Szimplából tripla – meddig mehet még fel a kamerák száma?

Szimplából tripla – meddig mehet még fel a kamerák száma?

Mintha csak tegnap lett volna, amikor még mindenki egyetlen kamerás okostelefonnal szaladgált, aztán jött a duál, majd a tripla kamerarendszer és már azt sem tudjuk, hol lesz a határ. De honnan jutottunk idáig és mit várhatunk a jövőben? Lesz-e megállás három kameránál vagy még több jöhet?

Amikor a Huawei piacra dobta a P20 Pro-t három kamerával, sokan úgy gondolták, hogy ez a jelenség csupán egynyári kaland lesz és nem fog tartósan megjelenni a készülékeken. Ehhez képest már több pletyka is megjelent arról, hogy a következő iPhone modellek közül legalább egy tripla kamerarendszerrel fog rendelkezni és legutóbb már a Galaxy S10 Plus esetében is hasonló hírek jelentek meg.

 

Az iPhone lehetséges tripla kamerás megoldásáról korábban már egy vélemény cikkem is megjelent, ezt ide kattintva tudod elolvasni.

Persze minden trendnek van előzménye és jelei, ebben az esetben értelemszerűen a duál kamerás telefonok megjelenése. Ez egészen 2011-ig vezethető vissza, amikor is a HTC és az LG is olyan készülékkel állt elő, ami lehetővé teszi a 3D képek készítését. Ugyan ez a szupernek gondolt funkció nem aratott hatalmas sikert, de elindított egy „kamera sokszorosító” folyamatot, ami még ma is tart.

iphone_7_plus_kamera

Az évek alatt lassan minden gyártó kifejlesztette a saját két kamerás rendszerét, LG G5, Huawei P9, iPhone 7 Plus, Galaxy Note 8, idővel szinte mindenki kivette a maga részét a trendből. Egyre jobb teljesítményt kaptunk, ha fotózásról volt szó, majd megjelent a Huawei P20 Pro és csavart egyet a történeten a Leica tripla kamerával.

A készülék kétségkívül hibátlan képeket készít, köszönhetően többek közt a 40MP felbontású RGB kamerának, a Leica zoomobjektív-rendszernek és úgy összességében a kamerarendszer minden apró részletének. Tulajdonképpen nem csoda, hogy más gyártók is szeretnének hasonló technológiát nyújtani a következő modelljeik esetében, de felmerül a kérdés, hogy így hol lesz a határ a kamerák számában. És vajon nem lehetne-e egyetlen kamerába sűríteni minden fantasztikus funkciót?

huawei_p20_pro_kamera

Egyelőre úgy néz ki, szinte minden márka a tripla megoldást igyekszik beépíteni a készülékeibe, kivételnek talán a Google Pixel telefonok maradnak meg, amelyek továbbra is egyetlen kamerával vannak jelen a piacon, de ez sem kőbe vésett szabály. De az LG például egy olyan telefonon dolgozik, ami nemhogy 3 hátlapi, de 2 előlapi kamerával fog megjelenni, így összesen 5 kamera lesz látható rajta, ami elsőre kicsit soknak hangzik.

Még itt sincs megállás, hiszen a Light nevű gyártó egy 9 kamerás okostelefont tervez piacra dobni. Persze ezt nem szabad teljesen komolyan venni, amíg valóban nem jelenik meg egy ilyen készülék, de korábban már sikerült egy 16 lencsés kamerát is összehoznia a cégnek, így még bármi kisülhet a tervükből. Aztán a határ már csak a millió kamerás ég…

Te mit gondolsz, jó megoldás a kamerák számát növelni a csúcskategóriás képek érdekében? Várom véleményed kommentben. :)

iPhone hírek Android hírek Érdekességek
Megosztás: