iPhone tippek-trükkök: Hogyan állíthatod be, miről készül biztonsági mentés iCloud-ra?

2022.06.21 0 hozzászólás 2499 olvasás
iPhone tippek-trükkök: Hogyan állíthatod be, miről készül biztonsági mentés iCloud-ra?

Sok esetben hasznos lehet bizonyos alkalmazások kizárása a biztonsági mentés körforgásából. Többek közt tárhely spórolás szempontjából sem hátrány, ha magad kezeled, mit raktároz el az iPhone a felhőben. Ezt egyszerűen meg is tudod tenni az iOS-ben és meg is mutatjuk, hogyan.

Az iCloud tárhely

Az iPhone-nak (és minden iOS eszköznek) gyárilag meghatározott, fix tárhely kapacitása van (például iPhone 11 Pro esetén 64/256/512GB), ami ilyen formában nem bővíthető tovább. Az iCloud ezzel szemben felhő lapú, bővíthető tárhely, ami alap esetben 5GB-tal rendelkezik. Ez remek lehetőséget kínál az iPhone biztonsági mentéseinek „raktározására”, ugyanakkor a szabad terület könnyen elfogyhat, ha nagy mennyiségű adat vagy nagy méretű mentés van már az iCloud-ban.

Erre két megoldás létezik; a tárhely bővítése (vásárlással) vagy bizonyos adatok, tartalmak eltávolítása. Ez utóbbi esetén a biztonsági mentések kezelése egyszerű és egészen gyors megoldást jelenthet.

Az iCloud biztonsági mentések kezelése

Mindenekelőtt menj a Beállítások > Apple ID menübe (a képernyő tetején) és keresd ki az iCloud elemet. Itt a Tárhely kezelésre koppintva hamarosan megjelenik a Biztonsági mentés is. Itt látni fogod azokat az eszközöket, amikről biztonsági mentés készül, illetve hogy ezek külön külön mennyi helyet foglalnak.

icloud_mentes

A biztonsági mentések kezelése viszont adott pillanatban csak arra az eszközre lesz elérhető, amit éppen használsz – ha erre kattintasz, minden olyan alkalmazásba betekintést kapsz, amikről biztonsági másolat készül, azaz minden lehetséges tárhely evő forrásról.

Alkalmazások választása iCloud biztonsági mentéshez

Egészen egyszerű dolgod van; a biztonsági mentésben található appoknál csak a csúszkára kell rákoppintanod és ki- vagy bekapcsolhatod ezeket. Ilyen módon pillanatok alatt felszabadíthatsz értékes tárhelyet az iCloud-ban, a legtöbb helyet foglaló alkalmazások ugyanis a lista tetején helyezkednek el, így tisztában leszel azzal, melyiket érdemes inaktiválni.

De egyéb érdekességeket is felfedezhetsz a listában, amikről már rég elfeledkeztél, mivel olyan applikációkról is lehet biztonsági mentés, amit hónapok óta nem használsz, ellenben elveszi a helyet más fontos appoktól. Amint ezeknél eltolod a csúszkát, a hozzájuk kapcsolódó adatok is törlődni fognak a felhőből – vagyis újabb tárhely mennyiséget szabadítottál fel.