Xperia Z1 fülhallgató szalagkábel csere 14.990,- Ft

Kérdése van? Hívjon minket: +36 30 630 22 77

Az Xperia Z1 fülhallgatója szalagkábelen keresztül csatlakozik az alaplaphoz. Maga a jack csatlakozó meghibásodása ritka, sokkal jellemzőbb, hogy a fülhallgató szalagkábele hibásodott meg. Leggyakrabban akkor szakad el, törik meg, hogyha külső nagyobb erejű behatás éri a készüléket. Ebben az esetben a fülhallgatón keresztül megszólaltatott zenei tartalmak recsegve, vagy egyáltalán nem szólalnak meg.

A Sony, hűen saját magához, a Z1 szériába is belepakolta a legfontosabb multimédia tulajdonságokat, hiszen valljuk be, leginkább erről a tulajdonságáról ismerhető meg a gyártó. A rendszerbe épített Walkman zenelejátszó jól működik, jól néz ki, és viszonylag sok teret enged, ha hangszínt szeretnénk beállítani rajta.

A cserélendő Xperia Z1 fülhallgató szalagkábel

A hibás működésű fülhallgató szalagkábelt elég könnyen észrevehetjük. Utalhat a problémára a jack csatlakozó érzéketlensége, azaz, ha fülhallgatót csatlakoztatsz a telefonodhoz, az nem ismeri fel. Másrészt előfordulhat, hogy a fülhallgatót érzékeli, azonban a megszólaltatott hangok rajta recsegve szólnak, vagy eltorzult hangon, a probléma erősödhet, ha mozgatod benne a fülhallgatót.

Recsegő fülhallgató eseten meg kell említenünk, hogy nem feltétlenül a szalagkábel hibásodott meg, szerencsésebb eset, ha maga a fülhallgató kábele tört meg. Ezt érdemes szervizelés előtt megvizsgálni, ha egy másikat csatlakoztatsz a készülékedhez és az jól szól, akkor valóban az alkatrész a hibás. Szerencsésebb eset, ha csak a fülhallgató romlott el, annak cseréje kevesebb összegbe kerül, ezen a linken rendelheted meg.

Az Xperia Z1 fülhallgató szalagkábel csere menete

A fülhallgató szalagkábel cseréjéhez majdhogynem az egész telefont szét kell szerelnünk, mivel az Xperia Z1 középkeretén helyezkedik el, így ez kimondottan egy nehezebb és hosszabb munkafolyamat.

A Sony ragasztóval érte el a hátlap minél pontosabb és magabiztosabb illeszkedését, így érve el a telefon vízállóságát. Hőlégfúvó segítségével egyenletesen melegítjük a hátlapot addig, ameddig az alatta található ragasztóanyag fel nem old. Ezután pengetőkkel ékeljük ki, addig ameddig el nem válik a hátlap a többi alkatrésztől.

Leemelve találunk egy fedőréteget, amelyet sok csavar tart, azok mindegyikét ki kell csavaroznunk, ezután érjük el a telefon többi alkatrészét. Az akkumulátort szabadon eltávolíthatjuk, a telefon alján található alsó panelt ki kell csavaroznunk. Ezután kiemelhetjük az ott található aljzatot, és foglalkozhatunk a telefon tetejét lévő alaplappal, amit szintén csavarral rögzítettek a középkerethez. Lecsavarozva, és kicsatlakoztatva a szalagkábeleket belőle eltávolíthatjuk a telefonból, így utat kapunk az előlapi kamerához, amit szintén eltávolítunk. Ha a rezgőmotort is eltávolítottuk, pengetőkkel szétválasztjuk az LCD-től a középkeretet.

A szabaddá vált fülhallgató szalagkábelt kicseréljük egy új, jól működőre, és visszaépítjük a telefont az eredeti állapotába. A munkafolyamat legvégén egy végső vizsgálaton esik át, ha mindent rendben találtunk, befejezettnek tekintjük a szervizelést.

Pro tipp:

  • Győződj meg szervizelés előtt, hogy valóban a fülhallgatód szalagkábele és nem a fülhallgató hibásodott-e meg.
  • Otthon semmiképpen sem állj neki a szerelésének, hiszen ez egy hosszantartó, problémás munkafolyamat.
  • Szerviznehézségi szint: 7/10