iPhone 7 vs. Galaxy S7 - Melyik a jobb készülék?

2022.06.30 0 hozzászólás 18812 olvasás
iPhone 7 vs. Galaxy S7 - Melyik a jobb készülék?

Nemrég jelentették be az iPhone 7-et, amibe tényleg mindent belepakolt az Apple. A hardveres fejlesztésekkel, és a fotós képességek javításával úgy tűnik, hogy jelenleg ez a legjobb telefon a piacon. Vagy mégsem? Amikor a Samsung Galaxy S7-et teszteltük, mindenben felülmúlta a piac többi szereplőjét, amiket korábban használtunk. Végülis az iPhone 7 legyőzi a korábbi királyt, a Galaxy S7-et?

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Külsőségek

A Galaxy S7 és az iPhone 7 osztozik egy különdíjon: mindkettő borzasztóan szép kinézettel lett megáldva, megkockáztatjuk, hogy az okostelefon piacon ez a két készülék a legszebbnek számít. Az S7-tel kezdve a sort, a csillogó külső vegyítve a fémmel igazán impozáns összhatást kelt. Ezt tetézte még a Samsung a hajlított formavilággal elöl-hátul, igaz kevésbé, mint az S7 Edge esetében, de ígyis szép összhatást keltve. Egyszerűen jó fogni a készüléket, jó vele dolgozni. A gombok - köztük a Home gomb is - mindkét oldalon remekül kattannak, nyomódnak, az egész telefon prémium hatást kelt.

Androidpit-Samsung-s7-tricks-1181-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Az iPhone 7-ről szintén messziről ordít a prémium minőségű külső. A kisebb, 4.7 hüvelykes kijelző pont annyival kisebb, hogy kellemes legyen használni minden kézmérettel. Viszont megmaradt a kiálló kamera megoldás a hátoldalon, ami sokakat zavarhat. További fejlődés, hogy az antenna csíkok jobban beleolvadnak a dizájnba, hiszen az élek mentén futnak. Ez összességében sokkal letisztultabbnak hat, mint a korábbi, kissé elnagyolt megoldás. Az alumínium unibody kialakítással az Apple zászlóshajója kevésbé ujjlenyomatgyűjtő, és talán kissé ellenállóbb is riválisánál. Nagy kérdés, hogy a Jet Black variáns mennyire lesz karcolódós fajta…

Újabb változás a 6s szériához képest, hogy a Home gomb többé nem nyomható be fizikálisan, bár az Apple taptic technológiája mégis azt a hatást kelti, mintha ezt tennénk. Ez hasonlóan működik, mint a MacBook esetében, azaz egy kis rezgéssel visszajelez számodra, ha benyomtad a gombot. Teljesen úgy érzed, hogy benyomtad, de valójában nem. Emellett az egyik legvitatottabb változás a 3.5mm-es jack aljzat eltávolítása, amihez a fej- és fülhallgatóidat tudtad eddig csatlakoztatni. Ehelyett erre a célra ezentúl a töltésre is használatos Lightning csatlakozó használható. Véleményünk szerint ugyan ez jelenleg furának és fölöslegesnek tűnhet, de idővel igazolódhat, hogy az a viszonylag nagy hely, amit a régi technológia igényelt a manapság papírvékony telefonok házában, fontosabb dolgokra is használható, mint egy jack-aljzat. Várható, hogy a következő években a többi gyártó is átveszi ezt a megoldást. Bár most még igen nagy az ellenállás.

apple-iphone7plus-jetblk-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Specifikáció

Alanyaink közül egyik okostelefonnal sem lehet rossz lóra tenni, ha a specifikáció a fő szempont nálad. A Galaxy S7 alatt vagy egy Snapdragon 820, vagy pedig a házi, Exynos 8890 ketyeg, régiótól függően. Emellé Adreno 530, vagy Mali-T880 MP12 grafikus magok kerülhetnek, ami az egyik legjobb megoldás a piacon. 4GB RAM illetve 32 vagy 64GB háttértár található még a gépházban. Amikor leteszteltük az S7 sebességét azt tapasztaltuk, hogy az egyik legggyorsabb telefon a piacon. A legtöbbször a leggyorsabb címet is kiérdemelte. Szóval kimondhatjuk, hogy az S7 az S8 érkeztéig a leggyorsabb Android-os okostelefon lesz várhatóan.

Az iPhone 7-et érthető okokból (még nem jelent meg) nem tudtuk tesztelni, így nehéz következtetéseket levonnunk a teljesítményét illetően. Amíg ezt megtesszük, a specifikációkra tudunk támaszkodni akkor, ha az S7-hez szeretnénk hasonlítani a sebességét.

AndroidPIT-Samsung-Galaxy-S7-Edge-Opinion-2082-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Szóval mivel van dolgunk az Almás gyártótól? Az iPhone 7 az Apple új A10 Fusion chipjével jön, ami egy 4 magos megoldás. Eddig az összes A sorozatú SoC-jük 2 magos volt, úgyhogy máris egy nagy változást vélhetsz felfedezni. Az Apple bemutatója szerint 2 mag szolgál a gyors számítások elvégzésére, míg 2 a spórolósabb, kevésbé megeröltető feladatoknál lesz használva (mint például egy email-fiók frissítés, vagy amikor nincs használva a telefon), így spórolva az iPhone 7 akkumulátorával.

apple-iphone7-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Az iPhone 7 esetében maradt a 6s-nél látott 2GB memória, ami pont a fele a Galaxy S7-ben találhatóénak. Mint azt megszokhattad, ebben az évben is az S7-nek vannak papíron jobb tulajdonságai, azonban eddig ennek ellenére folyamatosan az iPhone-ok voltak gyorsabbak a mindennapi használat során. Ez főként akkor jött elő, amikor intenzív használat alatt volt a készülék: multitasking, játékok betöltése, stb. Elmondhatjuk tehát, hogy a papíron jobb adatok nem hogy átragadnának a valóságra, általában a jobban optimalizált iOS-nek köszönhetően még az Apple terméke szokott előnyt kiharcolni magának.

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Kijelző

A Samsung és az Apple is nagyon jó minőségű kijelzőkkel szokta szállítani az aktuális csúcsmodelljeiket. A koreaiak estében ez AMOLED paneleket jelent, míg az Apple IPS LCD panelekkel operál. Felhasználásfüggő, hogy a nagyon szaturált színekkel operáló, “színesebb” AMOLED a jobb, vagy pedig a valósághűbb LCD panel. Nehéz lehet csak ez alapján dönteni, úgyhogy nézzük meg a száraz adatokat, hátha azok pont téged győznek meg.

apple-iphone-6-iphone-5-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

A Galaxy S7 kijelzője az egyik legjobb a piacon. Az 5.1 hüvelykes mérethez 2560x1440 pixel lett passzintva, ami egy 577 hüvelykenkénti pixelszámot ad. Ez egy elképesztően éles kijelző. Élmény használni, főként a gazdag színvilága és a tűéles megjelenése miatt. Ezt a megjelenítőt nagyon nehéz utolérni, de vajon sikerült-e az Apple-nek az iPhone 7-tel?

 AndroidPIT-Samsung-galaxy-s7-5-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Míg korábban voltak olyan híresztelések, hogy az iPhone 7-nél a cupertinoiak is váltanak OLED panelekre, végül mégis maradtak mindkét modelljüknél az IPS LCD kijelzőnél. A felbontás a 4.7 hüvelykes esetében 1334x750, azaz 326 pixel jut egy hüvelykre. Ez nem tér el az iPhone 6-6s vonulattól, ami nem feltétlenül rossz dolog, de innovációt itt senki ne várjon. A felbontás növelése többet eszik a processzorból, grafikus meghajtóból, és ezt az Apple nem szeretné. Ők belőtték a szerintük arany-középutat, és maradnak ezeknél az értékeknél, amíg lehet, a minél jobb felhasználói élmény érdekében.

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Szoftver

Ez egy döntő pont lehet nálad is. Az, hogy melyik készülék rendelkezik a jobb operációs rendszerrel és szoftverkínálattal, borzasztó nehezen eldönthető, és nem is egyértelmű. A legtöbb esetben ez főként hit, vagy megszokás kérdése. Vannak mindkét szoftvernek előnyei, hátrányai, amiket érdemes tanulmányozni. Ha eddig Android-ot használtál, valószínűleg szeretnél is annál maradni, kivéve ha valamilyen gondod akadt vele. Éppen ezért a jobb választás számodra az S7 lesz. Ha esetleg még a TouchWiz is bejön, még kevésbé akad kérdés. Ám érdemes tudnod, hogy elég sok Android felhasználó kerüli a TouchWiz felületet, ami ugyan az egyik legjobban megpakolt Android variáns, de ez egyben a hátránya is: rengeteg benne a fölösleges szoftver. Remélhetőleg a Nougat frissítéssel ezen igyekeznek változtatni a nem túl távoli jövőben… 

androidpit-iphone-7-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Az iPhone 7 természetesen az iOS 10-zel érkezik, azaz az Apple legújabb szoftverét kapod a legújabb, leggyorsabb hardverével. A sebességgel nem lesz gond, tehát az a kérdés, hogy szeretnéd-e a kaliforniaiak letisztult, egyszerűségre alapozó operációs rendszerét használni? Cserébe le kell mondanod pár dologról: a személyreszabhatóság sosem volt a platform erőssége, azonban azt nem lehet mondani, hogy nem igyekeznének a tengerentúlon ezen változtatni picit. Az új verzióban törölhetőek a beépített alkalmazások, jobban megálmodott Üzenetküldő és Zene applikációk is jöttek, valamint a lezáró képernyő is fejlődött widgetekkel. Emellett egy igazán időtálló készülékről beszélünk, aki hosszútávra tervez, annak tetszeni fog az iOS alapú rendszerek nagyfokú terhelhetősége, megbízhatósága.

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Kamera

A kamera összevetés talán a legjelentéktelenebb lesz a kategóriánk közt, hiszen mindkét telefon tele van pakolva jóságokkal ilyen téren. A Galaxy S7 hátsó kamerája egy 12 megapixeles, f/1.7 apertúrával rendelkező darab, amely LED villanóval, optikai képstabilizátorral érkezik. Tesztjeink szerint az egyik legjobb okostelefonba épített kamera megoldás a piacon.

AndroidPIT-Samsung-galaxy-s7-edge-17-w782

( forrás: https://www.androidpit.com )

Az iPhone 7 esetében szintén egy 12 megapixeles, f/1.8-as apertúrájú szenzorról van szó, amihez azonban négy LED-es villanó tartozik. Emellett itt is jelen van az optikai stabilizátor, és fejlett autofókusz is. Az iPhone 7 Plus esetében nagy a várakozás a kettős kameraegység miatt, azonban a sima, 7-es modell egy lapon említhető a Galaxy S7-tel. Nincs nagy különbség hardveres téren, viszont az iPhone-ok esetében mindig nagyon jók a gyakorlati tapasztalatok, így kíváncsian várjuk, igazából mire is képes az új készülék fotózás terén. 

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Akkumulátor

Az üzemidők tekintetében szintén kevésbé szokott számítani a puszta specifikáció, szóval nem hisszük, hogy a döntésed ez alapján kellene meghoznod. Ami jobban számít, az a gyakorlati tapasztalat. Ez azért fontos, mert hiába növekedik az akkumulátorok névleges terhelhetősége, nő a processzorok energiaéhsége is (a teljesítménnyel együtt, természetesen). Ez egy soha véget nem érő párviadal egészen addig, amíg egy újabb akkumulátor technológia nem kerül elő.

A Galaxy S7 akkumulátora egy 3000 mAh-s darab, ennek ellenére az eszköz nem az üzemidejéről híres, finoman szólva sem. A nagyteljesítményű processzor, és a nagy kijelző egészen sokat fogyaszt, ráadásul már az S7 akksija sem cserélhető otthon. Ami kiemelendő, hogy támogatott a vezetéknélküli töltés, ha ez fontos számodra.

Az iPhone 7 esetében még nem ismertek a pontos számadatok, azonban a tavalyi, iPhone 6s akkumulátorból kiindulva, mely 1715mAh-s volt, nem számíthatsz túl nagy növekedésre ilyen téren. Az Apple mindig kisebb teljesítményű akkukat használ, mint az aktuális vetélytársai, ám mégsem marad el túlságosan üzemidő tekintetében, sőt! A jó tervezés miatt sokszor megszorítja/megveri, bizonyos körülmények között a majdnem kétszer akkora teleppel rendelkező S7-et. Az Apple szerint az iPhone 7 két(!) órával hosszabb üzemidőt kapott, mint a tavalyi modelljük, azonban várd meg inkább a valós tapasztalatokat, ha fontos számodra ez az aspektus. 

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 7 összevetés: Konklúzió

Szóval, melyiket válaszd? A Galaxy S7-et, vagy az iPhone 7-et? Természetesen erre nem adhatunk neked egyenes választ… Nem lenne fair. Azonban a cikkünk alapján valószínűleg valamelyik irány megtetszett neked, hiszen rengeteg információt olvashattál a két készülékkel kapcsolatban. Mindkettőnek olvashattad a pozitív és a negatív tulajdonságait is. Noha utóbbiból nem sok van egyiknél sem, érdemes mérlegelned ezeket a saját szempontjaid szerint is. Szeretnél egy kicsit nagyob kijelzőt, papíron jobb specifikációkkal és színgazdagabb kijelzővel? Ez esetben a Samsung készülékét válaszd!

Vagy netán az Apple minimalista, szemkápráztató, alumínium kinézete jön be jobban az üveggel szemben? Akkor válaszd az Apple termékét! Kis dolgokon fog múlni a döntésed, azonban nagyon rosszul nem tudsz dönteni :)

A kamerák között nem nagyon lehet különbséget tenni, talán a microSD lehetőség dönthet a Samsung javára egyeseknél, akiknek ez fontos szempont.

Független cikkíróként nem tisztem tanácsot adni, azonban talán abban az esetben érdemes az S7-et választani, ha még ismeretlen számodra az Apple világa, és az iPhone-on kívül nincs is más vonzó termékük számodra. Nem minden Samsung megoldás szerethető, azonban az utóbbi években sokat fejlődtek. A legnagyobb hátránya talán a TouchWiz felület, amit valaki vagy szeret, vagy nem. Az iPhone 7 viszont egy remek folytatása a tavalyi 6s szériának, nem sok kivetnivalót lehet benne találni, így ez a készülék is egy jó választás lehet. A végső döntést rád bízzuk, nagyon megbánni egyik megvételét sem lehet… 

Frissítés

( forrás: https://www.androidpit.com ) 

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.