Xperia Z3 Compact SD kártya olvasó modul csere 15.990,- Ft

Kérdése van? Hívjon minket: +36 30 630 22 77

Az Xperia Z3 Compact SD kártyaolvasó meghibásodására egyértelmű jelek utalnak. Ha a készülékedbe helyezett memória kártyát a telefon nem ismeri fel, és nem olvassa le róla az adatokat, ennek a modulnak a meghibásodására kell gyanakodnod. Szerviz előtt érdemes egy másik készülékkel letesztelned a memóriakártyád épségét.

A cserélendő Xperia Z3 Compact SD kártyaolvasó modul

Habár az Xperia Z3 Compact mérete valóban kisebb, mint a mai megszokott telefonok, a tárhelyéről ez nem mondható el. Látszik a készülék specifikációin, hogy a Sony a készülék tervezésekor szem előtt tartotta a vásárlók igényeit. Azaz, egy kisebb méretű telefonnak egyáltalán nem szükségszerű kevesebb tudással is rendelkeznie.

A 16 GB-os belső tárhely nem mondható kiemelkedőnek, de kevésnek sem. A rendszer durván 4 gigát foglal el, így még bőven marad azon túl is hely a kedvenc alkalmazásaidnak. Az applikációk tudásának bővülésével azonban sajnos együtt jár a nagyobb tárhely igény is, így ha képeket, videókat és zenéket szeretnél tárolni a telefonodon, mindenképpen ajánlott egy memóriakártyát is beszerezned mellé. A Sony gondoskodott arról, hogy az Xperia Z3 Compact-ba is kerüljön SD kártyaolvasó modul, így egy maximum 128 GB-os memóriakártyát tud fogadni és kezelni a telefon.

Leggyakoribb esetben az alkatrész külső erősebb behatásoknak következtében hibásodik meg. Ha véletlenül kiesik a telefonod a kezedből, és rossz helyen ér földet, könnyedén elmozdulhat az alaplapról, ami után használhatatlanná válik. Erősen ajánlott beszerezned egy karc- és ütésálló telefontokot, hogy elkerült az efféle baleseteket, és a velük járó anyagi károkat.

Az Xperia Z3 Compact SD kártyaolvasó modul csere menete

A készüléket kikapcsoljuk, majd képernyőjével előre, az asztalra helyezzük. Eltávolítjuk belőle a SIM- és memória kártyát feltéve, ha volt benne. Mivel az Xperia Z3 Compact vízállóságát ragasztóanyag felhasználásával érték el, ami a hátlapot köti a készülék oldalkeretéhez, ezért annak megolvasztása az első feladatunk. Hőlégfúvó segítségével, egyenletesen melegítve a telefont, pár perc alatt elérhetjük a kívánt hatást. Tapadókorong segítségével megemeljük a hátlapot, és a keletkező résekbe pengetőt illesztünk. Ezután további pengetőkkel elválasztjuk a még kötött ragasztóanyagot, így tudjuk elválasztani a hátlapot.

Ezután még nem férünk hozzá a belső alkatrészekhez, utunkat állja a hátoldali keret, amelyet számos csavarral erősítettek a középkerethez. Miután kicsavaroztuk őket, kihúzzuk az akkumulátor kábelét, és kiemeljük. Az akkumulátor alá is került ragasztóanyag, eltávolítása tehát nem egyszerű folyamat. Az alaplaphoz sok szalagkábel csatlakozik, azokat egyenként le kell csatlakoztatnunk, csak ezután emelhetjük ki a készülékből.

Az Xperia Z3 Compact SD kártyaolvasó modulja az alaplap jobb felső részéhez van rögzítve. Eltávolításához mikroszkóp alatt érdemes dolgozni. Mivel maga az alkatrész forrasztott, így melegítés után eltávolíthatóvá válik. Az új, működő modul beépítéséhez, szintén ragasztóanyag és forrasztópáka szükséges.

Miután helyére került az alkatrész, és megkötött, visszaépítjük a telefonba alaplappal, akkumulátorral és a többi alkatrészével együtt, majd leteszteljük, hogy minden megfelelően működik-e. Amennyiben nem találunk kifogásolni valót, visszaszolgáltatjuk a készüléket.

Pro tipp:

  • Mivel az alkatrész az alaplapon helyezkedik el, így hatványozottan igaz rá, hogy az otthoni szervizelése még nagyobb kárt okozhat.
  • Használj megbízható helyen vásárolt, minőségi memóriakártyát, mert egy rossz kártya komolyan ronthatja a telefonod sebességét.
  • Szerviznehézségi szint: 8/10