10+1 hasznos applikáció középiskolásoknak

10+1 hasznos applikáció középiskolásoknak

Ismét eltelt egy nyár, és újra nyakunkon az iskolakezdés. Az idei tanév vége kicsit talán kaotikusra sikerült, ennek fényében szeretnénk nektek olyan alkalmazásokat ajánlani, amik segítségével könnyebben mehet a tanulás.

Talán mostanra már eljut oda az oktatás, hogy ahelyett, hogy elrakatnánk velünk a telefonunkat óra közben, megkérdezik, hogy mire használjuk azt.

Hiszen most már nem kell a nehéz szótárakat cipelnünk, egyszerűen beírjuk a Google Translate-be a keresett szót, nem muszáj, hogy legyen nálunk számológép, ha van telefonunk.

A tudatos telefonhasználat a tanórán nagyon hasznos tud lenni, ha a diák és a tanár is tudja, hogy mit hol kell keresni, milyen segédeszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy az óra és a tárgy érdekesebb, élvezhetőbb legyen.

Ehhez szeretnénk pár hasznos applikációt mutatni, amik segíthetnek tervezni, házit írni, vagy épp kutakodni különböző témák iránt.

Applikációk napi tervezéshez és jegyzeteléshez

1. EVERNOTE 

Ez az alkalmazás nagyon sok mindent tud egyszerre, valószínűleg ezért is ez az egyik legnépszerűbb, ha egy megbízható és felhasználóbarát jegyzetelős applikációt keresünk.

Készíthető vele napi, heti vagy havi lista, amiben vezetni tudjuk a feladatainkat vagy épp be tudjuk állítani, hogy emlékeztessen minket, hogy mikor jár le a beadandók határideje.

A leghasznosabb tulajdonsága viszont, hogy minden okoseszközön elérhető, és így összeköthető például a naptárunkkal, tehát nincs szükség arra, hogy két helyre írjuk be a fontos dátumokat. 

Illetve ha online olvasunk szövegeket egy házi feladathoz például, egyszerűen ki tudjuk jelölni a fontos részeket, és adott bekezdéseket is el tudunk menteni az Evernote-ban. 

2. GOOGLE KEEP 

A Google megbízhatóságának köszönhetően, ez az alkalmazás is azt tudja amit kell. 

Bármilyen felületről elérhető jegyzetelő alkalmazás, amivel képesek vagyunk megosztani a jegyzeteinket, listákat készíteni és, talán a leghasznosabb tulajdonsága, hogy akár diktálhatjuk is a leírandó dolgokat. 

3. GOOGLE DRIVE 

Minden iskolának szeretettel javasolnám, hogy használja ezt a szuper eszközt az oktatásban, ha már unják, hogy minden második papír elkeveredik. 

Ezzel nem csak a házi feladat, illetve a beadandók leadása lenne egyszerűbb, de képesek lennének otthonról is csoportokban dolgozni, hiszen a Google Drive-ban külön dokumentumok vagy táblázatokat tudunk megosztani adott e-mail címekkel.

Applikációk a tanulás megkönnyítéséhez

blogduolingo

(A kép forrása: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/)

4. DUOLINGO

Az idegen nyelvek tanulásához a legjobb kiegészítő alkalmazás egyértelműen a Duolingo, aminek segítségével 38 különböző nyelvet tanulhatunk meg. 

Amellett, hogy nagyon aranyos az app maga, rendkívül széleskörű téma rendszerrel rendelkezik, és nagyon jól építi fel a szókincs növekedéséhez és a nyelvtani rendszerekhez szükséges lépcsőket. 

Nem mellesleg szuper produktívnak érezhetjük magunkat, miután elértük a napi célunkat, amit az applikációban kapunk. 

Ha pedig pár napig nem foglalkozunk vele, mert elfelejtettük, vagy nem éreztük magunkat elég motiváltnak, biztosak lehetünk benne, hogy a kis bagoly ezt nem fogja annyiban hagyni, hiszen az alkalmazás többször is jelzi, ha eltelt egy bizonyos idő két használat között. 

5. SZÓTÁR 

Be kell, hogy valljam, hogy én még mindig keresem a tökéletes szótár alkalmazást, de ez a TinyAppWorks elég közel van hozzá. 

Egyszerű felületen tudjuk használni egyszerre akár több nyelven is: angol, német, francia, olasz, spanyol, portugál, svéd, finn, holland, cseh és horvát szótárakat offline, reklámok nélkül.  

6. GEOGEBRA

Ez az interaktív, grafikus számológép applikáció a matematikában lesz nagy segítségünkre, főleg az algebra és a függvények terén. 

Az alkalmazásban megrajzolhatunk különböző függvényeket, egyenleteket tudunk megoldani grafikusan, de akár a statisztika területén is hasznos lehet. 

7. BRAINSCAPE

Nálunk talán kevésbé elterjedt, de annál hasznosabb tanulási metódus a flashcards azaz „villámkártyák” használata. 

A lényege, hogy a kártya egyik oldalán egy szó, vagy témakör szerepel, a másikon pedig a jelentés, kép, egyéb fontos információ az adott szóval kapcsolatban. 

A gyors memorizálást hívatott fejleszteni, illetve remek módszer a vizuális beállítottságú tanulók számára. A Brainscape-n rengeteg ilyen villámkártyát találunk mindenféle témakörben, illetve lehetőségünk van saját kártyák feltöltésére is.

Alkalmazások, amikkel szélesíthetjük érdeklődési körünket

8. TED TALKS 

Ezen az applikáción több mint 3000 előadást tudunk megnézni olyan érdekes emberektől, akik a saját tapasztalataikat osztják meg a közönséggel különböző témákban. 

Tanulhatunk itt fejlesztőktől, séfektől, modellektől, de akár gyermekektől is. Rendkívül hasznos applikáció lehet, ha bizonyos témában kutatnunk kell, vagy csak hasznosan szeretnénk eltölteni az időnket. 

9. AUDIBLE 

A legnagyobb hangoskönyv platformon rengeteg könyv közül tudunk válogatni, szinte bármelyik témában találhatunk valami érdekeset. 

Remek lehetőség arra, hogy az iskolába menet is hasznosan teljen az utunk. 

Az Audible-n első hangoskönyv letöltése pedig ingyenes, úgyhogy mindenképp megér egy próbát! 

10. KHAN ACADEMY 

A Khan Academy a világ egyik legnagyobb ingyenes oktatási platformja, céljuk pedig, hogy világszerte bárki minőségi oktatásra tudjon szert tenni. 

Számtalan videó és feladatsor elérhető általános iskolás kortól egészen felnőtt korig olyan témakörökben, mint a matematika, informatika, természettudományok, történelem, művészettörténet, zene, és a közgazdaságtan. 

A jó hír pedig, hogy a lelkes fordítóknak köszönhetően már magyarul is elérhető az oldal!  

en

+1

A végére tartogattam még egy applikációt, ami bár nem kizárólagosan a tanulást hivatott segíteni mégis rengetegen használják erre, ez pedig a FOREST.

A Forest egy fókuszálást segítő csodaszép alkalmazás, amivel fákat tudunk nevelni, miközben valami mással foglalkozunk.

A gyönyörűsége abban is rejlik, hogy a cég valódi fa ültető szervezetekkel áll kapcsolatban, így az applikáción keresztül ültetett fák a való világban is elültetésre kerülnek.

A működése pedig rendkívül egyszerű, állítsuk be, hogy mikortól kell valamire figyelnünk - vagyis mikortól kezdjen el nőni a fánk - és figyeljünk arra, hogy idő előtt ne zárjuk be az alkalmazást, különben meghal a fánk. 

Ha elég motiváltak vagyunk és sokat koncentrálunk egész erdőket tudunk így létrehozni!

Kíváncsiak vagyunk, hogy a te gyermeked használ-e bármilyen applikációt, ami segíti őt? Egyáltalán használ-e okoseszközt, hogy megkönnyítse a tanulást? Szerinted jó vagy rossz tendencia ez? Kérlek írd meg a véleményedet a kommentekben!

Alkalmazások Tippek trükkök
Megosztás: