A legjobb módszerek az iPhone tárhely felszabadítására

2022.06.10 0 hozzászólás 4285 olvasás
A legjobb módszerek az iPhone tárhely felszabadítására

Kevesebb bosszantó dolog van annál, amikor fotózni szeretnél, de nincs elég tárhelyed a telefonodon. Az alábbi cikkben összeszedtünk néhány tippet, annak érdekében, hogy elkerüld ezt a problémát.

Az iPhone egyik hátránya, hogy nem bővíthető a háttértára, így biztos előfordult már veled is, hogy küzdöttél a fájljaid, fotóid tárolásával. Bár, az Apple az utóbbi években már 64GB minimum tárhellyel kínálja a telefonokat, de hosszú távú használat után ez is kevés lehet. 

Több egyszerű megoldás is van erre a problémára, de az első és legfontosabb dolog a rendszeres karbantartás.

1. Hogyan bővítheted az iPhone-od tárhelyét?

Fizikailag sehogy. A versenytársakkal ellentétben az Apple abban hisz, hogy a felhasználók a minimum kapacitás mellett az iCloud felhőalapú tárhelycsomagot használják a további szükséges adatok, fotók, illetve biztonsági mentés tárolására. Az iCloud biztonsági mentés beállításairól itt olvashatsz bővebben.

Telefonvásárláskor mérlegelned kell, hogy mire szeretnéd használni, és pontosan mennyi tárterületre van szükséged az új iPhone-on. (Ha új telefont szeretnél, de még nem döntötted el, milyet, ez a cikk segíteni fog.) 

Gondold át, hogy mennyit szeretnél fotózni vagy videózni, tervezel-e nagyméretű alkalmazásokat telepíteni, szeretnél-e mobilos játékokkal játszani, offline vagy online zenét hallgatni?

Ezek az alapvető dolgok, amiket figyelembe kell venned.

egy seprű tisztítja a telefon kijelzőjét

2. Hogyan ellenőrizheted, hogy mennyi szabad tárhelyed van iPhone-on?

Csupán néhány egyszerű lépéssel ellenőrizhető az iPhone-tárhely aktuális állapota. Lépj a Beállítások > Általános > iPhone tárhely menüpontba. 

Itt javaslatokat találhatsz az iPhone-tárhely optimalizálásához, valamint megtekintheted a telepített appok listáját is, és azt is, hogy ezek külön-külön mennyi helyet foglal. Az alkalmazások nevére koppintva további információkat tudhatsz meg az általuk felhasznált területről. 

Korábban már írtunk egy külön cikket arról, hogy hogyan ellenőrizheted az iPhone-od tárhelyét.

3. Hogyan szabadíthatsz fel tárhelyet iPhone-on?

A legtöbb alkalmazás használat közben plusz adatokat tárol. És minden adat plusz helyet foglal.

Az első és legfontosabb, hogy ellenőrizd az iPhone-tárhelyet, hogy mi foglal a legtöbb helyet. Ezt a Beállítások> Általános > Tárhely > Tárhely Kezelése menüpont alatt találod.

1. Képek és videók karbantartása

Általában a képek és a videók foglalják a legtöbb helyet, erre a legjobb megoldás, ha a képeidet feltöltöd egy felhő alapú tárhelybe vagy átmented egy számítógépre. Ha a felhő alapú megoldást választod, akkor az iCloud-tárhelycsomagot azért javaslom, mert egyszerűen elérheted a képeidet, videóidat úgy, hogy a telefonon egy megabájt helyet nem foglalnak, és viszonylag olcsón előfizethetsz rá. De erről később írok részletesebben.

Számítógépre mentés esetében az iTuneson keresztül néhány kattintással és némi feltöltési idővel átmentheted a képeidet. Bár mióta léteznek felhő alapú tárhelyek, azóta ezt kevesebben használják, mert viszonylag macerás, időigényes tevékenység, és ugye tudjuk, hogy mindenki a kényelmesebb utat szereti választani.

Egy iPhone, egy MacBook és egy AirPods található az asztalon, kürülvéve virággal, egy bögrével és egy objektívvel.

2. Játékok törlése

Manapság egyre többen kedveljük a mobilos játékokat, mégpedig azért is, mert egyre jobb, szórakoztatóbb játékokat fejlesztenek. Nem mellesleg a mobilunk mindig kéznél van, így unalmas perceinkben is el tudjuk ütni az időt valamivel. De bizony a szuper játékok több helyet is foglalnak. Egy-egy komplexebb, jobb grafikájú játék akár 2-3 GB helyet is foglalhat.

Érdemes időként szelektálnod a játékaid között, hidd el sok értékes MB tárhelyet felszabadíthatsz.

3. Üzenetek törlése

Az Üzenetek általában első vagy második helyen foglalják a legtöbb helyet, ez persze személyes tapasztalat, de szerintem olykor mindenki SMS-ezik és rendszeresen használja az iMessage funkciót is.

Az iOS 8 operációs rendszer óta már automatikusan törölheted régi üzeneteidet. Beállíthatod, hogy 30 nap után vagy 1 év után kerüljenek törlésre az üzenetek.

Ha jellemző rád, hogy naponta több SMS, iMessage üzenetváltásod van, és ezek nem fontos, visszaolvasandó üzenetek, akkor javaslom, hogy állítsd be az automatikus üzenet törlés funkciót. Időt tudsz megspórolni vele, és nem kell foglalkoznod a manuális törléssel.

Az iPhone beállításaiban az Üzenetek automatikus törlésének lépései

Az iPhone beállításaiban az Üzenetek automatikus törlésének lépései

4. Használj streaming zenei appokat

Manapság már elavult dolognak számít zenét tölteni a telefonodra, és valljuk be elég körülményes is. Havi pár ezer forintért már teljes zenei könyvtárad lehet, és nem mellesleg, ha online hallgatod a dalokat, akkor 0 MB helyet foglal el a telefonodon, és az app is csak minimális tárhelykapacitást igényel.

Ha esetleg sokat utazol, és korlátozott a mobilneted, akkor érdemes letölteni a kedvenc zenéidet, azaz offline módban használni a streaming appokat. Spotify-on például ha prémium előfizető vagy, akkor készülékenként legfeljebb 10.000 dalt tölthetsz le, legfeljebb 5 különböző készülékre.

Ha kiváncsi vagy további tárhely felszabadítási trükkre, akkor egy korábbi cikkünkből további tippekre tehetsz szert: elolvasom.

5. iCloud-tárhely vásárlása

Ha kényelmesen szeretnéd tárolni az adataidat a telefonodban, akkor az iPhone fix tárhelykapacitása mellett szükséged van felhő alapú tárhelyre is. Ugyanis a letöltött zenék, a fotók, a videók, és a készüléken tárolt összes egyéb típusú tartalom ezt a fix tárhelyet használja elsőként. Az iPhone esetében bátran tudom ajánlani az iCloudot.

 

Miért jó az iCloud?

Az iCloud beállításakor automatikusan kapsz 5 GB tárhelyet ingyen. Ez felhasználható az iPhone biztonsági mentésére is, de akár a fotók, videók, dokumentumok és az üzenetek is biztonságos módon tárolhatók. Ráadásul bármikor, bármelyik Apple-eszközről elérheted.

Az 5 GB bizony nem túl sok, de tovább bővítheted, ha szeretnéd.

Az alábbi három csomag közül választhatunk:

  • 50 GB tárhely - 299 Ft/hó
  • 200 GB tárhely - 899 Ft/hó
  • 2 TB tárhely - 2990 Ft/hó

 

Hogyan tudsz előfizetni?

Lépj a Beállításokba, majd koppints a Keresés mező alatti felhasználónevedre. Válaszd ki az iCloud opciót, majd a Tárhely kezelését, és az iCloud-tárhelynél a Bővítésre koppintva kiválaszthatod a kívánt csomagot.

Útmutató az iCloud-tárhely vásárlásához egy iPhone-on és egy MacBookon

(a kép forrása: https://support.apple.com/)

További tippeket ebben a cikkben olvashatsz az iPhone-tárhely felszabadításáról. Hasznos volt a cikk? Oszd meg ismerőseikkel, hogy ők se bosszankodjanak tovább a helyprobléma miatt.

Te hogyan kezeled az iPhone-od tárhelyét? Használsz iCloud-ot? Ha igen, mik a tapasztalataid?