iPhone XS (Max): Váltsak vagy várjak?

2022.06.29 0 hozzászólás 2869 olvasás
iPhone XS (Max): Váltsak vagy várjak?

Nehéz dolguk van azoknak, akik új iPhone vásárlásán törik a fejüket. Azt már tudjuk, hogy az iPhone X-hez hasonlítva az iPhone XS nem hozott be annyi újdonságot az életünkbe, ami miatt érdemes lenne az egy évvel korábbi modellt választani. De mi van akkor, ha iPhone 8, iPhone 7 vagy korábbi telefonunkat szeretnénk frissíteni? Válasszuk a legújabbat vagy várjunk még egy évet?

Öveket becsatolni

Megkockáztatom, hogy az egyik ok, amiért váltani szeretnél, a telefonod lankadó sebessége. Bevethetsz bármilyen gyorsító tippet, egy idő után valószínűleg már ezt is kevésnek fogod érezni és valami tuningra vágysz. Nos, az iPhone XS ezt olyannyira meg tudja adni, hogy még asztali számítógépeket is megszégyenítő erőt fog neked bemutatni.

Mindhárom idei modell A12 Bionic processzorral rendelkezik és ha csak abba gondolsz bele, hogy ez az egy évvel korábbi A11 Bionic-hoz képest is 15%-kal gyorsabb, milyen komoly különbséget fogsz érezni akár egy iPhone 7 után is, hogy a korábbi éveket ne is említsük. Grafikai teljesítményben mindez 50%-os fejlődést jelent az iPhone X után, ezt szerintem nem is kell tovább ragozni.

Értelemszerűen a letöltések, Wi-Fi vagy LTE sebesség is megugrott a korábbi évekhez képest és bár utóbbiakkal akadtak gondok iPhone XS (Max) tulajdonosoknál, ezt a bakit az iOS 12.0.1 frissítés már meg is oldotta. Összességében tehát a két modell tempójára egy rossz szavunk nem lehet.

iphone_xs_sebesseg

Egészséges kijelző?

Az OLED kijelző előnyeit senkinek nem kell bemutatni, rengetegszer esett már szó róla az iPhone X bejelentése után is. (Hiper) Super Retina és még sok más valóban fantasztikus jelzőt tudnánk itt felsorolni, ami sokadjára már unalmas is lehet. Igen, sokkal lenyűgözőbb képet kapunk egy iPhone 6 vagy akár iPhone 8 után is, de ez az ég világon senkit nem dob hanyatt az iPhone X után.

Ami viszont sokkal érdekesebb, hogy az iPhone XS (Max) képernyője kevésbé terheli meg a szemet, mint a régebbi modellek. A tajvani Tsing-Hua Egyetem végezte el a kutatás, ami szerint a két új OLED-es modellre „bambulva” közel egy perccel tovább bírjuk, mint iPhone 7 esetén, mielőtt a képernyő úgymond bántaná a szemünket.

Ez elsőre kevésnek tűnhet, de a látásod hálás lenne már ennyiért is. Ráadásul ugyanezt a két típust összehasonlítva az iPhone XS (Max) az alvászavarok kialakulásában is mérsékeltebben játszik szerepet, mivel érzékelhetően kevesebb kékfényt bocsát ki, mint az iPhone 7.

iphone_xs_kijelzo

Csak nézz rá

Mondjuk ki, az iPhone XS dizájn mindenkit levesz a lábáról, akármilyen jól is néztek ki a korábbi iPhone-ok. Persze az iPhone X után cseppet sem meghökkentő vagy váratlan a külső, de akkor is jó ránézni a frissítésre. Ráadásul idén arany változatot is kaptunk, ami csempészett némi változatosságot a két OLED kijelzős modell megjelenésébe.

Ezúttal is teljes képernyőt nézhetünk, mint az iPhone X-nél, idén azonban az Apple kimaxolta ezt a lehetőséget, szó szerint is, hiszen bemutatta a minden eddiginél nagyobb képernyővel rendelkező iPhone XS Max-ot. Sokan éppen ezt a méretet hiányolták az iPhone X-nél és vártak inkább még egy évet – nem hiába.

Értelemszerűen a szinte teljes egészében kijelzőből álló modellek némi tanulást is igényelnek, hiszen a home gomb hiányában új gesztusokat kell megjegyeznie annak, aki kezelni szeretné ezeket. De mivel az iPhone X, XS és XS Max ugyanazokkal a mozdulatokkal „dolgozik”, gyakorlatilag egy éve folyamatosan olvashatunk erről és már minden trükköt ismerünk.

iphone_xs_max_design

Vagyis már nem rögtön a mélyvízbe kell ugranunk, ahogy az a tavalyi évben történt, szépen lassan hozzászoktunk a notch-hoz és bár eleinte ettől függetlenül is furcsa lesz a használat, ez nem lehet akadály abban, hogy iPhone XS (Max) mellett döntsünk.

Mondd, vízibicikli!

Mivel egy „S” évről van szó, így nem meglepő módon a kamera fejlesztésre került nagyobb hangsúly az iPhone X után. Amiről külön érdemes szót ejteni, az a Depth Control, vagyis a mélységállítás lehetősége, amivel sokkal profibb képeket készíthetünk portré módban. Persze ezzel is át lehet esni a ló túloldalára, de akinek a kamera kiemelt szempont, az nem hiszem, hogy ebbe a hibába esne.

A másik fontos dolog a True Depth kamera, amin keresztül a Face ID arcfelismerő rendszer is működik. Ismerjük már jól ezt a lehetőséget, de aki még Touch ID-val futó készülékkel rohangál, annak idén is újdonságot jelenthet. Sokkal gyorsabb, egyszerűbb és bármennyire is akadnak még vele problémák, ez a legbiztonságosabb rendszer, amit választhatsz.

iphone_xs_kamera

Akkumulátor – Pro vagy Kontra?

Legyél őszinte. Te is egy olyan telefonra vágysz, amit napokig tudsz használni anélkül, hogy a töltésnek csak a gondolata felmerülne benned. És amikor kiderül egy friss készülékről, hogy az álom ismét nem teljesült be, egy kicsit veszítesz iránta a lelkesedésedből. Itt most sajnos nem fog jönni egy olyan fordulat, hogy „háhh, az iPhone XS végre elhozta a változást”, de ismerd el, hogy erre nem is igazán számítottál.

Tény, hogy bizonyos tesztek alapján az új modell nem sokkal dobja meg az iPhone X akku idejét, sőt, több esetben alul is múlta azt, de egy több éves iPhone-t nézve teljesen értelmetlen erre az összehasonlításra alapozni. Nagy eséllyel már egy aksi cserén is túl vagy, pláne iPhone 6 vagy korábbi készülék esetén és bármelyik újdonsággal mérföldekkel jobb teljesítményt kapnál.

Összegzés

Egyértelműen jó választás az iPhone XS, ha régebbi típusú iPhone-ról szeretnél váltani. Érthető az iPhone X tulajdonosok csalódása is, hiszen ehhez a modellhez képest nem mutatott az Apple túl jelentős fejlesztést, de egy „S” típusnál ezt elnézhetjük a gyártónak. És ha már elszántad magad a váltásra, akkor miért „érnéd be” a tavalyi modellel, ha egy még inkább finomított verziót is magadénak tudhatsz.

iphone_xs

Igen, az iPhone XS és XS Max árainak láttán a szemünk is kiesik, de finoman szólva is sejthető volt, hogy az iPhone X után ezúttal sem spórolós készülékeket fogunk kapni. Alternatívaként pedig ott van a hamarosan megjelenő iPhone XR, ami ugyan LCD kijelzőt kapott és duál kamerával sem villoghat, ettől függetlenül nagyon pofásan sikerült telefonról van szó.

És ne felejtsük el azt sem, hogy az iPhone XR szuper színkavalkádot hozott, ami bár nem elsődleges szempont, de mégiscsak feldobhatja a hangulatunkat is. Mindenesetre a választás rajtad áll, de ha már elszántad magad a vásárlásra, az idei frissítéssel nem lőhetsz mellé.