Szakértői cikk: A probléma, ami az Xperia tulajdonosok 80%-át érintheti

2022.06.29 0 hozzászólás 11920 olvasás
Szakértői cikk: A probléma, ami az Xperia tulajdonosok 80%-át érintheti

Ha elkötelezett Xperia használó vagy, kizárt, hogy ne találkoztál volna a kijelző és hátlap alatti ragasztóanyag elengedésének problémájával. De miért történik ez? Javítható? Ha igen, hogyan? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Amikor szervizünkbe érkezik egy Xperia tulajdonos, szinte azonnal meg tudjuk jósolni a problémáját, olyannyira gyakorinak mondható a ragasztó elengedése. De miért ennyire híresen rossz az Xperia telefonok tartása, és mit csinálnak a konkurens gyártók máshogy? 

A készülék felépítése

Alapvetően a készülék felépítéséből adódik a probléma. Az Xperia telefonok hátlapját és kijelzőjét ragasztóanyag erősíti a középkerethez, azonban csavarok egyáltalán nem tartják őket, mint például az iPhone-ok esetében. Azaz, a készülék hátlapjának és előlapjának tartása csak a ragasztóanyag minőségén és aktuális állapotán múlik.

A ragasztóréteg egyébként vízzáró rétegként is funkcionál. A Sony telefonok kapták elsőként a cseppálló besorolást, ami sokakat megtévesztett. A készülék nem vízálló, ha hosszabb időt töltenek el a víz alatt, keletkezhet bennük kár, utólag pedig megjelennek a beázott készülékre jellemző tünetek, amelyeket ultrahangos tisztítással tudunk orvosolni.

hátlap eltávolítása

A ragasztóanyag elhasználódása

A ragasztóanyag egy bizonyos időn belül elkopik, azaz hosszas használat során a megülepedő porszemektől, és az anyag minőségének romlásától a tartás gyengülhet. Ezt a folyamatot elkerülni nem lehet, lassítani igen, ha pontosan illeszkedő tokot használsz a készüléked mellé. Ezekben az esetekben elég az Xperia ragasztóanyagát pótolnunk.

Ez alapvetően rövid munkafolyamat, mindössze 1 órát vesz igénybe, azonban a szerviz végén várnunk kell további 3-4 órát a ragasztóanyag megkötéséig. Mindenképpen érdemes megvárni, hiszen nyomás alatt tartva tökéletesen megköt. Ha ennél hamarabb vinnéd el a készüléket, a ragasztóanyag tapadása nem lesz tökéletes, azaz rövid időn belül újra hozhatnád szervizre a készüléked.

Az akkumulátor púposodása

Természetesen előfordul, hogy a ragasztó egyéb okok miatt válik el. Az Xperia készülékbe épített lítium-ion akkumulátor az élete végén felpúposodhat. A domború akkumulátor pedig felnyomhatja a kijelzőt, vagy a hátlapot, ahogy az iPhone-ok esetében is. Szerencsés esetben az akkumulátor cseréje megoldja a problémát, a különböző árakat ezeken a linkeken találod.

Xperia Z készülékek akkumulátor cseréje

Ha nem hozod időben a készüléked, az erős nyomás hatására eltörhet a készülék hátlapja, vagy épp a kijelzője. Legrosszabb esetben az alaplap meghajlik, akár a kondenzátorok is leválhatnak róla, ilyenkor már javíthatatlan a készülék.

A készülék házának meghajlása

Az esetek nagy százalékában a készülék háza hajlik meg. Az elhajlás esetében természetesen elválhat a kijelző, illetve a hátlap is. A készülék középkeretét szervizünkben megpróbáljuk kiegyengetni, de ilyenkor sohasem lesz 100%-os a javítás, a ragasztóanyag idővel biztos el fog válni.

Xperia-Z1-Screen-Bent

Az egyengetés helyett, mi azt javasoljuk, a problémát a gyökerénél ragadd meg, és élj az Xperia középkeret cseréjének lehetőségével. Ez nehezebb és hosszabb munkafolyamat, mivel az egész készüléket szét kell szerelnünk és az új középkeretre alapjaiban építjük azt újjá, viszont a problémára hosszú távú és tökéletes megoldást nyújt.  

Ahogy olvashattad, az Xperia telefonok kijelzőjének, hátlapjának elválása szerencsére nem jelenti a készülék végét, sőt legtöbb esetben egy 3-4 órás munkafolyamattal orvosolható.

Kiemelnénk, az általánosnak mondható hiba ellenére a Sony telefonok minőségi darabok, amelyeket bátran ajánlunk minden olvasónknak.

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg az ismerőseiddel is, ha kérdésed lenne, írd meg nekünk kommentben, örömmel válaszolunk rá.

Eddig megjelent szakértői cikkeinket itt találod: