Ultrahangos tisztítás 9.990,- Ft Mobiltelefon 9.990 Ft | Tablet/MacBook 12.990 Ft

Kérdése van? Hívjon minket: +36 30 630 22 77

Egy beázott okostelefon/számítógép újra bekapcsolásakor a korábban meg nem sérült feszültségmenetes elemek megsérülhetnek, ami kritikus esetben az alaplap cseréjéhez is vezethet. Az oxidációs károk megelőzésére szétszereljük majd ultrahangos tisztítási eljárással átmossuk az alkatrészeket. A feltüntetett ár alapár, a típusonkénti felárról érdeklődjön telefonon.

Mikor szükséges az ultrahangos tisztítás?

Általános tévhit, hogy az okostelefonok, tabletek és laptopok beázása csak úgy következhet be, ha az adott eszközt vízbe (pl. pocsolyába vagy medencébe ejtjük). A helyzet azonban ennél egy kicsit komplikáltabb. Előfordulhat ugyanis, hogy az adott eszköz nem érintkezett közvetlenül folyadékkal, mégis beázás jeleit mutatja (honnan ismerhetem fel a beázás jeleit készülékemen link).

Sokan nem tudják, de készülékeink a fürdőszobában tusoláskor keletkező magas páratartalom hatására is beázhatnak. Hallottunk azonban egészen extrém esetekről is. Ezek közül is kitűnik a mosógépbe került okostelefon, mely egy 60°-os mosást volt kénytelen megszenvedni. Ebben az esetben azonban nem a konkrét beázás, hanem a sorozatos ütődések okozták az eszköz vesztét.

De miért is veszélyes a készülék beázása? Alapvetően azért, mert majdhogynem minden folyadék – a desztillált víz kivételével – vezetőként működik. A telefonba, tabletbe vagy laptopba kerülve aztán, ezek a vezető folyadékok különböző alkatrészeken okozhatnak zárlatot. Ilyen esetekben nem érdemes bekapcsolni – vagy bekapcsolva hagyni – az eszközt, ugyanis ha a konkrét beázást meg is úszta, az ezt követő korróziós folyamatok tönkretehetik azt.

 

Az ultrahangos tisztítás menete

A beázott okostelefonok, tabletek és laptopok javítása az akkumulátor eltávolításával veszi kezdetét. Ezt követően apránként eltávolítjuk az egyes alkatrészeket, különösen ügyelve arra, hogy mindeközben az alaplapot a legkevesebb folyadék érje. Az alaplapra jelenti ugyanis a legnagyobb veszélyt a folyadék, hiszen ez az alkatrész a legérzékenyebb az oxidációra.

Ezt követően az óvatosan eltávolított alaplapról egy ultrahangos tisztító segítségével eltávolítjuk a lerakódott oxidrétegeket. Ezt egy nagyfrekvenciájú, jellemzően 20-400 kHz hanghullámok segítségével végzi el a tisztító. Leegyszerűsítve az történik, hogy az ultrahang rezgéseinek köszönhetően a folyadékból gáz halmazállapotú anyag keletkezik, ami ezt követően apró buborékokká alakul és fellazítja az alaplapra rakódott szennyeződést.

Ezt követően természetesen a beázott készülék összes alkatrészén elvégezünk egy úgynevezett PCC tisztítást, így kizárva, hogy a későbbiekben ezek esetleg veszélyt jelenthessenek az eszköz működésére. Ezek után összeszereljük a készüléket és alapos tesztelésnek vetjük alá. Sajnos előfordul azonban, hogy a beázott okoseszköz már túl későn kerül szervizünkbe ahhoz, hogy megmenthessük, ezért is javasoljuk, hogy a lehető leggyorsabban forduljatok szakemberhez, ha ilyen jellegű problémátok adódik!