WWDC 2021: Minden, amit bemutatott az Apple – és minden, amit nem (iPhone, iPad, Mac, Watch és így tovább)

2022.06.10 0 hozzászólás 1053 olvasás
WWDC 2021: Minden, amit bemutatott az Apple – és minden, amit nem (iPhone, iPad, Mac, Watch és így tovább)

Idén is nagy várakozás övezte az Apple éves fejlesztői konferenciáját. Többen nemcsak szoftverekre, hanem új hardverekre is (pl. iPhone, iPad mini) is számítottak. Az ő számításuk sajnos nem jött be, de lássuk, mit kapunk idén az Apple-től szoftverek tekintetében?

Egy korábbi cikkünkben már megírtuk, szerintünk milyen bejelentések várhatók az Apple WWDC 2021 rendezvényén.És most lássuk, bejöttek-e a tippjeink. Mikkel rukkolt elő idén az Apple?

iOS 15

Ha egyetlen képen akarod látni az iPhone operációs rendszerének új frissítéseit, íme.

Képernyőfotó 2021-06-08 - 11.20.39

De menjünk végig az érdekesebbeken egyenként.

Az iOS15 Magyarországon is működő funkciói

FaceTime

A FaceTime alkalmazkodott a főként a koronavírus és a gig economy (erről újonnan induló podcastünkben is beszéltünk.) miatt feltörekvő konferencia appokhoz (pl. Zoom, Google Meet, Microsoft Teams).

Ezzel kapcsolatban a legfontosabb újítások dióhéjban:

 • böngészőből már nem csak Apple-eszközön nyitható meg a FaceTime;
 • abból az irányból hallod a hangot, ahonnan az illető beszél;
 • profi zajszűrés (a háttérben robogó zaj sem zavar be)
 • háttérelmosás
 • SharePlay: megoszthatjuk az ismerősökkel, mit nézünk/hallgatunk (együtt tudunk nézni online dolgokat)

Fókusz állapot

Edzés vagy munka közben, esetleg családi hétvégéken más beállításokkal működik a készülék, hogy a lehető legjobban tudj arra fókuszálni, amivel épp foglalkozol – vagy foglalkoznod kéne.

Ehhez hasonló funkciók a Parancsokban is vannak, de az Apple nem állt meg ennyinél.

Azt még pontosan nem tudjuk, hogyan működik majd ez a lehetőség, de amint több infónk lesz, beszámolunk róla.

Ja, és ha már fókusz...

Az iOS 15 ősszegyűjti az értesítéseket és egyszerre adja át nekünk – nem percenként bombáz minket és zökkent ki mindennel. (Ez persze nem vonatkozik a személyektől kapott üzenetekről szóló értesítésekre.)

ertesites-osszefzes-ios15

A hotelszobád kulcsa: a telefonod

Bár kétségeink vannak afelől, hogy itthon milyen gyorsan veti meg a lábát ez a technológia. De alapvetően arról van szó, hogy azokban a hotelekben és szállodákban, akik szerződést kötnek az Apple-lel, lehetőségünk lesz a telefonunkkal nyitni a szobánkat, kulcs helyett.

Nem találod az AirPodsod?

Az operációs rendszered ezentúl akkor is megtalálja az AirPodsot, ha az épp ki van kapcsolva. Szóval bárhol és bárhogyan hagytad is el, sokkal könnyebb lesz megtalálni.

Vigyázz, elesel!

Az iPhone már eddig is képes volt monitorozni, hogyan járunk. (Az erre vonatkozó adatokat az Egészség » Mobilitás menüpont alatt találod.)

Ezentúl azonban előre képes lesz figyelmeztetni az app, hogy gond lehet. Illetve különböző gyakorlatokat is javasol, amelyekkel javíthatsz a mobilitásodon.

Az Egészség alkalmazás hasonlóképpen fog viselkedni egyébként a mért véroxigénszinttel és hasonlókkal is.

De itt még mindig nincs vége.

Az így mért és tárolt egészségügyi adatainkat ugyanis meg tudjuk osztani az orvosunkkal. Ráadásul úgy, hogy azt rajta és rajtunk kívül senki – bizony, az Apple sem – láthatja.

Az iOS15 Magyarországon (egyelőre) NEM működő funkciói

Írott szöveg digitalizálása

Ez a megoldás rendkívül hasznos. Legalábbis azokban az országokban, ahol ez működik. És sajnos Magyarország nincs köztük.

A rendszer képes lesz befotózott írott szöveget felismerni és digitalizálni.

Digitális személyi igazolvány

Befotózzuk a személyit és felismeri, amely aztán így elektronikusan is használható. (Itthon sajnos egyelőre ez sem működik).

Szmogtérkép

Szintén nem lenne rossz, ha kis hazánkban is tudnánk úgy útvonalat tervezni, hogy elkerüljük a szmogosabb területeket.

De sajnos ez az opció sem működik itthon. Ami alapvetően nem az Apple hibája, hiszen itt (ha jól tudjuk), az adatok és értékek titkosítása okoz gondot.

iPadOS 15

Az alábbi kép remekül összefoglalja, milyen újításokat kapott az iPadOS 15.

Képernyőfotó 2021-06-08 - 13.57.53

Jól látható, hogy a fejlesztők idén megpróbálták az iPhone és az iPad operációs rendszereit közelebb hozni egymáshoz.

Szabadon mozgatható widgetek

Az egyik legnagyobb újítás, hogy ezentúl a képernyőn bárhol elhelyezhetünk widgeteket. Így maximálisan a képernyőmérethez igazíthatod az appokat, widgeteket.

Sőt, azokat az alkalmazásokat, amelyeket ritkán használunk, egy mappába rendezheti a rendszer – ha erre engedélyt adunk neki.

Multitasking funkció az iPaden

Bármelyik app tetejéről lehúzva elérjük az Eszköztárat, ez félrehúzza az adott alkalmazást, hogy a Főképernyőről egy másikat húzhassunk mellé.

ipad-multitasking

Ez persze még mindig nem olyan kényelmes, mint mondjuk egy MacBook Airről dolgozni – ami hasonlóan hordozható egy iPadhez. De nem is rossz funkció.

Az Apple és az adatbiztonság

Már az iOS 14.4-ben is nagy hangsúlyt fektetett a cupertinói cég arra, hogy a rendszer rákérdezzen, valóban szeretnénk-e megosztani a személyes adatainkat az egyes appokkal. És az Apple halad is tovább a megkezdett úton. Amin a cég egyik legújabb reklámja után meg sem lepődünk.

A Siri megtanult titkot tartani

Eddig Siri úgy működött, hogy a neki adott infókat egy felhőn keresztül eljuttatta egy másik eszközre, majd onnan érkezett a válasz, amit a kedvenc asszisztensünk elmondott nekünk.

Ez innentől nem így megy. A hangunk ugyanis innentől fogva nem hagyja el a készülékünket.

És ha már felhő...

Bemutatkozik az iCloud+

Az iCloud három új fő funkcióval bővült:

 • Private Relay
 • Hide My Email
 • HomeKit Secure Video

icloud+-uj-funkciok

Private Relay

A készülékünkből kiküldött adatokat két csatornán továbbítja a rendszer, így senki (még az Apple sem) férhet hozzá vagy nézheti meg ezeket.

Hide My Email

Az iCloud+-nak hála ezentúl a Safari is biztonságosabb. Például már maga az Apple sem fogja látni, milyen oldalakat böngésztünk. Valamint az e-mail-címünket is titkosítani tudja. Azaz a „külvilág” felé nem azt az e-mail-címet adja meg, ami a mi saját címünk.(Igen, ha úgy érzed, hogy ezek az újítások hasonlóképpen működnek, mint egy VPN, akkor jól érzed.)

HomeKit Secure Video

Az iClouddal eddig is tudtunk kamerákat hozzáadni a felhasználói fiókunkhoz – összesen 5-öt. Ez a limit azonban a +-szal megszűnik. 

De vannak még itt érdekességek az iCloud+-t illetően.

Megadhatunk egy kontaktszemélyt arra az esetre, ha kizárjuk magunkat az iCloudunkból. Ilyenkor ő kap egy olyan kódszámot, amit beírva visszajuthatunk a saját rendszerünkbe.Sőt, az iCloud innentől kezdve örökölhető. Igen, ez azt jelenti, ha valamilyen sajnálatos eset folytán eltávozunk az élők sorából, az iCloud-fiókunkat az általunk megadott örökös kapja meg.

És itt még mindig nincs vége.

MacOS Monterey

Változott az Apple számítógépes operációs rendszere is. De pontosan miben?

macOS-Montereyfunkciok

Ennyire egyszerű még sosem volt a fájlátvitel

Vagy úgy általában a több eszközön történő munka.

Lényegében ugyanis arról van szó, hogy a különböző eszközeinket (pl. iMac, MacBook és iPad) egymás mellé rakva megragadhatunk egy-egy fájlt és áthúzhatjuk a másik eszköz képernyőjére.

Az AirPlayen keresztüli megosztás sem egy bonyolult és időigényes mutatvány. De ez – ha valóban úgy működik, ahogyan a bemutatón láthattuk: zseni.

Frissült a Safari

Új módon osztja el a tabokat a böngésző (pl. témák szerint). Ez összességében nem rossz funkció. Megspórolhatunk vele néhány extra ablakot. Emellett a tabok színe igazodik majd a böngészett oldal színéhez. 

Emelett az iOS-szel való kompatibilitás ás az adatbiztonsági fejlesztések szintén megjelennek a MacOS rendszereken is.

A MacOS Monterey az alábbi gépeken fut majd:

 • iMac: 2015 vége és későbbi
 • iMac ProMacBook Air: 2015 eleje és későbbi
 • MacBook Pro: 2015 eleje és későbbi
 • Mac Pro: 2013 vége
 • Mac mini: 2014 vége és későbbi
 • MacBook: 2016 eleje és későbbi

WatchOS 8

És persze frissült a WatchOS is, bár őszintén szólva, extra változás nem történt.

Képernyőfotó 2021-06-08 - 16.11.26

A watchOS 8 új egészségügyi funkciókkal rendelkezik majd, köztük egy új Mindfulness alkalmazással. 

Emelett bővül a saját fotók számlapként való használati lehetősége is. És egyéb apró újdonságokkal, amelyek tényleg inkább csak finomhangolások.

Ez volt tehát a WWDC 2021 összefoglalója a mi szemüvegünkön keresztül.

Kíváncsiak vagyunk, te hogy láttad az eseményt, mennyire tetszettek az Apple által bemutatott újdonságok. Véleményed, észrevételeid oszd meg velünk kommentben – akár a cikkel, akár az Apple fejlesztői konferenciájával kapcsolatban.