Nem töltődik a MacBookom, mit tegyek?!

2017. április 25. -
Egy laptop elsődleges előnye, hogy hordozható és nem feltétlenül igényel folyamatos áramellátást. Így igen kellemetlen problémának bizonyul a töltést érintő hiba, mely kezelése gyakran szakértői segítséget igényel. Azonban van néhány lehetőség, melyet te is megpróbálhatsz biztonságosan, otthoni körülmények között elvégezni. Kattints, ha érdekel mit tehetsz, ha MacBookod nem töltődik vagy nem tartja a töltést.
Nem töltődik a MacBookom, mit tegyek?!

Kezdjük az alapoknál

Mielőtt tovább haladnál a probléma kezelésével, fontos ellenőrizned néhány dolgot, mely potenciális problémaforrás lehet. Nézzük a listát:

Csatlakoztatva van töltőhöz a MacBook? A MagSafe csatlakozó csatlakoztatva van laptopodhoz?

Az Apple adapter megfelelően össze van dugva? Minden töltő két részből áll, egy téglatest alakú adapterből és egy kihúzható kábelből, mely a konnektorba csatlakoztatható. Húzd őket szét, majd állítsd össze ismét.

Be van dugva töltőd a falba? Ha hosszabbítót használsz, be van kapcsolva? Az is lehetséges, hogy a konnektor hibás, tehát érdemes több fali csatlakozót kipróbálni mielőtt aggodalomba esnél. Ha jobban megnézed az adaptert, akkor nincs elszíneződve? Ha fekete elszíneződést, tehát egy potenciális kisülés végeredményét látod rajta, akkor próbálj ki egy másik töltőt is, amennyiben van rá lehetőséged.

Ellenőrizd, hogy beporosodott-e készüléked MagSafe csatlakozója. A por ugyanis megakadályozhatja precíz csatlakozását, ezzel egyben gátat szabva töltődésének.

Kattintsd ki az akkumulátor ikont a menün belül. Ha Akkumulátor Szervizre hivatkozik a készülék, akkor valószínűleg ki kell cseréltetned az alkatrészt. Ez annyit jelent, hogy továbbra is funkcionálni fog laptopod, azonban akkumulátorod az öregedés útjára lépett és nem tartja úgy magát, mint fénykorában.

3

Ellenőrizd a beállításokat

Ha MacBookod folyamatosan veszít töltöttségéből, és mindezt korántsem a megszokott tempóban teszi, akkor tanácsos ellenőrizni a beállításokat. Ugyanis több olyan opció is kiválasztható, mely megnöveli a készülék aktuális energiaigényét.

Apple menü > Rendszerbeállítások > Energiatakarékosság. Nem túl jó, ha a készülék és a kijelző altatásának csúszkája teljesen jobbra van húzva. Az optimálishoz kattints az eredeti beállítást visszaállító gombra.

1

Az Apple megoldásai:

Indítsd újra az akkumulátort. Ha régebbi Apple laptop van a birtokodban eltávolítható akkumulátorral, akkor mindössze ki kell venned és visszahelyezned ahhoz, hogy meggyőződj a megfelelő csatlakoztatásáról.

Indítsd újra az SMC-t (System Management Controller). Kifejezetten akkumulátort és töltődést érintő problémák esetén hasznos és használatos módszer.

Vidd el szervizbe a készüléket. Ha az SMC újraindítása nem segít, akkor tanácsos szakértői segítséget kérni. Ha a készülékre már nincs érvényes garancia, akkor valószínűleg az akkumulátor cseréje mellett kell dönteni.

Hogyan indíthatom újra az SMC-t?

Általában újabb MacBookok esetében használatos módszer, mert ezeknek már nem eltávolítható az akkumulátora. Ha újra akarod indítani az SMC-t, akkor a következő lépéseket kell követned:

  • Állítsd le a készüléket.
  • Csatlakoztasd a MagSafe töltőt.
  • Tartsd lenyomva a CTRL + Shift + Option + Power gombot körülbelül 4 másodpercig. Majd engedd fel őket egyszerre.
  • Nyomd le a bekapcsoló gombot az indításhoz.

Ha a lépések pontos követése sem eredményezi a készüléked újbóli kifogástalan működését, akkor saját felhasználói élményed megőrzése érdekében megéri MacBook szervizünkhöz fordulni. Reméljük cikkünk segítségedre volt és hasznosnak találtad. Ha maradtak megválaszolatlan kérdéseid, tedd fel nekünk üznet vagy hozzászólás formájában!

 

(forrás: macworld.co.uk)

WWDC 2017 – Az Apple újdonságai WWDC 2017 – Az Apple újdonságai
2017. június 6.
Ahogy már megszokhattuk, az Apple ebben az évben is június elején, Kaliforniában mutatta be a szoftveres újdonságait: az iOS 11-et, WatchOS 4-et és a macOS Sierra High Sierra-t. Szoftverek mellett hardveres híreket is csepegtetett a gyártó, amelyeket most górcső alá veszünk.
Hogyan szabadíthatsz fel hatékonyan tárhelyet a Mac-en? Hogyan szabadíthatsz fel hatékonyan tárhelyet a Mac-en?
2017. április 6.
A napjaink által diktált technológiai fejlődéssel és bővülő minőségű/mennyiségű tartalommal gyakorta nehéz tartani a lépést. Biztosan szembesültél már azzal a problémával, hogy a jó minőségű videók, képek és lossless minőségben tárolt zenék rengeteg tárhelyet emésztenek fel.
Karácsonyi ötletcunami a Smart Clinicben 5/15 - Bemutatjuk a  MacBook egyetlen esélyét a túlélésre! Karácsonyi ötletcunami a Smart Clinicben 5/15 - Bemutatjuk a MacBook egyetlen esélyét a túlélésre!
2017. december 7.
Ismételten egy közkedvelt kiegészítőt mutatunk be, de most nem az iPhone és Androidos okostelefonok védelmére. Az UAG MacBook toknak hatalmas felelőssége van, hiszen egy több százezer forintos gépről kell gondoskodnia.