okostelefon beüzemelése a világ legegyszerűbb dolga, mindent tudnak már amit ebben a témában tudni lehet, így a dobozból kivéve azonnal fogják, belerakják a SIM-kártyájukat és már kapcsolják is be a készüléket.

De tényleg ennyire egyszerű a dolog?

Azt nem állítom, hogy nehéz dolog új telefont beüzemelni, de mindenképp érdemes odafigyelni pár dologra.

1. SIM-kártya behelyezése az új telefonba

A SIM-kártya behelyezése – bár nem tűnik komoly feladatnak – nagy odafigyelést igényel. Az új készülékbe való behelyezés előtt győződj meg arról, hogy nem sérült-e a kártya, és tisztítsd meg egy tiszta, száraz ronggyal.

A SIM behelyezése minden telefon esetében egyedi módon történhet, így az új készülék használati útmutatójában leírt módon tedd be az új telefonba a SIM-kártyát.

SIM-kártya behelyezése

(kép forrása: unsplash.com)

2. Teljesen fel kell tölteni az új akkumulátort?

Ez egy gyakran visszatérő téma új telefonok esetében, és sajnos a válasz nem annyira egyértelmű, mint gondolnád.

Az első Li-ion akkumulátorok esetében valóban az volt az előírt eljárás, hogy az első töltés alkalmával teljesen fel kellett tölteni az akkumulátort, majd teljesen lemeríteni.

Ma már azonban nincs erről szó. A modern okostelefon akkumulátorok azt ,,szeretik a legjobban”, ha 20-80% közötti töltöttségi szinten vannak. Ennek fényében elég 80%-ra feltölteni az új telefont is, és nyugodtan be lehet üzemelni utána.

Akkumulátorok különböző töltöttségi szinten

(kép forrása: newatlas.com)

3. A használati útmutató valóban fontos!

Szeretném mégegyszer hangsúlyozni, hogy a telefonok mellé nem véletlenül ad a gyártó egy használati útmutatót.

Ez kifejezetten a beüzemelés esetén fontos, de a későbbi használat tekintetében is hasznos információkat találhatsz benne, így mindenképpen olvasd végig. Különösen akkor lesz ez fontos, ha valamilyen problémába ütközöl és vissza kell vinned a telefont. Ha te mindent a leírtak alapján csinálsz, akkor sanszos, hogy a készülékkel van a baj.

3. Gondoskodj az új telefon védelméről!

A védelem természetesen nem csak a külső sérülésektől való védelmet jelenti, hanem a telefon szoftveres védelmét is.

1. Telefontok és üvegfólia kiválasztása

A legutóbbi telefonom megvásárlása esetén hamarabb volt meg az új telefontok és a kijelzővédő fólia, mint maga a készülék. Ennyire fontos számomra a védelem.

Legyen szó akármilyen erős kijelzőről, mondjon bármit is a gyártó a kijelző vagy a telefon törhetetlenségéről, én nem vagyok hajlandó tok és fólia nélkül használni a telefont, így ezeket a telefon beüzemelése előtt felhelyezem a készülékre.

És hogy milyen telefontokot használj az új készülékeden? Erre is megadjuk a választ a legjobb telefontok megtalálásáról írt cikkünkben.

2. Erős jelszavak és PIN-kód használata

Az új telefon bekapcsolása során be kell állítani egy PIN-kódot és majd a képernyő feloldására is egy jelkódot vagy itt is egy számkódot. Az új okostelefonok legtöbb esetben már rendelkeznek ujjlenyomat-olvasóval, így ez is lehet egy módja a hitelesítésnek, ami talán a legbiztonságosabbnak is tekinthető.

Jelkód és PIN-kód kiválasztásánál kerüljük a dátumok – főleg a saját születési évünk– beállítását, hiszen ezek a könnyebben kitalálható számok közé tartoznak. (Ha például ellopják a telefonodat a táskádból, a tolvaj könnyen kitalálhatja a születési évszámod, hiszen látott téged. Különösen akkor van könnyű dolga, ha a pénztárcádat is ellopta benne az irataiddal…)

Lezárt kijelző

(kép forrása: unsplash.com)

Arról természetesen ne is beszéljünk, hogy kód vagy ujjlenyomat nélkül legyen feloldható a képernyő. Ez olyan szintű felelőtlenség, amit nem is akarok feltételezni senkiről. A képernyőzár – bár általános dolgonak tekinthető – az egyik legfontosabb védelmi vonal az illetéktelen behatolókkal szemben.

4. Applikációk letöltése új telefonra

És hogy mivel folytatom az új telefon beüzemelését a biztonsági beállítások után?

Letöltöm azokat az applikációkat, amelyekre a mindennapokban szükségem van. De honnan tudod letölteni az alkalmazásokat a telefonodra?

  • Apple iPhone esetében erre a legjobb hely az App Store, ahol minden, iPhone-ra fejlesztett applikáció és játék megtalálható.
  • Androidos készülékek esetében a legjobb letöltő hely még mindig a Google Play Áruház, ami a legnagyobb és legmegbízhatóbb adatbázis, ahonnan Androidos alkalmazásokat tölthetünk le.

Ha például offline navigációs appot szeretnél letölteni az új telefonodra, akkor ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb ilyen alkalmazásokat, amik hasznodra lehetnek túrázás vagy utazás során.

5. Aktiváld az e-mail fiókodat az új telefonon

Az új készüléken jelentkezz be az e-mail fiókodba, hogy a telefonodról is kezelni tudd a levelezésedet.

Bár minden operációs rendszerben van beépített levelezési applikáció, én a Google Gmail applikációját használom, hiszen ebben egyszerűen és átláthatóan lehet kezelni az elektronikus levelezést.

A Gmail applikáció elérhető természetesen Androidra és iPhone-ra is, és az előző fejezetben említett helyekről tudod letölteni azt az új telefonodra.

E-mail app logója

(kép forrása: unsplash.com)

6. Mobil adatforgalom beállítása

Az adatforgalom beállításával természetesen csak annak kell foglalkoznia, aki nem rendelkezik korlátlan mobilinternet-előfizetéssel. Ha neked korlátlan mennyiségű adatforgalom áll a rendelkezésedre, akkor igazából nem kell arra figyelned, hogy az egyes applikációk mennyit fogyasztanak.

És akinek nincs korlátlan adatforgalma? Az mit tegyen?

Új okostelefon esetében is érdemes beállítani azt, hogy mely applikációk használhassák a mobilinternetet. Ha korlátozott adatforgalmad van, akkor nem érdemes például YouTube-videókat nézni, hiszen nagyon hamar el fog fogyni az adatforgalmad.

Mobil adatforgalom beállítása iPhone-on

  1. Menj a Beállításokba
  2. Válaszd a Mobilhálózat menüpontot
  3. Görgess le és jelöld be azokat az appokat, amiket szeretnél mobilnettel használni

Adatforgalom limitálása iOS-ben

Mobil adatforgalom beállítása Androidos telefonon

  1. Menj a Beállításokba
  2. Válaszd a Adathasználat menüpontot
  3. Menj az Adatkapcsolat a háttérben lehetőségre
  4. Itt egyesével ki tudod kapcsolni az applikációkat, hogy ne használják a mobilinternetet

Adathasználat korlátozás Androidban

7.  Csatlakoztasd a Bluetooth eszközeidet

Az új telefonhoz érdemes csatlakoztatni a gyakran használt Bluetooth-eszközeidet, hiszen így azonnal tudod őket használni is.

De milyen Bluetooth-eszközöket csatlakoztass az új telefonodhoz?

Ha használsz vezeték nélküli fülhallgatót, akkor azt mindenképpen érdemes megjegyeztetni az új telefonoddal, hiszen azt minden bizonnyal gyakran használod.

Ha otthon is rá szoktál csatlakozni mondjuk egy Bluetooth-hangfalra, akkor azt is érdemes lehet párosítani az új telefonnal.

De hogyan tudod ezt megtenni?

Bluetooth-eszköz párosítása iPhone-nal

  1. Kapcsold be a fülhallgatót
  2. Menj a Beállításokba az iOS-ben
  3. Válaszd a Bluetooth menüt
  4. Kapcsold be a Bluetooth-t
  5. Párosítsd a telefont a fülhallgatóval

Bluetooth eszköz csatlakoztatása iOS-ben

Bluetooth-eszköz párosítása Android telefonnal

  1. Kapcsold be a fülhallgatót
  2. Menj a Beállításokba
  3. Válaszd a Kapcsolatok menüt
  4. Kapcsold be a Bluetooth-t
  5. Párosítsd a telefont a fülhallgatóval

Bluetooth eszköz csatlakoztatása Androidban

8. Gondoskodj az akkumulátorról

Az új telefon akkumulátora az első bekapcsolástól kezdve pusztulásnak indul. Akármit is teszel, folyamatosan romlani fog az akku állapota, hiszen használatban az akkumulátor folyamatosan veszít a töltéstároló kapacitásából.

Akkor mégis miért gondoskodj róla?

Az akkumulátor élettartama jelentős mértékben befolyásolható, hiszen ha odafigyelsz rá, akár 1-1,5 évvel is kitolhatod az élettartamát.

És hogyan érheted ezt el?

1. Ne tedd ki extrém hőmérsékletnek

Az akkumulátorok egyik legádázabb ellensége a túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet, így mindkettőtől próbáld megóvni az új telefonodat.

Nagy melegben felgyorsulnak az akkuban zajló kémiai folyamatok, és ha túl sokáig van magas hőmérsékletnek kitéve a telefon, akkor fel is púposodhat az akku, ami egy roppant félelmetes látvány és a következményei katasztrófálisak is lehetnek. A telefon túlmelegedése egy gyakori probléma, így érdemes elkerülni ezeket a helyzeteket.

A hideg pedig bizonyítottan rontja az akkumulátor töltéstároló kapacitását, amíg így annak élettartamát rövidíti. Nem hiába merül gyorsabban a telefonod a hidegben.

2. Kövesd a helyes töltési módot

Az új telefon akkujának helyes töltési szinten való tartása nehéz feladat, hiszen nem mindig vagyunk olyan helyzetben, hogy tölteni tudjuk a telefonunkat.

És mi egyáltalán a helyes töltési mód?

Az okostelefonok akkumulátora meghatározott töltési ciklussal rendelkezik, amelyeket ha túllépünk, akkor törvényszerűen elkezd csökkenni az akku kapacitása. Ez egy teljesen normális folyamat, ugyanakkor lassítható.

De nézünk is erről egy videót!

9. Új telefonoknál gyakran előforduló hibák

Az új telefontól természetesen mindenki azt várja, hogy a beüzemelés gördülékenyen megy és azonnal minden tökéletesen működni fog. Ez azonban nem mindig van így.

Számos gyártó készülékei kerültek úgy forgalomba, hogy típushibák voltak megfigyelhetők rajtuk.

Mi is az a típushiba?

Ez azt jelenti, hogy az adott modellnél nagy számban – vagy legalábbis a tűréshatárt meghaladó számban – mutatták ki ugyanazt a hibát. Ilyenkor a gyártó megpróbálja szoftveres frissítésekkel eszközölni a problémát, de ha ez nem működik, akkor sajnos vissza kell hívnia a már forgalomba bocsátott készülékeket.

Mondanom sem kell, ez a felhasználóknak is rossz de igazi fejfájást a gyártónak okoz, hiszen óriási többletmunkát jelent és még a renoméján is csorbát ejthet egy ilyen esemény.

És milyen hibák jöhetnek szóba egy új telefont esetén?

Szenzoros problémák új telefon esetén

Ide tartoznak az olyan meghibásodások, amelyek az új telefon érzékelésre specializálódott alkatrészeit érintik. Ez lehetnek a kamerák, a mikrofonok, vagy akár a gombok vagy az ujjlenyomat-olvasó szenzor.

Ha az új telefonon ezek közül bármelyiket is érzékeled, azonnal vidd vissza a készüléket, hiszen minden bizonnyal gyári hibáról van szó, így ki kell cseréljék vagy garanciálisan szervizelni kell. Ha ajándékba kaptad a telefont, jelezd a problémát annak, akitől kaptad a telefont. Lehet, hogy szükséged lesz rá is az ügyintézésnél.

Szenzorok és egyéb alkatrészek

(kép forrása: unsplash.com)

Hardveres problémák új telefon esetében

Ide azok a meghibásodások tartoznak, amit nem biztos, hogy azonnal észlelni fogsz a telefon beüzemelése után. Ha például a memória vagy a processzor nem működik megfelelően, az nem feltétlen váltja ki azonnal a hatását, lehet hogy csak órák vagy napok múlva válik gyanússá, hogy valami nem stimmel.

Ha az új telefon lassúnak tűnik vagy esetleg ,,önálló életre kél” és ki-be kapcsol magától, akkor minden bizonnyal hardveres eredetű a probléma, ami szintén azonnali orvoslást igényel. Irány vissza az üzletbe.

Szoftveres meghibásodások új telefon esetében

Új telefonok esetében gyakran előfordulnak kisebb problémák, melyek lényegében nem nagy meghibásodások, de azért kellemetlenséget tudnak okozni. Ilyen például az, amikor az új telefon nem mutatja ki a hívószámot, tehát a SIM-kártyán lévő névjegyeket nem ismeri fel az új telefon.

Az is előfordul, hogy az új készülékkel nem tudsz felcsatlakozni egy WiFi-hálózatra vagy nagyon lassú a mobilinternet az új telefonon.

Ezeknek a problémáknak egy része megoldható otthon is, de ha olyan problémába ütközöl, amit inkább szakértői kezekre bíznál, akkor érdemes visszavinni a készüléket.

Te hogyan szoktad beüzemelni az új telefonodat? El szoktad olvasni a használati útmutatót? És hova szoktad vinni a telefont szervizeltetni? Akár hardveres, akár szoftveres problémáról legyen szó, jusson eszedbe a Smart Clinic 2022-ben is. Ha szeretnéd elkedülni a sorbanállást üzletünk előtt – januárban ,,végre” megérkeznek a nagy hidegek – akkor foglalj időpontot hozzánk, ha pedig vidéken élsz, akkor érdemes lehet igénybe venned szervizfutár szolgáltatásunkat.

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.