Megéri megvenni az iPhone 13-at?

2022.06.10 0 hozzászólás 1272 olvasás
Megéri megvenni az iPhone 13-at?

Ebben a cikkben összeszedtünk minden lényeges infót azzal kapcsolatban, hogy miben hozott újat az iPhone 13 a régebbi iPhone-okhoz képest. Ha ezeket figyelembe véve kezded el nézegetni az iPhone-okat, akkor könnyebben hozhatsz jó döntést azt illetően, hogy melyik modell a legjobb számodra.

Ha új iPhone-t akarsz vásárolni, de nem tudod eldönteni, hogy az új iPhone 13-at vagy egy régebbi modellt válassz, akkor ez a cikk sok hasznos infót tartogat számodra.

Az új iPhone-ok megjelenése után az első dolog az szokott lenni, hogy mérlegre helyezzük az előzetes várakozásainkat illetve azokat a dolgokat, amikben valójában változott és fejlődött az új iPhone.

Ezeknek a dolgoknak a tisztázása után könnyebb ítéletet hozni azt illetően, hogy megéri-e megvenni az új iPhone-t vagy nem. Nézzük tehát a legfontosabb paramétereket, mennyi újítást és fejlesztést kaptak az iPhone 13 modellek.

Az összehasonlítást elvégezzük több korábbi modellel, így a régebbi iPhone-ok felhasználói el tudják dönteni, hogy megéri-e a váltás az iPhone 13-ra.

iPhone 13 vs. iPhone 12

A tavaly megjelent iPhone 12 olyan tekintetben jó viszonyítási alap, hogy az iPhone 13-at mellé állítva megfigyelhetjük, hogy egy év alatt mennyit tudott előrelépni az Apple.

Mi a közös az iPhone 13-ban és az iPhone 12-ben?

A készülékek méretében és megjelenésében – egyetlen kivételtől eltekintve, de erről később – lényegében semmilyen változás nem tapasztalható.

Az iPhone 13-as szériája is 4 különböző modellel érkezik, melyek méretüket tekintve megegyeznek a 12-es széria modelljeivel. Az iPhone 13 és 13 Pro kijelzőjének mérete 6,1 hüvelyk, az iPhone 13 mini 5,4, míg az iPhone 13 Pro Max 6,7 hüvelykes képernyőt kapott.

Mindkettő széria támogatja az 5G hálózatot illetve a MagSafe technológiát is megkapta mindkettő.

És milyen paraméterekben különbözik a két széria?

iPhone 12 modellek

(kép forrása: unsplash.com)

Az iPhone 13 és az iPhone 12 különbségei

Természetesen vannak jelentősebb és kisebb változtatások is, melyek egyéni preferenciák alapján akár sokat is jelenthetnek.

Az iPhone 13 megkapta az Apple legújabb A15 Bionic processzorát, mely az iPhone 12-ben található A14-hez hasonlóan 5 nm-es technológiával készült. A különbség annyi, hogy az A15 Bionicon 15 milliárd tranzisztor található, míg az A14-en 11,8 milliárd. A nagyobb tranzisztor szám több feladat gyorsabb elvégzését jelenti, így az iPhone 13 gyorsabbnak is mondható.

A fejlettebb processzor azt is jelenti, hogy csökken a chip energiaszükséglete, ami jó hatást gyakorol az iPhone 13 üzemidejére is. Ráadásul az idei iPhone-okba nagyobb akkumulátorok is kerültek.

Az iPhone 12 egy 2815 mAh-s akkuval rendelkezik, míg az iPhone 13 egy 3240 mAh-s egységet kapott. Az iPhone 12 mini és 13 mini akkumulátorai 2227 illetve 2438 mAh tárolására alkalmasak. A Pro Max modelleknél ezek az értékek 3687 és 4373 mAh.

Az iPhone 13 az Apple szerint 2 és fél órával tovább bírja mint az iPhone 12. Ez jelentős fejlesztésnek tekinthető, plána annak fényében, hogy a legtöbb kritika az akkuk mérete miatt érte a 12-es széria készülékeit.

Tárhelyet tekintve is lényeges fejlesztések történtek, hiszen az iPhone 12-es modellek maximum 512 GB-os tárhellyel kaphatóak, az iPhone 13 Pro és Pro Max viszont már 1TB-os változatban is elérhető.

1TB-os iPhone 13

(kép forrása: wccftech.com)

Az egyik legnagyobb fejlesztés az kamerák terén figyelhető meg. Az iPhone 13 és 13 mini megörökölte az iPhone 12 Pro Max képstabilizáló rendszerét. Az iPhone 13 és 13 mini esetében a két hátlapi lencse újra is lett pozícionálva, mely szintén javítja a képminőséget az Apple szerint.

Az iPhone 13 Pro és Pro Max esetében az éjszakai mód mindhárom hátlapi lencse esetében működik, ráadásul olyan makró felvételek is készíthetők, melyekkel 2 centiméteres tárgyakra is lehet fókuszálni.

Az iPhone 13 Pro Max ráadásul megkapta a régóta várt 120Hz-es kijelzőfrissítést is.

Megéri iPhone 12-ről iPhone 13-ra váltani?

Erre a kérdésre természetesen nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen ha valakinek az említett újítások és fejlesztések között van olyan, ami a legfontosabb dolog egy telefon esetében, akkor a válasz egyértelműen igen.

Számomra egyedül az 1TB-os belső tárhely lehet olyan fontos, amiért én váltanék 12-től 13-ra abban az esetben, ha mondjuk nem lenne elég a munkámhoz egy 512 GB-os iPhone.

Ha azonban számodra a kicsit felturbózott kamera illetve a plusz 2 órás üzemidő nem ér meg egy új telefont, akkor maradj az iPhone 12-nél.

iPhone 13 vs. iPhone 11

Az iPhone 11-es szériájának képviselői még mindig roppant erős telefonoknak tekinthetők. A két évvel ezelőtt megjelent iPhone 11 esetében azonban már megfigyelhető néhány dolog, amiben jelentősen elmarad az iPhone 13-tól. Nézzük hát az összehasonlítást.

Hardveres különbségek az iPhone 13 és 11 között

Az iPhone 11 – ellenben az iPhone 12-vel és a 13-mal – csak 3 modellel jelent meg. Az iPhone 11 6,1 hüvelykes, az iPhone 11 Pro 5,8 hüvelykes, az iPhone 11 Pro Max pedig 6,5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik.

Mindhárom modell az A13 Bionic processzort kapta. Ez ugyanaz a chip, amit a most szeptemberben megjelent belépő szintű új iPad is megkapott. Nem egy gyenge processzor, de még 7 nm-es technológiával készült, így nem közelíti meg az A14 illetve A15 Bionic teljesítményét.

Az iPhone 11 kapható 64, 128 illetve 256 GB-os tárhellyel, az iPhone 11 Pro és Pro Max pedig 64, 256 és 512 GB-tal. Ezt 2 éve az egyik nagy erénye volt az iPhone 11 Pro-nak, de az új iPhone 13 Pro és Pro Max még ennek is a kétszeresét tudja ezen a téren.

iPhone 11 több színben

(kép forrása: unsplash.com)

Az iPhone 13 legnagyobb előnye az iPhone 11-gyel szemben talán az 5G támogatottság, illetve a kamerákat tekintve figyelhető meg nagyobb eltérés.

Az iPhone 11 Pro és Pro Max is hármas kamerarendszert kapott – ahogy az iPhone 12-es és 13-as széria nagyobb modelljei – melyben van egy széles, egy ultraszéles és egy telefotó lencse is.

Az iPhone 13 azonban olyan új funkciókat is kapott, mint a Cinematic mód, az éjszakai Time Lapse mód vagy a Dolby Vision HDR videofelvétel. Ezek pedig rendkívül erős újítások, így ha számodra kardinális kérdés a kamera, akkor az iPhone 13 lehetőségeit jól kit tudod aknázni.

Megéri iPhone 11-ről iPhone 13-ra váltani?

A kamerákat tekintve meglehetősen sokat fejlődött az iPhone az elmúlt 2 évben, így ha nem vagy megelégedve a 11-es szériával ezt illetően, akkor érdemes lehet elgondolkodni a váltáson.

Ebben az esetben azonban az iPhone 12 is szóba jöhet mint lehetséges opció, hiszen az iPhone 13 megjelenésével a tavalyi modellek ára mérséklődött, így ha csak a kamerák illetve az 5G kompatibilitás miatt cserélnéd le az iPhone 11-et, lehet jobban jársz ha az iPhone 12 Pro vagy Pro Max mellett döntesz.

Phone 13 vs. iPhone XS és iPhone XR

A 2018-as iPhone az a széria, amelynek modelljei már jelentősen le vannak maradva a most megjelent iPhone-októl.

Mennyire elavult az iPhone XR és XS?

Nézzük először az igazán fontos dolgokat. Mindkét modell az A12 Bionic chipet használja, ami ugyan 2018-ban még erős volt, de ma már sokan lassúnak érzékelik.

Az iPhone XR maximum 256 GB-os tárhellyel kapható, míg az XS a 2018-ban igen nagynak számító 512 GB-os verzióban is elérhető.

A legszembetűnőbb különbséget a kamerák terén lehet megfigyelni. Az iPhone XS és XS Max 2 db hátoldali kamerával rendelkezik, míg az XR csak egyetlen lencsével. A szelfikamera pedig mindegyik modellnél 7 MP-es, míg az iPhone 11-es szériától kezdve ez a lencse 12 MP-es.

Az akkumulátorok terén is hatalmas az ugrás a XR és az iPhone 13 között. Hasonlítsuk csak össze az iPhone 13 és az iPhone XR akkuját. Mindkettő készülék 6,1 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, az iPhone 13 kerete ráadásul pár milliméterrel kisebb is. Ennek ellenére az iPhone 13-ban egy 3240 mAh-s, míg az iPhone XR-ben egy 2942 mAh-s akkumulátor van.

Ne feledkezzünk meg arról sem, mennyivel alacsonyabb az energiaigénye az A15 Bionic processzornak. Órákban lehet mérni a különbséget a két telefon üzemidejét tekintve.

iPhone XR

(kép forrása: unsplash.com)

Megéri iPhone 13-ra váltani iPhone XR-ről és XS-ről?

Az akkumulátor mérete talán csak számomra ilyen fontos szempont, de ha ez nem elég, akkor jusson eszedbe a 7MP-es szelfikamera, az elavult processzor, az 5G hiánya vagy a kisebb tárhely az iPhone XR esetében.

Ha számodra ezek fontos tényezők, akkor mindenképpen érdemes váltani, bár ezeknek a hiányosságoknak a pótlására akár a tavalyi iPhone SE is megoldás lehet, igaz ez a modell sem támogatja az 5G-t.

És ha váltani akarsz, mit kezdj a mostani iPhone-oddal?

Mi legyen a régi iPhone-oddal?

Ha új iPhone-t vásárolsz, a régi iPhone-odról sem szabad megfeledkezni. Ha a cikkben szereplő modellek egyikét használtad eddig, akkor kifejezetten nagy haszna lehet még a régi készülékednek.

Odaadhatod egy családtagodnak vagy barátodnak, kölcsönbe vagy akár örökbe is. Vannak olyanok, akik sosem használtak még iPhone-t és így lehetőséget teremthetsz számukra, hogy kipróbálják, milyen egy iPhone tulajdonosának lenni.

Ha azonban szeretnél valódi hasznot húzni, akkor add el a használt iPhone-od.

Használt iPhone-ok egy falnak támasztva

(kép forrása: imore.com)

Az Apple készülékek értékállóak, azaz viszonylag jó áron lehet őket értékesíteni használtan is. Ennek legfőbb oka az, hogy az Apple sokkal tovább ad ki frissítéseket a termékeihez. Egy Androidos telefon 2-3 év mulva már nem kapja meg az új Android rendszert. Ezzel ellentétben a 2016-os iPhone SE – amilyet én is vettem és most a párom használja – még most is megkapta az iOS 15-ös frissítést.

Érdemes lehet tehát túladni a használt iPhone-odon, ha pénzzé szeretnéd tenni azt.

De hogyan add el?

Korábban írtunk cikket arról, hogy mit érdemes tenni akkor, ha el akarod adni a használt iPhone-od. Ebben részletesen leírtuk, mire kell odafigyelni az eladás előtt és hogy milyen lehetőségeid vannak.

Használt vagy új iPhone, a Smart Clinic segít

Legyen szó akár régebbi modellekről vagy egy új iPhone 12-ről, a Smart Clinicnél mindenben a segítségedre leszünk.

Ha pedig kifejezetten olyan szervizt keresel, ahol eredeti, gyári iPhone alkatrészekkel dolgoznak, akkor a legjobb választás a Smart Clinic, hiszen 2020 óta tagja vagyunk az Apple Független javítócégek programjának (IRP), így akár azonnal orvosolni tudjuk a problémát, nem kell heteket várni a telefonodra.

Te milyen iPhone-t használsz? Tetszettek az iPhone 13 modellek? Szívesen váltanál egy új iPhone-ra? Válaszodat nyugodtan írd meg kommentben, illetve ne felejtsd el megosztani a cikket!

 

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.