Szakértői cikk: A probléma, ami az Xperia Z tulajdonosok 80%-át érinti

Ha régóta vagy már Xperia tulaj, kizárt, hogy ne találkoztál volna a kijelző és hátlap alatti ragasztóanyag elengedésének problémájával. De miért történik ez? Javítható? Ha igen, hogyan? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Szakértői cikk: A probléma, ami az Xperia Z tulajdonosok 80%-át érinti

Amikor szervizünkbe érkezik egy olyan ügyfél, akinek kezében ott lapul egy Xperia telefon, szinte azonnal meg tudjuk jósolni a problémáját, sajnos olyannyira gyakorinak mondható a ragasztó elengedése. De miért ennyire híresen rossz az Xperia telefonok tartása, és mit csinálnak a konkurens gyártók máshogy? 

A készülék felépítése

Alapvetően a készülék felépítéséből adódik a probléma. Az Xperia Z telefonok hátlapját és kijelzőjét ragasztóanyag erősíti a középkerethez, azonban csavarok egyáltalán nem tartják őket, mint például az iPhone-ok esetében. Azaz, a készülék hátlapjának és előlapjának tartása csak a ragasztóanyag minőségén és aktuális állapotán múlik.

hátlap eltávolítása

A ragasztóréteg egyébként vízzáró rétegként is funkcionál. A Sony telefonok kapták elsőként a cseppálló besorolást, ami sokakat megtévesztett. A készülék nem vízálló, hosszabb időt eltöltenek a víz alatt, keletkezhet bennük kár, utólag pedig megjelennek a beázott készülékre jellemző tünetek, amelyeket maximum csak ultrahangos tisztítással tudunk orvosolni.

A ragasztóanyag elhasználódása

A ragasztóanyag egy bizonyos időn belül elkopik, azaz hosszas használat során a megülepedő porszemektől, és az anyag minőségének romlásától a tartás gyengülhet. Ezt a folyamatot elkerülni nem lehet, lassítani igen, ha pontosan illeszkedő tokot használsz a készüléked mellé. Ezekben az esetekben elég az Xperia ragasztóanyagát pótolnunk.

Ez alapvetően rövid munkafolyamat, mindössze 1 órát vesz igénybe, azonban a szerviz végén várnunk kell további 3-4 órát a ragasztóanyag megkötéséig. Mindenképpen érdemes megvárni, hiszen nyomás alatt tartva tökéletesen megköt. Ha ennél hamarabb vinnéd el a készüléket, a ragasztóanyag tapadása sem lesz tökéletes, azaz rövid időn belül újra hozhatnád szervizre a készüléked.

Az akkumulátor púposodása

Természetesen előfordul, hogy a ragasztó egyéb dolgok miatt válik el. Az Xperia készülékbe épített lítium-ion akkumulátor az élete végén felpúposodik. A domború akkumulátor pedig felnyomhatja a kijelzőt, vagy a hátlapot. Szerencsés esetben az akkumulátor cseréje megoldja a problémát, árlistánkat a következő linkeken találod.

Xperia Z készülékek akkumulátor cseréje

Ha nem hozod időben a készüléked, az erős nyomás hatására eltörhet a készülék hátlapja, vagy épp a kijelzője. Legrosszabb esetben az alaplap meghajlik, akár a kondenzátorok is leválhatnak róla, ilyenkor javíthatatlan a készülék. Az Xperia Z szériás telefonok kijelzőjének cseréjét szervizünkben elvégezzük, az árlistát az alábbi linkeken érheted el.

Xperia Z készülékek kijelző cseréje

A készülék házának meghajlása

Az esetek nagy százalékában a készülék háza hajlik meg. Az elhajlás esetében természetesen elválhat a kijelző, illetve a hátlap is. A készülék középkeretét szervizünkben megpróbáljuk kiegyengetni, de ilyenkor sohasem lesz 100%-os a javítás, a ragasztóanyag idővel biztos el fog válni.

Xperia-Z1-Screen-Bent

Az egyengetés helyett, mi azt javasoljuk, a problémát a gyökerénél ragadd meg, és élj az Xperia középkeret cseréjének lehetőségével. Ez nehezebb és hosszabb munkafolyamat, mivel az egész készüléket szét kell szerelnünk és az új középkeretre alapjaiban építjük azt újjá, viszont a problémára hosszú távú és tökéletes megoldást nyújt.  

Ahogy olvashattad, az Xperia telefonok kijelzőjének, hátlapjának elválása szerencsére nem jelenti a készülék végét, sőt legtöbb esetben egy 3-4 órás munkafolyamattal orvosolható. Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg az ismerőseiddel is, ha kérdésed lenne, írd meg nekünk kommentben, örömmel válaszolunk rá.

Eddig megjelent szakértői cikkeinket itt találod:

„Heten, mint a gonoszok” - A 7 leggyakoribb Xperia Z5-hiba, amit ismerned kell „Heten, mint a gonoszok” - A 7 leggyakoribb Xperia Z5-hiba, amit ismerned kell
2016. február 4.
A Sony Xperia Z5-ben a sorozat egy gondosan összerakott modelljét tisztelhetjük, ami olyan specifikációkat tudhat magáénak, mint a 23 megapixeles kamera és a viszonylag jól terhelhető akkumulátor. Azonban ennek a készüléknek is megvannak a maga tipikus hibajelei.
Miért óriási rizikó, hogy nem használsz kijelzővédőt? Miért óriási rizikó, hogy nem használsz kijelzővédőt?
2017. január 31.
Ma már majdnem mindenkinek van okostelefonja, lévén egy olyan eszközről beszélünk, mely jelentősen megkönnyíti a hétköznapi teendőket. Sokan azonban még ma sincsenek tisztában azzal, mennyire fontos a kijelző hatékony védelme - ha másért nem is, azért, mert komoly összegeket lehet így spórolni.
Szakértői cikk: Így épül fel a telefonod - Az iPhone, és ami mögötte van Szakértői cikk: Így épül fel a telefonod - Az iPhone, és ami mögötte van
2017. július 17.
Szeretnénk egy kicsit közelebb hozni téged a telefonok világához. Szeretnénk, ha egy kicsit te is úgy látnád a készüléked, ahogy mi.