Xperia Z beszédhangszóró csere 10.990,- Ft

Kérdése van? Hívjon minket: +36 30 630 22 77

A Sony Xperia Z beszédhangszórójának hibáját könnyen azonosíthatod. Ha telefonálás közben a beszélgetőpartneredet egyáltalán nem, vagy recsegve hallod, pedig kihangosítva élesen szól, akkor a készülék beszédhangszórója szorul cserére.

A cserélendő Xperia Z beszédhangszóró

A Sony Xperia Z telefonban két hangszóró is helyet kapott. A telefon alsó részén található csengőhangszóró, a telefonon tárolt és megszólaltatott média tartalmak hangzásáért felel, ezen hallod a telefon csörgését, és a kihangosított partneredet is.

A beszédhangszórót a csengőhangszóróval ellentétesen, a készülék felső részébe ültették, azért hogyha telefonálsz, közvetlenül a füledhez tudd helyezni. Értelem szerűen a telefonálás közbeni hangokért felel.

Viszonylag pontosan meg tudod állapítani, ha ez az alkatrész a probléma forrása. Ha telefonálás közben recsegve, torz hangon, esetleg egyáltalán nem hallod a beszélgetőpartnered, vizsgáld meg a telefonos hálózatodat. Ha nincs probléma a térerővel, hangosítsd ki a telefont és indíts úgy hívást. Abban az esetben, ha úgy mindent tisztán hallasz, az Xperia Z beszédhangszóró cserére szorul.

Az Xperia Z beszédhangszóró csere menete

A szervizelés a telefon kikapcsolásával indul. Ezután az asztalra helyezzük, kijelzővel lefelé. A pontosabb tapadásért, és porállóságért a Sony erőteljes ragasztóanyaggal segíti a hátlap tapadását a többi készülékhez. Hőlégfúvó segítségével addig melegítjük a telefon hátlapját, ameddig az alatta található ragasztóanyag fel nem old. Ekkor vákuumos tapadókorongot helyezünk rá, megemeljük, pengetőkkel kiékeljük, és elválasztjuk.

A ragasztóanyagból a telefon többi részére is került, így találkozunk még vele a későbbiekben, például az akkumulátornál is, ami a munkafolyamat következő része. Miután lecsatlakoztattuk az alaplapról, az alatta található ragasztó miatt erőteljesebb mozdulatokra van szükség az eltávolításához.

Az alaplap felső részét fekete színű lapka fedi, amit egy csavar rögzít. Ettől is megszabadítjuk a készüléket, és így eltávolíthatóvá válik az előlapi kamera. Majd ismételten két csavar következik, ami az alaplapot rögzíti az előlaphoz. A csavarokat leküzdve, eltávolítjuk a szalagkábeleket. Mivel az alaplap alá is került némi ragasztóanyag, ezért talán ez a legmegterhelőbb része a szerviznek. Egyrészt figyelnünk kell az alaplap sérülékenységére, másrészt erősen kell feszíteni, hogy elengedjen a ragasztó. Ha elengedett, és az alaplap kikerült, szabadon elérhetővé válik a beszédhangszóró.

Miután újat helyeztünk a helyére és visszaépítettük a telefonba az alkatrészeit, leteszteljük a készüléket. Bármilyen további kérdéssel fordulj ügyfélszolgálatunkhoz. 

Pro tipp:

  • Vizsgáld meg a hálózati kapcsolatodat, hogy kiderüljön biztosan a beszédhangszóró a hibás!
  • Ahhoz, hogy az alkatrészt kicseréld, szét kell szedned az egész telefont, így otthon egyáltalán nem ajánljuk a szerelését.
  • A telefonban található második hangszórót csengőhangszórónak nevezzük. A két hangszóró nem kapcsolódik egymáshoz, így külön-külön egymástól eltérően hibásodhatnak meg. 
  • Szerviznehézségi szint: 5/10