Minden, amit tudnod kell a mobilsugárzásról

2022.06.30 0 hozzászólás 4462 olvasás
Minden, amit tudnod kell a mobilsugárzásról

A te fejedbe is szöget ütött már a mobilsugárzás veszélyének gondolata? Többen vagyunk ezzel így, ezért igyekeztünk összeszedni néhány fontos tudnivalót a témával kapcsolatban. Ha valóban tartasz a mobilsugárzás veszélyeitől, ezt a cikket nem szabad kihagynod!

A mobiltelefon sugárzás veszélyes?

A következő alkalommal, amikor a mobilodat a füledhez emeled, figyeld meg az apró bizsergő érzést a tenyereden vagy az arcodnál. Én általában 5-10 percnél hosszabb telefonálást követően kezdem el érezni. Sokan, köztük én is, kissé érzékenyek az EMF-re (magyarul ártalmas elektromágneses frekvenciák), ezért egy kicsit „feltöltődök” egy hosszabb időtartamú sugárzási periódust követően.

Még ha Nálad ezek a tünetek nem is jelentkeznek feltétlen, a tények tények maradnak: a mobiltelefonok sugárzása egészségügyi kockázatot jelenthet.

cell-phone-rules-for-kids

Mi is pontosan a mobiltelefon sugárzás?

Az elektromágneses sugárzás spektruma a nem ionizáló, extrém alacsony frekvenciás sugárzástól a szemmel is látható, ionizáló gamma sugarakig terjed. A mobilkészülékek két típusú megkérdőjelezhető hatású elektromágneses sugarat is továbbitanak:

  1. Extrém alacsony frekvenciájú (ELF) sugárzást, amit a telefon belső komponensei bocsánatanak ki.
  2. Rádiófrekvenciás (RF) sugárzás Ez továbbítja a jelet az antenna tornyok felől a mobilunk felé, csakúgy mint ahogyan a WiFi vagy a Bluetooth is működik. Köztudott, hogy az ionizáló rádiófrekvenciás sugárzás (gondoljunk csak a nukleáris és a gamma sugárzásra) sejtkárosító hatású, de a kevésbé ismert, nem ionizáló rádiófrekvenciás sugárzás is biológiai kockázatot hordoz magában.

A mobiltelefonok sugárzásának ipari kutatásai

Sugárzás és EMF… elég veszélyes kettősnek tűnik elektromágneses sugarakat koncentráltan az agyunk közelében tudnunk, nemigaz?

Annak is gondoljuk. Az FDA állitásai szerint viszont:

„Sok ember meg van győződve róla, hogy a mobiltelefonok által keltett sugarak rákot, vagy egyéb súlyos betegségeket okoznak. A tudományos bizonyítékok nagyobb része viszont nem mutat összefüggést az egészségügyi problémák és a mobiltelefonok használata között.”

Miért van az, hogy egy kutatás, ami a mobiltelefonok sugárzásának veszélyeiről szól, ennyire kétértelműen fogalmaz? Két szóval: az ipari ferdítés miatt.

Ferditéseket találni teljesen valóság napjainkban. Egy tanulmány, melyet az Environmental Health Perspectives Journal néven futó újság publikált, azt mondja, hogy az ipari szereplők által készitett kutatások alapján nem valószínű, hogy előfordulnak egészségügyi problémák. Ez az ipari kutatás azt mutatta, hogy 72%-ban nem mutatkozott meg egészségügyi hatás, míg a független kutatások esetében 67%-ban biológiai káros hatások mutatkoztak.

A kutatási ferdítések az EMF vagy egyéb sugárzási témában hasonlóak, mint a gyógyszerészeti termékek esetében. Azt gondolom, hogy elég valós azt feltételezni, hogy a legnagyobb cégek – köztük a nagyobb gyógyszeripari cégek és hálózataik – mindent bevetnek annak érdekében, hogy hatással legyenek a tanulmányok eredményeire.

Richard Horton, a Lancet nevü nagyhírű orvosi lap vezető szerkesztője az alábbi nyilatkozatot tette közzé nemrégiben:

„ A dolog egyértelmű: rengeteg tudományos kutatás, talán a fele is, szimplán nem igaz. Több esetben ezek a tanulmányok túl alacsony mintaszámmal dolgoztak, kis hatással, valótlan feltáró analízissal és kirívó érdekellentétekkel fűszerezve. Ez így mind együtt a manapság felmerülő szenzációhajhász módon, bizonytalan tények fontosságát hangsúlyozva nem mutat másfelé, minthogy a tudomány megfordult, ám ezúttal a sötétség felé.”

Egy másik folyóiratban publikált cikkben is hasonlókat állított: „Be lehet bizonyítani, hogy a legtöbb tudományos kutatási eredmény egyszerűen hamis.” Meghökkentő, nem igaz? Ez a hamis tudományos irodalom nem is lehet másra használatos, mint a gyógyszerek fejlesztésére és az orvostudományi területek dolgozók oktatására.  

Független kutatások a mobiltelefon sugárzásról

Minthogy az ipari ferdítés jelen van a kutatásokban, eltérőek az eredmények. Ám van egy független csoport is, ami azt sugallja eredményeivel, hogy az egészséget károsíthatják a mobiltelefonok sugarai, amikkel szemben védtelenek vagyunk.

  • Egy analízis, melyet a Clinical Journal of Oncology lap készített, összehasonlított 23 tanulmányt a mobiltelefonok sugárzásával kapcsolatban. A szerzők megállapították, hogy a „magasabb színvonalú kutatások” esetében az jött ki eredményként, hogy bizony van összefüggés a rák kockázatának a mobiltelefonok használatával.
  • A Bioinitiative Report szerint: „Nagyjából 1800 új tanulmány lett publikálva 2007 és 2012 között, ami arról ad jelentést, hogy a legtöbb országban engedélyezett sugárzás/EMF értékeknél akár tíz a százhoz vagy ezerhez arányban álló (tehát jóval alacsonyabb értékeken) is lehet hatásokat tapasztalni.
  • Egy 2007-es izraeli tanulmány alapján 5 perc sugárzás, amely 1/10-ede a mobiltelefonok által kibocsátottnak, képes volt változást indikálni a sejtekben emberek és patkányos esetében is. Egy másik 2007-es tanulmány azt mutatta meg, hogy a mobiltelefon sugárzás képes volt egy egérnél rákot okozni.
  • Egy 2009-es kutatás szerint 1 óra mobiltelefonok rádiófrekvenciás sugárzás megrongálta a spermák reprodukcióját.
  • Neil Cherry, fizikus, EMF kutató a következőt mondta: „Több mint 30 kutatást találtam, ami arra utal, hogy a kromoszómák képesek megsérülni, ha rádiófrenvenciás sugárzásnak vannak kitéve. Ez több mint amit benzinnel készitettek, ami egyértelmüen rákkeltő anyag. ”
  • Több, mint 100 utalást találunk az EMF destruktiv tulajdonságaira vonatkozóan az alábbi linken: link . Emellett a DefenderShield összeállitott egy EMF kutatást is itt, egészségügyi problémák szerint kategorizálva.

2

Milyen konklúziókat vonhatunk le a fenti kutatásokból ebben a témában?

  • A függetlenebb kutatások szükségességét
  • Mivel még nincs elegendő bizonyítékunk arra vonatkozólag, hogy a mobiltelefonok használata nem káros, mi vagyunk a kutatás, kísérlet. Mi vagyunk a kísérleti nyulak ebben a kísérletben, amelyet senki sem szabályoz. És ha nem akarjuk önkéntesen kitenni ennek a testünket, lépéseket kell tennünk a megakadályozása érdekében.

„Nincs kétségem afelől, hogy manapság a legszennyezőbb tényezőt a földön az elektromágneses mezők jelentik.” – Dr. Robert O. Becket, Nobel dij jelölt

3 lehetőség, hogy csökkentsük az EMF sugárzást

Talán kicsit közhelyeknek fognak tűnni, de ez a 3 metódus képes csökkenteni az EMF sugaraknak való kitettségünket, és annak kockázatait:

  1. Tartsunk távolságot. A sugárzás intenzitása a távolsággal exponenciálisan csökken. Azzal, hogy a telefonodat az asztalon hagyod, óriási lépést teszel az egészséged megóvása érdekében azzal szemben, mintha a zsebedben tárolnád végig.
  2. Csökkentsük a sugárzásnak való kitettségünk idejét. A sugárzás hatásai egymásra rakódnak, így praktikus megoldás, hogy minél kevesebbet legyünk a közelében.
  3. Használjunk EMF védelmet. Én a DefenderShield termékeit használom, köztük is az EMF telefon tokot, amelynek a bemutatója lentebb olvasható is.

Egy EMF telefon tok használata egy kritikus lépés annak érdekében, hogy csökkentsük az EMF sugárzásnak való kiszolgáltatottságunkat. Egy másik lehetőség, amivel szintén megoldható, hogy telefonálás közben ne kelljen a készüléket közvetlenül a fejünk mellett tartanunk, az ha headset-et használunk a beszélgetés közben.

DefenderShield EMF telefon tok

A kapcsolatom a DefenderShield-del évekkel ezelőtt kezdődött, amikor szereztem egy DefenderPad-et, amit a laptopomhoz használtam. Mindig használtam is, amikor a laptopot az ölembe tettem, mert emlékeztem a táplálkozási tanácsadóm szavaira, amit még az óráin mondott: “Sose tedd ki a méhedet közvetlen elektromágneses sugaraknak”. Úgy tudta, hogy a laptop által keltett sugárzás körüli kutatások figyelmeztetnek arra, hogy védjük a laptoptól az örökítőszerveinket. Az alábbi linken olvasható egy kutatás a laptopok sugárzásáról és a DefenderPad angol nyelvű tesztje. [link]

Régóta vártam a DefenderShield megoldásaira a tabletek illetve a telefonok esetében. Amióta kaphatóak, minden létező fórumon javasoltam mindenkinek a használatukat.

1

A DefenderShield EMF telefon tokja egy teljesen egyedi dizájnt kapott, hogy ne blokkolja a térerőt, viszont a káros sugárzást távol tudja tartani a testünktől. A kihajthatós rész egy független kutatók által tesztelt anyagból készült, amely blokkolja az EMF, RF és ELF sugárzás 100%-át a készülékünk felől.

Sőt, ami még jobb, hogy ez a kialakítás megengedi, hogy a fejedhez tedd a telefonod, anélkül, hogy a biztonságos, EMF-mentes “módból” kilépnél. Amíg beszélsz, behajtod ezt a kis “réteget”, majd a telefont teheted is a fejedhez, biztonságos módon. A vételi jel nem lesz rosszabb, de ez a réteg képes megvédi az agyadat a káros sugaraktól. Kissé egyszerűsítve én magam is képes vagyok hosszabb beszélgetéseket lefolytatni a már említett bizsergő érzés megléte nélkül is.

Ha te is azok közé tartozol, akik egész nap a zsebükben tartják a telefonjukat, akkor mindenképp a legajánlottabb kiegészítőnek nevezném meg ezt az EMF telefon tokot. Emlékezzünk, hogy a távolsággal exponenciálisan csökken a káros hatás - nem mindegy hogy a testünktől pár mm-re van az eszköz, vagy az asztalon pihen. Nagyon ritkán teszem a telefonom a zsebembe, de azt is tudom, hogy nem sokkal jobb, ha a testem mellett lógó táskámba rakom az eszközt. Ez a tok viszont megoldja a problémát. Mindemellett még extra könnyű is, és kellően vékony a kivitelezése. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik egyetértenek velem a témában.