2018 forradalom lesz az telefonok korában? – 3 dolog, amit elvárunk a megjelenő telefonoktól

2022.06.29 0 hozzászólás 3836 olvasás
2018 forradalom lesz az telefonok korában? – 3 dolog, amit elvárunk a megjelenő telefonoktól

A 2017-es év nem az a forradalmi év volt, amire számítottunk. Természetesen néhány eszköz érdekes volt tavaly, és kétségtelen, hogy egyes technológiák a dicsőség határán állnak, de a 2017-es év mégsem igazán volt olyan korszakalkotó. Viszont okostelefonok tekintetében a 2018-as év az eddigi izgalmas változásokat és különbségeket nézve úgy tűnik, hogy merőben megváltozik.

Ha erre a cikkre kattintottál, bizonyára érdekelnek konkrét adatok a következő hónapokban megjelenő telefonokról, rendszerekről. A következő linkeken érdekes újdonságokra találsz.

18:9 arányú képernyő

Azt mondhatnád: Ez a fajta képerány egyedülálló a csúcskategóriás okostelefonoknál. és rögtön Galaxy Note 8-ra, és az LG V30-ra gondolnál, de a 18:9 arányú képernyő már nem csak ezekre a csúcskategóriás telefonokra korlátozódik.

A Wiko View például már ezt a képernyő méretet kínálja és más okostelefonok is, amelyek nem feltétlenül olyan népszerűek vagy ismertek, mint például a Huawei Honor 9. Valószínű, hogy ez a képernyő formátum gyakoribb lesz a középkategóriás telefonok esetében is.

galaxys8_05

Egy kérdés viszont megválaszolatlan marad: akarjuk ezt?

A nagyméretű képernyő kényelmes a multimédiás tartalmakhoz, és most már ez esztétikailag kellemesnek tekinthető, de az eszköz könnyebben fog sérülni, és a nagyobb felület bizony több karcolást is jelent hosszútávon. Arról nem is beszélve, hogy egy vékony készüléket nehezebb biztonságosan kézben tartani.

Ujjlenyomat már a múlté?

Ha a képernyő lefedi az elülső felület nagy részét, nincs helye az ujjlenyomat-olvasónak.

Nem sok megoldás létezik: vagy megváltoztatni a lejátszó méretét, vagy hátra mozgatni (ahogyan a Samsung és az LG is tette), vagy teljesen lecserélni valami jobb megoldásra.

Az első lehetőség nem igazán kivitelezhető, leginkább az első pontban megfogalmazottak miatt.

A második megmutatta az S8 + és a Note 8 korlátait: ha a modell nagy, akkor a gomb nehezen elérhető, ha túl magas, akkor pedig nehezen lehet megnyomni, ha túl alacsony, akkor pedig csak bosszantóvá válik.

Jelenleg egy megoldás van, hogy ezt a gombot közvetlenül a képernyőre helyezzék, viszont ezzel meg az a baj, hogy a technológia még nem nagyon tart itt. (Bár már vannak eredmények, a tömeggyártásig várnunk kell.)

vivo-phone-ces-2018-8955

Mi a helyzet a harmadik lehetőséggel?

Vannak alternatívái az ujjlenyomat-szkennereknek, de ezek nem olyan praktikusak. Az egyik az írisz, a másik pedig az egész arc szkennelése, hogy az arcfelismerés elvégezhető legyen a készülék feloldásához.

Az Apple azonban nagyon jól teljesít a legújabb technológiával, amelyet az iPhone X-en a “Face ID”-ként lehet megtalálni. Más gyártók is, mint például a Samsung is alkalmazza ezeket a módszereket, viszont nem működtek olyan jól. 2018-ban megoldást várunk erre a problémára.

Mesterséges intelligencia

Természetesen ez a pont inkább a csúcsminőségű készülékekre vonatkozik, mint a középkategóriás okostelefonokra. Az biztos, hogy a mesterséges intelligencia igyekszik beépülni, legyen szó intelligens varázslókról, mint például a Google Asszisztens vagy hardveres chipset használatáról, mint amit a Huawei Mate 10 Pro-n láttunk.

HUAWEI-Mate-10-Pro-6-0-Inch-6GB-64GB-Smartphone-Pink-Gold-20171103111414318

A mesterséges intelligenciáért való harc még nagyobb versenyt idéz elő a gyártók közt, amelyek mindegyike e technológia kifejlesztésén dolgozik, emiatt reméljük, hamarosan mindegyikük feltárja a saját AI funkcióit.

Az AI lassan szlogenné vált a legtöbb felhasználó körében (még akkor is, ha egyeseknek kétségeik vannak), mert ez a technológia nagy potenciállal rendelkezik, és valóban megkönnyítheti az okostelefon-felhasználók életét. Ez jól illusztrálható a Google fotófelismerő rendszerével (Motion), a Mate 10 Pro NPU chipjével, vagy a fordítási funkciókkal.

Neked milyen elvárásaid vannak a 2018-as okostelefonokkal kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

(Forrás: androidpit.com)