Lesz valaha törhetetlen okostelefon? (Szakértői vélemény)

2022.06.10 0 hozzászólás 1562 olvasás
Lesz valaha törhetetlen okostelefon? (Szakértői vélemény)

Minden bizonnyal kevesen vannak közöttünk olyanok, akik még soha nem törtek össze egyetlen okostelefont sem. A legváratlanabb pillanatokban és helyszíneken esnek ki kezünkből, sokszor végzetes sérülést elszenvedve. De mikor lesz ennek vége? Mikor készítenek a gyártók törhetetlen okostelefonokat? Lehetséges ez egyáltalán?

Az egyik leggyakoribb okostelefon-sérülés a repedt vagy törött kijelző. Bár a kijelzők anyaga és ütésállósága rengeteget fejlődött az elmúlt években, még mindig igen gyakoriak az efféle meghibásodások. Az egyik legaggasztóbb következménye ennek az, hogy akár végérvényesen is le kell mondanunk telefonunkról, de a legjobb esetben is cserélni kell a kijelzőt, ami viszont nem olcsó mulatság. (Igaz, még mindig jobb mintha új telefont kellene vásárolnunk.) Egy törött iPhone X kijelzőjének cseréje nagyságrendileg 60 ezer forintról indul, és akár a 100 ezer forintot is elérheti, de hasonló magasságokban van egy Samsung Galaxy S20 Ultra kijelzőjének a cseréje is.

Szerencsére a kijelzők egyre keményebbé és strapabíróbbá váltak az utóbbi években. Ebben úttörőnek tekinthető az amerikai Corning által tervezett Gorilla Glass, melynek első modellje 2008-ban jelent meg és azóta több mint 5 milliárd eszközön alkalmazták.

Törhetetlen üveg?

,,10 évvel ezelőtt belekezdtünk egy olyan üvegborítás létrehozásába, amely nem törik össze és nem is karcolódik.” – mondta a DigitalTrends-nek 2018-ban John Bayne, a Corning Gorilla Glass alelnöke és vezérigazgatója.

De hogy hoznak létre olyan üveget, ami nem törik össze és nem is karcolódik? A törés elkerülésének a kulcsa a rugalmas, hajlékony üveg, míg a karcokkal szembeni ellenálláshoz kemény, erős üvegre van szükség. De hogy képesek mindkét kategóriában kiemelkedőt alkotni egyszerre? A válasz egyszerű. Sehogy.

Eyg betört üveg

(kép forrása: https://unsplash.com/)

Az első és második generációs Gorilla Glass esetében még az ütésállóság volt a fő szempont, igaz a második szériában már nagyobb hangsúlyt fektettek a vastagság csökkentésére, ami jótékony hatást gyakorolt a kijelző képminőségére, fényerejére illetve az érintésérzékenységre is.

A harmadik generációs Gorilla Glass 2013-ban jelent meg. Ennél a modellnél a karcokkal szembeni ellenállásra fektették a hangsúlyt a fejlesztők. Ez a kijelző az előzőekhez képest háromszor ellenállóbb volt a karcolással szemben.

A negyedik generációtól kezdve azonban a Corning visszatért az eredeti elképzelésre, megint az ütésállóságot helyezve az előtérbe. Úgy gondolták, hogy inkább a törések megelőzésére fókuszálnak, mivel karcos üveggel még működőképes a telefon, de törött kijelzővel már nagyobb valószínűséggel válik használhatatlanná.

A Gorilla Glass újabb és újabb generációi mind vékonyabbak de egyre erősebbek lettek. Az egymáshoz való hasonlításnak igazából nem sok értelme lenne, hiszen teljesen más teszteket hajtottak végre rajtuk. A tesztelés során az ötödik generációs Gorilla Glass 3 méter magasból való esést bírt ki, míg más ugyanilyen vastag üvegek csak 1 méteres zuhanást éltek túl. Emellett ennél a modellnél a 180-as szemcseméretű csiszolópapírral való érintkezés sem okozott maradandó sérülést.

Bár óriási fejlődésen mentek keresztül az okostelefonok kijelzői, tényleges törhetetlenségről még ma sem beszélhetünk. Továbbra is az egyik leggyakoribb szervizelési ok a törés vagy a repedés. Igazán pontos statisztikákat nehéz találni ebben a témában, hiszen rengeteg helyen szervizeltethetjük telefonjainkat, hivatalos gyártási központoktól a független szervizekig. Az is előfordul, hogy a tulaj otthon önmaga próbálja megjavítani a telefont internetről rendelt alkatrészek felhasználásával, de számos ismerősöm van, aki törött kijelzővel használja okostelefonját.

Az Egyesült Királyságban az O2 által végzett felmérés szerint az okostelefon tulajdonosok fele legalább egyszer már összetörte a kijelzőjét. A kutatásból az is kiderül, hogy a britek 20%-a több mint 6 hónapig használta sérült kijelzővel a telefonját, illetve 14% esetében okozott sérülést a törött vagy megrepedt kijelző.

A Motorola 2015-ben a ShatterShield kijelző bevezetésekor végzett hasonló felmérést, amely szerint az emberek fele már tapasztalt képernyő repedést, illetve a megkérdezettek 23%-a használta megrepedt kijelzővel a telefonját.

Repedt kijezőjű okostelefon

(kép forrása: https://unsplash.com/)

Amikor felvesszük az aszfaltra ejtett okostelefonunkat és nem látunk rajta sérülést, sokszor leesik a nagy kő a szívünkről, szerencsésnek érezzük magunkat, megúsztuk. Sajnos azonban ilyenkor számos esetben keletkezik olyan mikrosérülés, ami szabad szemmel nem látható, de magában hordozza egy későbbi leejtés során bekövetkező törés lehetőségét. Ha a zsebünkben hordjuk telefonunkat, ügyeljünk arra, hogy ne dobjuk be mellé a kulcsunkat vagy aprópénzt, hiszen ezek is okozhatnak rajta apró sérüléseket, gyengítve ezzel az üveget.

A Corsing kutatói okostelefonok és más eszközök ezreit törik össze laboratóriumi körülmények között, megfigyelve és tanulmányozva a törési folyamatot.

,,165 éve foglalkozunk készítünk üveget, ezzel foglalkozunk, a világ legjobb üvegkutató dolgoznak a Corningnál, senki nem tud többet nálunk az üveg megerősítéséről. A Gorilla Glass ma magasan felülmúlja az összes többi üveget, ami jelen van a piacon.”

Karcolások a kijelzőn?

A karcolások is keletkezhetnek a földre való leejtéstől illetve különféle durva felületek vagy kemény tárgyak is okozhatják a kijelzőhöz érve. Bár ezek a sérülések általában nem okoznak funkciónális problémát, esztétikailag felettébb kifogásolhatók.

Az iPhone 6 készítésekor volt róla szó, hogy az Apple esetleg zafír üveget alkalmaz a Gorilla Glass helyett. A zafír rendkívül nagy karcállóságot biztosít, hiszen a Mohs-féle keménységi listán a 9-es értéket képvisel a 10-ből, így a gyémánt után a második legkeményebb ásvány.

4 csiszolt zafír

(kép forrása: https://unsplash.com/)

Ezzel együtt azonban sokkal könnyebben is törik, így az Apple végül a Gorilla Glass mellett tette le a voksát az iPhone 6 készítésekor, bár a karc- és cseppállóságot illetően továbbra is folytatódott a vita gyártó és megrendelő között.

Véleményem szerint – és a Corning is ezt az utat választotta – egy kijelző inkább legyen ütésálló, mint karcmentes. Egy kis karcolással még együtt lehet élni, de egy törött kijelzőt előbb-utóbb le kell cserélni, és korábban említettem, milyen költségekkel járhat egy ilyen művelet. Hasonlóan vélekedem a cseppállóság kontra karcmentesség kérdéskörben is. Inkább védje az üveg a belső szerkezetet jobban, hiszen ha a telefon processzora vagy alaplapja beázik, az jó esetben teljesen használhatatlanná teszi a készüléket, ezek az alkatrészek ugyanis a legtöbb esetben nem cserélhetőek.

,,A felhasználók számára még mindig a műszaki meghibásodás a legfájóbb dolog, ezért a Gorilla Glass legújabb generációi esetében a cseppvédelmet helyezzük előtérbe.”

A cég az okosórák piacát megcélozva tervezte meg 2018-ban a Gorilla Glass DX+-t – illetve ennek első generációja volt a Gorilla Glass SR+ – amely nagyobb karcállóságot biztosít, emellett erős napfényben is sokkal könnyebben olvasható, mint más okosóra kijelzők.

A gyártási folyamat azonban sokkal összetettebb a Gorilla Glass DX+ esetében, így a költségek is sokkal magasabbak. A Corning ígérete szerint a költségek csökkentése esetén elérhetővé válik majd okostelefonokhoz is.

Gondok az ujjlenyomat-olvasóval

Biztosan mindenki számára ismerős az a szituáció, amikor valami fontosat akar megnézni a telefonján, de az ujjlenyomat olvasó nem ismeri fel a ujjlenyomatát, mert zsíros vagy olajos foltokkal van tele. Ilyenkor szoktunk nagy duzzogások közepette a magunknál hordott mikroszálas törlőkendőért nyúlni, amivel le tudjuk tisztítani a telefont.

A Corning ennek a problémának az orvoslására fejlesztette ki a üvegein használt könnyen tisztítható bevonatot, melyet oleofób bevonatnak hívunk. Az kifejezés a görög ,,oleo” szóból ered, ami olajat jelent. Az oleofób bevonatot szórásos technikával viszik fel az üvegre a gyártás folyamán. Az így létrejövő vékony réteg csökkenti a kijelzőre tapadt olajok és zsírok feltapadását, melyek a bőrünkről kerülnek fel a telefon kijelzőjére.

Ujjlenyomatolvasó egy okostelefonon

(kép forrása: https://unsplash.com/)

A Gorilla Glass kijelzőket továbbá egy antimikrobális bevonattal is ellátta a Corning. Az üveget egy olyan vegyszerrel kezelik, amely elpusztítja az üveg felszínére kerülő mikroorganizmusokat. Kifejezetten hasznos tulajdonság ez egy pandémiás időszakban. Ezt a gondolatot erősíti az a tény is, hogy számos kórház illetve ATM-működtető mutatott érdeklődést az említett technológiával kapcsolatban.

Ha úgy gondolod, hogy ez már kissé felesleges, akkor itt egy érdekes adat, ami esetleg megváltoztatja a véleményed. Az Arizona Egyetem 2012-es tanulmánya szerint az okostelefonok képernyői tízszer annyi baktériumot hordoznak, mint egy WC ülőkéje. Ez egy egészen elképesztő kutatási eredmény, és magyarázattal is szolgált számomra azt illetően, hogy miért látok annyi embert manapság a arcától eltartott, kihangosított készülékkel telefonálni.

Használjunk védőfóliát és telefontokot?

Térjünk még egy kicsit vissza a kijelző sérüléseihez. A Corning továbbra is arra fókuszál, hogy az újabb és újabb Gorilla Glass generációk egyre erősebbek és strapabíróbbak legyenek. Ha azonban te szeretnéd plusz védelemmel ellátni telefonodat, érdemes egy kis pénzt befektetni különféle védőfelszerelésekre. Én nem vagyok egy nagy telefondobáló, sosem törtem össze egy kijelzőt sem, mégis használok fóliát és telefontokot is.

Minden telefonra helyezhetünk fel fóliát, csak az nem mindegy, hogy milyet. Az üvegfóliák csak teljesen sík felületre fekszenek fel, így ha a kijelzőben van egy kis görbület, akkor ott ez a fajta fólia nem működik. Ezért szokott a fólia kisebb lenni mint maga a kijelző, mivel a képernyő széle általában le van kerekítve, így ha méretben meg is egyezne a kettő, nem tapadna tökéletesen a fólia a kijelzőhöz. A 3D-s fóliák ugyan megoldást nyújtanak az esztétikai problémára – elég furcsán tud kinézni egy olyan kijelző, aminek csak a ¾ részét takarja a fólia – de ezek esetében a fólia széle csak egy hozzá ragasztott rész, valódi védelmet nem nyújt. De legalább jól néz ki a telefon.

Üvegfóliával védett iPhone

(kép forrása: https://unsplash.com/)

A legjobb megoldás a problémára a hajlított üvegfólia, mely teljesen felfekszik a hajlított képernyőre, itt azonban egy speciális UV ragasztóra van szükség a felhelyezéshez, hiszen a hagyományos üvegfóliáknál használt szilikonos ragasztó itt nem működik.

Érdemes megemlíteni, hogy a kijelzőbe integrált ujjlenyomat olvasó működését nagyban befolyásolhatja a pluszban felhelyezett üvegréteg. Az újabb készülékeknél gyakran tapasztalt probléma, hogy az üvegfólia miatt nehezebben működik az ujjlenyomat beolvasása, ami kifejezetten idegesítő tud lenni.

Az üveg kijelző minden hibája ellenére egy remek technológia az okostelefonok gyártásához. Átlátszó, kellemes tapintású, vegyileg rendkívül tartós, és a manapság egyre népszerűbb vezeték nélküli töltést is lehetővé teszi. Emellett számos hasznos kémiai bevonattal kezelhető, ugyanakkor rendkívül egyszerűen tisztítható.

A címben szereplő kérdésre tehát a válaszom az, hogy nem létezik törhetetlen okostelefon, legalábbis még nem. Számos olyan technológiát használnak a tervezők, melyek ebbe az irányba terelik az okostelefonok gyártását, de a végső cél elérése még várat magára.

Mi azonban nagyban hozzájárulhatunk okostelefonunk védettségének maximalizálásához. Egy üvegfólia felhelyezése és egy jó minőségű tok beszerzése segítségünkre lehet a kellemetlen események elkerülésében. Utóbbira jó példa a Spigen Rugged Armor tok, mely nálunk is megtalálható több típushoz is.