Extrém teszt: Elképesztő mennyiségű üzemidőt takaríthatsz meg, ha az iPhone X OLED kijelzőjével „babrálsz” egy kicsit

2018. február 20. -
Miután nyilvánosságra kerültek az iPhone X OLED kijelzőn végzett energiafogyasztás csökkentésével kapcsolatos módszerek, az AppleInsider elkezdte tesztelni ezeket, hogy megmérje, mennyi energiát lehet megspórolni velük. A válasz: rengeteget.
Extrém teszt: Elképesztő mennyiségű üzemidőt takaríthatsz meg, ha az iPhone X OLED kijelzőjével „babrálsz” egy kicsit

Végre nem csak rossz hírekkel, hanem egy jó hírrel is tudunk szolgálni az Apple legújabb „csodájával” kapcsolatban. De kezdjük az elejéről. 

A lítiumos akkumulátorokat nem igazán szeretjük, valószínűleg a következő években változik majd a technológia.

A negatív hozzáállás annak köszönhető a lítiumos aksik csak méretnövekedés mellett képesek jobb üzemidőt elérni, ergo a 2-3 napos „ébrenléti időnek” fizikai gátja van.

Szoftveresen lehet jól optimalizálni, illetve léteznek különböző tippek-trükkök, amik segítségével órákkal lehet növelni az üzemidőt (ezekből jó párat cikkünk végén fel is sorolunk), de az iPhone X felkínál egy alternatív lehetőséget is, ami egyedüli az iPhone-ok között.

A hét elején az AppleInsider egy olyan cikket közölt, mely részletesen leírja, hogyan lehet optimalizálni az akkumulátor élettartamát az iPhone X-nek három tipp segítségével:

  • intelligens fordított színek (inverz színek)
  • valódi fekete háttér
  • szürkeárnyalat

Köztudott ezekről a módszerekről, hogy csökkentik az OLED képernyők energiafogyasztását, melyet a megjelenítési technológia biztosít, és persze a mindennapi használat során is azt tapasztalhatjuk, hogy az iPhone X így valóban több üzemidőre képes.

De úgy döntöttünk, hogy mélyebbre ásunk, hogy konkrétabb válaszokat kapjunk arról, hogy mennyi energia-megtakarítást lehet elérni ezekkel a trükkökkel.

A leglenyűgözőbb tesztünk, amit az Apple Safari böngészőjében végeztünk a “Hozzáférés” /Accessibility/ funkció intelligens fordított színeivel. A tesztünknél az iPhone X maximális fényerejét állítottuk be intelligens fordított színekkel engedélyezve, és a böngészőn a Reddit oldalát néztük.

iphone x oled panel inverz color

A Reddit általában fehér háttérrel és fekete szöveggel rendelkezik, de mivel engedélyeztük az Apple “Smart Invert Colors” /Intelligens Fordított Színek/ opciót, a képernyő hátulja így fekete, a szöveg pedig fehér lett.

Ez azért fontos, mert az OLED-ben lévő fekete képpontok lényegében "ki vannak kapcsolva" így sokkal kevesebb energiát fogyasztanak - mely éles kontrasztot mutat az LCD kijelzők működésétől, ahol a háttérvilágításnak minden képpontot - beleértve a fekete színt is - meg kell világítania.

Három órával a maximális fényerő és az intelligens fordított színek engedélyezése után az iPhone X akkumulátor 100%-ról mindössze 85%-ra csökkent.

iphone x black

Ezután ugyanezt a tesztet futtattuk le úgy, hogy az iPhone X normál üzemmódban volt - vagyis a Reddit fehér háttérrel és fekete szöveggel jelent meg a Safari böngészőben.

A háttérvilágítás maximális értékre állítása esetén az akkumulátor lecsökkent 100%-ról 28%-ra.

Ez azt jelenti, hogy ebben a szélsőséges összehasonlításban, ahol az intelligens fordított színeket engedélyeztük az iPhone X-en úgy, hogy a hagyományosan világos és fehér tartalmakat nézegettük, megspóroltunk igen sok, 58% akkumulátor élettartamot.

Végeztünk egy három órás tesztelést is a valódi fekete háttér használatával, amelyet az Apple az iOS 11-re épített az iPhone X-hez. Ezzel az iPhone kezdőképernyője teljesen fekete lett, az ikonok pedig normális megjelenésűek maradnak.

Ehhez a teszthez az okos fordított színek opció nem volt engedélyezve, és nem használtunk szürkeárnyalatot.

Három órával a maximális fényerő és a fekete háttér használata után az iPhone X akkumulátor 100%-ról 77%-ra csökkent.

Ugyanezt a tesztet végeztük el az iPhone X alapértelmezett színes háttérképével is, és azt tapasztaltuk, hogy az akkumulátor 100%-ról 61%-ra csökkent.

Így az iPhone X valódi fekete hátterére való váltás rendkívül nagy fényerejű teszt esetén 16%-ot takarított meg az akkumulátor fogyasztásban.

A felhasználók még tovább növelhetik az energiatakarosságot - mely ugyan a megjelenés és a teljesítmény rovására megy-, a szürkeárnyalatos opció használatával.

iphone x inverz színek

Ezek a színspecifikus változások csak az iPhone X-en működnek, mert az OLED kijelző több akkumulátort fogyaszt bizonyos színek megjelenítése során.

A tesztek azt mutatják, hogy a tiszta fehér fogyasztja a legtöbbet, majd a kék, és a zöld terheli a legkevésbé az akksit.

Ezt szem előtt tartva a felhasználók más drasztikus döntéseket is hozhatnak, mint például a kijelző fényerejének módosítása. “Váltás” /Shift/ módban a felhasználók csökkenthetik például a kék szín mennyiséget a képernyőn.

Az iOS megjelenítési beállítások pedig lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy csökkentsék az élénk színek intenzitását, ami szintén egy nagy különbség az OLED kijelző esetében.

Az iPhone X előtt piacra dobott LCD kijelzős iPhone-ok nem használhatják ki ezeket a beállításokat. De minden iPhone, köztük az iPhone X is, jelentős energia megtakarítást képes elérni a kijelző fényerejének csökkentésével.

Az Apple energiatakarékos üzemmódot is létrehoz az iOS rendszerbe, amely bekapcsolható a Beállításokból vagy az iOS 11 Vezérlőközpontjából.

Ha további hasznos tippeket és trükköket szeretnél megtudni az iPhone X-zel kapcsolatban, az alábbi cikkünket javasoljuk:

A következő cikkekben pedig összegyűjtöttük a leghasznosabb lépéseket, amiket meg kell tenned, ha nem szeretnéd, hogy minden nap lemerüljön a telefonod.

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni. Ha van iPhone X tulaj ismerősöd, mindenképpen mutasd meg neki a cikket, hálás lesz érte. 

Bármilyen kérdésed van a készülékkel kapcsolatban? Írj nekünk kommentben!

(Forrás: appleinsider.com)

Eltévedtél a kijelzők világában? Segítünk! Eltévedtél a kijelzők világában? Segítünk!
2017. június 1.
Magabiztos tudást szeretnél az okostelefonok kijelzőjének terén? Unod, hogy a sok jelzőtől már követhetetlen a különböző készülékek kijelzőjének a minősége? A HD és Full HD között még tudod a különbséget, de a QHD és Quad HD között már nem?.
6 idegesítő iOS 11 probléma, amitől legszívesebben kirohannék a világból 6 idegesítő iOS 11 probléma, amitől legszívesebben kirohannék a világból
2018. március 5.
Lassan olyan sok bakival találkozunk az iOS 11-ben, hogy már számon sem tudjuk tartani. Igaz, hogy egyre több frissítés érkezik rá, amikkel az Apple betömi a hiányzó lyukakat, de még mindig akadnak bőven problémák a rendszerrel.
Az Apple bejelentette: Holnaptól érkezik az iPhone 8 és iPhone 8 Plus (PRODUC) RED Az Apple bejelentette: Holnaptól érkezik az iPhone 8 és iPhone 8 Plus (PRODUC) RED
2018. április 9.
Meglepő fordulat az Apple-től! Bejelentették, a holnapi naptól elérhetővé válik a piros színű iPhone 8 és iPhone 8 Plus! Ráadásul az Apple adott a vásárlók szavára, ezért fekete előlappal érkezik az új iPhone!.