iPhone XS Max vs. iPhone 8 Plus – Összehasonlítás! Az óriások csatája

2022.06.27 0 hozzászólás 3741 olvasás
iPhone XS Max vs. iPhone 8 Plus – Összehasonlítás! Az óriások csatája

Az iPhone X megjelenésekor sokan csodálták az OLED kijelzős formabontó dizájnt, ami minden addiginál hatalmasabb felületen kacsintott vissza. A Plus modell viszont elmaradt és csak a következő generációban érkezett meg. Érdemes volt várni az iPhone XS Max-ra vagy még mindig az iPhone 8 Plus a jobb választás?

iPhone XS Max vs. iPhone 8 Plus – Bele a közepébe 

iPhone összehasonlításunkat egy kevésbé izgalmas, de annál fontosabb résszel indítjuk, mégpedig az alapvető adatok nagyító alá vételével. Ha a száraz tények elegendőek ahhoz, hogy döntést hozz, táblázatunkban segítséget találsz. De ha továbbra is kínzó dilemmában érzed magad, görgess tovább.

 iPhone 8 PlusiPhone XS Max
SzínekArany, Ezüst, Asztroszürke (PRODUCT Red)Arany, Ezüst, Asztroszürke

Kijelző

LCD - IPS 5,5" Retina HD (1920*1080, 401 ppi)OLED 6,5" Super Retina (2688 x 1242, 458 ppi)

Processzor

A11 BionicA12 Bionic
Hátlapi kamera12 MP f/1,8 + 12 MP teleobjektív f/2,8 12 MP f/1,8 + 12 MP teleobjektív f/2,4
Előlapi kamera7 MP Face Time HD f/2,27 MP TrueDepth f/2,2
Tárhely64/256GB64/256/512GB
Vezeték nélküli töltésIgenIgen
VízállóságIP67IP68
Méretek78,1x158,4x7.5mm77.4x157.5x7.7mm
Súly148g208g

iPhone XS Max vs. iPhone 8 Plus - Dizájn

Az iPhone XS Max már első ránézésre is erős dizájn váltást mutat az iPhone 8 Plus-hoz képest. Előlapja szinte teljes részét képezi a képernyő, míg elődjét jól látható peremrész egészíti ki és még home gomb is található rajta. A fizikai gomb hiánya azt is jelenti, hogy az iPhone XS Max már nem a megszokott Touch ID, hanem Face ID azonosítást kapott. 

Mindkét biztonsági rendszernek vannak előnyei és persze olykor hibás működést is tapasztalhatsz a használatuk közben. A Face ID és a Touch ID problémák legtöbbször otthon is megoldhatók, így nem kell egyiktől sem tartanod.  

Mindkét modell üvegborítású hátlappal és fém kerettel rendelkezik, így ezen a területen nem láthatsz túlzott különbséget. Azonban a hátlapi kamerák elhelyezkedése eltérő - az iPhone 8 Plus-on a két objektív egymás mellett van, míg az iPhone XS Max-en függőlegesen helyezték el ezeket. 

Természetesen a készülékek mérete és a súlya is eltér. Az iPhone XS Max 157,5 x 77,4 x 7,7 mm-es és 208g, míg az iPhone 8 Plus 158,4 x 78,1 x 7,5 mm-es és 202g. Más szóval, a frissebb kiadás valamivel kisebb annak ellenére, hogy kijelzője jóval méretesebb (vagyis a kezedben is kényelmesebben elfér)

iphone_xs_max_hatlap

Az egyik, első ránézésre nehezen megállapítható különbség a cseppállóság, mivel az iPhone XS Max IP68 minősítésű (ami azt jelenti, hogy akár 2 méter mélyre is elmerülhet maximum 30 percig), míg az iPhone 8 Plus IP67 minősítésű, mely csak 1 méter mélységig képes ellenállni a víz okozta károknak. 

Fontos megjegyezni, hogy a csepp- és vízálló kifejezések nem egy és ugyanazon fogalom alá tartoznak. Az iPhone-ok kizárólag tiszta vízzel szemben és csak bizonyos körülmények közt/ideig képesek ellenállni a beázásnak. Erről bővebben ide kattintva tudsz olvasni.

iPhone XS Max vs. iPhone 8 Plus - Kijelző

Essen szó a már többször említett kijelző témáról is. Egyértelmű, hogy mindkét telefon nagy képernyővel rendelkezik, az iPhone XS Max pedig messze a legnagyobbal, amit az Apple valaha piacra dobott. Az XS Max nagyobb felbontású is; 1242 x 2688 és 458 pixel / inch, szemben az 1080 x 1920, 401 ppi kijelzős iPhone 8 Plus-szal.

Emellett eltérő a két készülék kijelző technológiája is, míg a 2017-es verzió LCD panelt kapott, addig az iPhone X és az azután bemutatott modellek OLED kijelzővel rendelkeznek.  Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy az iPhone XS Max jobb kontrasztot és élénkebb színeket mutat, mint az iPhone 8 Plus. 

xs_max_oled

Ha a kijelző teljesítménye komoly érv a választásban, cikkünkben még részletesebben elolvashatod az OLED és az LCD panelek melletti pro és kontra érveket.

iPhone XS Max vs. iPhone 8 Plus - Operációs rendszer és teljesítmény

Az új év új chipkészletet is jelent, ebben az esetben az iPhone XS Max az A12 Bionic-et kapta, míg az iPhone 8 Plus az elődjét, az A11 Bionic típust. Elsőre nem tűnhet nagy különbségnek, hiszen csak egy év a különbség a két processzor közt, a valóságban viszont jelentős a fejlődés. 

Különösen azért, mert az A12 15% -kal gyorsabb és akár 50% -kal energiahatékonyabb - attól függően, hogy a 6 mag milyen kombinációban van használva. A GPU és a neurális motor is jelentősen javult az iPhone XS Max esetében. 

Magában az operációs rendszerben viszont kevesebb különbséget találni, hiszen mindkettő frissíthető a legújabb iOS verziókra (és ez még pár évig nem is fog változni).  

iPhone XS Max vs. iPhone 8 Plus - kamera és akkumulátor

Mind az iPhone XS Max, mind az iPhone 8 Plus kettős objektívvel és 12MP-es hátlapi kamerával rendelkezik. Mindkettő tud használni optikai zoomot és portré módot, viszont míg az iPhone XS Max optikai képstabilizálása mindkét lencsén lehetséges, addig a 8 Plus-nál csak az egyiknél érhető el ez a funkció. Emellett a frissebb modell olyan plusz lehetőségekkel is kiegészült, mint például a mélységállítás. 

8_plus_camera

Akkumulátor tekintetében az XS Max természetesen egy nagyobb, 3000mAh feletti verziót kapott, szemben a 8 Plus 2691mAh-es akku teljesítményével. De mint azt már tudjuk, a papíron fényes ígéretnek tűnő tudás valós körülmények közt egészen más eredményt mutathat. Így bár a 2018-as modell valóban nagyobb aksival rendelkezik, ez több órás különbséget nem feltétlenül fog mutatni az iPhone 8 Plus-hoz képest.

iPhone XS Max vs. iPhone 8 Plus - A mi választásunk

Egyértelműen az iPhone XS Max felé dől el nálunk a mérleg nyelve. Az iPhone X nagy ugrást jelentett dizájnban és specifikációkban is az elődökhöz képest, de az iPhone XS Max hozta el azt, amit a Plus verziót kedvelők vártak - egyszóval a hatalmas és lenyűgöző kijelzőt. Bár már többször hangsúlyoztuk, hogy az Apple kétévente mutat komolyabb hardveres fejlesztéseket, ez a két modell kivételt jelent, mégpedig pozitív értelemben - de persze a pénztárcánk mérete és az egyéb preferenciák hozzák meg a végleges döntést.

Megtaláltad a választ a kérdésedre? Azonnal meg is vásárolnád az új telefonod? Ennek semmi akadály, eladó iPhone készülékeink egy kattintásra vannak!

Még több összehasonlító cikket is találsz nálunk, válogass kedved szerint!