Extrém teszt: Elképesztő mennyiségű üzemidőt takaríthatsz meg, ha az iPhone X OLED kijelzőjével „babrálsz” egy kicsit

2018. február 20. -
Miután nyilvánosságra kerültek az iPhone X OLED kijelzőn végzett energiafogyasztás csökkentésével kapcsolatos módszerek, az AppleInsider elkezdte tesztelni ezeket, hogy megmérje, mennyi energiát lehet megspórolni velük. A válasz: rengeteget.
Extrém teszt: Elképesztő mennyiségű üzemidőt takaríthatsz meg, ha az iPhone X OLED kijelzőjével „babrálsz” egy kicsit

Végre nem csak rossz hírekkel, hanem egy jó hírrel is tudunk szolgálni az Apple legújabb „csodájával” kapcsolatban. De kezdjük az elejéről. 

A lítiumos akkumulátorokat nem igazán szeretjük, valószínűleg a következő években változik majd a technológia.

A negatív hozzáállás annak köszönhető a lítiumos aksik csak méretnövekedés mellett képesek jobb üzemidőt elérni, ergo a 2-3 napos „ébrenléti időnek” fizikai gátja van.

Szoftveresen lehet jól optimalizálni, illetve léteznek különböző tippek-trükkök, amik segítségével órákkal lehet növelni az üzemidőt (ezekből jó párat cikkünk végén fel is sorolunk), de az iPhone X felkínál egy alternatív lehetőséget is, ami egyedüli az iPhone-ok között.

A hét elején az AppleInsider egy olyan cikket közölt, mely részletesen leírja, hogyan lehet optimalizálni az akkumulátor élettartamát az iPhone X-nek három tipp segítségével:

  • intelligens fordított színek (inverz színek)
  • valódi fekete háttér
  • szürkeárnyalat

Köztudott ezekről a módszerekről, hogy csökkentik az OLED képernyők energiafogyasztását, melyet a megjelenítési technológia biztosít, és persze a mindennapi használat során is azt tapasztalhatjuk, hogy az iPhone X így valóban több üzemidőre képes.

De úgy döntöttünk, hogy mélyebbre ásunk, hogy konkrétabb válaszokat kapjunk arról, hogy mennyi energia-megtakarítást lehet elérni ezekkel a trükkökkel.

A leglenyűgözőbb tesztünk, amit az Apple Safari böngészőjében végeztünk a “Hozzáférés” /Accessibility/ funkció intelligens fordított színeivel. A tesztünknél az iPhone X maximális fényerejét állítottuk be intelligens fordított színekkel engedélyezve, és a böngészőn a Reddit oldalát néztük.

iphone x oled panel inverz color

A Reddit általában fehér háttérrel és fekete szöveggel rendelkezik, de mivel engedélyeztük az Apple “Smart Invert Colors” /Intelligens Fordított Színek/ opciót, a képernyő hátulja így fekete, a szöveg pedig fehér lett.

Ez azért fontos, mert az OLED-ben lévő fekete képpontok lényegében "ki vannak kapcsolva" így sokkal kevesebb energiát fogyasztanak - mely éles kontrasztot mutat az LCD kijelzők működésétől, ahol a háttérvilágításnak minden képpontot - beleértve a fekete színt is - meg kell világítania.

Három órával a maximális fényerő és az intelligens fordított színek engedélyezése után az iPhone X akkumulátor 100%-ról mindössze 85%-ra csökkent.

iphone x black

Ezután ugyanezt a tesztet futtattuk le úgy, hogy az iPhone X normál üzemmódban volt - vagyis a Reddit fehér háttérrel és fekete szöveggel jelent meg a Safari böngészőben.

A háttérvilágítás maximális értékre állítása esetén az akkumulátor lecsökkent 100%-ról 28%-ra.

Ez azt jelenti, hogy ebben a szélsőséges összehasonlításban, ahol az intelligens fordított színeket engedélyeztük az iPhone X-en úgy, hogy a hagyományosan világos és fehér tartalmakat nézegettük, megspóroltunk igen sok, 58% akkumulátor élettartamot.

Végeztünk egy három órás tesztelést is a valódi fekete háttér használatával, amelyet az Apple az iOS 11-re épített az iPhone X-hez. Ezzel az iPhone kezdőképernyője teljesen fekete lett, az ikonok pedig normális megjelenésűek maradnak.

Ehhez a teszthez az okos fordított színek opció nem volt engedélyezve, és nem használtunk szürkeárnyalatot.

Három órával a maximális fényerő és a fekete háttér használata után az iPhone X akkumulátor 100%-ról 77%-ra csökkent.

Ugyanezt a tesztet végeztük el az iPhone X alapértelmezett színes háttérképével is, és azt tapasztaltuk, hogy az akkumulátor 100%-ról 61%-ra csökkent.

Így az iPhone X valódi fekete hátterére való váltás rendkívül nagy fényerejű teszt esetén 16%-ot takarított meg az akkumulátor fogyasztásban.

A felhasználók még tovább növelhetik az energiatakarosságot - mely ugyan a megjelenés és a teljesítmény rovására megy-, a szürkeárnyalatos opció használatával.

iphone x inverz színek

Ezek a színspecifikus változások csak az iPhone X-en működnek, mert az OLED kijelző több akkumulátort fogyaszt bizonyos színek megjelenítése során.

A tesztek azt mutatják, hogy a tiszta fehér fogyasztja a legtöbbet, majd a kék, és a zöld terheli a legkevésbé az akksit.

Ezt szem előtt tartva a felhasználók más drasztikus döntéseket is hozhatnak, mint például a kijelző fényerejének módosítása. “Váltás” /Shift/ módban a felhasználók csökkenthetik például a kék szín mennyiséget a képernyőn.

Az iOS megjelenítési beállítások pedig lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy csökkentsék az élénk színek intenzitását, ami szintén egy nagy különbség az OLED kijelző esetében.

Az iPhone X előtt piacra dobott LCD kijelzős iPhone-ok nem használhatják ki ezeket a beállításokat. De minden iPhone, köztük az iPhone X is, jelentős energia megtakarítást képes elérni a kijelző fényerejének csökkentésével.

Az Apple energiatakarékos üzemmódot is létrehoz az iOS rendszerbe, amely bekapcsolható a Beállításokból vagy az iOS 11 Vezérlőközpontjából.

Ha további hasznos tippeket és trükköket szeretnél megtudni az iPhone X-zel kapcsolatban, az alábbi cikkünket javasoljuk:

A következő cikkekben pedig összegyűjtöttük a leghasznosabb lépéseket, amiket meg kell tenned, ha nem szeretnéd, hogy minden nap lemerüljön a telefonod.

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni. Ha van iPhone X tulaj ismerősöd, mindenképpen mutasd meg neki a cikket, hálás lesz érte. 

Bármilyen kérdésed van a készülékkel kapcsolatban? Írj nekünk kommentben!

(Forrás: appleinsider.com)

Növekvő botrányok sora az iPhone X körül! Szem- és fejfájást okoz a kijelző (már ha bekapcsol) Növekvő botrányok sora az iPhone X körül! Szem- és fejfájást okoz a kijelző (már ha bekapcsol)
2018. február 7.
Az Apple mérnökei biztosan összenéznek a jövőben, ha az iPhone X kerül szóba. Ennyi probléma ugyanis még nem volt Apple készülékekkel.
Amit tudnod kell az Apple telefonjairól! - Miért különböznek az azonos modellű iPhone-ok kijelzői? Amit tudnod kell az Apple telefonjairól! - Miért különböznek az azonos modellű iPhone-ok kijelzői?
2018. január 10.
Most elárulunk valamit, amit eddig valószínűleg még csak nem is sejtettél. Két eredeti, azonos modellű iPhone kijelzője között is lehet szemmel látható különbség.
Okostelefon kiegészítők 20,000 forint alatt! Okostelefon kiegészítők 20,000 forint alatt!
2016. december 22.
Már két lábbal az ünnepekben vagyunk, és te még mindig az ajándékokon gondolkodsz? Ráadásul a karácsony közeledtével rájöttél arra, hogy túlköltekeztél, és már nem tudsz rászánni az ajándékozásra annyit, amennyit szeretnél? A cikkünkben bemutatunk több minőségi és rendkívül praktikus 20,000 forintos ár alatt kapható ajándéknak valót, hogy tudj miből válogatni.