7 gyakori tévhit a vezeték nélküli töltésről

2022.06.15 0 hozzászólás 7836 olvasás
7 gyakori tévhit a vezeték nélküli töltésről

Annak ellenére, hogy egyre több vezeték nélküli töltésre alkalmas kiegészítő elérhető, még mindig sokan vannak, akik a Qi töltéssel kapcsolatos pletykák miatt tartanak ettől a módszertől. Annak érdekében, hogy a nyugalmad a szóbeszéd ne zavarhassa meg, most 7 elterjedt, ám annál kevésbé igaz állítást fogunk leleplezni.

1. A legtöbb okostelefont nem lehet vezeték nélkül tölteni

Három évvel ezelőtt ez a kijelentés még teljesen helytálló lett volna, de ma már inkább a tévhit kategóriába sorolható. Ha csak az Apple palettájára gondolsz, már kilenc modell tölthető ezzel a módszerrel, de a Samsung (pl. Galaxy S8 és újabbak), a Huawei (P30 Pro) és a többi gyártó is hasonlóan növeli a Qi töltésre alkalmas eszközeinek számát. 

A technológia rohamos tempóban fejlődik és hamarosan már az lesz a furcsa, ha valamelyik telefon csak kábelesen tölthető.

2. A „Qi tanúsított” és „Qi kompatibilis” jelző ugyanazt jelenti

Hasonló kifejezések, de nem mindegy, melyik jelzővel rendelkezik egy töltő. A World Power Consortium (WPC) szigorú tesztrendszert hozott létre annak érdekében, hogy a vezeték nélküli töltők használata 100% biztonságot jelentsen a felhasználóknak. Amennyiben ennek a szabályrendszernek megfelel egy kiegészítő, akkor a „Qi tanúsított” megnevezés a helyénvaló.

A „Qi kompatibilis” vagy "Qi képes" töltők esetén elmondható, hogy bár a feladatukat akár maximálisan is elláthatják, bizonyos esetekben nem rendelkeznek a megfelelő mértékű biztonsági funkcióval (vagy legalábbis olyan szinten nem, hogy a WPC elvárásainak megfeleljenek).

vezetek_nelkuli_toltes

3. Vezeték nélkül lassabban tölt a készülék, mint kábelen keresztül

Ez lényegében még igaz is, főleg bizonyos töltőkábelek gyorstöltés funkciójának köszönhetően, ám ez is hamarosan változhat. A vezeték nélküli technológia folyamatosan fejlődik, sőt egyes töltőkkel már ugyanúgy lehetséges a gyorstöltés, mint kábelen keresztül.

>> LAB.C VEZETÉK NÉLKÜLI GYORSTÖLTŐ

4. A vezeték nélküli töltés veszélyes az akkumulátorra

Az igazság az, hogy erre semmilyen bizonyíték nincs. Sokan a készülék túlmelegedésétől félnek, mások a túltöltés miatt aggódnak, de nagyjából ugyanakkora ezekre a lehetőség, mintha kábelen keresztül töltenéd a telefont. Ha részletesebben is érdekel a téma, ide kattintva egy hosszabb cikkben olvashatsz róla.

5. Vezeték nélküli töltéshez mindig le kell venni a telefon tokot

Ez az állítás is részben igaz, de úgyis mondhatnánk, hogy „attól függ”. A legtöbb tok gyártó (pl. Spigen, UAG, Ghostek) a készülékekkel együtt fejlődik, vagyis szem előtt tartják, hogy egyre több modell rendelkezik Qi funkcióval is. Így pedig a tokok is olyan anyagból és olyan szerkezettel készülnek, hogy azokat ne kelljen minden egyes töltéshez újra és újra levenni.

Ilyen tokot kell vásárolnod, ha vezeték nélkül szeretnéd tölteni a készüléked!

vezetek_nelkuli_toltes2

6. A vezeték nélküli töltés káros az emberi szervezetre

Sokan tartanak tőle, hogy a Qi tanúsítvánnyal rendelkező töltők sugárzása az egészségre is káros lehet. Erre mondják, hogy milyen felesleges pánikot kelthet egy-egy szárnyra kapott tévhit. Egyrészt az elektromágneses sugarak csak használat közben generálódnak, másrészt ennek a mértéke is elhanyagolható.

7. A vezeték nélküli töltés kényelmetlen

Való igaz, hogy nehezebb és kényelmetlenebb feladat úgy telefonozni, hogy az közben egy Qi töltőre van fektetve – DE! A vezeték nélküli töltés kényelme éppen abban rejlik, hogy amikor épp nem használod a készüléket, csak leteszed a kiegészítőre és már tölt is. Nem kell keresgélni a kábelt vagy percekig azzal szenvedni, hogy kibogozd és aztán még töltésre is bírd vele a telefont.

Ráadásul léteznek olyan Qi töltők, amikre állítva is ráhelyezheted a telefont, így közben akár filmet is tudsz nézni vagy elolvasni az emaileket. Próbáld ki a Baseus vezeték nélküli töltőjét és rögtön látni fogod, milyen egyszerű ez a módszer!