„10 dolog, ami miatt az Android jobb, mint egy iPhone”

2022.06.30 0 hozzászólás 4367 olvasás
„10 dolog, ami miatt az Android jobb, mint egy iPhone”

Ezen a címen közölt nemrégiben egy cikket a crambles.com. A téma már csak azért is érdekes, mert manapság egyre inkább elharapódzni látszik az Android vs. iOS vita, amiben mi leginkább pártatlanok vagyunk, ettől függetlenül fontosnak tartottuk, hogy megjelenítsük ezt az érdekes írást, ami az Android táborának manifesztuma is lehetne.

Kiemelnénk, hogy ez a cikk nem fedi teljes mértékben cégünk véleményét, ugyanakkor igencsak érdekes pontokra tér ki az amúgy technológiával sokat foglalkozó szerző. Az írás az alábbiakban olvasható:

„Mostanság egymás után jelennek meg jobbnál jobb okostelefonok (iPhone 6, iPhone 6 Plus, Galaxy Note 4, Galaxy S5, Lg G3 stb.), és mindegyik modell megjelenése olyan, mintha Mentost dobnánk egy kólásüvegbe; hatalmasat robban, és mindenki szeme arra figyel a közösségi oldalakon. Kinek van a legjobb telefonja, kié mit tud és kié miért (nem) jó. És persze az örök vita: Android vagy iPhone?

Mielőtt belemennék a piszkos részletekbe, előre leszögezem, hogy nem vagyok Apple-gyűlölő és soha nem is voltam. Jelenleg épp egy Android készülék boldog tulajdonosa vagyok, otthon és általában a munkahelyen egyaránt Windowst használok, emellett Macbook Pro-val és iPad 4-gyel is dolgozom.

Leginkább az egymás mellett működés elvét követem, szeretek többféle márkát, készüléket és operációs rendszert kipróbálni, és azt használni, ami a szükségleteimnek megfelel – ez a módszer amúgy elég hatásos, érdemes kipróbálni. Szóval, mielőtt egy iFan támadásnak venné a cikket, kérem, ne tegye. Imádom a Macbook Pro-mat és az iPademet is, mindemellett úgy gondolom, hogy bizonyos tekintetben jobb az Android, mint az iPhone, a véleményemet pedig észérvekkel próbálom az alábbiakban alátámasztani.

Maga az ok, ami miatt ezt a cikket írom, az a különféle közösségi oldalakon megosztott „miért jobb az iPhone az Androidnál” és ehhez hasonló írások sokasága. Bizonyára már Te is találkoztál néhány ilyen írással.

Személy szerint ezeket a cikkeket nem mindig találom szakmainak, ugyanis sokszor egyáltalán nem fókuszálnak olyasmire, mint például a hardverek bemutatása – ami valljuk be, igencsak fontos szempont, hiszen az egész telefon egy hardver, attól függetlenül, hogy milyen szoftverek futnak rajta. Persze a szoftverek is fontosak, de nem csak ezek teszik ki a telefont.

Így hát én különféle szempontokat fogok most bemutatni, amik alapján szerintem az Android jobb, mint egy iPhone

#1. Lehetőségek tárháza…

Amikor Android telefont vásárolsz, úgy tűnik, hogy végtelen lehetőség közül válogathatsz. Olyan telefont szeretnél, amivel kiemelkedően jó képeket tudsz készíteni? Válassz akkor egy olyan mobilt, aminek a készítői a kamerát állították középpontba! Vagy inkább egy masszív mobilra vágysz, ami több leejtés után sem sérül meg látványosan? Esetleg egy Quad HD kijelzős mobilt szeretnél? Kicsit, nagyot? Az Android minden szükségletre ajánl opciót, ez a szépsége; kedvedre válogathatsz, amíg meg nem találod azt, amelyik passzol hozzád.

techradar

(fotó: techradar.com)

Ugyanitt, az iPhone-nál nem tudsz ilyen széles skálán válogatni. Bár csúcskategóriás mobilokat gyártanak, amik kétség kívül egyedülűlló minőséget nyújtanak, néhány extrával, de többet nem tudsz belerakni a telefonokba, nem annyira „személyre szabottak”. Például nem tudsz olyan iPhone-t venni, ami kiugróan magas megapixelű kamerával rendelkezik, míg az Android felhasználóknak ott van például a Sony Xperia Z2 22 megapixeles beépített kamerával.

#2. Testreszabás  

A kedvenc részem abban, hogy Androidom van, a testreszabás. Hogyha élvezed, hogy kedvedre alakíthatod a telefonod, akkor az Android igazán Neked való! Nem szereted a sztenderd Android billentyűzetet? Sima! Csak tölts le egy billentyűzet appot! Nem tetszik a kezelőfelület? Tölts le egy újat! Az Androidokon még azt is be tudod állítani, hogy a telefonod felhasználói felülete úgy nézzen ki, mint egy Windows telefoné vagy épp egy iPhone készüléké.

És mi a helyzet az iOS-szel? Az Apple mindig szerette a termékeit felhasználóbarát és egyszerű felületekkel felszerelni, amivel nincs semmi gond, sőt. Azonban elég sok minden másoltak az iOS 8 megjelenésekor az Androidról. T9-es üzenetírás, egészségügyi app, Swype üzenetküldés, felhő alapú tárolás az összes képednek, widgetek, stb. Az Androidnak ezek mind megvoltak még az iOS 8 megjelenése előtt. Szokták volt mondani, hogy az utánzás a hízelgés egyik fajtája. Bizton állíthatom, hogy a legnagyszerűbb szoftvertulajdonságok és funkciók az Androidnál hamarabb megvoltak. Az Android ebben veri az Apple-t.  

#3. Hardver

Úgy gondolom, hogy ebben a kategóriában durvul be igazán a verseny az Android és az Apple között. Egy egész napot végig lehetne vitázni azzal kapcsolatban, hogy melyik operációs rendszer a jobb és miért, de a hardverek erősségéről nehezebb vitázni. (Értjük mi, hogy hardver, de a hardverre optimalizált szoftver, esetünkben pl. az operációs rendszer őrületes teljesítménybeli különbséget tud felmutatni egy-egy magasabb kategóriás, de nem hardverre optimalizált készülékkel szemben - a szerk.)

Az egyszerűség kedvéért most csak két telefonra fogom helyezni a hangsúlyt, az Apple iPhone 6-ra és a Samsung Galaxy S5-re, ugyanis mindkét modell az adott gyártó topterméke.

                                                          iPhone 6                               Samsung Galaxy S5

Operációs rendszer

iOS 8

Android 4.4 (KitKat)

Processzor

Dual-core 2GHz Apple A8

Quad-core 2.5 GHz Qualcomm Snapdragon 801

RAM

1 GB

2 GB

Kijelző mérete

4.7 in

5.1 in

Kijelző felbontása

1334 x 750

1920 x 1080

Pixelek

326ppi

432ppi

Kijelző típusa

IPS

AMOLED

Kamera, videó

8 megapixel; 1080p HD video

16 megapixel; 4K HD videó

Előlapi kamera

1.2 megapixels

2 megapixels

Vaku

Dual LED

LED

Memóriakártya

N/A

MicroSD

NFC

Igen

Igen

Internetkapcsolat

4G

4G

Méret

138 x 66 x 6.9 mm

142 x 72.5 x 8.1 mm

Tömeg

4.55 oz (129g)

5 oz (145g)

Akkumulátor kapacitása

1,810 mAh

2,800 mAh

Akkumulátor eltávolítható-e      

Nem

Igen

Vízállós

Nem

Igen

 

Ahogy az az adatokból kiderül, a Galaxy S5 üti az iPhone 6-ot e téren. A Galaxy S5 gyorsabb processzorral, kétszer akkora memóriával és jelentősen hosszabb készenléti idővel bír az iPhone 6-hoz mérten. Emellett a kamera megapixeleinek száma is kétszer magasabb, emellett a Galaxy-hoz írható az is, hogy a készülék vízálló. A versenyt tehát itt magasan nyeri a Samsung telefonja.

#4. Google Play Áruház

A Play Áruház egyszerűen fantasztikus! A kezelőfelülete felhasználóbarát és mindenféle appot elérhetsz ott, amire szükséged lehet. Könnyen átlátható, azt mutatja, amire szükséged van és nagyon mutatós is. Használtam már a Google Play Áruházat és az Apple Store-t is, mindkét áruház kifogástalan, az Amazonnál legalábbis sokkal jobb. A különbség nem is így mutatkozik meg.

Ami nekem jobban tetszik a Google Play Áruházban, az az, hogy appokat ajánlani itt sokkal könnyebb. Az Apple esetében ez a folyamat kicsit bonyolultabb. Az Apple leellenőrzi, hogy minden utasítást követsz-e, ellenőrzik a malware-ket (rosszindulatú szoftvereket) és olyan dolgokat is, hogy jól használod-e a „chevron” mintájukat. Mindent. Az Apple szeret mindent szemmel tartani.

play-store

(fotó: androidpit.com)

A Google Play esetében ezeken nem kell keresztül menned.  Valójában, ha jobban belegondolsz, hány olyan embert ismersz, aki tudja, hogy egy esetleg malware pontosan melyik alkalmazással vándorolt a telefonjára? Én egyet se. Plusz a vírusos programok nem reklámozzák úgy magukat, hogy „helló, én egy rosszindulatú program vagyok, fogadj be”. Érdemes tehát követni a józan észt és az appok közül nem azt választani, aminek az értékelése 700 ember véleménye alapján 1,5, főleg, hogy a Play Áruházban rengeteg 2000 ember véleménye alapján osztályozott 4-5 közötti értékelést kapott minőségi alkalmazás található.

#5. Widgetek és Multitasking

Ez a pont egy kicsit kapcsolódik a testreszabáshoz, viszont a widgetek külön szót érdemelnek, hiszen elég nagy előnyt jelentenek az iOS-szel szemben. Az Android rengeteg widgetet használ, amik különféle téren válhatnak hasznodra. Mutatják az órát, dátumot, időt, különféle jelzéseket, de a vakut, az e-mailjeidet és egyéb üzeneteidet is elolvashatod egyenesen a főképernyőről általuk. A legjobb, hogy oda teszed őket a főképernyődön, ahova Te akarod.

Az iOS 8-cal az Apple nemrég bejelentette a „widgeteket”, de ezek a beépített funkciók viszonylag korlátoltak. Ezeket ráadásul csak az Értesítési Központhoz tudod hozzáadni, az Apple ugyanis általában nem tesz „widgeteket” a főképernyőre, ezzel elkerülve a túlzsúfoltságot. Én személy szerint nagyon szeretem az Androidban azt, hogy vannak widgetek.

A multitasking is egy ideje jelen van az Androidokon, és a használata nagyon egyszerű. Egyszerűen csak felnyitod a multitask ablakot és kiválasztasz két alkalmazást, amit egyszerre egy időben akarsz futtatni. Tegyük fel például, hogy épp egy nyelvtanulós YouTube videót nézel, de szeretnél közben olyan helyre jegyzetelni, amit biztos nem szórsz szanaszét a lakásban. Kézenfekvő dolog a telefonodba jegyzetelni, a multitaskinggel pedig ezt meg is tudod csinálni, hiszen egyszerre tudod hatékonyan futtatni a YouTube-ot és a jegyzettömböt.

#6. Bővíthető memória, másegyéb

Az Android telefonok memóriájának jórésze bővíthető, így ha kifogysz a helyből, elég egy memóriakártyával felturbóznod a mobilod. Az Apple ezzel szemben soha nem ajánlott bővíthető memóriát a telefonjaihoz, sőt, elég nagy árkülönbségeket állított fel a 16 és a 64 gigás telefonjai közé. Egy Apple termék memóriájának a felturbózását csak drágább frissítésekkel tudod megoldani, míg az Androidos memóriakártyás megoldás sokkal költséghatékonyabb. Megintcsak az Android nyert.

#7. Felhasználó által is eltávolítható akkumulátor

Igaz, nem az összes, de az Android mobilok legtöbbje eltávolítható akkumulátorral rendelkezik - bár ez a tendencia megváltozni látszik. Bizonyos használati idő után a telefonok akkumulátora veszíteni fog a teljesítményéből, a kérdés mindössze annyi, hogy ez mikor fog bekövetkezni.

A sok töltés után az akkumulátorok nem lesznek már olyan hatékonyak, így ki kell cserélni őket, amihez neked egy szervizbe vagy egy Apple boltba kell elmenned. Viszont ha cserélhető akksis Androidod van, elég felmenned egy megbízható weboldalra, venni egy akkumulátort és otthon egymagad is ki tudod cserélni az alkatrészt. (Az LG G4 akkumulátor csere például otthon is elvégezhető, ügyfeleink azonban általában ránk bízzák a műveletet, hiszen előfordulhat, hogy a hátlap megreped vagy az akkumulátor folyadék kifolyik az alkatrészből. -  a szerk.)

#8.  Univerzális töltők

Éljenek soká’ a micro USB töltő! Mivel rengeteg Android készüléknek ilyen típusú a töltője, így nem akkora katasztrófa, hogyha otthon hagyod a saját kábeled, amikor munkába vagy akár nyaralni mész, hiszen valakinek biztos lesz a birtokában egy olyan kábel, amire Neked szükséged van.

icharger

Ezzel szemben az Apple nemhogy saját lightning kábeleket gyártott a készülékeihez, de mindezt úgy, hogy az új iPhone-okhoz ne legyenek jók a régi kábelek, így neked mindenképp újat kell vásárolni, ha frissíted az iPhone-od. A lényeg, hogy fogyassz. Mentségükre szóljon azonban, hogy az Apple rengeteg minőségi lightning kábelt dobw piacra, így van miből válogatni.

Én a Samsung telefonomhoz már 2 éve ugyanazt a töltőt használom, bármiféle probléma nélkül, ugyanakkor ez nem mondható az Apple kábeleimről. Az Apple kábeleivel kapcsolatban amúgy már többen is hangot adtak elégedetlenségüknek.

#9. Szívósság

Ez a kör kifejezetten a Galaxy Note 3-é az iPhone 6 Plus ellen. Mivel rengeteg Android készülék van a piacon, nincs mód arra, hogy összességében vizsgáljam az Androidok szívósságát. Van, amelyik tartós, terhelhető anyagból lett összerakva, van, amelyik nem.

A Samsungot jó néhányan támadták, amiért a telefonjaikat újonnan polikarbonátból csinálják alumínium helyett (amiből az iPhone-ok is vannak), szerintem viszont ez igenis jó megoldás az okostelefonok világában. A polikarbonátból készül mobilok sokkal könnyebbek, rugalmasabbak, nem karcosodnak és szívósak is. Nem véletlen, hogy az iPhone-okhoz is rengeteg rugalmas műanyag telefontokot látni mostanság a piacon.

iPhone_6_Plus_Bend_Test

Mivel az iPhone 6 Plus egy nagy darab alumínium, így nem meglepő, hogy el lehet hajlítani és a hajlítás meg is marad a telefonban. A műanyag nem csinál ilyet. Megpróbálhatod meghajlítani, de végül úgyis visszatér az eredeti formájához.

#10. Egyéb tulajdonságok

A legutolsó szekció olyan dolgokra tér ki, amiket leginkább csak az Android képes Neked nyújtani, az iPhone (még) nem. Persze ezeket az extrákat nem tudhatja magáénak az összes Android készülék. Ilyenekre gondolok, mint: 

  1. Víz-és porálló felépítés
  2. 4K videók készítése
  3. Infravörös távirányítás
  4. Haptikus (érintésre történő, általában rezgő) visszajelzés
  5. Akkor bővített memória, hogy az összes fájlodat a telefonodon tárold

Ahogy említettem, nem minden Android telefon képes ezekre, de a felsőbb kategóriás telefonok tudnak ilyesmit nyújtani.

Összegzés

Mindent egybevetve, az Androidoknak és az iPhone-oknak is megvannak a maga előnyei. Akár arról is írhatnék egy cikket, hogy miben jobbak az Apple telefonjai az Androidos mobiloknál, de egyrészt ilyenből rengeteg van, másrészt, úgy gondolom, hogy sok mindenben üti az Android az iPhone-okat.

Hogyha olyan előnyös tulajdonságokat keresel, mint a testreszabás, a bővíthető memória és a széles választék, válaszd az Androidot! Hogyha ezek a dolgok annyira nem érdekelnek és egy egyszerűbb, felhasználóbarátabb csúcstelefonra vágysz, és nem szeretnél változtatni a felületeken, akkor az iPhone a Te telefonod! A lényeg, hogy tudd, ilyen áron nem ez az egyetlen lehetőség.

Az USA piaci adatai szerint az iOS-mobilok eladási számai 2014-ben voltak a legalacsonyabbak azóta, hogy 2011-ben megjelent az iPhone 4s. Mindeközben az Android felfelé ível. Nem hiszem, hogy ez véletlen. „

Ez tehát a crambles.com véleménye. Abban mi is egyetértünk, hogy a telefonvásárlás ne egy hirtelen fellángolásból adódó vásár legyen, hanem alapos utánanézés eredménye. Ne feledd, a legjobban akkor fogsz megelégedni a telefonoddal, ha az a saját szükségleteidnek megfelel! Mindenesetre mi továbbra is azon vagyunk, hogy a lehető legjobb minőségű szervizszolgáltatást nyújtsuk Neked és a és a legkifogástalanabb okostelefon és tablet kiegészítőkkel lássunk el Téged! Tehát bármiféle kérdéssel, kéréssel nyugodtan fordulhatsz a csapatunkhoz!

(forrás: crambler.com)

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.