10 ok, amiért az iPhone XS mellett döntenénk iPhone XR helyett

2022.06.27 0 hozzászólás 4604 olvasás
10 ok, amiért az iPhone XS mellett döntenénk iPhone XR helyett

Az iPhone X széria nagyban megváltoztatta az okostelefonok piacát. A káva nélküli dizájn hamar elnyerte a felhasználók tetszését és 2018-ban már méretekben és árakban is változatos verziók közül szemezgethettünk. Ha már várod az idei frissítést a tavalyi modellek kedvezőbb ára miatt, akkor most abban is segítséget adunk, miért lenne érdemesebb az iPhone XS mellett döntened.

Egyértelműen az iPhone XR mellett szól, hogy jóval olcsóbban hozzájuthatsz a két csúcsmodellhez képest. A megfizethetőség viszont áldozatokat követel, hiszen teljesítményben is visszafogottabb az iPhone XS-hez képest. Nézzük tehát, milyen érvek szólnak ez utóbbi mellett:

1. Méretek

Ha bejön a kinézete és a fogása az XR-nek, akkor lehet, hogy el fogsz szomorodni, mivel csak 6,1 hüvelykes kijelzővel kapható. Az iPhone XS-nél azonban két opció áll rendelkezésre: egy 5,8-as alapmodell és az 6,5 hüvelykes iPhone XS Max, ami pár tízezer forint extráért vihető haza.

2. OLED kijelző

A kijelző minősége manapság már elvárás egy okostelefonnál, ugyanis minden megjelenített tartalmat - képeket, videókat, szöveget, üzeneteket ezen keresztül nézünk, dolgozunk fel. Az iPhone XS modellekbe jelenleg a piacon elérhető legjobb Super Retina OLED kijelzők kerültek, míg az XR-be egy olcsóbb "Liquid Crystal" LCD panel, aminek logikusan a minősége is gyengébb.

iphone_xs_xr_kijelzo

Az OLED kijelzők alapjában véve élénkebbek és pontosabban jelzik ki a színeket, továbbá sokkal jobb kontraszt érhető el velük, mint az LCD verziókkal. Habár az XR-ben a legjobb LCD kijelző van, így sem közelíti meg az OLED-et részletesség és fényesség, továbbá HD felbontás terén.

3. Nagyobb méret, kevesebb képernyő

A rosszabb kijelző hatásán még az is ront, hogy az XR-ben a peremrész vastagabb a képernyő körül, ami felesleges helyet vesz el tőle. Ha a képernyő elsődleges szempont nálad, akkor ez a két tény erősen az iPhone XS felé billenti a mérleget.

4. Exkluzív színválaszték (hiánya)

Az iPhone XR 6 gyönyörű színben érhető el, azonban, ha ezüst vagy arany külsőt szeretnénk, akkor ez csak az XS modelleknél lehetséges. Ha a bohókás verziók közelebb állnak hozzád, akkor az XR tökéletes lehet, azonban a prémium kategóriába inkább az XS árnyalatai passzolnak bele.

5. Súlyos kérdés

Az egyre nagyobb akkumulátorok miatt elkerülhetetlenül nehezebb lettek a telefonok és kevés különbséget tapasztalhatsz köztük. Azonban, ha amúgy is mindig lehúzza valami a zsebed/táskád, akkor ezek a nüanszok is számítanak. Az iPhone XR 194 gramm, míg az XS csak 177, így ez is az utóbbi modell mellett szól.

iphone_xs_xr_kamera

6. Kamera minőség

Habár az iPhone XR és XS modellekben szinte ugyanolyan kamerákat találsz elöl és hátul is, az XR-ben nincs optikai zoom, csak digitális, mivel hiányzik belőle a speciális telefotó lencse. A digitális közelítés egyébként az XS-ben jobb is, mint az XR-ben.

Az XR 5-szörös digitális zoom-ra képes fotóknál, és 3-szorosra videóknál, míg az iPhone XS-nél ezek az értékek duplák, tehát 10-szeres zoom fotóknál és 6-szoros zoom videóknál. Minderre pedig az XS-nél rájön a 2-szeres optikai zoom is. Ha tehát kíváncsi vagy közelről a Holdra éjjel, akkor ez a nyerő!

7. Tárhely

Az XR maximális tárhely kapacitása megáll 256 GB-nál, míg az XS-nél ez 512 GB. Vagyis kétszer annyi zenét, videót, képet, fájlt, játékot, alkalmazást, stb. tárolhatsz rajta –egy külső merevlemez előnyeivel felér.

8. A vízállóság kérdése

Az iPhone XR IP67, míg az iPhone XS IP68 besorolást tudhat magának, ez nagyjából 1 méter pluszt jelent vízben az utóbbi javára. Ugyanakkor ezt a kérdést nem szabad ilyen egyszerűen kezelni, ezért egy külön cikkben foglalkoztunk azzal, egyáltalán mit jelentenek a különböző IP jelzések és mire kell figyelned, ha nem szeretnél a beázás kellemetlen következményeivel számolni:

iphone_xs_vizallosag

9. 3D Touch/Haptic Touch

Azt elismerhetjük, hogy a 3D Touch nem tartozik azok közé az alapvető funkciók közé, amik nélkül nem tudnánk élni. De mindenképp jól jön, hogy új menüket aktiválhatunk egy-egy appon belül is és aki rendszeresen használja ezt a lehetőséget, annak hiányozhat ez az iPhone XR esetén. Bár a Haptic Touch hasonló elven működik, valamivel szerényebb a tárháza, mint a 3D Touch-nak (tehát az iPhone XS-nek).

10. LTE különbségek

Az Apple szerint az iPhone XR felső határa a mobilinternet terén az LTE Advanced, ami elvileg 4G-nek és 100 megabit/másodperc-nek felel meg adatforgalom terén - tehát másodpercenként 10 megabájt mozoghat. Az iPhone XS ezzel szemben már a gigabit LTE-t is támogatja, ez papíron 1 gigabit/másodperc adatforgalmat képes lebonyolítani, ami másodpercenként körülbelül 100 megabájt adatforgalmat jelent.

Ez nagyjából 10-szeresének felel meg az LTE Advanced technológiának. A legtöbb régió azonban nem támogatja a gigabites netet, és ezek az adatok is inkább csak elméleti lehetőségek és maximumok. Internet huszároknak viszont megfontolandó információ. 

 

(forrás: businessinsider.com)