iPhone 7 vs. Galaxy S7 - Melyik a jobb készülék?

2016. szeptember 20. -
Nemrég jelentették be az iPhone 7-et, amibe tényleg mindent belepakolt az Apple. A hardveres fejlesztésekkel, és a fotós képességek javításával úgy tűnik, hogy jelenleg ez a legjobb telefon a piacon. Vagy mégsem? Amikor a Samsung Galaxy S7-et teszteltük, mindenben felülmúlta a piac többi szereplőjét, amiket korábban használtunk. Végülis az iPhone 7 legyőzi a korábbi királyt, a Galaxy S7-et?
iPhone 7 vs. Galaxy S7 - Melyik a jobb készülék?

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Külsőségek

A Galaxy S7 és az iPhone 7 osztozik egy különdíjon: mindkettő borzasztóan szép kinézettel lett megáldva, megkockáztatjuk, hogy az okostelefon piacon ez a két készülék a legszebbnek számít. Az S7-tel kezdve a sort, a csillogó külső vegyítve a fémmel igazán impozáns összhatást kelt. Ezt tetézte még a Samsung a hajlított formavilággal elöl-hátul, igaz kevésbé, mint az S7 Edge esetében, de ígyis szép összhatást keltve. Egyszerűen jó fogni a készüléket, jó vele dolgozni. A gombok - köztük a Home gomb is - mindkét oldalon remekül kattannak, nyomódnak, az egész telefon prémium hatást kelt.

Androidpit-Samsung-s7-tricks-1181-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Az iPhone 7-ről szintén messziről ordít a prémium minőségű külső. A kisebb, 4.7 hüvelykes kijelző pont annyival kisebb, hogy kellemes legyen használni minden kézmérettel. Viszont megmaradt a kiálló kamera megoldás a hátoldalon, ami sokakat zavarhat. További fejlődés, hogy az antenna csíkok jobban beleolvadnak a dizájnba, hiszen az élek mentén futnak. Ez összességében sokkal letisztultabbnak hat, mint a korábbi, kissé elnagyolt megoldás. Az alumínium unibody kialakítással az Apple zászlóshajója kevésbé ujjlenyomatgyűjtő, és talán kissé ellenállóbb is riválisánál. Nagy kérdés, hogy a Jet Black variáns mennyire lesz karcolódós fajta…

Újabb változás a 6s szériához képest, hogy a Home gomb többé nem nyomható be fizikálisan, bár az Apple taptic technológiája mégis azt a hatást kelti, mintha ezt tennénk. Ez hasonlóan működik, mint a MacBook esetében, azaz egy kis rezgéssel visszajelez számodra, ha benyomtad a gombot. Teljesen úgy érzed, hogy benyomtad, de valójában nem. Emellett az egyik legvitatottabb változás a 3.5mm-es jack aljzat eltávolítása, amihez a fej- és fülhallgatóidat tudtad eddig csatlakoztatni. Ehelyett erre a célra ezentúl a töltésre is használatos Lightning csatlakozó használható. Véleményünk szerint ugyan ez jelenleg furának és fölöslegesnek tűnhet, de idővel igazolódhat, hogy az a viszonylag nagy hely, amit a régi technológia igényelt a manapság papírvékony telefonok házában, fontosabb dolgokra is használható, mint egy jack-aljzat. Várható, hogy a következő években a többi gyártó is átveszi ezt a megoldást. Bár most még igen nagy az ellenállás.

apple-iphone7plus-jetblk-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Specifikáció

Alanyaink közül egyik okostelefonnal sem lehet rossz lóra tenni, ha a specifikáció a fő szempont nálad. A Galaxy S7 alatt vagy egy Snapdragon 820, vagy pedig a házi, Exynos 8890 ketyeg, régiótól függően. Emellé Adreno 530, vagy Mali-T880 MP12 grafikus magok kerülhetnek, ami az egyik legjobb megoldás a piacon. 4GB RAM illetve 32 vagy 64GB háttértár található még a gépházban. Amikor leteszteltük az S7 sebességét azt tapasztaltuk, hogy az egyik legggyorsabb telefon a piacon. A legtöbbször a leggyorsabb címet is kiérdemelte. Szóval kimondhatjuk, hogy az S7 az S8 érkeztéig a leggyorsabb Android-os okostelefon lesz várhatóan.

Az iPhone 7-et érthető okokból (még nem jelent meg) nem tudtuk tesztelni, így nehéz következtetéseket levonnunk a teljesítményét illetően. Amíg ezt megtesszük, a specifikációkra tudunk támaszkodni akkor, ha az S7-hez szeretnénk hasonlítani a sebességét.

AndroidPIT-Samsung-Galaxy-S7-Edge-Opinion-2082-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Szóval mivel van dolgunk az Almás gyártótól? Az iPhone 7 az Apple új A10 Fusion chipjével jön, ami egy 4 magos megoldás. Eddig az összes A sorozatú SoC-jük 2 magos volt, úgyhogy máris egy nagy változást vélhetsz felfedezni. Az Apple bemutatója szerint 2 mag szolgál a gyors számítások elvégzésére, míg 2 a spórolósabb, kevésbé megeröltető feladatoknál lesz használva (mint például egy email-fiók frissítés, vagy amikor nincs használva a telefon), így spórolva az iPhone 7 akkumulátorával.

apple-iphone7-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Az iPhone 7 esetében maradt a 6s-nél látott 2GB memória, ami pont a fele a Galaxy S7-ben találhatóénak. Mint azt megszokhattad, ebben az évben is az S7-nek vannak papíron jobb tulajdonságai, azonban eddig ennek ellenére folyamatosan az iPhone-ok voltak gyorsabbak a mindennapi használat során. Ez főként akkor jött elő, amikor intenzív használat alatt volt a készülék: multitasking, játékok betöltése, stb. Elmondhatjuk tehát, hogy a papíron jobb adatok nem hogy átragadnának a valóságra, általában a jobban optimalizált iOS-nek köszönhetően még az Apple terméke szokott előnyt kiharcolni magának.

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Kijelző

A Samsung és az Apple is nagyon jó minőségű kijelzőkkel szokta szállítani az aktuális csúcsmodelljeiket. A koreaiak estében ez AMOLED paneleket jelent, míg az Apple IPS LCD panelekkel operál. Felhasználásfüggő, hogy a nagyon szaturált színekkel operáló, “színesebb” AMOLED a jobb, vagy pedig a valósághűbb LCD panel. Nehéz lehet csak ez alapján dönteni, úgyhogy nézzük meg a száraz adatokat, hátha azok pont téged győznek meg.

apple-iphone-6-iphone-5-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

A Galaxy S7 kijelzője az egyik legjobb a piacon. Az 5.1 hüvelykes mérethez 2560x1440 pixel lett passzintva, ami egy 577 hüvelykenkénti pixelszámot ad. Ez egy elképesztően éles kijelző. Élmény használni, főként a gazdag színvilága és a tűéles megjelenése miatt. Ezt a megjelenítőt nagyon nehéz utolérni, de vajon sikerült-e az Apple-nek az iPhone 7-tel?

 AndroidPIT-Samsung-galaxy-s7-5-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Míg korábban voltak olyan híresztelések, hogy az iPhone 7-nél a cupertinoiak is váltanak OLED panelekre, végül mégis maradtak mindkét modelljüknél az IPS LCD kijelzőnél. A felbontás a 4.7 hüvelykes esetében 1334x750, azaz 326 pixel jut egy hüvelykre. Ez nem tér el az iPhone 6-6s vonulattól, ami nem feltétlenül rossz dolog, de innovációt itt senki ne várjon. A felbontás növelése többet eszik a processzorból, grafikus meghajtóból, és ezt az Apple nem szeretné. Ők belőtték a szerintük arany-középutat, és maradnak ezeknél az értékeknél, amíg lehet, a minél jobb felhasználói élmény érdekében.

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Szoftver

Ez egy döntő pont lehet nálad is. Az, hogy melyik készülék rendelkezik a jobb operációs rendszerrel és szoftverkínálattal, borzasztó nehezen eldönthető, és nem is egyértelmű. A legtöbb esetben ez főként hit, vagy megszokás kérdése. Vannak mindkét szoftvernek előnyei, hátrányai, amiket érdemes tanulmányozni. Ha eddig Android-ot használtál, valószínűleg szeretnél is annál maradni, kivéve ha valamilyen gondod akadt vele. Éppen ezért a jobb választás számodra az S7 lesz. Ha esetleg még a TouchWiz is bejön, még kevésbé akad kérdés. Ám érdemes tudnod, hogy elég sok Android felhasználó kerüli a TouchWiz felületet, ami ugyan az egyik legjobban megpakolt Android variáns, de ez egyben a hátránya is: rengeteg benne a fölösleges szoftver. Remélhetőleg a Nougat frissítéssel ezen igyekeznek változtatni a nem túl távoli jövőben… 

androidpit-iphone-7-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Az iPhone 7 természetesen az iOS 10-zel érkezik, azaz az Apple legújabb szoftverét kapod a legújabb, leggyorsabb hardverével. A sebességgel nem lesz gond, tehát az a kérdés, hogy szeretnéd-e a kaliforniaiak letisztult, egyszerűségre alapozó operációs rendszerét használni? Cserébe le kell mondanod pár dologról: a személyreszabhatóság sosem volt a platform erőssége, azonban azt nem lehet mondani, hogy nem igyekeznének a tengerentúlon ezen változtatni picit. Az új verzióban törölhetőek a beépített alkalmazások, jobban megálmodott Üzenetküldő és Zene applikációk is jöttek, valamint a lezáró képernyő is fejlődött widgetekkel. Emellett egy igazán időtálló készülékről beszélünk, aki hosszútávra tervez, annak tetszeni fog az iOS alapú rendszerek nagyfokú terhelhetősége, megbízhatósága.

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Kamera

A kamera összevetés talán a legjelentéktelenebb lesz a kategóriánk közt, hiszen mindkét telefon tele van pakolva jóságokkal ilyen téren. A Galaxy S7 hátsó kamerája egy 12 megapixeles, f/1.7 apertúrával rendelkező darab, amely LED villanóval, optikai képstabilizátorral érkezik. Tesztjeink szerint az egyik legjobb okostelefonba épített kamera megoldás a piacon.

AndroidPIT-Samsung-galaxy-s7-edge-17-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Az iPhone 7 esetében szintén egy 12 megapixeles, f/1.8-as apertúrájú szenzorról van szó, amihez azonban négy LED-es villanó tartozik. Emellett itt is jelen van az optikai stabilizátor, és fejlett autofókusz is. Az iPhone 7 Plus esetében nagy a várakozás a kettős kameraegység miatt, azonban a sima, 7-es modell egy lapon említhető a Galaxy S7-tel. Nincs nagy különbség hardveres téren, viszont az iPhone-ok esetében mindig nagyon jók a gyakorlati tapasztalatok, így kíváncsian várjuk, igazából mire is képes az új készülék fotózás terén. 

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Akkumulátor

Az üzemidők tekintetében szintén kevésbé szokott számítani a puszta specifikáció, szóval nem hisszük, hogy a döntésed ez alapján kellene meghoznod. Ami jobban számít, az a gyakorlati tapasztalat. Ez azért fontos, mert hiába növekedik az akkumulátorok névleges terhelhetősége, nő a processzorok energiaéhsége is (a teljesítménnyel együtt, természetesen). Ez egy soha véget nem érő párviadal egészen addig, amíg egy újabb akkumulátor technológia nem kerül elő.

A Galaxy S7 akkumulátora egy 3000 mAh-s darab, ennek ellenére az eszköz nem az üzemidejéről híres, finoman szólva sem. A nagyteljesítményű processzor, és a nagy kijelző egészen sokat fogyaszt, ráadásul már az S7 akksija sem cserélhető otthon. Ami kiemelendő, hogy támogatott a vezetéknélküli töltés, ha ez fontos számodra.

Az iPhone 7 esetében még nem ismertek a pontos számadatok, azonban a tavalyi, iPhone 6s akkumulátorból kiindulva, mely 1715mAh-s volt, nem számíthatsz túl nagy növekedésre ilyen téren. Az Apple mindig kisebb teljesítményű akkukat használ, mint az aktuális vetélytársai, ám mégsem marad el túlságosan üzemidő tekintetében, sőt! A jó tervezés miatt sokszor megszorítja/megveri, bizonyos körülmények között a majdnem kétszer akkora teleppel rendelkező S7-et. Az Apple szerint az iPhone 7 két(!) órával hosszabb üzemidőt kapott, mint a tavalyi modelljük, azonban várd meg inkább a valós tapasztalatokat, ha fontos számodra ez az aspektus. 

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Konklúzió

Szóval, melyiket válaszd? A Galaxy S7-et, vagy az iPhone 7-et? Természetesen erre nem adhatunk neked egyenes választ… Nem lenne fair. Azonban a cikkünk alapján valószínűleg valamelyik irány megtetszett neked, hiszen rengeteg információt olvashattál a két készülékkel kapcsolatban. Mindkettőnek olvashattad a pozitív és a negatív tulajdonságait is. Noha utóbbiból nem sok van egyiknél sem, érdemes mérlegelned ezeket a saját szempontjaid szerint is. Szeretnél egy kicsit nagyob kijelzőt, papíron jobb specifikációkkal és színgazdagabb kijelzővel? Ez esetben a Samsung készülékét válaszd!

Vagy netán az Apple minimalista, szemkápráztató, alumínium kinézete jön be jobban az üveggel szemben? Akkor válaszd az Apple termékét! Kis dolgokon fog múlni a döntésed, azonban nagyon rosszul nem tudsz dönteni :)

A kamerák között nem nagyon lehet különbséget tenni, talán a microSD lehetőség dönthet a Samsung javára egyeseknél, akiknek ez fontos szempont.

Független cikkíróként nem tisztem tanácsot adni, azonban talán abban az esetben érdemes az S7-et választani, ha még ismeretlen számodra az Apple világa, és az iPhone-on kívül nincs is más vonzó termékük számodra. Nem minden Samsung megoldás szerethető, azonban az utóbbi években sokat fejlődtek. A legnagyobb hátránya talán a TouchWiz felület, amit valaki vagy szeret, vagy nem. Az iPhone 7 viszont egy remek folytatása a tavalyi 6s szériának, nem sok kivetnivalót lehet benne találni, így ez a készülék is egy jó választás lehet. A végső döntést rád bízzuk, nagyon megbánni egyik megvételét sem lehet… 

Frissítés

( forrás: https://www.androidpit.com ) 

Hivatalos: ilyen lett az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus Hivatalos: ilyen lett az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus
2016. szeptember 7.
Természetesen, nem csak az iPhone 7-et és iPhone 7 Plus-t mutatta be az Apple, de mi most szeretnénk csak erre az eszközre koncentrálni. Az elkövetkezendő napokban a többi újdonságot is górcső alá vesszük.
iPhone 7 vs. iPhone XR – 3 dolog, amiért megéri frissítened iPhone 7 vs. iPhone XR – 3 dolog, amiért megéri frissítened
2018. október 30.
Jó pár nappal az iPhone XR megjelenése után már nagyjából kirajzolódott, mit is kapunk a valóságban az Apple friss, fiatalos megjelenésű modelljétől. A kérdés már csak az, vajon mennyire kihagyhatatlan az "ajánlat" régebbi iPhone tulajdonosok számára.
A legmenőbb iPhone 7 kiegészítők A legmenőbb iPhone 7 kiegészítők
2017. július 18.
Ha már eldöntötted, hogy veszel egy iPhone 7-est, akkor ajánljuk figyelmedbe ezen cikkünket. Az új iPhone elég sok újítást, változtatást kapott az előző generációhoz képest, így valószínűleg az iPhone kiegészítők terén is újra szét kell nézned, ha teljes kompatibilitást szeretnél az új szerzeménnyel.