A srácok folyton a telefont nyomkodják? Így tudod szabályozni

2022.06.15 0 hozzászólás 1512 olvasás
A srácok folyton a telefont nyomkodják? Így tudod szabályozni

Az Apple továbbfejlesztett néhány funkciót azért, hogy a szülőknek pontosabb és szigorúbb ellenőrzési lehetőséget nyújtson a gyermekek kommunikációja felett. Cikkünkben megmutatjuk hogyan állíthatod be ezt, plusz hoztunk néhány elgondolkodtató statisztikát, amely a mobilfüggőségünkre és azok következményeire hívja fel a figyelmünket, hiszen ezek gyermekeinkre nézve is károsak.

Az iOS 13 és az iPadOS 13 rendszerben a Képernyőidő segít a szülőknek:

  • korlátozni a készülékhasználati idejét;
  • a szolgáltatásokhoz való hozzáférést;
  • illetve figyelemmel kísérni az eszközök használatát;
  • továbbá az iOS 13.3 és az iPadOS 13.3 rendszerekben az Apple kibővítette a szülőifelügyelet-funkciót azzal, hogy kivel léphet kapcsolatba a gyermek.

Mi úgy gondoljuk, hogy a mai világban ezek rendkívül hasznos funkciók. Nem tehetjük meg szülőként, hogy a gyereket eltiltjuk minden digitalizációs eszköztől, azonban fontos, hogy azok használatát legalább van módunk kontroll alatt tartani. Emlékszünk még a Momo torzalakra, aki világszerte öngyilkosságra buzdította a gyerekeket? Ezek és a más hasonló kamu zsaroló profilok traumatizálhatják a fiatal személyeket, különösen veszélyes ez a gyermekek számára. 

Azonban megvédhetjük őket egy kis odafigyeléssel. Mutatjuk hogyan.

Az új nézetben, a Beállítások → Képernyőidő → Kommunikációs korlátok menüpontnál,a Képernyőidő jelszóval rendelkező személy ellenőrizheti, hogy ki érheti el az eszközt (vagyszinkronizált eszközöket), és azt is, hogy kivel léphet kapcsolatba a készülék felhasználójaiPhone, FaceTime és az Üzenetek révén, nagyrészt a Névjegyekben szereplő adatokból.

A funkció működéséhez engedélyeznünk kell az iCloud Névjegyek szinkronizálását, amelyszinte tökéletesen lezárja a hozzáférést a Névjegyekhez, így a gyerekek nem tudnak bejegyzéseket módosítani vagy hozzáadni újakat.

Eddig legalább két módszert fedeztek fel arra, hogy hogyan lehet mégis kikerülni ezeket:

  • Az egyik az, amikor lehetővé teszi egy ismeretlen szám szöveges üzenetben történő elküldését. A számot ezután hozzá lehet adni a Névjegyekhez a figyelmeztető képernyőn, amely blokkolja az üzenetet. 
  • A másik pedig Sirivel lehetséges az Apple Watch használata során, hiszen vele bármilyen számot fel lehet hívni, illetve üzenetet küldetni. 

Az Apple ezeket minden bizonnyal javítani fogja az elkövetkező időszakban – legalábbis reményeink szerint.

A kommunikációt illetően két lehetőségünk van:

  • az egyik az, miközben az eszközhöz való hozzáférés engedélyezett a megengedett képernyő-tartózkodási idő alatt;
  • a másik pedig az, amikor megtagadjuk az általános hozzáférést, az egyes alkalmazásokra meghatározott kivételeken kívül. Még ha a Képernyőidő lehetővé is teszi a telefonhívásokat – a FaceTime-ot vagy az Üzeneteket – a leállási idő alatt, az itt meghatározott korlátozások elsőbbséget élveznek azzal szemben akivel történnek.

A megengedett Képernyőidő alatt a kommunikációt beállíthatjuk mindenkire vagy csak azokra, akik a Névjegyekben szerepelnek. Egy extra kapcsoló lehetővé teszi azon csoportüzenetek küldését, amelyekben a gyermek fiókja is részt vesz. Felvehetjük azokat a személyeket, akik nincsenek a Névjegyzékben addig, amíg egy iCloud-kapcsolattartó vagy valamelyik Családi Megosztás listában szereplő személy a csoport részét képezi.

A Leállási idő alatt a rendszer még szigorúbb, mert a gyermek számára csak azt teszi lehetővé, hogy kizárólag a specifikus Névjegyekben szereplőkkel kommunikálhassanak.

Miért van szükség ezekre az óvintézkedésekre? 

Sokkoló a gyerekek mobilfüggősége, de a mi statisztikánk is rémisztő! Friss és elgondolkodtató adatokat vettünk gorcső alá egyenesen az USA-ból!

Mindannyiunknak megvannak a maga telefonhasználati szokásai, de vajon tisztában vagyunk azzal, hogy napi hány órát vesz el mindez az életünkből? Az elhízott amerikai felnőttek többségének a túlzott mobilozás okozta a betegségét. De nem elhanyagolható a nomofóbia problémaköre és a gyerekekre gyakorolt káros hatások sem.

fiatal felnőttek szokásai

A gyerekek 12 éves korukban kapják meg első mobilkészüléküket

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a 8 és 12 év közötti gyermekek 56%-ának van mobiltelefonja. Még ennél is sokkolóbb tudni, hogy a 8 éves vagy annál fiatalabb gyermekek 21%-a használ okostelefont. A 8 vagy annál fiatalabb gyermekes családok az okostelefon 69%-át birtokolják. A statisztikák szerint inkább az apukák értenek egyet azzal, hogy okostelefont adjanak a gyerek kezébe, mintsem az anyák.

Tudtátok?

Napi 5 vagy annál több órányi okostelefon-használat növeli az elhízás esélyét.A legfrissebb egészségügyi tanulmányok riasztó számot hoztak napvilágra. Az elhízás kockázata 43%-kal nőtt, amely sok embert érint. A mobiltelefonozás statisztikája egybeesik ezzel a tendenciával. Egyes orvosok azt állítják, hogy a mobiltelefonok és azok túlzott használata okozza a legtöbb elhízást.

Tipp: Ha sokat is lógsz a telón, mindig szakíts elég időt a testmozgásra is. Állíts be lépésszámlálót napi elérni kívánt céllal vagy tölts le egy fitnesz-appot! Bármilyen mozgásfajtát is választasz a tested biztosan hálás lesz érte.

Próbáld ki a 7+1 legjobb fitnesz alkalmazások egyikét: https://smartclinic.hu/hu/blog/a-10-legjobb-ingyenes-fitneszalkalmazas-ios-re-es-androidra/

Az amerikaiak 40%-a 10 éves korig mobiltelefont ad gyermekeinek

Az Egyesült Államokban a gyermekek elsősorban 11 vagy 12 éves korukban kapják meg első mobiltelefonjukat. A gyerekek körülbelül 20,5%-a 13 vagy 14 éves korában kap telefont. Riasztó azonban tudni, hogy 19,2%-a 10 éves kora előtt már hozzájut készülékhez. Szerencsére a szülők 83%-a vallotta azt, hogy gyermekének elsősorban a gyors kapcsolattartás végett vásárolt telefont.

Tipp: Mi is fontosnak tartjuk, hogy a gyerek mihamarabb el tudja érni a szülőt vészhelyzet esetén, azonban ahogyan az élet minden területén, úgy a gyerekek mobiltelefonozásában is a mértékletesség és a tudatosság a legfontosabb. Ha nem függ rajta egész nap, akkor nagy baj nem lehet.

A Z generáció 98%-a rendelkezik okostelefonnal

A Z generáció (a 90-es évek közepe és a 2000-es évek eleje között született emberek) egy olyan demográfiai csoport, amely már a legújabb okostelefonokkal rendelkezik. Körülbelül 52%-uk vallja úgy, hogy mobiltelefonuk a legértékesebb eszközük. Másrészt a X generáció 92%-ának (a 60-as évek közepe és a 80-as évek eleje között született emberek) van mobiltelefonja, de inkább a számítógépet részesítik előnyben. Ugyanakkor a baby boomrek (1946 és 1964 között született emberek) növelték okostelefon-használatukat. 2013-ban csak 18%-uk használt okostelefont, szemben a mai 42% -kal.

Tipp: Érdemes időnként úgynevezett digitális detoxikálót beiktatni a család életébe. Például közös programok szervezésével, a kirándulások erre remekül beválnak. A szervezet és a lélek is igényli, hogy fel tudjon töltődni olykor a szabadban, a friss levegőn.

mobilfüggőség

Az amerikaiak 92%-a szerint a mobiltelefon függőség

A szakértők most összehasonlították a mobiltelefon túlzott használatát olyan problémákkal, mint a szerencsejáték, vásárlás, internet és videojáték-függőségek. A mobiltelefon-függőség statisztikái azt mutatják, hogy a nomofóbiát (azok a személyek, akik rettegnek, hogy mobil nélkül kell létezniük) valódi, és súlyos betegségként kell kezelni. A legtöbb nomofób embernek a közösségi média függéséből alakul ki a fóbiája, amely alacsony önértékeléshez vezet, sőt a munkateljesítmény romlását is okozhatja. Az Egyesült Államokban a hallgatók körülbelül 60%-a valóban úgy gondolja, hogy mobiltelefon-függőségük van. Sőt, 71%-a a telefon mellett alszik, míg 35%-nak ébredéskor a telefon az első gondolata.

Tipp: a személyes kapcsolattartás és az élőbeszéd sosem megy ki a divatból. Bátorítunk titeket arra, hogy a közös baráti beszélgetések, iszogatások stb. alkalmával, ha csak nem muszáj, elő se vegyétek a mobilotokat. Ha pedig valaki nem tudja megállni, forduljon pszichológushoz, hiszen vannak addikciókra specializálódott szakemberek is. Manapság ez már egyáltalán nem ciki, csak nyerhetsz vele.

A felnőttek 79%-ánál napi 22 órán át van telefon

Az IDC Research által készített legfrissebb jelentés szerint a felnőttek szinte soha nem hagyják el otthonaikat mobiltelefon nélkül, és átlagosan napi körülbelül 22 órát tartják testközelben. Sokan inkább a telefonjuk mellett alszanak, miközben az okostelefon-használók 80%-a az ébredést követő 15 percen belül ellenőrzi telefonját. A felnőttek átlagosan 87 percet töltenek telefonjukon kommunikációval vagy közösségi média használatával hétfőtől csütörtökig. Ez a szám 160 percre ugrik a péntek és vasárnap közötti időszakban.

Tipp: nincs tipp, ezt teljesen megértjük. Amíg nem függünk rajta folyamatosan, addig nem baj, ha nálunk van, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor üt be a krach.

A 18–29 éves korosztály 100%-ának van mobilkészüléke 

Amikor az Egyesült Államokról beszélünk, a 18–29 év közötti korcsoport megdöbbentő eredményeket mutat, mivel mindegyikük rendelkezik valamilyen mobiltelefonnal. Ellenben a legkevesebb készüléket a senior korosztály (65 éves vagy annál idősebb) tudhatja magáénak 8%-os aránnyal. Ugyanakkor a 30–49 év közötti emberek 89% -a rendelkezik okostelefonokkal, míg az 50–64 éves korosztály esetében ez a szám 94% -ra növekszik.

Tipp: odáig nincs is semmi baj azzal, hogy a fiatal felnőttek rendelkeznek mobiltelefonnal. Mi az óvatosságra szeretnénk felhívni a figyelmet. A 2013-as megalakulásunk óta szinte megszámlálhatatlan betört, összetört kijelzővel találkoztunk. Ezek rendszerint sok fejfájást tudnak okozni a tulajdonosnak, nem is beszélve az anyagi vonzatáról. Előzd meg a bajt és helyezz fel készülékedre kijelzővédő/javító szettet! Ezzel biztonságban tudhatod mobilodat. Nézz utána weboldalunkon, hogy milyen márkákra árulunk szetteket.

Nézzük meg mit mond erről egy pszichológus!

függőség

A Femina.hu oldalnak adott interjújában Acosta Sára Diána gondolatait emeltük ki:

  • ,,A mobiltelefonok, tabletek a mai modern világ szerves részét képezik, és jelenlétük önmagában természetes, sőt, számos pozitív hozadékkal járnak. Függőségről akkor kell beszélnünk, ha a mobilhasználat olyan mértéket ölt, hogy az már jelentősen befolyásolja a gondolkodást, uralja a viselkedést, és veszélyezteti a testi és lelki egészséget.
  • A mobilfüggőség tünetei például, ha a telefon hiánya szorongást vált ki, ha az illető retteg attól, hogy az akkumulátor bizonyos szint alá csökken, ha a személy fél, hogy kimarad valamiből, ha a telefon nincs a nap minden percében a kezében.
  • Minél fiatalabb egy gyerek, mentális érettsége annál kiforratlanabb - ezért valószínűsíthető, hogy könnyebben függővé válik. Ezért kisebb gyerekeknél különösen fontos, hogy korlátozzuk a mobillal töltött időt.
  • Érdemes a saját szokásainkat is megvizsgálni, hiszen, ha mi állandóan a telefont nézegetjük, és nyomkodjuk, akkor természetes, hogy a gyereket is érdekelni fogja.
  • Fontos kiemelni, hogy a mobilokról és internetről való teljes letiltás nem célravezető. A telefon a mai világban az információszerzés és a kapcsolattartás legfőbb eszköze. Ami fontos lenne, az annak a megtanítása, hogyan lehet ezt a technológiát okosan használni. Például azt, hogyan lehet a valós tartalmakat megkülönböztetni a hamistól, hogy miért fontos a mobilhasználatban gátakat szabni, hogy miben tud a mindennapi életben a segítségünkre lenni a telefon, ugyanakkor milyen veszélyeket hordoz.Emellett természetesen a mobilozást limitálni kell. Az első tanácsom az lenne, hogy mutassunk jó példát. Legyünk hitelesek!
  • Azoknál a gyerekeknél, akiknél a mobilfüggőség jelentős, nagyobb az esély különböző lelki problémák előfordulására, kialakulására. Ilyenek lehetnek a düh, figyelemzavar, érzelmi stabilitás, hangulatzavarok. Ezenkívül, aki sokat mobilozik, az kevés időt tölt mozgással, ami nemcsak az elhízással lehet összefüggésben, hanem bizonyos készségek elsajátítását is hátráltathatja. Ha a mobiltelefon sok időt vesz el a társas kapcsolatoktól, akkor a társas készségek is csorbulhatnak. Ezért fontos odafigyelni a megfelelő arányokra.”

Bízunk benne, hogy mind a megdöbbentő adatok, mind pedig a pszichológiai háttér meggyőzött titeket arról, hogy miért fontos a mértékletes mobilozás. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az online világ mennyi veszélyt rejt magában, főleg egy gyerek számára. Ne tiltsuk el azonban csemetéinket az okos-kütyüktől,  de azért érdemes megtanítani nekik a tudatos internethasználatot. Ha a gyermek azt érzi, hogy bízhat a szülőben és bármilyen problémával őszintén fordulhat felé, akkor sokkal nyugodtabbak lehetünk a fogyasztói szokásait illetően is. Ha teljesen biztosra akarunk menni, akkor viszont állítsuk be a fent leírtak szerint a Képernyőidő kommunikációs korlátait gyerekeknek az iOS 13.3 és az iPadOS 13.3 rendszerekben. 

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésünket vagy szívesen olvasnál még hasonló témában, akkor jelezd nekünk egy like formájában! A véleményeteket is várjuk hozzászólásban. Magatokra ismertetek a statisztikákban? 

 

(források: macworld.com, leftronic.com, femina.hu

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.