Szakértői cikk: A probléma, ami az Xperia tulajdonosok 80%-át érintheti

Ha elkötelezett Xperia használó vagy, kizárt, hogy ne találkoztál volna a kijelző és hátlap alatti ragasztóanyag elengedésének problémájával. De miért történik ez? Javítható? Ha igen, hogyan? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Szakértői cikk: A probléma, ami az Xperia tulajdonosok 80%-át érintheti

Amikor szervizünkbe érkezik egy Xperia tulajdonos, szinte azonnal meg tudjuk jósolni a problémáját, olyannyira gyakorinak mondható a ragasztó elengedése. De miért ennyire híresen rossz az Xperia telefonok tartása, és mit csinálnak a konkurens gyártók máshogy? 

A készülék felépítése

Alapvetően a készülék felépítéséből adódik a probléma. Az Xperia telefonok hátlapját és kijelzőjét ragasztóanyag erősíti a középkerethez, azonban csavarok egyáltalán nem tartják őket, mint például az iPhone-ok esetében. Azaz, a készülék hátlapjának és előlapjának tartása csak a ragasztóanyag minőségén és aktuális állapotán múlik.

A ragasztóréteg egyébként vízzáró rétegként is funkcionál. A Sony telefonok kapták elsőként a cseppálló besorolást, ami sokakat megtévesztett. A készülék nem vízálló, ha hosszabb időt töltenek el a víz alatt, keletkezhet bennük kár, utólag pedig megjelennek a beázott készülékre jellemző tünetek, amelyeket ultrahangos tisztítással tudunk orvosolni.

hátlap eltávolítása

A ragasztóanyag elhasználódása

A ragasztóanyag egy bizonyos időn belül elkopik, azaz hosszas használat során a megülepedő porszemektől, és az anyag minőségének romlásától a tartás gyengülhet. Ezt a folyamatot elkerülni nem lehet, lassítani igen, ha pontosan illeszkedő tokot használsz a készüléked mellé. Ezekben az esetekben elég az Xperia ragasztóanyagát pótolnunk.

Ez alapvetően rövid munkafolyamat, mindössze 1 órát vesz igénybe, azonban a szerviz végén várnunk kell további 3-4 órát a ragasztóanyag megkötéséig. Mindenképpen érdemes megvárni, hiszen nyomás alatt tartva tökéletesen megköt. Ha ennél hamarabb vinnéd el a készüléket, a ragasztóanyag tapadása nem lesz tökéletes, azaz rövid időn belül újra hozhatnád szervizre a készüléked.

Az akkumulátor púposodása

Természetesen előfordul, hogy a ragasztó egyéb okok miatt válik el. Az Xperia készülékbe épített lítium-ion akkumulátor az élete végén felpúposodhat. A domború akkumulátor pedig felnyomhatja a kijelzőt, vagy a hátlapot, ahogy az iPhone-ok esetében is. Szerencsés esetben az akkumulátor cseréje megoldja a problémát, a különböző árakat ezeken a linkeken találod.

Xperia Z készülékek akkumulátor cseréje

Ha nem hozod időben a készüléked, az erős nyomás hatására eltörhet a készülék hátlapja, vagy épp a kijelzője. Legrosszabb esetben az alaplap meghajlik, akár a kondenzátorok is leválhatnak róla, ilyenkor már javíthatatlan a készülék.

A készülék házának meghajlása

Az esetek nagy százalékában a készülék háza hajlik meg. Az elhajlás esetében természetesen elválhat a kijelző, illetve a hátlap is. A készülék középkeretét szervizünkben megpróbáljuk kiegyengetni, de ilyenkor sohasem lesz 100%-os a javítás, a ragasztóanyag idővel biztos el fog válni.

Xperia-Z1-Screen-Bent

Az egyengetés helyett, mi azt javasoljuk, a problémát a gyökerénél ragadd meg, és élj az Xperia középkeret cseréjének lehetőségével. Ez nehezebb és hosszabb munkafolyamat, mivel az egész készüléket szét kell szerelnünk és az új középkeretre alapjaiban építjük azt újjá, viszont a problémára hosszú távú és tökéletes megoldást nyújt.  

Ahogy olvashattad, az Xperia telefonok kijelzőjének, hátlapjának elválása szerencsére nem jelenti a készülék végét, sőt legtöbb esetben egy 3-4 órás munkafolyamattal orvosolható.

Kiemelnénk, az általánosnak mondható hiba ellenére a Sony telefonok minőségi darabok, amelyeket bátran ajánlunk minden olvasónknak.

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg az ismerőseiddel is, ha kérdésed lenne, írd meg nekünk kommentben, örömmel válaszolunk rá.

Eddig megjelent szakértői cikkeinket itt találod:

Gyorsítsd fel Androidos készüléked 5 perc alatt! Gyorsítsd fel Androidos készüléked 5 perc alatt!
2017. május 17.
Az Androidos telefonok eleinte simán futnak, és azonnal reagálnak minden érintésre, de a leggyorsabb telefonon is meglátszik az idő múlása. Egy olyan készüléknél, amit olyan sűrűn használsz, mint egy okostelefont, minden elszalasztott oldalra húzás vagy várakozási idő egy alkalmazás betöltésére egy örökkévalóságnak tűnhet.
5 egyszerű trükk, hogy több gigányi tárhelyet szabadíts fel Androidos telefonodon! 5 egyszerű trükk, hogy több gigányi tárhelyet szabadíts fel Androidos telefonodon!
2018. január 4.
Nem számít, hogy az Androidod rendelkezik-e microSD-kártya segítségével bővíthető tárhellyel vagy sem - előbb-utóbb úgyis több memóriára lesz szükséged függetlenül attól, hogy 32 GB-os vagy 200 GB-os modellt használsz. Íme néhány egyszerű módja annak, hogy helyet felszabadíts fel az Android eszközödön, beleértve a belső tárolást és a microSD-t is.
A legabszurdabb sztorik az okostelefonok utolsó pillanatairól A legabszurdabb sztorik az okostelefonok utolsó pillanatairól
2017. május 11.
Miután a Gazelle kíváncsian utánakérdezett a legextrémebb, telefonokkal történt baleseteknek, a sztorik elkezdtek záporozni. A sérülések toplistáját az elejtés vezeti 30%-kal, azonban a klasszikus eláztatás is erős a mezőnyben 13%-os rátával, de az egyéb kategória aránya eléri a 20%-ot.