Tanulást segítő alkalmazások középiskolásoknak

2022.06.15 0 hozzászólás 15861 olvasás
Tanulást segítő alkalmazások középiskolásoknak

Összeszedtünk néhány olyan alkalmazást, amelyek tényleges segítséget nyújthatnak a tanulásban. Ezeket az applikációkat használva jobb eredményeket érhetsz majd el és még az érdeklődési köröd is tágíthatod. Ha segítségre van szükséged a tanulásban, akkor ebben a cikkben hasznos dolgokra lelhetsz.

Amikor én voltam középiskolás diák – a 2000-es évek derekán – akkor még az érintőkijelzős telefon is kuriózum volt. 2021-ben már a diákok nagy részének van okostelefonja, és sokan tanuláshoz is használják azt. De hogyan segíthet egy diákot a tanulásban a telefonja?

Az okostelefonok tanuláshoz való használata ma már általánosnak mondható, hiszen számos olyan funkcióval rendelkeznek ezek a készülékek, amelyeket korábban külön be kellett szerezni minden diáknak.

Mire használják a diákok a telefont?

Itt természetesen nem arra gondolok, hogy egymásnak írogatnak az órán, kigúnyolva a tanárokat. Nyilván ez is előfordul, de ennél vannak hasznosabb felhasználási módjai is az okostelefonnak, melyek akár segíthetik si a tanulási folyamatot.

1. Telefon a számológép helyett

Az én időmben még mindenkinek kötelező volt számológépet vinni matematika órára, és ha valaki otthon hagyta, az bizony büntetést – értsd: órai munka 1-es – vont maga után.

Ma már nincs szükség számológépre, hiszen az okostelefonok kalkulátor applikációjával magasabb szintű műveletek is elvégezhetőek.

Számológép az asztalon

(kép forrása: unsplash.com)

2. Telefon a szótár helyett

A szótár lecserélése egy fordító app-ra még a számológép leváltásánál is jobb ötlet. Egyrészt mert megkíméli a diákot a szótár cipelésétől. Ami azonban a legjobb a dologban, hogy az online szótárak sokkal naprakészebbek mint a nyomtatott szótárak, így a diákok a legfrissebb szabályokat is megtalálják.

A Google Translate egy kifejezetten jól működő fordító, amibe szavakat vagy akár egész mondatokat vagy szövegeket is bemásolhatsz.

Jogosan merülhet fel benned a kérdés:

Ha számológép helyett is a telefont használja egy diák, az nem segíti elő az okostelefonhoz való túlzott ragaszkodást?

Nem mindegy mire használod a telefonod

Abban azt hiszem megegyezhetünk, hogy van különbség aközött, ha egy diák az órán egyenleteket old meg a telefonján vagy az Instagramot pörgetni.

De mi garantálja azt, hogy csak a feladatmegoldáshoz használják a telefonjukat?

Ehhez természetesen szükséges a megfelelő fegyelmezés, amely gyakorlására manapság lényegesen kevesebb eszköz áll egy tanár rendelkezésére.

A feladatok megoldása iránti érdeklődés fenntartása egy roppant nehéz pedagógusi feladat, de ennek sikeres gyakorlása mellett a tanuló nem fog elkalandozni, és így eredményes lehet az oktatás okostelefon használata mellett is.

Ebben a formájában pedig a telefon nem válik egy hiányolt, vágyott dologgá, hanem csak egy eszköz marad, ami segít például egy egyenlet megoldásában vagy egy nehezebb idegennyelvű szöveg fordításában.

Korábban írtunk cikket arról, hogyan küzdhető le az telefonfüggőség.

Applikációk jegyzeteléshez

Itt olyan appok kerülnek szóba, amelyek például az órán való jegyzetelés vagy az online elküldhető beadandó dolgozatok megírásában lehet hasznos.

1. Evernote

Ez az ingyenes alkalmazás nagyon sok mindenre használható, hiszen kifejezetten könnyű a használata és rendkívül megbízható, épp ezért ez az egyik legnépszerűbb jegyzetelésre használt applikáció.

Készíthető benne napi, heti és havi lista is, amiben vezetni tudod a feladataidat és emlékeztetőt is beállíthatsz az egyes feladatok beadási határidejére.

A leghasznosabb tulajdonsága azonban, hogy minden okoseszközön elérhető, összeköthető a naptárral, így nem szükséges több helyre is rögzíteni a fontos dátumokat.

Emellett ha online olvasol szövegeket egy házi feladathoz, akkor ki tudod jelölni a fontos részeket és el tudod őket menteni az Evernote-ban.

Evernote logó

(kép forrása: travelwritingworld.com)

2. Google Keep

A Google egy kevésbé ismert applikációja, ami kifejezetten hasznos tud lenni a tanulás során.

Roppant egyszerűen készíthetünk jegyzeteket, vagy akár komplett dolgozatokat, és pár kattintással megoszthatod különböző e-mail címekkel. Emellett szerkesztői hozzáférést is biztosíthatsz mások számára, megkönnyítve ezzel a közös munkát.

Egy bővítmény telepítésével ráadásul diktálva is jegyzetelhetsz, ami persze nem feltétlen hoz tökéletes eredményt, de ha valamilyen oknál fogva kényelmesebb a diktálás, akkor a Google Keep erre is ad lehetőséget. Természetesen szükséges hozzá egy aktív Google felhasználói fiók.

Google Keep logó

(kép forrása: techblogup.com)

3. Google Drive

A Drive egy sokkal ismertebb alkalmazás, amelyet rengetegen használnak munkára és fájlmegosztásra.

A Google Keephez hasonlóan itt is készíthetsz jegyzeteket vagy akár csoportosan szerkeszthető dokumentumokat is. Emellett itt képeket, videókat és táblázatokat is megoszthatnak a diákok, így akár csoportos tanulásra is kiválóan használható ez az alkalmazás.

Természetesen minden Google applikáció ingyenes, így amellett, hogy hatékony, minden diák számára könnyen elérhető bármilyen okoseszköz segítségével.

Google Drive logó

(kép forrása: en.buradabiliyorum.com)

Appok a tanulás megkönnyítéséhez

Léteznek olyan alkalmazások is, amelyek segítségével a különböző tanulási folyamatok is megkönnyíthetők.

4. Duolingo

Az idegen nyelvek tanulásához az egyik legjobb kiegészítő alkalmazás egyértelműen a Duolingo, aminek segítségével több mint 35 különböző nyelven is tanulhatsz.

Az applikáció kifejezetten jól néz ki, de ami még ennél is fontosabb, hogy rendkívül széles témakörben ad feladatokat, amivel jól fejleszthető a szókincs illetve a nyelvtani szabályokat is jól beépíti a leckékbe.

A tanfolyam indításakor kiválaszthatod, hogy milyen intenzitással szeretnél haladni, a kiválasztott szint egy adott időintervallummal jár.

Ráadásul egy bagoly folyamatosan emlékeztetni is fog, ha hanyagolod a tanfolyamot. Az app jelez, ha el vagy maradva a feladataiddal, így lényegében motivál, hogy fordíts rá minden nap egy kis időt.

Duolingo

(kép forrása: anyanyelvapolo.hu)

5. Szótár

Rengeteg szótár applikáció létezik, mindenkinek megvan a saját kedvence. Én személy szerint a Google Translate-et szoktam használni, mivel ingyenes és bármilyen eszközről könnyel elérhető.

Létezik azonban egy Play Áruházból letölthető szótár alkalmazás, amit szintén érdemes lehet kipróbálnod.

A TinyAppWorks nagy segítséget nyújthat neked, ha angol, német, francia, olasz, spanyol, portugál, svéd, finn, holland, cseh vagy akár horvát szótárra van szükséged.

Ráadásul offline is használható, és mentes az alkalmazáson belüli reklámoktól is. Egy hátulütője az, hogy csak Androidos készülékekhez elérhető, így az Apple felhasználók nem tudják telepíteni.

Szótár

(kép forrása: unsplash.com)  

6. Geogebra

A Geogebra egy ingyenesen használható interaktív, grafikus számológép applikáció, amely nagyon hasznos lehet matematika illetve fizika órán.

Az alkalmazás segítségével megrajzolhatsz különböző függvényeket, egyenleteket tudsz megoldani vagy akár statisztikai feladatoknál is nagyszerű segítséget nyújthat.

Geogebra logó

(kép forrása: web.exa.unicen.edu.ar)

7. Brainscape

A Flashcards egy nagyon hasznos tanulási metódus, ami kimondottan az idegen nyelv tanulás során nyújthat nagy segítséget.

Lényegében egy kétoldalú kártyáról van szó, amelynek egyik oldalán szerepel például egy idegen szó, a másik oldalán pedig egy kép vagy egy magyar nyelvű leírás az adott kifejezéssel kapcsolatban.

A Brainscape tulajdonképpen egy online villámkártya alkalmazás, ahol rengeteg témában találunk anyagot, emellett saját kártyák készítésére és feltöltésére is van lehetőség.

És kinek lehet hasznára a Brainscape app?

Tanulás közben sokan hagyatkoznak a vizuális memóriájukra, így ha te is így szoktál tanulni, akkor számodra mindenképp érdemes letölteni ezt az alkalmazást.

Brainscape logó

(kép forrása: twitter.com)

Érdeklődési kört szélesítő alkalmazások

Az olvasottság és a tájékozottság olyan erények, amelyek a fiatalabb generációknak nem sokat jelentenek. A középiskolában azonban egyre több fiatal jön rá, hogy olvasni igenis élmény és nincs jobb módja a tájékozódásnak.

Szerencsére léteznek olyan alkalmazások is, amiknek a segítségével egyszerre tágíthatod az érdeklődési körödet és tanulhatsz olyan dolgokat, amiket az oktatási rendszer nem tart fontosnak. 

Milyen alkalmazásokat tudsz letölteni?

8. TED TALKS

Ennek az alkalmazásnak a segítségével hozzáférhetsz több ezer dokumentumfilmhez és előadáshoz és interjúhoz, legyen szó akár természettudományról, vallásról, technológiáról vagy politikáról.

A TED TALKS természetesen elérhető Androidos és Apple okoseszközökre is, így akármilyen készüléked van, tudod használni informálódásra ezt az alkalmazást.

TED

(kép forrása: glassdoor.com)

9. Khan Academy

A Khan Academy egy nonprofit szervezetek által létrehozott online oktatási rendszer, melynek célja az ingyenes oktatás biztosítása minden olyan gyermek számára, akinek korlátozottak a tanulási lehetőségei.

A Khan Academy szakértők által összeállított feladatokból és tananyagokból álló gyűjteménye a matematika és a természettudományok mellett több más területet is lefed.

Az alkalmazás használata teljesen ingyenes diákok és tanárok számára egyaránt.

És hogy elérhető-e magyar nyelven?

Az elhivatott fordítóknak hála már magyarul is elérhető, így hazánkban is segítheti a tanulást.

Az online oktatóprogramok az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kaptak, különösen a másfél éve tartó koronavírus-járvány miatt. Ezeket az alkalmazásokat az idő előrehaladtával egyre több területen fogják használni, így érdemes mindenkinek megismernie őket.

Khan Academy logó

(kép forrása: wikimedia.org)

Milyen appok segíthetnek még?

A végére hagytam a legérdekesebb applikációt. Ez tulajdonképpen nem egy tanulást segítő szoftver, hanem egy, a koncentráció növelését segítő alkalmazás, a Forest.

A működésének lényege, hogy be tudunk állítani egy időintervallumot, ami idő alatt elkezd nőni egy fa. Ha bezárjuk az alkalmazást, akkor a fa meghal. Lényegében arra ösztönöz ez az applikáció, hogy ne nyomkodd folyamatosan a telefonodat.

Az okostelefon-függőség köztudottan egy létező jelenség, és rendkívül destruktív tud lenni. Nem csak a figyelmünket szűkíti be, de a szociális készségeinket is könnyedén leépíti, így érdemes odafigyelni arra, hogy mennyit nyomkodod a telefonodat.

A Forest segít abban neked, hogy tudatosan csökkentsd a telefonhasználatot. Ez a módszer ráadásul kifejezetten hasznos tanulás vagy irodai munka közben, hiszen ilyenkor a legkönnyebb elcsábulni.

Forest logó

(kép forrása: mashable.com)

És tudod mi a legjobb a Forestben?

A szoftver készítői valódi faültető szervezetekkel is kapcsolatban állnak, így az alkalmazás megvásárlásából bejövő összegek egy részét valódi fák ültetésére fordítják.

Az online oktatás mindennapossá vált

Az elmúlt másfél évben a digitális oktatás a járványnak ,,köszönhetően” gyorsított tempóban lett a mindennapjaink része. A karanténok ideje alatt az diákok és tanárok számára nem volt kérdés, hogy el kell sajátítani a virtuális oktatás gyakorlatát.

Hogy kinek volt a nehezebb, az véleményem szerint elég egyértelmű. A mai fiatalok már telefonnal a kezükben nőttek fel, így számukra ez lényegében semmilyen nehézséget nem okozott. Nem úgy a tanároknak, akik között sok idős oktató most ismerkedett meg a különböző közösségi felületek használatával.

A cikkben említett alkalmazások hasznosak lehetnek diák és tanár számára egyaránt. Érdemes lehet elsajátítani ezek használatát, hiszen a jövőben elképzelhetetlen lesz nélkülük a középiskolai és az egyetemi oktatás.

Te használod valamelyik jegyzetelő alkalmazást? Gondoltál már arra, hogy okostelefon-függő vagy? Próbáltál már a Foresthez hasonló koncentrációt segítő alkalmazásokat? Válaszodat írd meg kommentben!

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.